Saptamana 8 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

13. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 8 de sarcina

 

Felicitari! Ai ajuns in saptamana a 8-a de sarcina. Inca 32 de saptamani si iti vei putea tine bebelusul in brate. Intre timp, probabil ca te intrebi ce se intampla cu micutul tau in acesta saptamana, la ce te poti astepta si ce ar trebui sa faci pentru a avea o sarcina mai usoara si pentru a te asigura ca aceasta evolueaza asa cum ar trebui. Continua sa citesti pentru a afla tot ce ai nevoie sa stii despre sarcina in saptamana a 8-a, dar si pentru a descoperi cateva sfaturi utile in aceasta perioada! 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Una dintre principalele curiozitati pe care le au viitoarele mamici este cat masoara embrionul la 8 saptamani de sarcina. Ei bine, acesta are in jur de 1,3 cm, cat o boaba de fasole sau o zmeura. Poate ca pare putin, insa adevarul este ca micutul tau creste intr-un ritm uimitor, cam un 1 mm pe zi, si incepe sa semene tot mai mult cu bebelusul cu care te vei intoarce acasa de la spital.[1] 

Bratele si picioarele continua sa creasca, desi gleznele, genunchii, coapsele si degetele de la picioare nu s-au dezvoltat inca.[2] Ochii sunt acum parti vizibile ale fetei, s-au format pliurile oculare, iar retina este pigmentata. Are urechi, buze, nas, chiar si papile gustative. Capul devine erect si rotunjit, trunchiul incepe sa se indrepte, iar inimioara sa bate cu aproximativ 140 pana la 170 de batai pe minut. 

Organele genitale continua sa se dezvolte; din pacate, oricat de mult ti-ai dori sa stii acest lucru, este inca prea devreme pentru a afla daca vei avea o fetita sau un baietel. 

Continua sa se formeze si intestinele, insa, cum in interiorul embrionului nu este inca suficient loc pentru ele, acestea migreaza la nivelul cordonului ombilical; nu-ti face griji!; imediat ce exista suficient spatiu disponibil, acestea vor reveni in burtica bebelusului tau.[3]

O alta noutate importanta este aceea ca bebe a inceput sa se miste; vor mai trece cateva saptamani inainte ca tu sa poti simti acest lucru, iar partenerul tau va trebui sa astepte pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina pentru a putea impartasi cu tine aceasta experienta.[1]

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

 

Gravida la control

 

La 8 saptamani de sarcina, nu vor exista prea multe semne exterioare care sa indice ca esti insarcinata, desi este posibil sa observi ca hainele au inceput sa para mai stramte. Mai mult ca sigur, ai aflat deja ca esti insarcinata sau cel putin banuiesti acest lucru si ai achizitionat deja unul sau mai multe teste de sarcina

Nu se poate spune ca vei vedea o burta la 8 saptamani de sarcina, cel putin nu una care poate fi observata cu usurinta (de regula, abia la 3-4 luni de sarcina se vede burta), dar marimea uterului tau continua sa creasca pentru a-i oferi mai mult spatiu micului locatar; daca in mod normal este cam cat un pumn, pana in aceasta saptamana dimensiunea sa ar trebui sa fie mai apropiata de cea a unui grapefruit mai mare.[1] 

Chiar daca sarcina nu este inca vizibila, cu siguranta te vei simti insarcinata. Lista simptomelor unei sarcini de 8 saptamani poate include:

  • Greturile matinale - in ciuda denumirii, pot aparea in orice moment al zilei si sunt dintre cele mai neplacute simptome ale sarcinii. Este chiar posibil sa pierzi cateva kilograme. De asemenea, vestea buna este ca greturile ar trebui sa dispara pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, ceea ce inseamna ca nu mai ai decat cateva saptamani de asteptat; 
  • Schimbari de dispozitie; 
  • Crestere sau pierdere in greutate; 
  • Balonare si flatulenta; 
  • Constipatie; 
  • Simt olfactiv accentuat si o sensibilitate la anumite mirosuri; 
  • Pofte si aversiuni alimentare - se vorbeste adesea despre poftele adesea destul de ciudate ale gravidelor, asa ca nu te mira prea mult daca vei descoperi ca ai preferinte alimentare mai neobisnuite in aceasta perioada. Totusi, daca poftele tale includ si substante nealimentare, ar fi bine sa consulti un medic deoarece pot fi un semn al unei deficiente nutritionale;  
  • Indigestie; 
  • Arsuri la stomac; 
  • Nevoia frecventa de a urina; 
  • Oboseala; 
  • Scurgeri vaginale mai abundente; 
  • Crampe pelvine usoare; 
  • Sangerari vaginale ocazionale - sangerarile in timpul sarcinii, inclusiv in saptamana a 8-a, nu sunt rare si nu reprezinta neaparat un semnal de alarma. Totusi, este indicat sa consulti un medic cand acestea apar pentru a te asigura ca sarcina evolueaza asa cum ar trebui);
  • Modificari ale sanilor in timpul sarcinii - se maresc si devin mai sensibili.[3]

