Medicamente cu reteta

Timolol picaturi oftalmice 0.25%, 5ml, Eipico

Brand: EIPICO

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Timolol picaturi oftalmice 0.25%, 5ml, Eipico

1058222

Indicatii 
Timolol picaturi oftalmice, solutie este un blocant al receptorilor beta-adrenergici utilizat in reducerea presiunii intraoculare crescuta in diverse conditii inclusiv la pacientii cu:

hipertensiune oculara;

glaucom cronic cu unghi deschis inclusiv pacientii afakici;

anumiti pacienti cu glaucom secundar.

Dozaj
Doza uzuala

Doza uzuala este de o picatura de Timolol 2,5 mg/ml instilata in sacul conjunctival al ochiului afectat de doua ori pe zi.

Daca este necesar, Timolol picaturi oftalmice, solutie poate fi asociat cu alte medicamente antiglaucomatoase. Utilizarea concomitenta a 2 medicamente topice beta-blocante nu este recomandata (vezi punctul 4.4.).

Deoarece normalizarea presiunii intraoculare necesita la unii pacienti cateva saptamani de administrare a timololului, se recomanda evaluarea eficacitatii tratamentului dupa 4 saptamani. Daca presiunea intraoculara este mentinuta la nivele satisfacatoare, Timolol se poate administra o data pe zi.

Schimbarea tratamentului

Atunci cand se inlocuieste un alt medicament beta-blocant cu Timolol, primul medicament se administreaza inclusiv in ultima zi, iar din ziua urmatoare se incepe tratamentul cu Timolol 2,5 mg/ml cate o picatura in fiecare ochi afectat de doua ori pe zi. Daca raspunsul nu este adecvat, doza poate fi crescuta pana la 1 picatura de solutie 5 mg/ml in fiecare ochi afectat de 2 ori pe zi.

Atunci cand pacientul este tratat cu un medicament antiglaucomatos (exclusiv beta-blocante), in prima zi de tratament se administreaza medicamentul utilizat anterior si o picatura de Timolol 2,5 mg/ml in fiecare ochi afectat de 2 ori pe zi. In ziua urmatoare se intrerupe complet agentul antiglaucomatos si se continua cu Timolol. Daca este necesara o doza mai mare de Timolol se va administra 1 picatura de Timolol 5 mg/ml in fiecare ochi afectat de 2 ori pe zi.

Pentru a evita contaminarea, se evita capatul picurator sa atinga ochiul, pleoapa sau orice alta suprafata. Pastrati flaconul inchis intre administrari.

Copii
Nu se recomanda.

Varstnici
Exista o vasta experienta in administrarea de Timolol la pacientii varstnici. Dozele recomandate mai sus-mentionate reflecta datele clinice derivate din aceasta experienta.

Contraindicatii
hipersensibilitate la timolol sau la oricare dintre componentele produsului;

astm bronsic sau antecedente de astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva severa;

bradicardie sinusala;

bloc atrio-ventricular de gradul II sau III;

insuficienta cardiaca insuficient controlata prin tratament;

soc cardiogen.

Atentionari
Similar altor medicamente topice oftalmice, acest medicament poate fi absorbit sistemic si pot apare reactii adverse observate si la beta-blocante administrate oral.

Insuficienta cardiaca trebuie atent controlata inaintea instituirii terapiei cu solutie oftalmica cu timolol. La pacientii cu afectiuni cardiace severe in antecedente, se vor monitoriza simptomele clinice de insuficienta cardiaca si frecventa cardiaca.

Au fost raportate reactii cardiace si respiratorii, incluzand moarte datorata bronhospasmului la pacienti cu astm bronsic si, rar, moarte asociata cu insuficienta cardiaca.

Efectul asupra presiunii intra-oculare sau efectele cunoscute ale beta-blocantelor sistemice pot fi exagerate atunci cand timololul este administrat la pacienti carora li se administreaza deja medicamente beta-blocante sistemice. Raspunsul acestor pacienti la tratament trebuie monitorizat. Utilizarea a doua beta-blocante cu administrare topica nu este recomandata.

