Saptamana 14 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
Felicitari! Odata cu saptamana 14 de sarcina incepe cel de-al doilea trimestru. Multe dintre viitoarele mame se simt mai energice si mai fericite, pe masura ce greturile si oboseala incep sa dispara. Intre timp, bebelusul creste pe zi ce trece si se pregateste si el, pentru momentul intalnirii voastre. In acest sens, in cazul in care nu ai utilizat pana in saptamana 14 calculatorul de sarcina, o poti face acum, deoarece iti va oferi un estimat al datei nasterii bebelusului si te va ajuta sa stii in ce punct de afli pe tot parcursul sarcinii.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
Sarcina de 14 saptamani marcheaza inceputul celei de-a patra luni, in calendarul sarcinii pe saptamani si luni. Bebelusul isi accelereaza ritmul de crestere, masurand acum 9 - 10 cm si cantarind aproape 60 g. Sunt dimensiuni comparabile cu cele ale unei portocale mari. Totusi, va mai asteapta inca 26 saptamani de crestere! [1]
Micutul este intr-o permanenta miscare, mai ales ca inca are loc pentru asta. Miscarile sale prin lichidul amniotic sunt fluide, iar bebelusul reuseste, uneori, sa isi indrepte coloana intr-o pozitie pe care nu o vei mai vedea timp de cateva luni dupa nastere. Gatul a mai crescut, ceea ce ii permite sa miste si capul si reduce din aspectul de mic extraterestru din primele ecografii [2].
In saptamana 14 de sarcina, parul incepe sa creasca pe corpul bebelusului, la fel ca genele si sprancenele. Cresterea parului nu e limitata la zona scalpului, el fiind observabil si pe corp. Denumit lanugo, va disparea inainte de nastere, odata cu formarea depozitelor adipoase care il ajuta pe bebelus sa isi regleze temperatura corpului. In cazul bebelusilor nascuti prematur, la care stratul de tesut adipos nu a avut timp sa se formeze, lanugo mai poate fi observabil in primele zile post partum, dar dispare curand dupa aceea [3].
Intestinele bebelusului au inceput deja productia de meconiu, care va constitui primele scaune de dupa nastere. In acest moment, meconiul este reprezentat, in principal, de celulele imbatranite ale tubului digestiv [4].
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
Al doilea trimestru este preferatul gravidelor, si asta pentru ca simptomele de sarcina de 14 saptamani sunt mult mai blande decat cele de dupa testul pozitiv. Sensibilitatea sanilor se reduce, greturile aproape au disparut, iar nivelul de energie se apropie, din nou, de cel normal [5].
La 4 luni de sarcina se vede burta suficient de mult incat sa te simti motivata sa pornesti la cumparaturi. Uterul s-a ridicat, in sfarsit, deasupra planseului pelvin, ceea ce inseamna si mai putine drumuri la toaleta. Este o pauza binevenita, inainte de trimestrul al treilea, in care dimensiunile sale vor fi suficient de mari incat sa preseze continuu pe vezica urinara [6]. Deocamdata, bucura-te ca burta la 14 saptamani de sarcina nu mai arata de parca ai fi mancat prea mult! Oricat de mica sau de mare ar fi, ea este considerata normala de catre orice specialist, caci fiecare femeie poarta sarcina in mod diferit, in functie de inaltime, conformatie, postura sau tonusul musculaturii abdominale.
Durerea de ligamente rotunde este un simptom care poate aparea in sarcina la 14 saptamani. Ea se datoreaza cresterii in dimensiuni a uterului, care, in anumite pozitii, aplica o solicitare suplimentara ligamentelor de sustinere, solicitare care determina o durere ascutita, de scurta durata, sau o tensiune surda la nivelul abdomenului inferior. Cel mai adesea, disconfortul apare in cazul miscarilor bruste sau in timpul tusei sau stranutului [6].
