Strabismul la copii: cauze, simptome, tratament
Strabismul, cunoscut si sub denumirea de ochi incrucisati, este o afectiune oculara frecventa in randul copiilor. Apare atunci cand ochii nu sunt aliniati corespunzator, fiind indreptati in directii diferite. Un ochi poate privi drept inainte, iar celalalt ochi priveste spre interior (inspre nas) ori exterior (inspre ureche), in sus sau in jos. Strabismul poate afecta un singur ochi sau se poate manifesta la ambii.
Sunt sase muschi care controleaza miscarea fiecarui ochi. Patru muschi coordoneaza miscarea in directiile: sus, jos si oblic. Ceilalti doi muschi controleaza in directia, dreapta-stanga. Pentru a se concentra pe o singura imagine, toti cei sase muschi ai ochilor trebuie sa lucreze impreuna [1].
Strabismul afecteaza vederea, deoarece amandoi ochii trebuie sa priveasca in acelasi loc, in acelasi timp. Daca ochii nu sunt aliniati, se poate dezvolta o afectiune numita ambliopie, cand ochiul deviat nu se concentreaza unde ar trebui si nu poate sa transmita imaginea catre creier la fel de bine ca celalalt ochi [1].
Ce este strabismul la copii?
Strabismul este un defect vizual in care ochii nu se aliniaza corespunzator (lipsa paralelismului ocular), ceea ce inseamna ca fiecare ochi priveste intr-o directie diferita. In cele mai multe cazuri, un ochi este dominant, iar celalalt deviaza, dar exista si posibilitatea de alternanta, in care ambii ochi pot fi vazuti ratacindu-se spre dreapta sau spre stanga. Asadar, strabismul poate afecta un singur ochi si se numeste strabism unilateral sau afecteaza ambii ochi, si se numeste strabism alternant.
Exista diferite tipuri de strabism, in functie de pozitia ochiului deviat:
- esotropie (sau strabism convergent) - ochi deviati spre interior, spre nas;
- exotropie (sau strabism divergent) - ochi deviati spre exterior, spre ureche;
- hipertropie - un ochi mai sus in raport cu celalalt;
- hipotropie - un ochi mai jos in raport cu celalalt [2].
Totodata, in functie de constanta deviatiei, strabismul poate fi:
- constant - adica ochii deviaza permanent;
- intermitent - adica nealinierea ochilor apare doar in anumite momente.
De stiut! In unele cazuri strabismul este foarte vizibil, in alte situatii poate fi sesizat doar cand copilul este obosit sau se uita la ceva intr-un mod foarte atent.
Care sunt cauzele strabismului?
Strabismul apare de regula pana la varsta de trei ani. Mai rar se face prezent la varste mai mari:
- strabism congenital - apare in primele sase luni de viata;
- strabism dobandit - poate aparea in orice perioada a vietii, insa cel mai adesea isi face prezenta in intervalul 1-3 ani.
Cauze ale strabismului:
- un viciu de refractie (hipermetropie, miopie sau astigmatism);
- sindromul Down;
- sindromul Moebius;
- boala ochiului tiroidian;
- leziuni ale nervilor;
- leziuni cerebrale;
- fractura orbitala [3].
Factorii de risc care duc la aparitia strabismului sunt:
- istoric familial de strabism;
- nastere prematura sau greutate mica la nastere;
- retinopatia de prematuritate;
- afectiuni care afecteaza vederea, precum cataracta, ptoza severa si cicatricile corneene;
- anomalii musculare;
- anomalii neurologice;
- ambliopie [3].
Care sunt simptomele strabismului?
Daca este vorba de un copil cu varsta de pana intr-un an, ochii pot parea ca nu sunt aliniati. Se numeste pseudostrabism, adica falsa impresie de strabism, cand de fapt axele oculare ale copilului sunt perfect aliniate. Este o iluzie optica, data fie de un nas mai lat si plat, fie de un pliu de piele, aflat in coltul dinspre nas al pleoapei, care acopera din albul ochiului. Astfel, apare impresia ca ochii fug spre interior [1].
