Cancerul esofagian: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este cancerul esofagian?
Cancerul esofagian este o forma de cancer care apare in esofag, organ parte a sistemului digestiv, un tub lung care face conexiunea dintre gat si stomac. Esofagul ajuta la transportarea alimentelor pe care le inghiti din partea din spate a gatului in stomac pentru a fi digerate.
Ratele de incidenta ale cancerului esofagian variaza in diferite zone geografice. In unele regiuni, rate mai mari de cancer esofagian pot fi atribuite consumului de tutun si alcool sau obiceiurilor nutritionale speciale si obezitatatii. Cancerul esofagian este mai frecvent la barbati decat la femei.
Tipuri de cancer esofagian
Exista doua tipuri principale de cancer esofagian [1], [3]:
- Carcinom cu celule scuamoase - tip de cancer esofagian care apare in celulele scuamoase din esofag si se dezvolta in special in partea superioara si mijlocie a esofagului.
- Adenocarcinom - tip de cancer care apare in tesutul glandular din partea inferioara a esofagului, la intalnirea cu stomacul, si care reprezinta cea mai frecventa forma de cancer esofagian.
Exista si alte tipuri de tumori foarte rare ale esofagului. Acestea includ cancere neuroendocrine cu celule mici, limfoame si sarcom si reprezinta mai putin de 1% din cancerele esofagiene:
- Tumori neuroendocrine gastrointestinale - o forma de cancer cu celule mici; apare rapid si este agresiva, speranta de viata fiind redusa;
- Leiomiosarcomul - apare la nivelul muschiului neted al esofagului si se poate trata cu succes;
- Carcinomul adenoid chistic – tumoare cu dezvoltare lenta, afecteaza in special femeile cu varste intre 40 si 60 de ani;
- Tumoare stromala gastrointestinala – se dezvolta la nivelul celulelor specializate ale tractului gastrointestinal;
- Sarcomul Kaposi - afecteaza tesutul moale, celulele limfatice, vasele de sange.
Cauze
Cauza de aparitie a cancerului esofagian nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc care fac mai probabila aparitia cancerului esofagian precum [1], [2]:
- consumul de tutun sau alcoolul - pot contribui la provocarea cancerului esofagian prin deteriorarea ADN-ului celulelor din interiorul esofagului;
- iritarea pe termen lung a mucoasei esofagului, asa cum se intampla in cazul refluxului gastroesofagian, esofagul Barrett, acalazia, sindromul Plummer-Vinson si care pot duce la deteriorarea ADN-ul;
- ereditate - mutatii genetice mostenite.
Factori de risc
Printre principalii factori de risc se numara [1], [3]:
- varsta – posibilitatea de a dezvolta cancer esofagian creste odata cu varsta; mai putin de 15% din cazuri apar la persoanele cu varsta mai mica de 55 de ani.
- genul - barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa dezvolte cancer esofagian;
- consumul de tutun - consumul produselor din tutun, inclusiv al tigarilor, trabucurilor si tutunului de mestecat reprezinta un factor de risc major pentru cancerul esofagian;
- consumul de alcool - creste riscul de carcinom cu celule scuamoase mai mult decat riscul de adenocarcinom;
- boala de reflux gastroesofagian – persoanele care se confrunta cu reflux gastric prezinta un risc usor mai mare de a dezvolta adenocarcinom al esofagului;
- esofag Barrett - cu cat o persoana sufera mai mult de reflux gastric, cu atat este mai probabil ca acesta sa dezvolte esofagul Barrett; persoanele cu esofag Barrett prezinta un risc mult mai mare decat persoanele fara aceasta conditie de a dezvolta adenocarcinom al esofagului.
- obezitate - persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta adenocarcinom al esofagului;
- dieta - anumite substante din dieta pot creste riscul de cancer esofagian; de exemplu, o dieta bogata in carne procesata poate creste riscul de a dezvolta cancer esofagian. Consumul frecvent de lichide foarte fierbinti (temperaturi de peste 65° C) poate creste riscul de cancer esofagian.