Au fost raportate eruptii cutanate tranzitorii si/sau xeroftalmie asociate cu utilizarea medicamentelor beta-blocante. Incidenta raportata este mica si in cele mai multe cazuri simptomele s-au remis cand tratamentul a fost intrerupt. Intreruperea medicamentului trebuie luata in considerare cand orice astfel de reactie nu are alta explicatie. Intreruperea beta-blocantului trebuie efectuata treptat.

Detasarea coroidei a fost raportata la administrarea timolol, acetazolamida dupa procedura de filtrare. Timololul a fost in general bine tolerat de pacientii cu glaucom care utilizau lentile de contact tari.

Timololul nu a fost studiat la pacientii care utilizeaza lentile dintr-un alt material decat polimetilmetacrilat (PMMA), care este utilzat pentru fabricarea lentilelor tari.

La pacientii cu glaucom cu unghi inchis, obiectivul imediat al tratamentului este redeschiderea unghiului.

Aceasta necesita constrictia pupilei cu un miotic. Solutia oftalmica cu timolol are efect nesemnificativ asupra pupilei. Cand timololul este utilizat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute din

glaucomul cu unghi inchis nu trebuie administrat in monoterapie, ci in asociere cu un medicament care determina mioza.3

Pacientii trebuie sfatuiti ca in cazul in care apar afectiuni oculare intercurente (de exemplu traumatism, chirurgie oculara sau infectie) trebuie imediat sa se adreseze medicului specialist.

Au fost raportate keratite bacteriene asociate cu utilizarea de recipiente cu doze multiple de medicamente oftalmice cu administrare topica.

Aceste recipiente au fost contaminate de pacienti care, in cele mai multe cazuri, au si o afectare corneana sau o lipsa de continuitate de substanta epiteliala la nivel ocular.

Riscul de reactie anafilactica: In timpul administrarii beta-blocantelor, pacientii cu teren atopic sau antecedente de reactii anafilactice severe la diversi alergeni pot avea o reactivitate crescuta in cazul expunerilor repetate la alergeni, fie accidental fie in scop diagnostic sau terapeutic. Este posibil ca asemenea pacienti sa nu raspunda la dozele de epinefrina (adrenalina) folosite in mod obisnuit in tratamentul reactiilor anafilactice

Timolol contine clorura de benzalconiu care se poate acumula in lentilele de contact moi, de aceea Timolol nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile.

Lentilele trebuie scoase inainte de aplicarea picaturilor si nu trebuie puse mai devreme de 15 minute dupa aplicare.

Clorura de banzalconiu este iritanta. Poate provoca reactii adverse cutanate.

Interactiuni
Desi timololul administrat in monoterapie nu influenteaza diametrul pupilar, in cazul asocierii cu medicamente care contin epinefrina (adrenalina) au fost semnalate cazuri de midriaza.

Au fost raportate potentiale efecte sistemice ale beta-blocantelor (de exemplu scaderea frecventei cardiace, deprimare) pe durata administrarii concomitente de timolol cu inhibitori ai CYP2D6 (de exemplu chinidina, ISRS).

Medicamentele beta-blocante administrate oral pot accentua rebound-ul hipertensiunii arteriale care poate aparea la intreruperea clonidinei.

Timololul poate induce hipotensiunea arteriala si/sau bradicardia marcata prin efectul aditiv cu un beta-blocant, cu blocante ale canalelor de calciu sau cu alcaloizi din Rauwolfia.

O monitorizare atenta este recomandata cand se administreaza beta-blocante la pacienti carora li se administreaza medicamente inhibitoare ale recaptarii catecolaminelor cum ar fi rezerpina, deoarece exista posibilitatea efectelor aditive si aparitiei unei hipotensiunii arteriale si/sau bradicardiei marcate, care poate determina vertij, sincopa si hipotensiune arteriala ortostatica.

Blocantele canalelor de calciu orale pot fi utilizate in asociere cu blocante beta-adrenergice, atunci cand functia inimii este normala, dar trebuie evitata asocierea la pacienti cu afectarea functiei cardiace. Exista posibilitatea de aparitie a hipotensiunii arteriale, blocului atrio-ventricular si insuficientei ventriculare stangi la pacientii in tratament cu blocante beta-adrenergice la care se asociaza blocante ale canalelor de calciu. Tipul de reactii adverse cardiovasculare depind de tipul de blocante ale canalelor de calciu utilizate. Cand sunt utilizate concomitent beta-blocante cu derivati de dihidropiridine cum este nifedipina se poate produce hipotensiune arteriala, in timp ce verapamilul sau diltiazemul au un potential mare de a determina tulburari de conducere atrio-ventriculare sau insuficienta ventriculara stanga.