De stiut! Nou-nascutul nu poate fixa obiectele pentru ca vederea lui este destul de scazuta. Din acest motiv, strabismul nou-nascutului poate fi prezent pana la varsta de 3-4 luni, cand copilul incepe sa-si vada mainile si sa se joace cu degetelele. Se numeste strabism fiziologic si dispare in mod natural, in urma dezvoltarii corespunzatoare a sistemului vizual.
De retinut! Daca suspectezi strabismul in cazul copilului tau, mergi cu el la medicul oftalmolog. Retine ca nu exista varsta prea mica pentru un consult al ochilor. Aparatura la ora actuala este performanta. Deci fie ca este nou-nascut de cateva saptamani, fie ca are 6 luni, este important ca strabismul sa nu fie tratat cu superficialitate. In cazul unui sugar cu strabism real, este imperios necesar ca diagnosticul sa fie pus cat mai repede, pentru o buna evolutie a tratamentului.
Simptomele strabismului sunt:
- ochii copilului privesc in directii diferite, in acelasi timp;
- copilul mijeste ochii sau isi inclina capul cand se uita la un obiect (este modul prin care incearca sa isi faca ambii ochi sa lucreze impreuna);
- copilul inchide frecvent unul dintre ochi, cand se afla in lumina puternica a soarelui [1].
Majoritatea copiilor cu strabism nu se plang de probleme ale vederii. De regula, membrii familiei sau un educator, observa ca ochii copilului nu privesc drept.
Cum se trateaza strabismul?
Strabismul trebuie tratat cat mai repede, indiferent de varsta copilului, astfel ca riscul complicatiilor, precum ambliopia, sa fie redus. Ambiopia are loc, deoarece creierul ignora imaginea venita din partea ochiului care deviaza, astfel ca acesta poate deveni lenes - ambliop. Creierul stie ca trebuie sa perceapa o singura imagine si nu doua, cum este pus in situatia in care ochii au strabism.
Primul pas este punerea diagnosticului de catre medicul oftalmolog. Se examineaza fundul de ochi pentru a depista posibile boli ce pot cauza strabismul. Se masoara si dioptriile. Astfel, trebuie mentionat ca tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient si se compune dintr-o serie de etape.
- Ochelari de vedere - au scopul de a corecta dioptria, care poate cauza strabismul.
- Ochelari pentru strabism - sunt ochelari cu dioptrie prismatica, care reduce disconfortul dat de instabilitatea muschilor si ajuta la mentinerea vederii binoculare.
- Exercitii specifice pentru ochi, se numesc exercitii ortopice; scopul este ca ochii sa lucreze impreuna si coordonat.
- Plasture pentru ochi (numit ocluzor) - se aplica pe ochiul sanatos, cu scopul de a stimula ochiul mai slab (in cazul strabismului) sau ochiul lenes (in cazul ambliopiei).
- Interventie chirurgicala - se face doar in anumite cazuri de strabism (cand dezechilibrul muscular este mare) sau atunci cand celelalte etape de tratament nu au functionat; implica repozitionarea muschilor care controleaza miscarea ochilor, astfel incat sa se alinieze corect; operatia corecteaza deviatia strabica, dar nu anuleaza dioptria, prin urmare, ochelarii, fie de hipermetropie, miopie sau astigmatism vor fi purtati in continuare.
Daca suspectezi prezenta strabismului in cazul copilului tau, nu amana consultatia la medicul oftalmolog! Acesta este in masura sa puna diagnosticul corect si sa prescrie tratamentul adecvat.
Referinte:
- AAO.org. Strabismus in Children. 2022, https://www.aao.org/eye-health/diseases/strabismus-in-children. Accesat in data de 3 februarie 2023.
- Kidshealth.org. Strabismus. 2022, https://kidshealth.org/en/parents/strabismus.html. Accesat in data de 3 februarie 2023.
- Childrenshospital.org. Strabismus and Amblyopia. 2023, https://www.childrenshospital.org/conditions/strabismus-and-amblyopia. Accesat in data de 3 februarie 2023.