- activitatea fizica - persoanele angrenate in activitati fizice regulate pot prezenta un risc mai mic de adenocarcinom al esofagului;
- acalazia - in aceasta boala, muschiul de la capatul inferior al esofagului (sfincterul esofagian inferior) nu se relaxeaza corespunzator; alimentele si lichidele sunt inghitite cu dificultate, ajung cu greu in stomac si tind sa se colecteze in esofagul inferior, care devine dilatat in timp. Celulele care captusesc esofagul in acea zona pot deveni iritate pe fondul expunerii la alimente pentru mai mult timp decat in mod normal.
- hiperkeratoza palmo-plantara/tylosis - aceasta este o boala rara, mostenita, care provoaca o crestere suplimentara a stratului superior al pielii pe palmele mainilor si talpilor picioarelor; persoanele cu aceasta afectiune dezvolta papiloame in esofag si prezinta un risc foarte mare de a dezvolta cancer cu celule scuamoase ale esofagului.
- sindromul Plummer-Vinson - persoanele cu acest sindrom rar numit si sindromul Paterson-Kelly prezinta membrane esofagiene, anemie din cauza nivelurilor scazute de fier, inflamatia limbii; cele mai multe membrane esofagiene nu provoaca probleme, dar cele mai mari pot provoca disfagie, ceea ce poate duce la probleme de inghitire si iritatii cronice in acea zona din alimentele prinse.
- leziuni ale esofagului - lesia este o substanta chimica gasita in detergentii industriali si de uz casnic puternici; ingerarea accidentala a unui detergent pe baza de lesie poate provoca o arsura severa in esofag.
- antecedente de anumite alte tipuri de cancer - persoanele care au avut alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul bucal si cancerul de gat prezinta un risc ridicat de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase ale esofagului;
- infectia cu virusul papiloma uman (HPV) - infectia cu anumite tipuri de HPV este legata de o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gat, cancerul anal si cancerul de col uterin; HPV este o cauza rara a cancerului esofagian.
Simptome
Cancerul esofagian precoce nu cauzeaza de obicei semne sau simptome.
Semnele si simptomele cancerului esofagian includ [2], [3] :
- dificultati la inghitire - disfagie;
- pierdere in greutate neplanificata;
- dureri in piept, presiune sau arsuri;
- indigestie;
- arsura retrosternala;
- raguseala;
- tuse cronica;
- varsaturi.
Printre complicatiile cancerului esofagian extins se numara [1]:
- dureri osoase;
- scaun negru pe fondul sangerarii in esofag;
- anemie si stare de oboseala;
- obstructia esofagului.
Stadii ale cancerului esofagian
Sistem de stadializare TNM
Un instrument pe care medicii il folosesc pentru a descrie stadiul este sistemul TNM. Medicii utilizeaza rezultatele testelor de diagnostic si scanarilor pentru a raspunde la aceste intrebari:
- Tumoarea (T): Cat de adanc a crescut tumora primara in peretele esofagului si al tesutului inconjurator?
- Nodul (N): Tumoarea s-a raspandit la ganglionii limfatici? Daca da, unde si la cati?
- Metastaze (M): Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului? Daca da, unde si cat de mult?
Rezultatele sunt combinate pentru a determina stadiul de cancer pentru fiecare persoana. Exista cinci etape: etapa 0 (zero) si etapele de la I la IV (de la 1 la 4). Etapa ofera o modalitate comuna de a descrie cancerul, astfel incat medicii pot lucra impreuna pentru a planifica tratamentele ideale.
Medicii descriu acest tip de cancer prin grad (G). Gradul descrie cat de mult arata celulele canceroase precum celulele sanatoase atunci cand sunt analizate la microscop. Medicul compara tesutul canceros cu tesutul sanatos. Tesutul sanatos contine, de obicei, mai multe tipuri diferite de celule grupate impreuna. In cazul in care cancerul arata similar cu tesutul sanatos si contine diferite grupari celulare, se numeste „diferentiat”. Daca tesutul canceros arata foarte diferit de tesutul sanatos, se numeste „slab diferentiat”.
