Medicamente cu reteta

Androgel 16.2mg/g Gel, 88g, Besins Healthcare

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Androgel 16.2mg/g Gel, 88g, Besins Healthcare

7534388

Indicatii
Androgel 16,2 mg/g gel este indicat la adulti ca terapie de substitutie cu testosteron pentru hipogonadismul masculin, in cazul in care deficitul de testosteron a fost confirmat prin caracteristici clinice si teste biochimice (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Dozaj
Doze

Adulti si barbati varstnici

Doza recomandata este gelul obtinut prin doua activari ale pompei (40,5 mg testosteron), aplicat o data pe zi aproximativ la aceeasi ora, preferabil dimineata. Doza zilnica trebuie ajustata de catre medic in functie de raspunsul clinic sau de laborator al fiecarui pacient, fara a depasi patru activari ale pompei sau 81 mg testosteron pe zi. Ajustarea dozelor trebuie realizata prin marirea treptata a numarului de activari ale pompei cu gel.

Doza trebuie modificata pe baza concentratiilor plasmatice de testosteron inregistrate dimineata, inainte de administrarea dozei. Concentratiile plasmatice de testosteron la starea de echilibru se ating, de obicei, pana in a doua zi de tratament cu acest medicament. Pentru a evalua necesitatea ajustarii dozelor de testosteron, concentratiile plasmatice de testosteron trebuie determinate dimineata, inainte de aplicarea medicamentului, dupa atingerea starii de echilibru. Concentratiile plasmatice de testosteron trebuie evaluate periodic. Doza poate fi scazuta in cazul in care concentratiile de testosteron din sange se situeaza peste valorile dorite. In cazul in care concentratiile sunt scazute, doza poate fi crescuta treptat, pana la administrarea zilnica a 81 mg de testosteron (patru activari ale pompei) pe zi.

Tratamentul trebuie oprit in cazul in care concentratiile plasmatice de testosteron depasesc constant intervalul normal la doza zilnica cea mai scazuta de 20,25 mg (1,25 g gel, echivalent cu o activare a pompei) sau daca nu pot fi obtinute concentratii plasmaticede testosteron cuprinse in intervalul normal cu doza maxima de 81 mg (5 g gel, echivalent cu patru activari ale pompei).

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Va rugam sa consultati pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea acestui medicament la copii si la adolescentii de sex masculin cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite.

Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Administrare transdermica.

Aplicarea trebuie efectuata de catre pacient, pe pielea curata, uscata, sanatoasa, pe partea superioara a ambilor umeri si a ambelor brate.

Gelul trebuie intins usor direct pe piele, in strat subtire. Nu este necesara masarea acestuia pe piele. Inainte de imbracare, trebuie lasat sa se usuce timp de cel putin 3-5 minute. Dupa fiecare aplicare trebuie spalate mainile cu apa si sapun, iar dupa uscarea gelului trebuie acoperit(e) cu imbracaminte locul (locurile) de aplicare. Locul de aplicare trebuie spalat bine cu apa si sapun inainte de orice situatie in care se anticipeaza contactul cu pielea altei persoane. Pentru mai multe informatii privind spalarea dupa aplicarea dozei, vezi pct. 4.4 (subpct. Potentialul de transfer al testosteronului).

A nu se aplica pe zonele genitale, deoarece continutul crescut de etanol poate provoca iritatie locala.

Pentru a obtine o prima doza completa, este necesara amorsarea rezervorului pompei. Pentru a face acest lucru, cu rezervorul in pozitie verticala, trebuie apasat mecanismul de activare lent si complet de trei ori. Gelul provenit de la primele trei activari trebuie aruncat in conditii de siguranta. Amorsarea pompei este necesara numai inainte de prima doza.

Dupa procedura de amorsare, mecanismul de activare trebuie apasat complet o singura data pentru eliberarea a 1,25 g din acest medicament in palma, iar apoi gelul trebuie aplicat pe partea superioara a bratelor si umerilor.

