Primul ajutor in caz de taieturi. Ghid complet cu recomandari
Taieturile sunt leziuni ale pielii, des intalnite, atat la copii, cat si la adulti. Taieturile superficiale, cu sangerare usoara, se pot ingriji acasa. Cele profunde, cu leziuni din care curge abundent sangele, trebuie tratate de personalul medical de specialitate. Indiferent de severitatea plagii, primul ajutor in caz de taieturi este esential.
Daca rana este una superficiala, primul ajutor in caz de taieturi vizeaza oprirea sangerarii, curatarea, dezinfectarea si bandajarea ranii. In situatia in care taietura este adanca, iar oprirea sangerarii nu este posibila, trebuie sa solicitati ajutor medical. Va oferim ghidul complet cu recomandarile aferente in caz de leziuni si modul in care se acorda primul ajutor in situatia unor taieturi profunde, dar si in cazul unor plagi superficiale.
Primul ajutor in caz de taieturi grave
Taieturile sunt rani sau plagi deschise la nivelul pielii sau al epidermei. Uneori si o taietura aparent superficiala poate produce complicatii, atunci cand plaga s-a produs intr-o zona bogat vascularizata. Taieturile profunde afecteaza de obicei nu doar stratul superficial, ci si pe cel profund numit derma.
Cand sangerarea este abundenta, leziunea a avut loc pe o suprafata mare a pielii, este adanca sau a ramas un corp strain in interiorul taieturii, trebuie sa sunati la numarul unic de urgenta 112, sa anuntati evenimentul, oferind cat mai multe amanunte. Pana la venirea echipajului medical puteti interveni pentru oprirea sangerarii si prevenirea infectiilor.
Taieturile grave pot insemna sectionarea unui deget, a unei falange, a mainii sau a unui picior. Este esential sa identificati partea care a fost retezata si sa o pastrati pana cand echipajul medical ajunge la fata locului. Daca mergeti la urgente, nu uitati sa tineti la rece si sa duceti medicilor partea taiata. Daca se intervine rapid, aceasta poate fi reatasata, in urma interventiei chirurgicale.
Masuri pentru oprirea sangerarii
- Spalati mainile sau purtati manusi de protectie;
- Aplicati un bandaj curat si presiune la nivelul plagii;
- Asezati ranitul astfel incat leziunea sa fie deasupra nivelului inimii, iar fluxul sanguin sa se reduca. Acesta poate fi un remediu eficient pentru oprirea sangerarii.
- Nu incercati sa scoateti corpurile straine din interiorul ranii, daca acestea au intrat profund. Riscati sa provocati hemoragie daca nu aveti pregatirea medicala necesara.
Prevenirea infectiilor
Infectiile pot aparea in orice imprejurare. De aceea este foarte important sa se protejeze pe cat posibil zona lezata de microbi. Infectiile se manifesta prin inflamarea zonei afectate, umflaturi, inrosire, caldura locala, durere. Pentru prevenirea infectiilor in caz de taieturi, dar si pentru alte leziuni produse la nivelul pielii, medicul curant va prescrie un antibiotic.
Daca sunteti martori la un incident in urma caruia o persoana are nevoie de prim ajutor in caz de taieturi grave, pana cand ajunge pe mana medicilor, puteti mentine plaga curata.
Cu cat rana va fi mai repede curatata si inchisa, cu atat scade riscul infectarii.
Primul ajutor in caz de taieturi superficiale
Taieturile minore, superficiale, trebuie tratate pentru ca plaga sa nu se infecteze. Daca aveti de tratat o taietura pe mana sau o taietura adanca la deget, survenite la un copil sau un alt adult, iata care sunt pasii de urmat:
- Spalati mainile, le dezinfectati sau purtati manusi de protectie;
- Opriti sangerarea taieturii, prin aplicarea unei presiuni usoare, cu ajutorul unei comprese sau fase, dacă aveți acces la trusa de prim ajutor. In caz contrar, puteti exercita presiune folosind un articol textil curat;
- Curatati rana cu apa si sapun. Incercati sa nu folositi substante din trusa de prim ajutor - Betadina pe rani deschise poate irita mai mult zona deja lezata.
- Indepartati toate impuritatile existente la nivelul plagii;
- Stergeti rana cu o compresa sterila sau o bucata de material curat;
- Aplicati o vaselina medicinala sau un unguent pentru taieturi;
- Acoperiți rana;
- Schimbați bandajul si observati evolutia plagii. Daca se infecteaza mergeti la medic.
Plasturi pentru taieturi
Acoperirea taieturilor superficiale se poate face, dupa curatarea ranii, cu plasturi de diferite dimensiuni, in functie de lungimea leziunii. Astfel, taietura se mentine curata, microbii nu pot patrunde, iar vindecarea se va realiza rapid.