Gruparea etapelor de cancer
Medicii atribuie stadiul cancerului prin combinarea clasificarilor T, N si M. Exista sisteme separate de stadializare pentru cele mai frecvente doua tipuri de cancer esofagian: carcinom cu celule scuamoase si adenocarcinom.
Stadializarea carcinomului cu celule scuamoase al esofagului [3]
Pentru carcinomul cu celule scuamoase, etapele pot fi impartite in functie de pozitia tumorii - in partea superioara, mijlocie sau inferioara a esofagului, precum si de gradul (G) al celulelor tumorale.
Stadiul 0: Cancerul se gaseste numai in captuseala superioara a esofagului.
Stadiul IA: Cancerul este doar in straturile superioare ale esofagului.
Stadiul IB: Cancerul indeplineste oricare dintre aceste afectiuni:
Cancerul se afla in straturile superioare ale esofagului, dar celulele tumorale sunt mai putin diferentiate.
Tumoarea se afla in al treilea strat al esofagului, dar nu s-a raspandit in ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.
Etapa a IIA: Indeplineste oricare dintre aceste conditii:
Tumoarea se afla in al treilea strat al esofagului. Celulele canceroase s-au raspandit in, dar nu prin peretele muscular al esofagului.
Tumoarea se afla in stratul exterior al partii superioare sau mijlocii a esofagului.
Tumoarea se afla in stratul exterior al partii inferioare a esofagului.
Etapa IIB: Indeplineste urmatoarele conditii:
Tumoarea se afla in stratul exterior al partii superioare sau mijlocii a esofagului. Celulele tumorale sunt mai putin diferentiate.
Tumoarea se afla in stratul exterior al oricarei parti a esofagului.
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului, iar celulele canceroase s-au raspandit in captuseala esofagului si substraturi. Cancerul se poate raspandi la 1 sau 2 ganglioni limfatici in apropierea tumorii.
Etapa IIIA: Indeplineste oricare dintre aceste conditii:
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului, iar celulele canceroase s-au raspandit in captuseala esofagului si substraturi. Celulele canceroase s-au raspandit, de asemenea, la 3 pana la 6 ganglioni limfatici in apropierea tumorii.
Tumoarea este in orice parte a esofagului si a crescut in al treilea strat al esofagului. Celulele canceroase s-au raspandit la 1 sau 2 ganglioni limfatici.
Cancerul s-a raspandit dincolo de esofag la tesutul din apropiere, dar nu si la ganglionii limfatici sau in alte zone ale corpului.
Etapa IIIB: Indeplineste oricare dintre aceste conditii:
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului si a crescut in al treilea strat al esofagului. De asemenea, s-a raspandit la 3 pana la 6 ganglioni limfatici.
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului, a crescut in stratul exterior al esofagului si la 1 pana la 2 sau 3 la 6 ganglioni limfatici.
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului si s-a raspandit in structurile din jurul esofagului. S-a raspandit fie la nici un ganglion limfatic sau la doar 1 sau 2 ganglioni limfatici.
Etapa IVA: Indeplineste oricare dintre aceste conditii:
Tumoarea se afla in orice parte a esofagului si s-a raspandit la structurile din apropiere. De asemenea, este posibil sa se fi raspandit pana la 3 pana la 6 ganglioni limfatici.
Cancerul s-a raspandit la 7 sau mai multi ganglioni limfatici regionali.
Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Stadializarea adenocarcinomului esofagului [3]
Pentru adenocarcinom, medicii folosesc clasificarile T, N si M, precum si gradul (G).
Stadiul 0: Cancerul se gaseste numai in captuseala superioara a esofagului.
Stadiul IA: Celulele canceroase s-au raspandit in captuseala esofagului si a straturilor de dedesubt.
Stadiul IB: Cancerul indeplineste oricare dintre aceste afectiuni.
Cancerul s-a raspandit in straturile de sub captuseala esofagului. Celulele tumorale sunt moderat diferentiate.