Contraindicatii
Acest medicament este contraindicat:

  • in caz de carcinom de prostata sau de glanda mamara cunoscut sau suspectat
  • in caz de hipersensibilitate cunoscuta la testosteron sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Acest medicament trebuie utilizat numai daca hipogonadismul (hiper- si hipogonadotrofic) a fost demonstrat si daca orice alta etiologie, responsabila pentru simptome, a fost exclusa inaintea initierii tratamentului. Deficitul de testosteron trebuie demonstrat clar prin mijloace clinice (regresia caracterelor sexuale secundare, modificarea aspectului corpului, astenie, libido scazut, disfunctie erectila etc.) si confirmata prin doua determinari separate ale concentratiei plasmatice a testosteronului. In prezent, nu exista un consens privind valorile de referinta ale testosteronului in functie de varsta. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca valorile plasmatice fiziologice ale testosteronului scad pe masura inaintarii in varsta.

Din cauza variabilitatii valorilor de laboratorator, toate masuratorile testosteronului trebuie efectuate in acelasi laborator.

Inaintea initierii tratamentului cu testosteron, toti pacientii trebuie atent examinati, pentru a se exclude riscul unui cancer de prostata preexistent. Monitorizarea atenta si regulata a prostatei si a sanilor trebuie efectuata conform metodelor recomandate (tuseu rectal si dozare de antigen specific al prostatei (PSA) seric) la pacientii carora li se administreaza tratament cu testosteron, cel putin o data pe an, si de doua ori pe an la pacientii varstnici si la cei cu risc (acei pacienti cu factori de risc clinici sau familiali).

Hormonii androgeni pot accelera progresia cancerului de prostata in stadiu subclinic si a hiperplaziei benigne de prostata.

Acest medicament trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu cancer cu risc de hipercalcemie (si hipercalciurie asociata), din cauza metastazelor osoase. La acesti pacienti, se recomanda monitorizarea periodica a calcemiei.

La pacientii cunoscuti cu insuficienta cardiaca, hepatica sau renala severa sau cu boala cardiaca ischemica, tratamentul cu testosteron poate cauza complicatii severe, caracterizate prin edem insotit sau nu de insuficienta cardiaca congestiva. In acest caz, tratamentul trebuie oprit imediat.

Testosteronul poate determina o crestere a tensiunii arteriale, iar acest medicament trebuie utilizat cu precautie la barbatii cu hipertensiune arteriala.

Testosteronul trebuie administrat cu precautie la pacientii cu trombofilie sau cu factori de risc pentru tromboembolism venos (TEV), intrucat exista studii post-autorizare si raportari despre evenimente trombotice (de exemplu, tromboza venoasa profunda, emboliepulmonara, tromboza oculara) la acesti pacienti in timpul terapiei cu testosteron. La pacientii cu trombofilie, au fost raportate cazuri de TEV chiar si in caz de tratament concomitent cu anticoagulante; de aceea, continuarea tratamentului cu testosteron dupa primul eveniment trombotic trebuie evaluata atent. In cazul in care tratamentul este continuat, trebuie luate masuri suplimentare pentru a reduce la minimum riscul individual de TEV.

Concentratia de testosteron trebuie monitorizata la momentul initial si la intervale regulate in timpul tratamentului. Medicii trebuie sa ajusteze doza pentru fiecare pacient in parte, pentru a asigura mentinerea concentratiilor eugonadale de testosteron.

La pacientii aflati in tratament pe termen lung cu hormoni androgeni, trebuie monitorizati in mod regulat urmatorii parametri de laborator: hemoglobina si hematocrit (pentru a detecta policitemia), rezultatele testelor functionale hepatice si profilul lipidic.

Experienta privind siguranta si eficacitatea utilizarii acestui medicament l la pacientii cu varsta peste 65 ani este limitata. In prezent, nu exista un consens cu privire la valorile de referinta pentru testosteron specifice varstei. Cu toate acestea, trebuie sa se ia in considerare faptul ca concentratiile serice fiziologice de testosteron scad pe masura inaintarii in varsta.

Acest medicament trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu epilepsie si migrene, deoarece aceste afectiuni se pot agrava.

Exista rapoarte publicate privind riscul crescut de apnee in somn la pacientii cu hipogonadism carora li s-au administrat esteri de testosteron, in special la cei cu factori de risc cum sunt obezitatea si bolile respiratorii cronice.

