Plop negru: beneficii, proprietati, utilizari

4. 9. 2023 · 5 minute de citit

Plopul negru este un arbore extrem de popular datorita caracteristicilor sale ornamentale, dar stiai ca anumite componente ale sale pot avea si alte utilizari? Descopera mai multe despre posibilele beneficii pe care le poate aduce pentru sanatate si cum poti sa ai parte de ele, dar si cateva precautii legate de utilizarea produselor care contin un astfel de extract.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Plop negru: beneficii, proprietati, utilizari

Ce este plopul negru?

Plopul negru, cunoscut stiintific sub numele de Populus nigra, este o specie de arbori cu frunze cazatoare, apartinand familiei Salicaceae, originar din zona emisferei nordice [1]. Pe langa utilizarile sale in industria lemnului sau in domeniul peisagisticii, fiind frecvent utilizat in scop ornamental in Italia si alte zone din sudul Europei, anumite componente ale plantei, cu precadere mugurii, pot fi utili in domeniul medical. Desi nu exista extrem de multe studii asupra beneficiilor plopului negru pentru sanatate, acesta a fost utilizat frecvent drept remediu naturist in medicina traditionala.

Cateva proprietati ale plopului negru

Plopul negru este un arbore monumental, care poate ajunge la înălțimi de pana la 35 de metri. Are o coroana bogata, cu frunze ovale, cu marginea fin dentata, care pot fi usor de recunoscut. Ele au culoarea verde inchis pe partea anterioara si o nuanta mai palida pe partea posterioara. [1]

Mugurii plopului negru reprezinta partea ce poate aduce o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece contin o varietate de substante cu multiple proprietati impresionante. Acestia sunt bogati in compusi fenolici, terpenoide, flavone, flavonone, acizi ferulici sau cafeici si derivate, precum si fitocompusi.

Beneficiile plopului negru pentru sanatate

Pe baza substantelor chimice variate ce pot fi extrase din mugurii de plop negru, se pot identifica o serie de beneficii potentiale ale acestora. Iata cateva dintre acestea:

1. Plopul negru contine antioxidanti puternici [2]: Antioxidantii au un rol important in protejarea organismului impotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi. Astfel, acestia pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, fenomen care poate avea numeroase efecte benefice, inclusiv prevenirea aparitiei unor afectiuni cronice serioase.

2. Datorita flavonoidelor, acizilor fenolici, dar si a unor substante bioactive numite salicilati, prezenti in mugurii acestei plante, putem identifica si proprietati antiinflamatorii ale plopului negru. Studiile au putut identifica beneficii in cazul imbatranirii pielii si capacitatea de ameliorarea a durerii si inflamatiilor in cazul leziunilor, combinata cu un efect analgezic, dar si efecte generale in cazul raspunsurilor inflamatoare ale organismului. [2]

3. Extractul de plop negru poate fi folosit pentru tratarea diverselor afectiuni ale pielii datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antibacteriene și antifungice. De asemenea, datorita capacitatii sale de cicatrizare, acesta poate contribui la vindecarea ranilor si a leziunilor cutanate. [2]

4. Extractul de plop negru ar putea prezenta si efecte benefice in controlul glicemiei si a diabetului, datorita efectului sau antidiabetic de a creste sensibilitatea si a scadea rezistenta la insulina. [2]

5. Datorita mecanismului de protectie al mugurilor de plop negru, activat de substantele antiinflamatorii si antioxidante, se poate observa si un efect de control asupra productiei de melanina si a hiperpigmentarii. [2]

6. Pe baza proprietatilor mentionate mai sus, cu precadere cele antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene si datorita controlului asupra speciilor nocive de oxigen reactiv, extractul ar putea exercita si un oarecare efect antitumoral. Insa, sunt necesare mai multe studii pe acest subiect pentru a trage o concluzie clara. [2]

7. Efect hepatoprotector [2]: Putem vorbi si despre protectie hepatocelulara, contribuind la sanatatea ficatului.

8. In cele din urma, putem mentiona si ca plopul negru poate avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular datorita capacitatii sale vasorelaxante. [2]

Utilizarile plopului negru

Pentru a putea beneficia de proprietatile plopului negru, mugurii, acea componenta a plantei atat de bogata in substante, pot fi utilizati in mai multe moduri. Acestia pot fi folositi pentru prepararea de infuzii, decocturi, tincturi sau extract uleios, care pot fi utilizate local sau, după caz, chiar administrate intern. Infuziile si decocturile de muguri pot fi obtinute prin fierberea mugurilor, solutie care apoi poate fi consumata sub forma de ceai sau aplicata pe zonele afectate. In schimb, tincturile si extractul uleios se pot prepara prin macerare cu alcool, peste care se adauga sau nu ulei vegetal, iar acestea se aplica local.

Posibile contraindicatii

Consumul sau administrarea produselor ce contin extract de plop negru pot aduce in prim plan riscul de reactii alergice, in cazul persoanelor cu alergie la propolis. Propolisul este o substanta naturala produsa de albine, iar anumite particule prezente pe mugurii plopului reprezinta principala sursa utilizata de catre albine in productia de propolis. [2] Asadar, exista acest risc de aparitie a reactiilor adverse. Alergiile la propolis pot varia in gravitate si pot provoca simptome precum mancarime, eruptii cutanate, umflaturi sau dificultati respiratorii.

Este important sa fii constient de aceste posibile reactii alergice si sa consulti un specialist inainte de a utiliza produse pe baza de extract de plop negru, in special daca ai un istoric de alergii sau sensibilitati la alti compusi naturali. Este recomandat sa faci un test de alergii sau sa incepi cu o cantitate mica si sa observi reactia organismului tau, dar doar la sfatul si sub supravegherea medicului.

Plopul negru nu este doar un arbore impresionant, ci poate fi considerat si o sursa destul de valoroasa de beneficii terapeutice. Atentie, insa, articolul nostru are scop strict informativ. Este intotdeauna indicat sa mergi la medic atunci cand ai o problema sau daca ai nevoie de un sfat avizat sau de o recomandare pentru un tratament.

Surse:

1. “Black Poplar.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/plant/black-poplar. Accessed 31 Aug. 2023.

2. Kis, Brigitta et. al. “Recent Advances Regarding the Phytochemical and Therapeutic Uses of Populus Nigra L. Buds.” Plants (Basel). www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7693997/. Published Nov. 2020. Accessed 31 Aug. 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice