Indicatii
Clobetazolul este un corticosteroid topic foarte potent, indicat adultilor, varstnicilor si copiilor peste 1 an, pentru alinarea manifestarilor inflamatorii si a pruritului din dermatozele sensibile la corticoterapie.
Dermovate crema este indicat in caz de:
psoriazis (cu exceptia psoriazisului in placi intinse);
dermatoze care nu raspund la alte tratamente;
lichen plan;
lupus eritematos discoid;
alte afectiuni cutanate care nu raspund corespunzator la tratamentul cu corticosteroizi cu actiune mai slaba.
Dozaj
Clobetasol propionat face parte din clasa celor mai potenti corticosteroizi topici (Grup IV), iar utilizarea pe o perioada indelungata poate conduce la reactii adverse grave (vezi pct. 4.4). Daca tratamentul cu un corticosteroid local este justificat din punct de vedere clinic pentru o perioada mai mare de 2 saptamani, trebuie luata in considerare utilizarea unui corticosteroid cu potenta mai scazuta. Pentru controlarea exacerbarilor se pot administra cure repetate, dar pe intervale scurte, de clobetasol propionat (vezi detaliile de mai jos).
Crema este adecvata utilizarii pentru suprafete umede si supurante
Adulti, varstnici si copii cu varsta peste 1 an
Se aplica in strat subtire astfel incat sa acopere intreaga zona afectata si se frictioneaza usor, o data sau de doua ori pe zi, timp de pana la 4 saptamani, pana cand se observa o ameliorare, apoi se reduce frecventa aplicarilor sau se schimba tratamentul cu un preparat cu potenta mai mica. Se lasa un timp suficient pentru absorbtie dupa fiecare aplicare, inainte de a aplica o crema emolienta.
Pot fi utilizate cure scurte repetate cu Dermovate pentru a controla exacerbarile.
Daca este necesar, in cazul leziunilor mai rezistente, mai ales in prezenta hiperkeratozei, efectul clobetazolului poate fi intensificat prin aplicarea unei pelicule de polietilena peste zona afectata (pansament ocluziv).
De obicei, pentru obtinerea unui raspuns satisfacator, pansamentul ocluziv se utilizeaza numai in timpul noptii. Ameliorarea ulterioara poate fi mentinuta, de regula, prin aplicarea fara pansament ocluziv.
Daca afectiunea se inrautateste sau nu se imbunatateste in decurs de 2-4 saptamani, diagnosticul si tratamentul trebuie reevaluate.
Tratamentul nu trebuie continuat mai mult de 4 saptamani. Daca este necesar tratament continuu, trebuie utilizata o substanta activa mai putin potenta.
Doza maxima pe saptamana nu trebuie sa depaseasca 50 g per saptamana. Dermatita atopica (eczema)
Terapia cu clobetazol trebuie discontinuata treptat, o data ce se obtine controlul si apoi terapia de
intretinere trebuie continuata cu o crema emolienta.
La discontinuarea brusca a clobetazolului, poate reaparea dermatoza preexistenta.
Dermatoze rezistente la alte tratamente Pacienti cu recaderi frecvente
O data ce un episod acut a fost tratat eficient cu o cura continua de corticosteroizi topici, se poate lua in considerare administrarea intermitenta (o data pe zi, de 2 ori pe saptamana, fara pansament ocluziv). Acest lucru s-a dovedit eficient in reducerea frecventei recaderilor.
Aplicarile trebuie continuate pe toate zonele afectate anterior sau pe zonele cunoscute ca pasibile de recaderi. Regimul trebuie combinat cu o utilizare zilnica de rutina a unei creme emoliente. Boala, precum si beneficiile si riscurile tratamentului continuu, trebuie reevaluate in mod regulat.
Copii
Clobetazolul este contraindicat la copiii cu varste sub 1 an.
La copii este mai probabil sa apara reactiile adverse locale si sistemice ale corticosteroizilor topici si in general, copiii necesita tratament mai scurt si cu agenti mai putin potenti decat adultii.
Este necesara prudenta la administrarea propionatului de clobetazol, pentru a asigura cantitatea minima necesara care furnizeaza un efect terapeutic.
Varstnici
Studiile clinice nu au identificat diferente intre raspunsurile la tratament ale varstnicilor si ale pacientilor mai tineri. In randul pacientilor varstnici, frecventa mai mare a declinului functiei renale sau hepatice poate determina intarzierea eliminarii, in cazul in care are loc absorbtia sistemica. De aceea, pentru a obtine beneficiul clinic dorit, trebuie folosita o cantitate minima pentru o perioada cat mai scurta de timp.