Cancerul a crescut intr-un strat de esofag numit submucoasa.
Stadiul IC: Cancerul indeplineste oricare dintre aceste conditii.
Cancerul a crescut in straturile de sub captuseala esofagului sau a submucoasei. Celulele canceroase sunt slab diferentiate.
Cancerul a crescut in al treilea strat al esofagului. Celulele canceroase sunt bine sau moderat diferentiate.
Stadiul IIA: Cancerul se afla in al treilea strat al esofagului. Gradul nu poate fi evaluat sau celulele sunt slab diferentiate.
Etapa IIB: Oricare dintre aceste conditii:
Cancerul se afla in stratul exterior al esofagului.
Cancerul se afla intr-un strat interior al esofagului si s-a raspandit la 1 sau 2 ganglioni limfatici.
Etapa IIIA: Oricare dintre aceste conditii:
Cancerul se afla in straturile interioare ale esofagului si s-a raspandit la 3 pana la 6 ganglioni limfatici in apropierea tumorii.
Cancerul se afla in al treilea strat al esofagului si s-a raspandit la 1 sau 2 ganglioni limfatici.
Etapa IIIB: Oricare dintre aceste conditii:
Cancerul se afla in al treilea strat al esofagului si in 3 pana la 6 ganglioni limfatici.
Cancerul se afla in stratul exterior al esofagului si s-a raspandit la 1 pana la 2 sau 3 pana la 6 ganglioni limfatici.
Tumoarea s-a raspandit la structurile din apropierea esofagului si fie fara ganglioni limfatici sau la 1 sau 2 ganglioni limfatici.
Etapa IVA: Oricare dintre aceste conditii:
Tumoarea s-a raspandit in structurile din apropierea esofagului si fie fara ganglioni limfatici, fie pana la 3 pana la 6 ganglioni limfatici.
Tumoarea s-a raspandit la 7 sau mai multi ganglioni limfatici.
Stadiul IVB: Cancerul s-a raspandit intr-o alta parte a corpului.
Recurent: Cancerul recurent este cancerul care a revenit dupa tratament. Acesta poate aparea in esofag sau intr-o alta parte a corpului. In cazul in care cancerul nu reapare, se va efectua o noua runda de teste pentru a afla gradul de recurenta. Aceste teste si scanari sunt adesea similare cu acelea efectuate la momentul diagnosticului initial.
Diagnosticare
Metodele de testare pentru diagnosticarea cancerului esofagian includ urmatoarele [3], [5]:
- endoscopie pentru vizualizarea mucoasei esofagului pentru a verifica anomaliile si iritatiile;
- test imagistic cu raze X cu bariu - permite medicului sa observe mucoasa esofagului;
- biopsie - prelevarea unei mostre de tesut suspect cu ajutorul unui endoscop; mostra este apoi trimisa la un laborator pentru testare.
- scanare CT, scanare PET sau RMN - pentru a investiga daca boala s-a raspandit in alte parti ale corpului (ex. cancerul gastric).
Optiuni de tratament
Medicul specialist poate recomanda o interventie chirurgicala in cazul in care cancerul nu s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Medicul poate recomanda in alte cazuri efectuarea unor sedinte de chimioterapie sau radioterapie drept cea mai buna varianta de tratament. Aceste tratamente sunt uneori utilizate pentru a micsora tumorile din esofag, astfel incat acestea sa poata fi apoi eliminate mai usor printr-o interventie chirurgicala [5] .
Interventie chirurgicala
In cazul in care cancerul este minor si nu s-a raspandit, medicul poate indeparta tumoarea folosind o abordare minim invaziva, un endoscop si mai multe incizii mici.
In abordarea standard, chirurgul opereaza printr-o incizie mai mare pentru a elimina o portiune a esofagului si, uneori, a ganglionilor limfatici din jurul acestuia. Tubul este reconstruit cu tesut din stomac sau intestin gros.
In cazurile grave, o parte din sectiunea superioara a stomacului poate fi eliminata.