Blocantele canalelor de calciu administrate intravenos trebuie utilizate cu prudenta la pacientii carora li se administreaza beta-blocante.

Administrarea concomitenta a beta-blocantelor si digitalicelor cu diltiazem sau verapamil poate avea efecte aditive in prelungirea timpului de conducere atrioventriculara.

Sarcina
Sarcina

Nu a fost studiata administrarea timololului la gravide. Utilizarea medicamentului se face numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Alaptarea

Timololul se excreta in laptele matern si deoarece poate determina reactii adverse la sugari, in functie de importanta tratamentului pentru mama, se va avea in vedere fie intreruperea tratamentului, fie a

alaptarii..

Condus auto
Datorita reactiilor adverse care pot sa apara in cursul tratamentului cu timolol cum sunt ameteli sau tulburari de vedere, poate fi afectata capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Timolol 2,5 mg/ml este, in general, bine tolerat. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea oftalmica de timolol maleat, fie in timpul studiilor clinice sau in timpul experientei acumulate de la punerea pe piata a produsului. Efecte adverse aditionale au fost raportate in experianta clinica cu timolol maleat administrat sistemic si pot fi considerate efecte potentiale in administrarea oftalmica de timolol maleat.

In aceasta sectiune reactiile adverse sunt clasificate precum urmeaza:

Foarte frecvente (≥1/10) Frecvente (≥1/100 si sub 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100) Rare (≥1/10000 si sub 1/1000)

Foarte rare (sub 1/10000)

cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

In fiecare grup de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari oculare:
Frecvente:

Administrare oftalmica: iritatie oculara, senzatie de arsura sau de intepaturi oculare, conjunctivite, blefarite, keratite, scaderea sensibilitatii corneene si uscaciune oculara; tulburari vizuale, incluzand modificari de refractie (in unele cazuri datorita opririi tratamentului cu miotice), diplopie, ptoza palpebrala, detasarea coroidei la pacientii operati anterior pentru glaucom; tinitus.

Tulburari generale:
Frecvente:

Administrare oftalmica: dureri de cap, astenie, oboseala, dureri in piept. Administrare sistemica: dureri ale extremitatilor, scaderea tolerantei la exercitii. Tulburari cardiace:

Mai putin frecvente:

Administrare oftalmica: bradicardie, aritmii, hipotensiune arteriala, sincopa, bloc atrioventricular, accident vascular cerebral, ischemie cerebrala, insuficienta cardiaca congestiva, sincopa, edeme, claudicatii intermitente, fenomene Raynaud, extremitati reci.

Administrare sistemica: bloc atrio-ventricular (de gradul II sau III), bloc sino-atrial, edem pulmonar, agravarea insuficientei arteriale, agravarea anginei pectorale, vasodilatatie.

Tulburari respiratorii, toracice si mediaspinale:
Mai putin frecvente:

Administrare oftalmica: bronhospasm (mai ales la pacientii cu afectiuni bronhospastice preexistente), insuficienta respiratorie, dispnee, tuse.

Administrare sistemica: raluri

Reactii de hipersensibilitate:
Rare:

Administrare oftalmica: edem angioneurotic, urticarie, rash localizat sau generalizat.

Tulburari ale sistemului nervos:
Rare:

Administrare oftalmica: cefalee, astenie, stare de oboseala, vertij, depresie, insomnie, cosmaruri, amnezie, accentuarea semnelor si simptomelor la pacientii cu miastenia gravis, parestezii.

Administrare sistemica: vertij, slabiciune locala, diminuarea concentrarii.

Tulburari gastrointestinale:
Rare:

Administrare oftalmica: greata, diaree, uscaciunea gurii. Administrare sistemica: voma

Tulburari renale si ale cailor urinare:
Foarte rare:

Administrare oftalmica: scaderea libidoului, boala Peyronie. Administrare sistemica: impotenta, mictiuni dificile.