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Fiecare sarcina este diferita si nu toate viitoarele mamici se confrunta cu acelea simptome, dar iata cateva sfaturi care ti-ar putea fi de folos in aceasta perioada:

  • Mergi la medic - daca nu ai facut-o deja, programeaza prima vizita la ginecolog! Acesta iti va putea spune care este varsta exacta a sarcinii tale, data probabila a nasterii si daca embrionul se dezvolta asa cum ar trebui. In plus, o ecografie de sarcina la 8 saptamani iti va permite sa te bucuri si de prima imagine a micutului tau.
  • Ia vitaminele prenatale care ti-au fost recomandate si acid folic! 
  • Adopta o dieta sanatoasa! Desi acest lucru poate fi dificil de facut cand te confrunti cu o combinatie de greturi matinale, aversiuni si pofte alimentare in acelasi timp, este important sa incerci sa ai o dieta cat mai sanatoasa si echilibrata. Fructele si legumele, de exemplu, sunt bogate in vitamine si pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele sarcinii. Nu te forta sa mananci alimente pe care corpul tau nu le tolereaza in aceasta perioada, incearca sa nu consumi prea multe alimente nesanatoase doar pentru ca ai „pofte” si nu uita sa te hidratezi!  
  • Fa miscare! Miscarea este importanta si in timpul sarcinii, dar nu trebuie sa exagerezi, chiar daca obisnuiai sa faci sport si inainte de a ramane insarcinata. 10-15 minute de exercitii usoare pe zi sunt suficiente. Daca nu esti sigura ce fel de exercitii sau activitati poti practica in aceasta perioada, cel mai bine este sa ceri sfatul unui specialist. 
  • Mergi la cumparaturi! S-ar putea sa fie timpul sa faci si primele schimbari in garderoba ta. Un sutien mai confortabil si cateva perechi de pantaloni cu talie elastica pot face o diferenta mai mare decat ai crede si iti vor fi de folos in lunile ce urmeaza.[1][3]

Sfaturi pentru parteneri

Sarcina la 8 saptamani nu este usoara pentru o femeie care se confrunta cu simptome precum greturile matinale sau oboseala constanta. Este important sa ii fi alaturi in aceasta perioada si sa gasesti modalitati de a o ajuta sa se simta cat mai bine: poti sa pregatesti masa in locul ei (sau sa comanzi mancare, daca gatitul nu este unul dintre talentele tale) ori sa faci ordine prin casa. Ofera-i ragazul necesar pentru a se odihni atunci cand simte nevoie si, bineinteles, asigura-te ca are intotdeauna acces la acele alimente pe care pare sa le prefere in aceasta perioada! 

Asigura-te ca ai la indemana un calendar al sarcinii pe saptamani si luni! In acest fel, vei sti tot timpul in ce saptamana de sarcina se afla partenera ta si te vei putea bucura impreuna cu ea de fiecare etapa de creștere a bebelusului vostru. 

Aceasta a 8-a saptamana de sarcina marcheaza finalul primelor doua luni de viata intrauterina ale bebelusului tau. Desi o sarcina la 2 luni nu este prea vizibila pentru cei din jur, schimbarile care au loc in interiorul corpului tau sunt uimitoare. Mai sunt inca 32 de saptamani pana iti vei putea tine micutul in brate. Intre timp, ai grija de tine si urmeaza indicatiile medicului tau! 

Bibliografie: 

  1. Donaldson-Evans, Catherine. “8 Weeks Pregnant.” What to Expect, WhattoExpect, 28 Jan. 2015, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-8.aspx. Accessed 14 Sept. 2022.
  2. NHS Choices. You and Your Baby at 8 Weeks Pregnant. 2022, www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/8-weeks/. Accessed 14 Sept. 2022.
  3. Smith, Lori. “Your Pregnancy at 8 Weeks.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 2 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/298515. Accessed 14 Sept. 2022.
  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor