Dermatita seboreica: cauze, simptome, tratament
Dermatita seboreica este o forma de inflamare cronica care afecteaza zonele pielii care sunt mai bogate in glande sebacee (fata, scalp, stern). Desi acest tip de matreata poate fi asemanatoare cu cea a parului gras, este mult mai agresiva si poate ataca si alte zone, de exemplu sprancenele.
Continutul articolului
Dermatita seboreica este o forma de inflamare cronica care afecteaza zonele pielii care sunt mai bogate in glande sebacee (fata, scalp, stern). Desi acest tip de matreata poate fi asemanatoare cu cea a parului gras, este mult mai agresiva si poate ataca si alte zone, de exemplu sprancenele. Se caracterizeaza prin suprafete cutanate iritate si rosii, si aparitia de cruste albicioase, unsuroase sau uscate.
Aceasta afectiune se manifesta cel mai frecvent la bebelusii de pana la 3 luni, dar si la adultii intre 40-60 de ani, fiind preponderenta in randul barbatilor si a persoanelor cu ten cu tendinta seboreica. Desi cauzele aparitiei acestui tip de dermatita nu sunt sunt in totalitate cunoscute, exista cativa factori implicati in dezvoltarea ei.
Ce este dermatita seboreica?
Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica reprezentata de inflamatia cronica si care se manifesta prin scuame sau coji cu aspect uscat, albicios sau lipicios. Simptomele apar in general in zonele pielii unde glandele sebacee sunt mai abundente: fata, scalpul, urechile, dar si in alte parti ale corpului precum pieptul, zona claviculei sau langa gat. Pe fata, roseata si scuamele uleioase se formeaza de obicei pe frunte, in spatele urechilor, in zona sprancenelor, pe linia de implantare a parului sau chiar in canalul auditiv extern.
Dermatita seboreica este in esenta un tip de matreata mai agresiva, avand simptome mai accentuate: pete sau coji rosii pe scalp, piele uscata si uleioasa. Desi nu este contagioasa, poate provoca mancarime, urme inestetice pe haine si chiar disconfort social. Dermatita este de fapt o forma de eczema, cunoscuta si sub denumirea de eczema seboreica. Datorita faptului ca simptomele sunt asemanatoare cu ale altor reactii alergice sau afectiuni dermatologice similare precum psoriazisul, poate fi uneori destul de dificil de diagnosticat.
Cauze care duc la aparitia dermatitei seboreice
Desi dermatita seboreica este frecventa printre adulti si copii, etiologia bolii nu este inca pe deplin inteleasa. Practica medicala a aratat insa ca printre cauzele ce pot fi asociate se numara:
- Stresul;
- Predispozitia genetica;
- O reactie anormala a organismului fata de ciuperca Malassezia. Aceasta exista in mod normal pe piele, dar in cazurile de dermatita seboreica are loc multiplicarea sa in exces iar raspunsul inflamator al pielii este o secretie mai mare de ulei decat in mod normal.
S-a constatat ca afectiunea este asociata si cu obezitatea, regimurile hipercalorice sau deficite de zinc ori Vitamina B din organism. O igiena precara poate fi un factor agravant al simptomelor de dermatita, dar nu o cauza in sine. Pe de alta parte, exista numerosi factori de risc.
Factori de risc
Exista mai multi factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice:
- Un sistem imunitar slabit, precum cele ale pacientilor diagnosticati cu HIV/SIDA, care au suferit un transplant de organe sau ca urmare a unei forme de cancer;
- Intr-o perioada de recuperare dupa o afectiune medicala grava precum un atac de cord;
- Afectiuni neurologice precum Parkinson, epilepsie sau depresie;
- Afectiuni interne: pancreatita, obezitate;
- Alte afectiuni sau iritatii ale pielii precum acnee, psoriazis sau rozacee;
- Anumite medicamente;
- Temperaturi extreme, precum frigul si aerul uscat, sau cel cald si umed.
Simptome si complicatii
Simptomele dermatitei seboreice sunt asemanatoare cu ale altor afectiuni dermatologice (eczeme ori reactii alergice cutanate precum psoriazis, dermatita atopica sau rozacee), si se face prin examinare medicala. Formele blande implica descuamari fine (cunoscute drept ”coji in cap”), in timp ce formele severe se manifesta prin leziuni ce pot fi vindecate temporar sau pot sa reapara.
Dermatita seboreica se manifesta astfel:
- Descuamare difuza sau matreata (Pitiriazis capitis) accentuata pe scalp, barba, sprincene, mustata;
- Cruste albe sau galbui pe laturile nasului, scalp, fata, sprancene, urechi, urechi, marginea libera a pleoapelor (blefarita seboreica), piept;
- Inrosirea pielii;
- Senzatia de prurit (mancarime).
Aceste manifestari pot sa apara in perioade de stres mai intens, daca aerul este foarte uscat sau in timpul anotimpurilor reci. Anumite complicatii se pot ivi daca schema de tratament este nepotrivita sau diagnosticarea nu este cea potrivita, sub forma de:
- Infectii bacteriene;
- Infectii fungice in zonele afectate de dermatita;
- Modificarea texturii pielii;
- Caderea parului, asociata cu scarpinatul excesiv.