Tulburari ale sistemului imunitar:
Foarte rare:

Administrare oftalmica: lupus eritematos sistemic.

Tulburari musculoscheletice si ale tesutului conjunctiv:
Foarte rare:

Administrare sistemica: artralgii.

Tulburari hematologice si limfatice:
Foarte rare:

Administrare sistemica: purpura non-trombocitopenica.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj 
Exista raportari de supradozaj in urma administrarii inadecvate de timolol, picaturi oftalmice, solutie care au dus la efecte sistemice similare celor observate in cazul supradozajului beta-blocantelor administrate sistemic: ameteli, cefalee, scurtarea respiratiei, bradicardie, bronhospasm si stop cardiac (vezi pct. 4.8).

Daca apare supradozajul, trebuie instituite urmatoarele masuri:

Lavaj gastric daca timololul a fost ingerat. Studiile efectuate au demonstrat ca nu dializeaza rapid.

Bradicardie simptomatica: se administreaza intravenos 0,25-2 mg sulfat de atropina pentru inducerea blocadei vagale. In caz de persistenta a bradicardiei, se injecteaza cu prudenta intravenos clorhidrat de izoprenalina, iar in cazurile refractare se impune folosirea unui pacemaker cardiac.

Hipotensiune arteriala: se administreaza un simpatomimetic presor cum ar fi dopamina, dobutamina sau noradrenalina. In cazurile refractare, se recomanda folosirea clorhidratului de glucagon.

Bronhospasm: clorhidrat de izoprenalina, eventual administrarea suplimentara de aminofilina;

Insuficienta cardiaca acuta: se instituie imediat o terapie conventionala cu digitalice, diuretice si oxigen. In cazurile refractare, se recomanda administrarea intravenoasa de aminofilina, care poate fi urmata de administrarea de clorhidrat de glucagon.

Bloc cardiac de gradul 2 sau 3: se administreaza clorhidrat de izoprenalina sau se instaleaza un pacemaker.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiglaucomatoase si miotice, beta-blocante, codul ATC: S01ED01

Mecanism de actiune

Maleatul de timolol este un beta-blocant neselectiv, fara actiune simpatomimetica intrinseca semnificativa, efect de deprimare directa asupra miocardului sau actiune anestezica locala (nu determina stabilizare de membrana).

Maleatul de timolol se leaga reversibil la nivelul receptorului beta-adrenergic si inhiba raspunsul care poate aparea prin stimularea acestui receptor. Acest antagonism competitiv specific blocheaza stimularea beta-adrenergica de catre agonisti, indiferent daca acestia sunt de origine exogena sau endogena. Blocarea poate fi anulata prin cresterea concentratiei agonistului care va reinstala raspunsul biologic.

Spre deosebire de miotice, maleatul de timolol reduce presiunea intraoculara fara a influenta semnificativ acomodarea sau marimea pupilei. De asemenea, la pacientii cu cataracta este evitata incapacitatea de a vedea in jurul opacitatilor cristaliniene cand pupila este contractata de miotice. In cazul trecerii pacientilor de la miotice la picaturile oftalmice cu timolol ar putea fi necesara o corectie a refractiei cand efectele mioticului au trecut.

La unii pacienti s-a raportat scaderea raspunsului dupa un tratatment indelungat cu timolol, picaturi oftalmice.

Proprietati farmacocinetice
Efectul maleatului de timolol se manifesta rapid, in aproximativ 30 minute dupa instilarea oculara a picaturilor. Reducerea presiunii intraoculare atinge nivelul maxim dupa 1-2 ore de la administrare si se mentine timp de 24 ore. Aceasta perioada de actiune permite controlul presiunii intraoculare si pe timpul noptii.

Date preclinice de siguranta
Nu s-au inregistrat efecte adverse oculare la iepurii si cainii carora li s-au administrat topic Timolol in cadrul unor studii care s-au desfasurat pe durata unui an, respectiv 2 ani.

Studiile de fertilitate si reproducere efectuate la sobolani nu au aratat niciun efect advers atat pe subiectii masculi cat si la femele la administrarea unor doze de 150 de ori mai mari decat dozele umane recomandate.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 21.12.2022

Categorii de produse