Ce vitamine sunt bune pentru par si de ce ai nevoie de ele

4. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Vitamine pentru par

Parul era considerat, pe vremuri, ca avand puteri magice, de aceea femeile nu si-l taiau aproape niciodata, iar tunsul unei femei era considerat o pedeapsa umilitoare. In prezent, desi nu prea mai credem in vrajitoare, parul este o importanta parte a aspectului nostru de ansamblu, iar culoarea, tunsoarea si starea de sanatate a acestuia transmit un mesaj important despre personalitatea si prioritatile noastre.

Importanta unui par frumos si sanatos

Fie ca iti place sa il porti in culoarea sa naturala, sau sa il vopsesti in nuante vibrante, parul trebuie sa aiba un aspect frumos, sanatos si ingrijit. Si nu spunem asta doar din considerente estetice! 

Iata de ce sanatatea parului tau este atat de importanta:

  • Iti sporeste increderea in propria persoana. O programare la un stilist priceput iti poate schimba lookul si, odata cu acesta, si felul in care te privesti pe tine insati. Iar atunci cand arati bine si mai ai si incredere in tine, ai lumea la picioare!
  • Un par frumos inseamna un par sanatos. Un par care nu este intretinut corespunzator e uscat, ciufulit, cu varfurile despicate - iar acestea sunt semne clare ca exista o carenta sau o suferinta undeva;
  • Previne caderea prematura a parului. Odata cu inaintarea in varsta si cu schimbarile hormonale, caderea parului este un eveniment previzibil. Dar ingrijirea adecvata si administrarea de vitamine pentru caderea parului, la recomandarea medicului, pot amana acest moment si pot face ca pierderea podoabei capilare sa nu fie foarte evidenta;
  • Parul tau este o oglinda a starii generale de sanatate. Oricat de greu de crezut ar putea parea, sanatatea parului tau reflecta starea de sanatate a organismului. Un par stralucitor, cu firul puternic, este un semn ca aportul de nutrienti si vitamine este suficient pentru ca procesele metabolice sa se desfasoare la nivel optim [1].

Utilizeaza produse pentru ingrijirea parului si scalpului adecvate particularitatilor tale si asigura-te ca organismul tau beneficiaza de cele mai bune resurse. 

Cele mai bune vitamine pentru par

O nutritie sanatoasa, care acopera toate nevoile organismului, contribuie la o podoaba capilara frumoasa si radianta. Dar exista o serie de vitamine pentru cresterea parului si de nutrienti care pot fi administrati sub forma de suplimente alimentare, la recomandarea medicului, pentru a imbunatati aspectul general al scalpului. 

Vitamina A

Vitamina A este un ingredient indispensabil pentru cresterea celulara, inclusiv pentru cresterea parului - tesutul cu cea mai rapida dezvoltare din corpul uman. 

Vitamina A stimuleaza functionarea optima a glandelor sebacee. Sebumul produs astfel hidrateaza scalpul si contribuie la pastrarea sanatatii parului. O alimentatie saraca in vitamina A poate determina numeroase probleme de sanatate, inclusiv caderea parului.

Desi aportul alimentar adecvat de vitamina A este important, excesul poate fi in egala masura daunator: studiile demonstreaza ca si depasirea dozei zilnice recomandate se poate asocia cu caderea parului.

Unele dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina A pentru par sunt cartofii dulci, morcovii, dovlecii, spanacul si kale. Toate acestea sunt bogate in betacaroten, un precursor al vitaminei A. 

Pe lista surselor alimentare de origine animala se numara laptele, iaurtul si ouale. Uleiul de peste, in special uleiul de cod este, de asemenea, considerat o sursa bogata de vitamina A [2]. 

In cazul in care, din diferite motive, alimentatia nu asigura un aport suficient de vitamina A, poti consulta medicul sau farmacistul pentru a alege un supliment alimentar adecvat, care contribuie la acoperirea dozei zilnice recomandate: 900 de micrograme pentru un barbat adult, respectiv 700 de micrograme pentru o femeie. 

Vitaminele grupului B

Din acest grup, cea mai importanta vitamina B pentru par este biotina. Exista numeroase studii care coreleaza carenta de biotina cu pierderea podoabei capilare la oameni.

Biotina este folosita ca ingredient in produsele tratament impotriva caderii parului si are rezultate excelente la persoanele la care problema este determinata de o carenta. Dar carentele de biotina sunt extrem de rare, caci ea se gaseste intr-o mare varietate de alimente. In plus, nu exista prea multe dovezi ca biotina ar stimula cresterea parului la persoanele sanatoase [3].