Ameliorarea sensibilitatii la insulina poate fi observata la pacientii tratati cu hormoni androgeni, ceea ce poate necesita scaderea dozelor de medicamente antidiabetice (vezi pct 4.5). Se recomanda monitorizarea glicemiei si HbA1c la pacientii carora li se administreaza hormoni androgeni.

Anumite semne clinice: iritabilitate, nervozitate, crestere ponderala, erectii prelungite sau frecvente pot indica expunerea excesiva la hormoni androgeni, ceea ce necesita ajustarea dozelor.

Daca pacientul dezvolta o reactie severa la locul aplicarii, tratamentul trebuie reevaluat si, daca este necesar, trebuie intrerupt.

In cazul dozelor crescute de hormoni androgeni exogeni, spermatogeneza poate fi suprimata prin inhibarea feedback-ului hormonului de stimulare foliculara (FSH) hipofizar, ceea ce poate provoca efecte adverse asupra parametrilor spermei, inclusiv asupra numarului spermatozoizilor.

Ginecomastia poate aparea ocazional si poate persista ocazional la pacientii tratati cu hormoni androgeni pentru hipogonadism.

Acest medicament nu trebuie utilizat de catre femei, din cauza posibilelor efecte virilizante.

Sportivii trebuie preveniti asupra faptului ca acest medicament contine o substanta activa (testosteron) care poate determina un rezultat pozitiv la testele de control anti-doping.

Potentialul de transfer accidental al testosteronului
Gelul cu testosteron poate fi transferat altor persoane prin contactul cutanat apropiat, in orice moment dupa administrare, determinand cresterea concentratiilor plasmatice de testosteron si posibil aparitia reactiilor adverse (de exemplu, cresterea pilozitatii faciale si/sau corporale, ingrosarea vocii, neregularitati ale ciclului menstrual la femei si pubertate prematura si marirea organelor genitale la copii) in cazul contactului repetat (androgenizare accidentala). Daca apare virilizarea, tratamentul cu testosteron trebuie intrerupt imediat, pana la identificarea cauzei.

Medicul trebuie sa informeze cu atentie pacientul cu privire la riscul transferului de testosteron, de exemplu in timpul contactului fizic apropiat intre indivizi, inclusiv copii si despre instructiunile privind siguranta (vezi mai jos).

Medicii curanti care prescriu acest medicament trebuie sa acorde o atentie speciala acestui punct

Transferul potential de testosteron in cazul pacientilor cu risc major de a nu respecta aceste instructiuni.

Se recomanda urmatoarele precautii:

Pentru pacient:

  • sa se spele bine pe maini cu apa si sapun dupa aplicarea gelului,
  • sa acopere zona de aplicare cu imbracaminte (de exemplu, o camasa cu maneci lungi) dupa uscarea gelului,
  • sa spele zona de aplicare inainte de orice situatie in care se preconizeaza contactul apropiat.

Pentru persoanele care nu sunt tratate cu acest medicament:

  • in cazul contactului accidental cu acest medicament, persoana afectata trebuie sa spele imediat zona afectata cu apa si sapun,
  • sa anunte aparitia semnelor de expunere excesiva la hormoni androgeni, cum sunt acneea sau modificarea pilozitatii.

Pacientii trebuie sa astepte cel putin 1 ora intre aplicarea acestui medicament si dus sau baie.

Femeile gravide trebuie sa evite orice contact cu locurile de aplicare a acestui medicament. In cazul in care partenera este gravida, pacientul trebuie sa fie si mai atent la precautiile pentru utilizare descrise mai sus (vezi si pct. 4.6).

Acest medicament contine 0,9 g alcool (etanol) in fiecare doza de 1,25 g gel. Poate cauza senzatie de arsura pe pielea cu leziuni.

Acest medicament este inflamabil inainte sa se usuce pe piele.

Interactiuni
Anticoagulante orale

Din cauza modificarilor activitatii anticoagulante (cresterea efectului anticoagulantelor orale prin modificarea sintezei hepatice a factorului de coagulare si inhibarea competitiva a legarii de proteinele plasmatice), se recomanda monitorizarea mai frecventa a timpului de protrombina si a raportului normalizat international (INR). Pacientii carora li se administreaza anticoagulante orale necesita monitorizare atenta in special la initierea sau intreruperea administrarii de hormoni androgeni.