Daca afectiunea provoaca un disconfort accentuat si simptomele nu pot fi ameliorate acasa, este necesar un consult de specialitate.
Dermatita seboreica apare la un nou-nascut in primele 3 luni de viata, in regiunea parietala si a fontanelei anterioare, in partile mediane ale fetei si la nivelul pliurilor mari, in special in zona de contact cu scutecul. Evolutia bolii este lenta si cu resorbtie spontana in 1-2 luni.
Diagnostic
In anumite cazuri, dermatita seboreica se vindeca de la sine. In cele mai multe cazuri insa, este o afectiune cronica, ce nu se vindeca ci poate fi doar tinuta sub control. In cazul in care roseata este insotita de descuamare este necesar consultul medicului, care va diferentia aceasta boala de cele cu manifestari asemanatoare.
Optiuni de tratament pentru dermatita seboreica
Tratamentul pentru dermatita seboreica trebuie adaptat in functie de intensitatea si localizarea leziunilor, dar si de raspunsul la alte metode sau produse.
- Creme, geluri sau sampoane cu efect antifungic si antimicotic, ce contin ketoconazol 2% sau 1% ciclopirox, zinc pirition, acid salicilic, gudron, folosite zilnic apoi o data pana la trei ori pe saptamana, pana dispar efectele, folosite pentru formele de debut, cand matreata domina tabloul clinic;
- Atentie la sampoanele care contin gudron si pot decolora parul de culoare deschisa; acesta trebuie folosit alternativ cu alte 2-3 tipuri de sampon;
- Creme, sampoane si unguente pentru controlul inflamatiilor, ce contin corticosteroizi (hidrocortizon, clobetasol, desonide); sunt eficiente si usor de folosit dar nu sunt indicate pentru perioade lungi deoarece pot subtia pielea;
- Medicamente antimicotice sub forma de pastile, daca simptomele nu se amelioreaza. Atentie insa, ele pot interactiona cu alte medicamente si pot duce la efecte adverse.
Scuamele de pe scalp pot fi spalate si indepartate dupa ce au fost bine inmuiate in ulei mineral sau de masline. Sprayurile, fixativele sau alte produse de infrumusetare pentru par si mai ales cele care contin alcool nu sunt recomandate, deoarece pot reactiva simptomele, daca acestea au disparut.
Daca pe pleoape apar descuamari sau semne de roseata, ele trebuie spalate usor in fiecare seara cu sampon pentru copii si sterse cu un prosop moale. In acelasi mod se procedeaza cu scalpul bebelusului, daca acesta are dermatita seboreica pe cap.
Ca modalitati suplimentare de tratament, se folosesc si remedii naturiste care pot sa aiba efecte pozitive. Acestea nu trebuie sa inlocuiasca insa consultul si tratamentul de specialitate.
Iata cateva terapii si suplimente alimentare de acest fel, pe care le mentioneaza si specialistii de la Mayo Clinic:
- Ulei de arbore de ceai, ce are calitati antibacteriene si antifungice, folosit separat sau odata cu samponul de par;
- Suplimente cu ulei de peste, datorita continutului bogat de Omega 3 si implicit a efectelor antiinflamatorii;
- Aloe vera, sub forma de gel sau direct de la o frunza taiata, care contribuie la ameliorarea eruptiilor si diminuarea efectelor acestora;
- Uleiuri esentiale precum cel de luminita noptii, borago sau coacaz negru, care pot ajuta la ameliorarea mancarimilor si rosetii (ele trebuie diluate cu alte uleiuri precum cel de cocos).
Prevenirea dermatitei seboreice
Dermatita seboreica poate fi tinuta sub control printr-un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata. Aceasta afectiune va recidiva in general chiar si dupa tratament, deci prevenirea consta in principal in limitarea posibililor factori declansatori, cum ar fi aplicarea de produse cosmetice, de styling sau de spalare a parului nepotrivite ori prea agresive.
Stresul emotional poate agrava la randul sau episoadele de recidive, deci se recomanda evitarea starilor conflictuale si a emotiilor negative. Baile de soare si de apa sarata, sportul si o dieta echilibrata pot avea de asemenea efecte pozitive.
Pentru igiena scalpului se folosesc produse blande cu pielea, care nu contin parfum, conservanti sau agenti tensioactivi.
In concluzie, dermatita seboreica este o afectiune cronica ce poate fi tinuta sub control odata ce s-a declansat. In anumite perioade pot sa nu existe simptome deloc, iar in altele pot sa apara episoade de simptomatologie mai severa. Intr-o forma moderata sau acuta, afecteaza circa 4% din populatia globului, in timp ce matreata (forma blanda de dermatita) apare la mai bine din 50% dintre persoanele adulte la nivel global.
Eliminarea factorilor declansatori, dar si gasirea unei rutine care sa functioneze sunt modalitati prin care se tine sub control aceasta boala, care nu este contagioasa si nu duce la complicatii severe.
Surse utilizate:
- https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/seborrheic-dermatitis, accesat 04.04.2022;
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/seborrheic-dermatitis-medref, accesat 04.04.2022;
- https://europepmc.org/article/med/22281892, accesat 04.04.2022;
- https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis#causes, accesat 04.04.2022;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710, accesat 04.04.2022.