Chimioterapie
Chimioterapia implica utilizarea de medicamente pentru a ataca toate celulele canceroase. Chimioterapia poate fi utilizata inainte sau dupa o interventie chirurgicala. Uneori, insoteste utilizarea radioterapiei.
Chimioterapia are o serie de posibile efecte secundare deoarece medicamentele ucid si celulele sanatoase.
Radioterapie
Radioterapia foloseste fascicule de radiatii pentru a ucide celulele canceroase. Radiatiile pot fi administrate extern (cu ajutorul unui dispozitiv) sau intern (cu un dispozitiv plasat in apropierea tumorii, care se numeste brahiterapie).
Radiatiile sunt frecvent utilizate impreuna cu chimioterapia, iar efectele secundare sunt de obicei mai dure atunci cand se utilizeaza un tratament combinat.
Terapie tintita
Terapiile tintite pot viza proteine specifice pe celulele canceroase ca o modalitate de a trata cancerul.
Principalele variante de tratament de tip terapie tintita:
- Terapie tintita HER2 - este folosita doar pentru persoanele testate pozitiv pentru proteina HER2. Tratamentul este recomandat inclusiv in cazul cancerului recurent de esofag;
- Terapia antiangiogeneza - substante precum Ramucirumab sunt folosite pentru a trata cancerul de jonctiune esogastrica atunci cand alte variante de tratament nu au dat rezultate pozitive.
Alte tratamente
- Implantare de stent - daca esofagul este obstructionat ca urmare a cancerului, medicul poate sa implanteze un stent (un tub din metal) in esofag pentru a-l mentine deschis.
- Terapia fotodinamica - implica injectarea tumorii cu un medicament fotosensibil care ataca formatiunea atunci cand este expus la lumina.
- Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca un tratament naturist nu inlocuieste un tratament medical.
Conform unor studii stiintifice, vitaminele C si E pot avea efecte de ameliorare a conditiei in cazul cancerelor esofagiene [6].
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Preventie
Evitarea comportamentelor riscante cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool reprezinta o modalitate de a preveni cancerul esofagian. Dieta si nutritie adecvate cat si consumul de fructe si legume care contin vitamine si minerale pot ajuta la prevenirea cancerului esofagian [5].
Un studiu recent a constatat ca activitatea fizica joaca un rol in prevenirea multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului esofagian. Exista unele dovezi ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot oferi protectie impotriva carcinomului cu celule scuamoase al esofagului. Cercetatorii au descoperit ca medicamentele inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei au oferit protectie impotriva progresiei neoplazice a esofagului Barrett [4].
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.
Cancerul esofagian este o afectiune cu care se pot confrunta in special adultii si care apare mai frecvent la barbati. Daca suferi de simptome bolii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic Staff. “Esophageal cancer.”, Mayo Clinic, 2022,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084 Accesat in 09.07.2022.
[2] American Cancer Society, “Esophagus Cancer”, American Cancer Society, 2022,https://www.cancer.org/cancer/esophagus-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html Accesat in 09.07.2022.
[3] Editorial Board. “Esophageal Cancer: Introduction.” Cancer net, 2021, https://www.cancer.net/cancer-types/esophageal-cancer/introduction Accesat in 09.07.2022.
[4] Ravoori, Srivani, “How Can We Reduce the Risk for Esophageal Cancer?” American Association for Cancer Research, 2020, https://www.aacr.org/blog/2020/04/02/how-can-we-reduce-the-risk-for-esophageal-cancer/ Accesat in 09.07.2022.
[5] Wint, Carmella, “Esophageal Cancer.”, Healthline, 2018,
https://www.healthline.com/health/esophageal-cancer Accesat in 09.07.2022.
[6] Barone J, Taioli E, Hebert JR, Wynder EL. “Vitamin supplement use and risk for oral and esophageal cancer.” Nutr Cancer. 1992;18(1):31-41. doi: 10.1080/01635589209514202. PMID: 1408944. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1408944/ Accesat in 09.07.2022.