Corticosteroizi

Administrarea concomitenta de testosteron si ACTH sau corticosteroizi poate creste riscul de aparitie a edemului. In consecinta, aceste medicamente trebuie administrate cu precautie, in special la pacientii cu afectiuni cardiace, renale sau hepatice.

Analize de laborator

Interactiuni cu analize de laborator: hormoni androgeni pot determina scaderea concentratiilor de globulina care leaga tiroxina, avand ca rezultat scaderea concentratiilor serice de T4 si cresterea gradului de captare a T3 si T4 pe rasini. Totusi, concentratiile plasmatice ale hormonului tiroidian liber raman neschimbate si nu exista dovezi clinice de insuficienta tiroidiana.

Medicatie antidiabetica

La utilizarea hormonilor androgeni s-au raportat modificari ale sensibilitatii la insulina, ale tolerantei la glucoza, ale controlului glicemic, ale valorilor glicemiei si hemoglobinei glicozilate. La pacientii cu diabet zaharat este posibil sa fie necesara reducerea medicatiei antidiabetice.

Aplicarea de creme sau lotiuni de protectie solara nu reduce eficacitatea.

Sarcina
Fertilitatea

Este posibil ca spermatogeneza sa fie suprimata in mod reversibil cu acest medicament.

Sarcina

Acest medicament este destinat numai utilizarii de catre barbati.

Acest medicament nu este indicat la femeile gravide, din cauza efectelor potentiale de virilizare a fatului.

Femeile gravide trebuie sa evite orice contact cu locurile de aplicare a acestui medicament (vezi pct. 4.4). In cazul contactului, trebuie sa se spele cu apa si sapun cat mai curand posibil.

Alaptarea

Acest medicament nu este indicat femeilor care alapteaza.

Condus auto
Androgel 16,2 mg/g gel nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Cele mai frecvente reactii adverse clinice observate in cazul administrarii acestui medicament utilizat la dozele recomandate au fost tulburarile psihice si reactiile cutanate la locul de aplicare.

Lista tabelara a reactiilor adverse Date din studii clinice

Tabelul de mai jos prezinta reactiile adverse raportate in studiul clinic de faza III, in regim dublu-orb, cu durata de 182 de zile, efectuat cu Androgel 16,2 mg/g, si mai frecvent in grupul tratat cu Androgel 16,2 mg/g (n = 234) decat in grupul la care s-a administrat placebo (n = 40).

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10); frecvente (mai mare sau ega 1/100; mai mic 1/10); mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000; mai mic 1/100); rare (mai mare sau egal 1/10000; mai mic 1/1000); foarte rare (mai mic 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tabelul 2 Frecventa reactiilor adverse din studiul de faza III efectuat cu Androgel 16,2 mg/g gel

Clasificarea MedDRApe aparate, sisteme si organeReactii adverse - Termeni preferati
Frecvente (mai mare sau egal 1/100; mai mic 1/10)Mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000, mai mic 1/100)
Tulburari psihiceSimptome emotionale* (schimbari de dispozitie, tulburare afectiva, furie, agresivitate, nerabdare, insomnie, viseanormale, libido crescut) 
Tulburari vasculare Hipertensiune arteriala maligna, hiperemie, flebita
Tulburari gastro-intestinale Diaree, distensie abdominala, durere bucala
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:Reactii cutanate*(acnee, alopecie, xerodermie, leziuni pe piele, dermatita de contact, modificari de culoare a parului, urticarie, hipersensibilitate la locul aplicarii, prurit la locul aplicarii) 
Clasificarea MedDRApe aparate, sisteme si organeReactii adverse - Termeni preferati
Frecvente (mai mare sau egal 1/100; mai mic de 1/10)Mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000, mai mic 1/100)
Tulburari ale aparatului genital si ale sanului Ginecomastie, tulburari la nivelul mameloanelor, durere testiculara, erectie crescuta
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Edem ce lasa godeu
Investigatii diagnosticeCresterea valorii PSA, cresterea valorilor hematocritului si hemoglobinei 

* Evenimente grupate

Din cauza continutului de etanol al medicamentului, aplicarile frecvente la nivelul pielii pot provoca iritare si xerodermie.