Copiii intra in contact frecvent cu obiecte taioase, iar micile taieturi sunt la ordinea zilei. De preferat este sa aveti in casa plasturi de dimensiuni variate, conceputi special pentru ei, cu diferite imagini din desenele animate. Astfel le veti asigura protectia de care au nevoie, preveniti infectarea si contribuiti la asigurarea unui climat de confort si siguranta pentru copil.
Creme sau unguent pentru taieturi
Este important sa se aplice o crema sau unguent care sa contina antibiotic sau care sa aiba rol de cicatrizare pe taietura superficiala. In acest fel, plaga nu se va infecta, procesul de cicatrizare va incepe imediat si pielea se va regenera mai repede si mai bine.
O rana deschisa, superficiala, dar care este prezenta pe o suprafata mare, nu necesita o cantitate mare de crema sau de unguent. Solutiile se folosesc in jurul leziunii, iar apoi se adauga un pansament steril ce va fi fixat cu banda adeziva sau direct cu un plasture.
Daca observati la schimbarea bandajului orice modificare a ranii si nu va simtiti bine, inseamna ca au aparut complicatii si pentru a nu va risca sanatatea trebuie sa va adresati medicului.
Bandajarea corecta a unei taieturi
Evident bandajarea taieturii are loc dupa ce sangerarea s-a oprit, rana a fost curatate si spalata, a fost aplicat unguentul cu rol de cicatrizare si dezinfectare.
Bandajarea corecta a ranii presupune folosirea benzilor adezive pentru taieturile superficiale, in timp ce pentru acoperirea unor taieturi ceva mai mari ar trebui folosit un tifon sau comprese sterile fixate apoi cu benzi adezive.
Bandajul trebuie schimbat zilnic, iar daca exista riscul ca acesta sa se lipeasca de marginile ranii, pentru a evita durerea si chiar producerea de noi leziuni la suprafața pielii, indepartati bandajul prin udarea, cu apa calda, a zonei lipite.
Exista bandaje neadezive care pot fi folosite, dar si bandaje fluture pentru mentinerea marginilor ranii in contact.
Igiena ranii este esentiala, iar bandajarea mentine plaga acoperita, curata. Cand rana este aproape vindecata, bandajul trebuie indepartat, iar zona unde a existat leziunea va fi aerisita, pentru a se produce natural procesul de cicatrizare.
Mentinerea bandajului mai mult decat este necesar nu va grabi procesul de vindecare. In schimb, va tine rana umeda, vindecarea urmand sa aiba loc pe o perioada mai lunga de timp.
Sfaturi pentru vindecare si cicatrizare rapida
Taieturile sunt leziuni deschise la suprafata pielii. Au nevoie de timp pentru ca cicatrizarea si regenerarea pielii sa se produca. Exista totusi solutii cu ajutorul carora se poate grabi vindecarea, in situatia leziunilor usoare, care se trateaza acasa sau la recomandarea medicului pentru cele grave.
Cicatridina unguent conține printre altele și acid hialuronic, tratamentul fiind de ajutor pentru grăbirea procesului reparator în caz de iritatii si roseata, rani superficiale - taieturi, zgarieturi, eruptii, abraziuni. Este extrem de util acest unguent si in cazul unor rani adanci: inflamatii, cicatrici chirurgicale, ulcere.
Hyalo4 Control crema este indicat a fi folosita in situatia leziunilor cutanate, cand exista un risc crescut de infectare. Se aplica pe plagi, realizand astfel, la nivelul acestora, un mediu umed, aseptic. Se recomanda utilizarea atat pe plagile infectate, cat si pe cele neinfectate pentru a preveni infectia si chiar reinstalarea acesteia.
Fucidin unguent este unguentul care prin actiunea sa omoara bacteriile ce pot determina infectii la nivelul pielii. Este indicat in tratamentul infectiilor unor taieturi la nivelul pielii, dar si in cazul altor infectii localizate la nivel celular subcutanat.
Dr. Max Healing gel este indicat ca adjuvant in procesul de regenerare tisulara. Prin actiunea sa are loc formarea unei pelicule de protectie, care creeaza un micromediu adecvat inceperii procesului de reparare.
Bepansept crema contine anumite substante active, cu rol in formarea si regenerarea pielii, fiind si un antiseptic eficace impotriva bacteriilor prezente pe toata suprafata pielii, impiedicand inmultirea acestora. Este indicat pentru utilizare in cazul leziunilor superficiale de orice tip, care prezinta risc de infectie - taieturi, zgarieturi, fisuri, arsuri, ragade.
La Dr. Max, regasiti pe site si alte produse sub forma de crema, unguent sau pulbere cu rol antibacterian, care nu ar trebui sa va lipseasca din dulapiorul cu medicamente sau din trusa de prim ajutor a masinii. Accidente de tipuri taieturi, zgarieturi, julituri se intampla frecvent.
