Medicamente cu reteta

Metronidazol A 5g/l, 12 flacoane de 200ml, Infomed

Brand: INFOMED

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Metronidazol A 5g/l, 12 flacoane de 200ml, Infomed

7509834

Indicatii
Tratamentul curativ al infectiilor medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili. Profilaxia infectiilor postoperatorii cu germeni anaerobi sensibili, dupa interventii chirurgicale digestive ori genitale, in asociere cu un antibiotic activ pe germenii aerobi.

Amibiaza severa cu localizare hepatica si intestinala.

Dozaj
Tratamentul infectiilor cu germeni anaerobi
Adulti: 1-1,5 g metronidazol/zi (1-1 ½ flacoane Metronidazol A 5 g/l)in 2-3 perfuzii i.v.
Copii: 20-30 mg metronidazol/kg si zi in 2-3 perfuzii i.v.
Calea intravenoasa poate fi inlocuita imediat ce este posibila administrarea orala a medicamentului.

Profilaxia infectiilor postoperatorii
Antibioprofilaxia trebuie sa fie de scurta durata adesea limitata la perioada preoperatorie, uneori 24 ore, dar niciodata mai mult de 48 ore.
Adulti: cu 30 minute inaintea interventiei chirurgicale se injecteaza i.v. o doza unica de 1g metronidazol (1 flacon Metronidazol A 5 g/l).
Copii: cu 30 minute inaintea interventiei chirurgicale se injecteaza i.v. o doza unica de 20-40 mg metronidazol/kg.

Amibiaza
- Adulti: 1,5 g metronidazol/zi (1 ½ flacoane Metronidazol A 5 g/l)in 3 perfuzii i.v. a 500 mg metronidazol.
Copii: 30-40 mg metronidazol/kg si zi perfuzie i.v.
In amibiaza hepatica in stadiul abcedat, evacuarea abcesului este dublata de tratamentul cu metronidazol.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la metronidazol, la alti derivati imidazolici sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Atentionari

  • Se va intrerupe tratamentul in caz de ataxie, vertij sau confuzie mintala.
  • Exista riscul agravarii starilor neurologice la bolnavii cu afectiuni neurologice centrale sau periferice severe, stabilizate sau in evolutie.
  • Pacientii in tratament cu glucocorticoizi sau cei cu predispozitie la edeme trebuie atentionati asupra continutului in sodiu al medicamentului .
  • A se evita bauturile alcoolice (reactie de tip disulfiram).
  • La pacientii cu discrazii sanguine sau in cazul tratamentului cu doze mari si/sau tratament indelungat se recomanda efectuarea formulei leucocitare inainte si dupa tratament. In caz de leucopenie, oportunitatea intreruperii tratamentului depinde de gravitatea infectiei.
  • La pacientii cu diabet zaharat trebuie tinut cont de continutul in glucoza al medicamentului.
  • Examene de laborator
  • Metronidazolul poate imobiliza treponemele si deci poate determina un test Nelson fals pozitiv.

Interactiuni

  • Interactiuni medicamentoase
  • Asocieri nerecomandate
  • Asocierea cu disulfiram poate produce crize delirante, stari confuzionale.
  • Utilizarea metronidazolului concomitent cu bauturile alcoolice produce reactii de tip disulfiram: senzatie de caldura, hiperemie, varsaturi, tahicardie.
  • Asocieri ce necesita precautii
  • Metronidazolul potenteaza efectul anticoagulantelor orale prin scaderea metabolizarii hepatice a acestora si creste riscul hemoragiilor, necesitand controlul frecvent al timpului de protrombina si al INR-ului.
  • Asocieri de care trebuie tinut cont :
  • Metronidazolul poate creste toxicitatea 5-fluoro-uracilului prin scaderea clearance-ului renal al acestuia.

Sarcina
Observarea mai multor sute de gravide expuse la metronidazol in primul trimestru de sarcina nu a evidentiat efecte malformative particulare sau efecte toxice fetale. In consecinta, sarcina nu reprezinta o contraindicatie a utilizarii metronidazolului in caz de necesitate.

A se evita administrarea metronidazolului in timpul alaptarii deoarece acesta se excreta in laptele matern.

Condus auto
In timpul tratamentului cu metronidazol poate fi influentata capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje datorita riscului de vertij.

Reactii adverse
Rare tulburari digestive: greata, gust metalic, anorexie, crampe epigatrice, varsaturi, diaree. Exceptional semne cutaneo-mucoase (prurit, urticarie, tulburari vasomotorii), semne neuropsihice (cefalee, vertij, confuzie mintala, convulsii) sau pancreatite reversibile dupa incetarea tratamentului.

In cazul utilizarii dozelor mari si/sau tratamentului indelungat pot sa apara leucopenie, neuropatii periferice senzitive reversibile in cateva zile de la intreruperea tratamentului.

Se mai poate observa colorarea brun-roscat a urinii determinata de prezenta pigmentilor hidrosolubili rezultati din metabolizarea medicamentului.

Supradozaj
In caz de fenomene toxice se opreste administrarea medicamentului si se instituie tratamentul adecvat.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antibacteriene, derivati de imidazol, codul ATC: J01XD01 Spectru antimicrobian:

-Specii obisnuit sensibile:Peptostreptococcus, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, alte specii de clostridii, Bacteroides frgilis, alte specii de bacteroides, prevotella, fusobacterium, veillonella. Peste 90% dintre acestea sunt sensibile.

-Specii rezistente: propionibacterium, actinomyces, mobiluncus. Cel putin 50% din specii sunt rezistente.

-Specii inconstant sensibile: bifidobacterium, eubacterium. Procentul de rezistenta este variabil; sensibilitatea este deci imprevizibila in absenta antibiogramei.

Spectru antiparazitar: Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Giardia intestinalis.

Proprietati farmacocinetice
Administrarea unei doze unice de 500 mg de metronidazol in perfuzie i.v., timp de 20 minute, determina o concentratie plasmatica medie de 18 µg/ml la sfarsitul perfuziei. Repetarea perfuziei la 8 ore determina aceeasi concentratie plasmatica. Timpul de injumatatire plasmatica este de 8-10 ore. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 10%.

Difuzeaza rapid si semnificativ in: plamani, ficat, rinichi, piele, bila, LCR, saliva, lichid seminal, secretii vaginale. Metronidazolul traverseaza bariera feto-placentara si se excreta in laptele matern.

Metronidazolul este metabolizat in ficat, rezultand doi metaboliti neconjugati care au activitate antibacteriana in proportie de 10-30%.

Metronidazolul se excreta in principal pe cale urinara (in proportie de 40-70%, 20% sub forma nemodificata), determinand o coloratie brun-roscat a urinii si biliara, o mica parte se excreta prin fecale. In caz de insuficienta renala timpul de injumatatire plasmatica ramane neschimbat si nu este necesara modificarea dozelor. In caz de hemodializa metronidazolul este rapid eliminat, iar timpul de injumatatire plassmatica se reduce la 2,5 ore.

Date preclinice de siguranta
La animale, metronidazolul nu s-a demonstrat a fi teratogen sau toxic fetal

La om nu exista nici o suspiciune de carcinogeneza, desi ea a fost relevata la o anumita specie de soareci dar, nu si la sobolani si hamsteri.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 06.02.2023

Categorii de produse