Experienta dupa punerea pe piata

Tabelul de mai jos include reactii adverse identificate in timpul utilizarii post-autorizare a acestui medicament, cat si alte reactii adverse raportate in literatura stiintifica in timpul tratamentelor orale, injectabile sau transdermice cu testosteron:

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente: foarte frecvente (mai mult sau egal 1/10); frecvente (mai mult sau egal 1/100; mai mic 1/10); mai putin frecvente (mai mult sau egal 1/1000; mai mic 1/100); rare (mai mult sau egal 1/10000; mai mic 1/1000); foarte rare (mai mic 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organeReactii adverse - termeni preferati
Frecvente (mai mare sau egal 1/100; mai mic de 1/10)rare (mai mare sau egal 1/10,000;mai mic 1/1,000)Foarte rare (mai mic 1/10,000)Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata dindatele disponibile)
Tumori benigne, maligne si nespecificate (incluzand chisturi si polipi) Neoplasm hepatic Cancer de prostata (datele despre riscul de cancer de prostata asociat terapiei cu testosteron suntneconcludente.)
Tulburari metabolice si de nutritie   Crestere a greutatii, modificari ale electrolitilor (retentie de sodiu, clor, potasiu, calciu, fosfat anorganic si apa) in timpul tratamentului cu dozamare si/sau prelungit
Tulburari psihice   Nervozitate, depresie, ostilitate
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale   Apnee in somn
Tulburari hepatobiliare  Icter colestatic 
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat   Acnee, seboree, calvitie
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv   Crampe musculare
Tulburari renale si ale cailor urinare   Obstructie urinara
Tulburari ale aparatului genital si ale sanului Priapism Modificari ale libidoului, frecventa crescuta a erectiilor; in general, terapia cu doze mari de testosteron intrerupe sau reduce in mod reversibil spermatogeneza, reducand astfel dimensiunea testiculelor; anomaliiale prostatei
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare   

Administrarea testosteronului in doza mare sau pe termen lung poate creste ocazional retentia de apa si aparitia edemelor; pot sa apara reactii de hipersensibilitate

Din cauza continutului in etanol al medicamentului, aplicatiile frecvente pepiele pot cauza iritatii si xerosis.

Investigatii diagnosticecresterea valorilor hematocritului, cresterea numarului de eritrocite, crestereavalorilor hemoglobinei Anomalii ale testelor funcţiei hepatice 

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1, Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259, Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro
 
Supradozaj
Simptome

Valorile serice ale testosteronului trebuie masurate daca sunt observate semne clinice si simptome ce indica supraexpunerea la hormoni androgeni.

De asemenea, in cazul raportarilor de supradozaj cu acest medicament, a fost observata iritatie la locul aplicarii.

Tratament

Tratamentul supradozajului consta in spalarea imediata a locului aplicarii si intreruperea tratamentului daca este recomandat de catre medicul curant.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Androgeni, codul ATC: G03BA03.

Hormonii androgeni endogeni, testosteronul, secretat de catre testicule, si metabolitul sau principal DHT, sunt responsabili pentru dezvoltarea organelor genitale externe si interne si pentru mentinerea caracteristicilor sexuale secundare (stimuleaza cresterea parului, ingrosarea vocii, dezvoltarea libidoului). De asemenea, hormonii androgeni au un efect asupra anabolizarii proteinelor, asupra dezvoltarii muschilor scheletici si distributiei tesutului adipos, si reduc excretia urinara a azotului, a sodiului, potasiului, clorului, fosfatului si apei.

Testosteronul scade secretia hipofizara de gonadotropine.

Efectele testosteronului asupra anumitor organe tinta apar dupa conversia la nivel periferic a testosteronului in estradiol, care se leaga apoi de receptorii estrogenici in nucleele celulelor tinta, de exemplu in celulele hipofizei, celulele adipoase, celulele cerebrale, osoase si celulele testiculare Leydig.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia percutanata a testosteronului dupa administrarea acestui medicament se situeaza intre 1% si 8,5%.