Insuficienta renala/hepatica
In caz de absorbtie sistemica (cand aplicatiile se fac pe o suprafata mare, pentru o perioada lunga de timp), metabolismul si eliminarea pot fi intarziate, crescand astfel riscul de toxicitate sistemica. De aceea, pentru a obtine beneficiul clinic dorit, trebuie folosita o cantitate minima pentru o perioada cat mai scurta de timp.
Contraindicatii
Dermovate este contraindicat in caz de:
hipersensibilitate la propionatul de clobetazol sau la oricare dintre excipienti
infectii cutanate netratate
acnee rozacee
acnee vulgara
prurit fara inflamatie
prurit perianal si genital
dermatita periorala
dermatoze la copii cu varsta sub 1 an, incluzand dermatita.
Atentionari
Clobetazolul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la corticosteroizi sau la oricare dintre excipientii produsului. Reactiile de hipersensibilitate locala (vezi pct. 4.8) pot fi asemanatoare cu simptomele bolii sub tratament.
La unii indivizi, pot aparea manifestari de hipercorticism (sindrom Cushing) si de supresie reversibila a axului hipotalamo-hipofizo-corticosteroidian, conducand la insuficienta corticosuprarenala, ca urmare a unei absorbtii sistemice crescute a steroizilor topici. Daca se observa oricare din cele de mai sus, retrageti treptat administrarea medicamentului prin scaderea frecventei aplicatiilor sau prin substituirea cu un corticosteroid mai putin potent. Retragerea brusca a administrarii tratamentului poate conduce la insuficienta corticosuprarenala (vezi pct. 4.8).
Factori de risc pentru efecte sistemice crescute sunt:
Potenta si formularea steroizilor topici
Durata expunerii
Aplicarea pe o suprafata mare
Utilizarea pe suprafete de piele ocluzate (de exemplu, suprafete intertriginoase sau sub pansament ocluziv; la copii, scutecul poate actiona ca pansament ocluziv)
Cresterea hidratarii stratului corneum
Utilizarea pe suprafete de piele subtiri, cum este fata
Utilizarea pe piele lezata sau cu alte boli in care bariera cutanata este afectata
Copiii si sugarii pot absorbi cantitati proportional mai mari de corticosteroizi topici, in comparatie cu adultii, si ca urmare, sunt mai susceptibili la reactiile adverse sistemice. Acest lucru se intampla deoarece copiii au o bariera cutanata imatura si un raport mai mare suprafata/greutate corporala, fata de adulti.
Copii
La sugari si copii cu varsta sub 12 ani, trebuie evitat pe cat posibil tratamentul continuu pe termen lung cu corticosteroizi topici, deoarece poate aparea supresie corticosuprarenala.
Copiii sunt mai susceptibili la a dezvolta modificari atrofice in urma utilizarii corticosteroizilor topici. Daca este necesara utilizarea propionatului de clobetazol la copii, se recomanda ca tratamentul sa fie limitat la doar cateva zile si revizuit saptamanal.
Riscul de infectii la utilizarea de pansamente ocluzive
Infectiile bacteriene sunt favorizate de conditiile de caldura si umezeala din straturile pielii sau cauzate de pansamentele ocluzive. La utilizarea de pansamente ocluzive, pielea trebuie curatata inaintea aplicarii unui nou pansament.
Utilizarea in psoriazis
Corticosteroizii topici trebuie utilizati cu prudenta in psoriazis, deoarece in unele cazuri au fost raportate: recaderi ale bolii, dezvoltare a tolerantei, risc de psoriazis pustular generalizat si aparitia toxicitatii sistemice sau locale, datorita slabirii functiei de bariera a pielii. In cazul utilizarii in psoriazis este necesara supravegherea cu atentie a pacientilor.
Infectii concomitente
Trebuie folosita terapie antimicrobiana adecvata ori de cate ori leziunile inflamatorii tratate devin infectate. Orice diseminare a infectiei necesita retragerea administrarii terapiei cu corticosteroizi topici si administrarea unui tratament antimicrobian adecvat.
Ulcere cronice ale membrelor inferioare
Corticosteroizii topici sunt uneori utilizati pentru a trata dermatitele asociate cu ulcerele cronice ale membrelor inferioare. Totusi, acest tip de utilizare este asociat cu o rata crescuta de aparitie a reactiilor de hipersensibilitate locala si cu un risc crescut de infectii locale.
Aplicarea pe fata
Aplicarea pe fata nu este de dorit, intrucat aceasta suprafata este mai susceptibila la modificari atrofice.