Susceptibilitatea crescuta la infectii, caracteristica perioadei de sarcina, impune masuri suplimentare de igiena. Spala mainile frecvent, foloseste geluri dezinfectante, evita contactul cu persoanele racite (in masura in care este posibil). Contacteaza imediat medicul daca ai simptome de raceala sau daca faci febra! Tratamentul adecvat in perioada sarcinii este diferit de ce ai face in mod normal in aceleasi conditii, iar monitorizarea evolutiei virozei trebuie facuta cu atentie. Daca exista suspiciunea unei infectii bacteriene, medicul va prescrie antibiotice sigure pentru tine si bebelus [6].
O alta schimbare care apare odata cu sarcina la 4 luni este cresterea poftei de mancare. Fa tot posibilul sa mananci sanatos, sa ai mese regulate si gustari pentru intreaga zi, astfel incat nivelul de energie sa ramana constant!
Aparitia venelor varicoase se poate produce acum, sau mai tarziu in sarcina. Nu poti sa le previi complet, dar purtarea ciorapilor de compresie, odihna cu picioarele ridicate mai sus de nivelul inimii si o viata activa pot ajuta [7].
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Mai stii cat de activ l-ai vazut pe bebe, daca ai avut ocazia sa faci o ecografie de sarcina la 14 saptamani? La fel de activa trebuie sa ramai si tu! Exercitiul fizic usor sau moderat, in functie de conditia ta fizica si de recomandarea medicului, te va ajuta sa previi diabetul de gestatie si te va ajuta sa duci o sarcina sanatoasa, la termen.
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda un minim de 30 de minute exercitiu fizic moderat pe zi, 5 zile pe saptamana. Daca nu exista alte contraindicatii, singurul lucru la care trebuie sa fii atenta este sa nu faci exercitii care te obliga sa stai pe spate. De asemenea, orice sangerari in timpul sarcinii in saptamana 14 impun repaus imediat si o consultatie medicala [1].
Aminteste-ti sa mananci la timp! Daca ai, inca, emotii legate de starile de greata de pana acum, sa stii ca ele pot aparea si pe fond de foame. Mesele mici si sanatoase luate la intervale de 2 - 3 ore contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale [3].
Este absolut normal sa iei in greutate in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Pentru o gravida cu un indice de masa corporala normal, un plus de 5 - 6.5 kg in urmatoarele 3 luni este considerat fiziologic. Nu trebuie sa iti faci prea multe griji pe aceasta tema, dar este de preferat sa eviti mesele pline de energii goale si sa faci alegeri alimentare sanatoase [6].
Fa cumparaturi inteligente! Alege intotdeauna alimente proaspete, nu procesate! Acestea au un continut mai mare de vitamine si minerale, dar contin mai putina sare, grasimi sau zahar. Alternativele congelate sunt cel putin la fel de bune ca cele proaspete, atunci cand acestea nu sunt disponibile [2].
Sfaturi pentru parteneri
Pentru ca sarcina este o perioada dificila pentru toata lumea, sustinerea partenerului pentru viitoarea mamica este foarte importanta. Pe langa faptul ca te vei simti mai bine, apreciata, iubita, respectata, vei intelege ca poti avea incredere in omul de langa tine in orice moment al vietii voastre impreuna, ca acesta este acolo pentru a te sustine.
Probabil ca cel mai bun lucru pe care il poti face in aceasta perioada este sa rezisti la fluctuatiile emotionale prin care trece din cauza hormonilor. Si daca vrei sa schimbi lucrurile in bine, profita de starea de bine a partenerei tale si programati o vacanta frumoasa si lipsita de griji impreuna.
In cazuri rare, se poate intampla ca starile de rau sa se prelungeasca si in al doilea trimestru de sarcina. In acest caz, discuta cu medicul tau pentru a vedea daca bebelusul primeste toate substantele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
Bibliografie
- .” Www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 14.09.2022;
- “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester afisat la 14.09.2022;
- “14 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/14-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 14.09.2022;
- Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 14.09.2022;
- “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 14.09.2022;
- “Week 14 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx afisat la 14.09.2022;
- What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.