Ulei de trandafir: beneficii, proprietati, utilizari
Parfumat si cu o varietate uimitoare de culori si dimensiuni, trandafirul este una dintre cele mai iubite flori. In medicina traditionala, este apreciat insa mai degraba pentru efectele sale terapeutice. In acest articol, ne vom concentra asupra uleiului de trandafir, folosit adeseori in aromaterapie si nu numai. Continua sa citesti pentru a descoperi cateva dintre secretele acestui elixir minunat, de la proprietatile pana la utilizarile sale.
Cum se obtine uleiul de trandafir
Cand vorbim despre ulei de trandafir, ne referim la acel ulei esential extras din petalele a diverse specii de trandafir, in special R. damascena si R. centifolia, prin distilare la aburi sau prin distilare cu solventi. Se pare ca si-ar avea originea in Grecia, dar in prezent principalele tari producatoare de ulei de trandafir sunt Bulgaria, Turcia si Maroc.
Se caracterizeaza prin culoarea galben pal, consistenta semisolida si aroma placuta, dar si prin pretul destul de ridicat (este unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume).[2]
Proprietatile uleiului de trandafir
Compozitia chimica a uleiului de trandafir este una complexa, dar principalele componente chimice identificate in el sunt terpenele, glicozidele, flavonoidele si antocianinele, printre cele mai abundente numarandu-se citronelolul, nonadecanul si geraniolul.
Din punct de vedere al proprietatilor sale, se considera ca ar avea, printre altele, activitate:
- antiinflamatorie;
- antiinfectioasa;
- hipnotica;
- anticonvulsivanta;
- antidepresiva;
- anxiolitica;
- analgezica;
- antibacteriana;
- antifungica;
- antioxidanta.
In medicina traditionala, a fost folosit pentru vindecarea ranilor si pentru ameliorarea durerilor de cap, a hemoroizilor, a afectiunilor inflamatorii ale tractului gastrointestinal si a durerilor musculare.[2]
Beneficiile uleiului de trandafir pentru sanatate
Desi sunt necesare mai multe cercetari in acest sens, se pare ca uleiul de trandafir ar avea numeroase efecte pozitive asupra sanatatii noastre fizice si psihice. Iata cateva dintre acestea:
Are efect relaxant si ajuta la reducerea stresului si anxietatii
Unul dintre cele mai apreciate beneficii ale uleiului de trandafir este efectul sau relaxant, datorita caruia poate contribui la ameliorarea celor mai comune simptome ale anxietatii. Conform unor studii[1], acesta ar ajuta la reducerea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a nivelului de cortizol si oxigen din sange, precum si la normalizarea respiratiei.
Contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei
Aromaterapia sau masajul cu ulei de trandafir, combinate cu tratamentul conventional, pot ajuta si la ameliorarea simptomelor depresiei. Potrivit mai multor studii[1][2], acesta stimuleaza eliberarea de dopamina, cunoscuta si ca „hormonul fericirii”. De asemenea, ar avea afect antagonist asupra anumitor receptori implicati in patologia depresiva.
Ajuta la ameliorarea durerii
Aromaterapia cu ulei de trandafir, in combinatie cu tratamentul conventional, poate contribui si la ameliorarea durerilor. Studiile[2] efectuate pana in prezentat au aratat, de exemplu, ca masajul cu ulei de trandafir ar ajuta la reducerea severitatii dismenoreei, adica a durerilor menstruale. S-a mai constatat si ca inhalarea de ulei de trandafir ar contribui la reducerea durerii postoperatorii, iar aplicarea sa topica poate reduce semnificativ durerile de spate asociate cu sarcina.[3]
Este eficient impotriva mai multor tipuri de bacterii si fungi
Cercetatorii[1] au mai descoperit ca uleiul de trandafir ar putea fi o arma eficienta impotriva unei game largi de microbi. Este cazul, de exemplu, al bacteriei Escherichia coli (E. coli), precum si al anumitor tulpini de bacterii ce pot provoca infectii cu stafilococ (Staphylococcus) si streptococ (Streptococcus). De asemenea, s-a constatat ca uleiul de trandafir este eficient si impotriva Candida albicans, o ciuperca ce poate provoca infectii fungice in gura, intestin sau vagin.
Creste apetitul sexual
O alta descoperire interesanta este aceea ca inhalarea uleiului de trandafir poate contribui si la cresterea dorintei si satisfactiei sexuale, in special in randul barbatilor. Cercetatorii[1] cred ca acest lucru ar avea legatura cu efectul uleiului de trandafir asupra eliberarii de dopamina.
Utilizarile uleiului de trandafir
Ca si in cazul altor uleiuri esentiale, nu se recomanda aplicarea uleiului de trandafir direct pe piele decat dupa diluarea acestuia cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de migdale dulci, de cocos sau de jojoba. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul in care planuiesti sa-l inhalezi sau sa-l adaugi in apa de baie.
Atentie! Uleiul de trandafir nu se va ingera. Tine cont, de asemenea, ca inhalarea excesiva poate provoca dureri de cap si ca, pentru a reduce riscul aparitiei unor iritatii sau reactii alergice, se recomanda efectuarea unui test de sensibilitate inainte de a utiliza uleiul pe o suprafata mai mare a pielii.[1]
Uleiul de trandafiri poate avea multiple efecte pozitive asupra sanatatii fizice si psihice, de la reducerea simptomelor depresiei, stresului si anxietatii pana la cresterea apetitului sexual. Totusi, exista anumite precautii de care trebuie sa se tina cont in utilizarea sa, fie ca urmeaza a se aplica pe piele, fie ca se va folosi pentru inhalatii.
Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist. Inainte de a utiliza orice tip de tratament alternativ sau complementar, discuta cu medicul tau despre beneficiile acestuia si riscurile pe care le prezinta pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, posibilele interactiuni medicamentoase sau efecte secundare.
Bibliografie:
- Joy, Rebecca. „The Benefits of Rose Oil and How to Use It”, Healthline, 8 Aug. 2019, www.healthline.com/health/rose-oil#1. Accessed 19 May 2023.
- Mohebitabar, Safieh, et al. „Therapeutic Efficacy of Rose Oil: A Comprehensive Review of Clinical Evidence”, Avicenna Journal of Phytomedicine, vol. 7, no. 3, 2017, pp. 206–213, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511972/. Accessed 19 May 2023.
- Shirazi, mahbobeh, et al. „The Effect of Topical Rosa Damascena (Rose) Oil on Pregnancy-Related Low Back Pain”, J Evid. Based Complementary Altern. Med., Vol. 22, no. 1, 1 Jan. 2017, pp. 120–126, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871215/, https://doi.org/10.1177/2156587216654601. Accessed 19 May 2023.