In urma absorbtiei percutanate, testosteronul difuzeaza in circulatia sistemica si asigura concentratii relativ constante pe parcursul unui ciclu de 24 ore.

Concentratiile plasmatice de testosteron cresc de la prima ora dupa aplicare, ajungand la starea de echilibru din ziua a doua. Modificarile zilnice ale concentratiilor testosteronului sunt astfel de o amplitudine similara celor observate in timpul ritmului circadian pentru testosteronul endogen.

Administrarea transdermica evita astfel valorile maxime de distributie plasmatica, produse prin injectare. Spre deosebire de tratamentul cu hormoni androgeni administrati oral, nu determina concentratiile hepatice suprafiziologice ale steroizilor.

Administrarea a 5 g din acest medicament determina o crestere medie a concentratiei plasmatice de testosteron de aproximativ 2,3 ng/ml (8,0 nmol/l).

La intreruperea tratamentului, concentratiile de testosteron incep sa scada dupa aproximativ 24 ore de la ultima administrare. Concentratiile de testosteron revin la valorile initiale dupa aproximativ 72 pana la 96 ore de la ultima administrare.

Metabolitii activi majori ai testosteronului sunt dihidrotestosteronul si estradiolul.

Testosteronul se excreta in principal in urina sub forma de metaboliti conjugati ai testosteronului, iar o cantitate mica se excreta sub forma nemodificata in materiile fecale.

In studiul de faza III, in regim dublu-orb, la sfarsitul perioadei de 112 zile de tratament, in timpul careia doza acestui medicament a putut fi modificata pe baza concentratiilor totale de testosteron, 81,6% (II 75,1-87,0%) dintre barbati prezentau concentratii totale de testosteron in intervalul normal pentru barbati tineri cu concentratii eugonadale (300-1000 ng/dl). La pacientii cu o doza zilnica a acestui medicament, concentratia medie (±AS) zilnica de testosteron in ziua 112 (Cmed) a fost 561 (±259) ng/dl, valoarea medie a Cmax a fost 845 (±480) ng/dl, iar valoarea medie a Cmin a fost 334 (±155) ng/dl. Concentratiile corespondente in ziua 182 (perioada in regim dublu-orb) au fost: Cmed 536 (±236) ng/dl, valoarea medie a Cmax 810 (±497) ng/dl, iar valoarea medie a Cmin 330 (±147) ng/dl.

In studiul de faza III, in regim deschis, la sfarsitul perioadei de 264 zile de tratament, in timpul careia doza acestui medicament a putut fi modificata pe baza concentratiilor totale de testosteron, 77% (II 69,8-83,2%) dintre barbati prezentau concentratii totale de testosteron in intervalul normal pentru barbati tineri cu concentratii eugonadale (300-1000 ng/dl).

La pacientii carora li s-a administrat o doza zilnica din acest medicament, concentratia medie (±AS) zilnica de testosteron in ziua 266 (Cmed) a fost 459 (±218) ng/dl, valoarea medie a Cmax a fost 689 (±414) ng/dl, iar valoarea medie a Cmin a fost 305 (±121) ng/dl. Concentratiile corespondente in ziua 364 (perioada prelungita in regim deschis) au fost urmatoarele: Cmed 454 (±193) ng/dl, valoarea medie a Cmax 698 (±382) ng/dl, iar valoarea medie a Cmin 302 (±126) ng/dl.

Date preclinice de siguranta

S-a demonstrat ca testosteronul nu are efect mutagen in vitro utilizand modelul mutatiei inverse (testul Ames) sau celule ovariene de hamster. In studiile efectuate la animale de laborator, s-a evidentiat o legatura intre tratamentul cu hormoni androgeni si anumite tipuri de cancer. Datele experimentale la sobolan au evidentiat cresterea incidentei carcinomului de prostata dupa tratamentul cu testosteron.

Este cunoscut faptul ca hormonii sexuali faciliteaza dezvoltarea anumitor tumori induse de agenti carcinogeni cunoscuti. Importanta acestor constatari si riscul efectiv la om nu este cunoscuta.

S-a raportat ca administrarea de testosteron exogen suprima spermatogeneza la sobolani, caini si primate non-umane, supresia fiind reversibila la incetarea tratamentului.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.02.2023

Categorii de produse