Cum are loc procesul de cicatrizare
In cat timp se vindeca o rana? Procesul de vindecare a ranii incepe dupa ce sangerarea s-a oprit. Urmeaza reconstructia tesutului afectat. Refacerea are loc astfel incat elasticitatea si functionalitatea epidermei sa se pastreze si tine de productia de colagen de la nivelul taieturii.
Potrivit specialistilor, tesutul cicatricial apare la aproximativ trei saptamani de la ranirea initiala, iar vindecarea tine de varsta, afectiunile existente, dar si de alimentatia si de stilul de viata al fiecarei persoane.
Hidratarea este esentiala pentru intreg organismul. Hidratarea pielii lezate este cu atat mai importanta pentru ca zona se poate inflama si pot ramane cicatrici daca pielea este uscata. Mentinerea hidratarii corespunzatoare inseamna pastrarea elasticitatii pielii. In caz contrar, dupa vindecarea taieturii, pot aparea fisuri sau inflamatii nedorite in zona in care a fost plaga.
Elasticitatea pielii se poate obtine si prin folosirea unei creme grase - Dr. Max Unguent cu galbenele, produs traditional natural, cu beneficii asupra pielii, favorizeaza regenerarea acesteia. Continutul ridicat de glicina si formula speciala cu galbenele hraneste pielea. Acesta este un remediu pentru taieturi extrem de eficient, daca rana este superficiala si contribuie, in acelasi timp, la realizarea peliculei cicatrizante, in cazul unei taieturi profunde.
Zona in care a fost taietura trebuie ferita de exercitarea unei presiuni excesive, dar pentru ca plaga sa se cicatrizeze si sa se vindece, are nevoie de ingrijire minimala. Se pot folosi produse pentru reducerea crustelor si a mancarimilor pentru ca vindecarea sa aiba loc repede. Atentie la copii, ei sunt cei care de obicei se scarpina si nu lasa pielea sa se refaca in mod natural.
Posibile complicatii ale taieturilor
Uneori, taieturile simple, carora nu le acordam o importanta mare se pot suprainfecta si atunci este nevoie de ajutor medical de specialitate.
Daca taietura se umfla, zona este dureroasa si rosie, apare febra sau un lichid care se colecteaza in rana, atunci plaga s-a infectat. Infectiile pot fi variate, unele fiind extrem de agresive cu organismul.
Infectiile cu stafilococ sunt frecvente, bacteriile stafilococice aflate pe piele pot patrunde in interiorul ranilor, provocand o infectie. Aceasta se poate concentra la nivel local sau se poate raspandi pe tot corpul si poate ajunge chiar si la organe.
Infectia bacteriana tetanos este extrem de puternica, poate provoca spasme musculare dureroase la nivelul gatului si al maxilarului, netratata poate fi fatala. Bacilul anaerob, “Clostridium tetani”, se regaseste in sol, in praf si ajunge cu usurinta in rani de tipul taieturilor, zgarieturilor, juliturilor, muscaturilor, ce pot aparea in special la nivelul membrelor inferioare. De aceea este vital ca dupa curatarea ranii in cazul unei taieturi pe picior, extragerea corpurilor straine, aplicarea produsului antiseptic, sa mergeti la medic pentru administrarea serului antitetanic.
Infectii cutanate bacteriene apar atunci cand bacteriile ajung in interiorul organismului printr-o taietura. O parte a acestor infectii cutanate sunt minore si nu pun viata in pericol, in timp ce altele pot duce la septicemie și la decesul persoanei care a contractat infectia.
Ranile cronice au o durata neobisnuit de mare pana la vindecare sau chiar se poate redeschide de mai multe ori. Cauzele unor astfel de complicatii sunt infectiile bacteriene severe, iar anumite boli, cum sunt diabetul, cancerul, pot creste riscul dezvoltarii unor plagi cronice. Netratate pot aduce foarte mari probleme de sanatate.
Primul ajutor in caz de taieturi este foarte important, fie ca sunt plagi superficiale, fie ca sunt unele profunde. De modul in care se actioneaza depinde atat procesul de vindecare, cat si prevenirea infectiilor ce pot sa apara in situatia unei plagi deschise. Orice modificare a starii de sanatate sau a modului de vindecare, ar trebui sa constituie semnale de alarma pentru a apela la ajutor medical de specialitate.
Primul ajutor in caz de taieturi poate fi esential pentru persoana, bolnav cronic, care s-a accidentat. Vindecarea rapida presupune risc minim de infectare.
Surse:
- HOW TO TREAT MINOR CUTS - https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-minor-cuts
- How to Treat Minor Cuts and Scrapes - https://www.webmd.com/first-aid/cuts-scrapes
- Cuts and scrapes: First aid - https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711
- Open Wound - https://www.healthline.com/health/open-wound