Restul vitaminelor din complexul B sunt implicate in formarea si maturarea hematiilor - celule sangvine care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturi, inclusiv catre scalp si foliculii pilosi. Este vorba despre un proces important, care asigura nutritia adecvata a zonei si stimuleaza, implicit, si cresterea parului. 

Cele mai importante surse alimentare de vitamina B sunt:

  • Cerealele integrale;
  • Migdalele;
  • Carnea;
  • Pestele;
  • Fructele de mare;
  • Legumele cu frunze verzi. 

Alimentele de origine animala sunt singura sursa adecvata de vitamina B12, prin urmare, persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana trebuie sa consume neaparat un supliment. Iar daca e vorba sa cauti un complex de vitamine pentru caderea parului, grupul B ar trebui sa fie nelipsit [4]. 

Daca te intrebi care este doza zilnica recomandata in cazul vitaminelor complexului B, iata cateva informatii utile:

Pentru femei:

  • B1: 1.1 mg
  • B2: 1.1 mg
  • B3: 14 mg
  • B5: 5 mg
  • B6: 1.3 mg
  • Biotina: 30 micrograme
  • Acid folic: 400 micrograme
  • B12: 2.4 micrograme

Pentru bărbați:

  • B1: 1.2 mg
  • B2: 1.3 mg
  • B3: 16 mg
  • B5: 5 mg
  • B6: 1.3 mg
  • Biotina: 30 micrograme
  • Acid folic: 400 micrograme
  • B12: 2.4 micrograme [3].
Par sanatos

Vitamina C

Radicalii liberi sunt promotorii si acceleratorii procesului de imbatranire. Ei blocheaza cresterea si pot determina si imbatranirea parului. Pe de alta parte, vitamina C este un antioxidant puternic, care contribuie la combaterea stresului oxidativ determinat de acestia.

Vitamina C este esentiala si pentru un alt proces care survine in mod natural in organism: sinteza de colagen. Colagenul este un compus esential al structurii firului de par, prin urmare sinteza adecvata a acestuia este importanta pentru o podoaba capilara rezistenta.

Vitamina C este implicata si in procesul de absorbtie a fierului, un oligoelement implicat in sinteza globulelor rosii, responsabile la randul lor cu transportul oxigenului si al substantelor nutritive la nivelul scalpului. 

Necesarul de vitamina C porneste de la 40 mg in cazul bebelusilor mai mici de 6 luni si creste la 50 mg pana la varsta de 1 an. Copiii intre 1 si 3 ani au nevoie de 15 mg vitamina C zilnic, copiii intre 4 - 8 ani au nevoie de 25 mg vitamina C, iar in cazul preadolescentilor doza zilnica recomandata este de 45 mg. Adolescentii au nevoie de 75 mg (baietii), respectiv 65 mg (fetele). Pentru adulti, doza zilnica recomandata este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei.

Fiind o vitamina hidrosolubila, ea se elimina rapid prin urina, asadar nu se poate vorbi despre un supradozaj cu vitamina C.

Printre cele mai bogate surse alimentare se numara ardeiul gras, citricele, capsunile si, in general, fructele si legumele proaspete [5]. 

Vitamina D

Un nivel scazut de vitamina D determina alopecie - este o afirmatie sustinuta de numeroase studii stiintifice. Se crede ca vitamina D joaca un rol si in cresterea firului de par, desi majoritatea cercetarilor se concentreaza mai degraba asupra receptorilor pentru aceasta.

Din pacate, stilul modern de viata expune o mare parte din populatie la o carenta cronica de vitamina D. In acest context, administrarea unui supliment este foarte importanta. De altfel, vitamina D este considerata una dintre cele mai bune vitamine pentru par si pentru numeroase procese metabolice.

Corpul poate sintetiza vitamina D ca urmare a expunerii la soare. Dintre sursele alimentare, pestele gras si uleiul de peste sunt bogate in vitamina D. Aceasta poate fi gasita si in unele ciuperci, si in alimentele fortifiate, de pilda unele cereale pentru micul dejun. In cazul suplimentelor de vitamina D, se recomanda administrarea a 400 - 800 UI pe zi, ceea ce e echivalentul a 10 - 20 micrograme [6]. 

Vitamina E

Similar vitaminei C, vitamina E indeplineste o functie de antioxidant puternic, care contribuie la prevenirea stresului oxidativ. Unele studii au aratat ca persoanele care sufera de alopecie au experimentat o crestere a parului cu 34.5% mai intensa decat inainte. In grupul placebo, cresterea a fost de doar 0.1%. Prin urmare, vitamina E este descrisa ca fiind una dintre cele mai bune vitamine pentru indesirea parului.

Printre cele mai bogate surse de vitamina E pentru par se numara semintele de floarea-soarelui, migdalele, spanacul sau avocadoul. Un supliment de vitamina E adecvat pentru adulti ar trebui sa ofere un aport de 15 mg/zi  [7]. 

Fierul

Desi nu este o vitamina, fierul este esential pentru transportul oxigenului catre fiecare celula din corpul nostru. Din acest punct de vedere, el este un mineral  indispensabil pentru multe dintre functiile organismului, inclusiv pentru cresterea parului.

Carenta de fier determina anemie, iar anemia este una dintre cele mai cunoscute si mai frecvente cauze ale caderii parului. 

Fierul se gaseste in mod natural in alimente ca: scoici, oua, carne rosie, spanac si linte. Un bun supliment pe baza de fier pentru un adult ar trebui sa puna la dispozitia organismului 8 mg pentru barbati si 18 mg pentru femei. Complexele de vitamine prenatale contin pana la 27 mg fier [4]. 

Zincul

Zincul este implicat in procesele de crestere si reparare tisulara. Un alt rol al zincului este reglarea productiei normale de sebum la nivel cutanat si la nivelul scalpului.

Caderea parului este un simptom frecvent al carentei de zinc. De altfel, exista studii care demonstreaza ca administrarea unui supliment de zinc reduce riscul de cadere a parului.

Pentru ca excesul de zinc are efecte adverse nedorite, ideal ar fi ca principalele surse de zinc sa fie cele alimentare: carne de vita, spanac, germeni de grau, seminte de dovleac sau linte. Daca este necesara administrarea unui supliment, acesta ar trebui sa contina aproximativ 10 mg zinc / doza [2]. 

Cum alegi un supliment bun impotriva caderii parului?

Atunci cand cauti un supliment de calitate impotriva caderii parului exista pericolul sa achizitionezi un produs care fie nu ofera o doza suficienta pentru a face o diferenta, fie contine vitaminele si mineralele intr-o forma dificil asimilabila, fie contine vitaminele necesare, dar nu in proportiile dorite pentru scopul pe care il urmaresti. 

Pentru a evita astfel de situatii, cea mai buna solutie este sa acorzi atentie catorva aspecte inainte de a porni la cumparaturi:

  • Alege un produs special destinat cresterii parului. Acesta va fi echilibrat din punctul de vedere al continutului de vitamine si minerale astfel incat sa sustina rezultatul dorit;
  • In masura posibilitatilor, alege un produs care sa se potriveasca sexului si varstei tale;
  • Fii atent la producator: un brand de renume nu va risca sa isi strice reputatia cu un produs de o calitate indoielnica;
  • Ia in calcul modul de administrare. Suplimentele cu cea mai buna complianta din partea consumatorilor sunt cele care se administreaza o singura data pe zi.

Cea mai buna sursa de vitamine si minerale necesare cresterii parului ramane o alimentatie echilibrata. Atunci cand aceasta nu poate fi sustinuta, administrarea de suplimente devine necesara. Suplimentele sunt eficiente in special in cazul persoanelor care se lupta, deja, cu o carenta. Dozele mari de vitamine si minerale pot avea efecte adverse, prin urmare e de dorit sa consulti medicul inainte de a apela la un astfel de supliment. 

Bibliografie:

  1. The 8 Best Supplements for Hair Growth. Healthline, 1 Sept. 2022, www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth. Accessed 28 Feb. 2023.
  2. The Best Vitamins, Supplements and Products for Healthier Hair. Health Essentials from Cleveland Clinic, 4 Feb. 2020, health.clevelandclinic.org/the-best-vitamins-supplements-and-products-for-healthier-hair/. Accessed 28 Feb. 2023.
  3. Best Vitamins for Hair Growth: Vitamin D, B Complex, Biotin, and More. Www.medicalnewstoday.com, 22 Sept. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/318403. Accessed 28 Feb. 2023.
  4. Almohanna, Hind M, et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatology and Therapy, vol. 9, no. 1, pp. 5170, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30547302, https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6. Accessed 28 Feb. 2023.
  5. Nahidi, Yalda, et al. Serum Vitamin D3 Level in Patients with Female Pattern Hair Loss. International Journal of Trichology, vol. 8, no. 3, 2016, p. 116, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5007917/, https://doi.org/10.4103/0974-7753.188965. Accessed 28 Feb. 2023.
  6. Guo, Emily L, and Rajani Katta. Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use. Dermatology Practical & Conceptual, vol. 7, no. 1, 2017, pp. 110, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/, https://doi.org/10.5826/dpc.0701a01. Accessed 28 Feb. 2023.
  7. Hair Loss: Tips for Managing. Www.aad.org, www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/tips. Accessed 28 Feb. 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor