Ceaiul de sunatoare este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar, sustine functiile ficatului si asigura functionarea normala a acestuia. Sunatoarea are proprietati calmante si este eficienta pentru reducerea starilor psihice negative.
Ingrediente: sunatoare (Hypericum perforatum) - parti aeriene.
Mod de preparare:
- Pulberea cu administrare sublinguala– planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
- Maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
- Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Extern:
- Pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii se fac spalaturi locale sau se administreaza sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta;
- Pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavitatii bucale se fac spalaturi locale cu maceratul sau cu infuzia de planta;
- Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale se fac spalaturi locale sau bai de sezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obtinute din planta.
In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.
Precautii: sarcina, alaptare, intoleranta la sunatoare.
Mod de prezentare: 50g.