Daca se utilizeaza pentru fata, tratamentul trebuie limitat la doar cateva zile.
Aplicare pe pleoape
In cazul aplicarii pe pleoape, este necesara prudenta pentru a fi siguri ca produsul nu intra in ochi, deoarece la expunere prelungita poate aparea cataracta sau glaucom.
Tulburari de vedere
Au fost raportate tulburari de vedere in cazul utilizarii sistemice si topice la corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
Dermovate crema contine 475 mg propilenglicol per gram de produs, care poate provoca iritatie cutanata.
Au fost raportate cazuri de osteonecroza, infectii grave (inclusiv fasciita necrozanta) si cazuri de imunosupresie (determinand uneori aparitia de leziuni reversibile specifice sarcomului Kaposi) atunci cand clobetasol propionat a fost utilizat pe termen lung si in doze mai mari decat dozele recomandate (vezi pct. 4.2). In anumite cazuri, pacientii au utilizat concomitent alti corticosteroizi orali/topici puternici sau medicamente imunosupresoare (de exemplu, metotrexat, micofenolat mofetil). Daca tratamentul cu corticosteroizi locali este justificat din punct de vedere clinic pentru o perioada mai mare de 2 saptamani, trebuie luata in considerare utilizarea unui corticosteroid cu potenta mai scazuta.
Interactiuni
S-a demonstrat ca administrarea concomitenta de medicamente inhibitoare de CYP3A4 (de exemplu ritonavir si itraconazol) inhiba metabolizarea corticosteroizilor, conducand la o expunere sistemica crescuta. Gradul de la care acesta interactiune devine relevanta clinic depinde de doza si de calea de administrare a corticosteroidului, precum si de potenta inhibitorului CYP3A4.
Sarcina
Fertilitatea
Nu exista date care sa evalueze efectul corticosteroizilor topici asupra fertilitatii, la oameni. Clobetazolul administrat subcutanat la sobolani, nu a avut efect asupra capacitatii de imperechere; totusi, la doza cea mai mare, fertilitatea a scazut (vezi pct. 5.3).
Sarcina
Exista date limitate privind siguranta utilizarii la gravide.
Administrarea topica a corticosteroizilor la animale gestante poate afecta dezvoltarea fetala (vezi pct. 5.3).
Nu a fost inca stabilita relevanta acestor observatii la om. Administrarea clobetazolului in timpul sarcinii trebuie luata in considerare doar daca beneficiul asteptat la mama depaseste riscul pentru fat. Trebuie utilizata o cantitate minima, pentru o perioada de timp cat mai mica.
Alaptarea
Nu a fost stabilita siguranta utilizarii corticosteroizilor topici in timpul alaptarii.
Nu se stie daca administrarea topica de corticosteroizi poate conduce la o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in lapte. Administrarea clobetazolului in timpul alaptarii trebuie luata in considerare doar daca beneficiul asteptat la mama depaseste riscul pentru sugar.
Daca se utilizeaza pe perioada alaptarii, clobetazolul nu trebuie aplicat pe san, pentru a evita ingestia accidentala de catre sugar.
Condus auto
Nu exista studii care sa investigheze efectele clobetazolului asupra capacitatii de a conduce sau asupra abilitatii de a folosi utilaje. Din profilul de reactii adverse al clobetazolului topic, nu se anticipeaza un efect negativ asupra acestui tip de activitati.
Reactii adverse
Reactiile adverse sunt prezentate mai jos, clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventele sunt definite ca: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100), rare (≥1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Reactiile foarte frecvente, frecvente si mai putin frecvente au fost obtinute in general din datele din studiile clinice. La atribuirea categoriilor de frecventa a reactiilor adverse provenite din studiile clinice nu au fost luate in considerare procentele de fond din grupurile placebo si din cadrul celor de comparatie deoarece aceste procente au fost in general comparabile cu cele din grupul activ de tratament. Reactiile rare si foarte rare au fost obtinute in general, din raportarile spontane.
Date raportate dupa punerea pe piata
Infectii si infestari
Foarte rare: infectii oportuniste
Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare: hipersensibilitate locala.
Tulburari endocrine
Foarte rare: supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal: trasaturi Cushingoide (de exemplu: fata in luna plina, obezitate centrala), luare in greutate cu intarziere, retard de crestere la copii, osteoporoza, hiperglicemie, glicozurie, hipertensiune, greutate crescuta/obezitate, scaderea nivelurilor endogene de cortizol, alopecie, tricorexis.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: prurit, senzatie de arsura locala/durere la nivelul pielii Mai putin frecvente: atrofia pielii*, vergeturi*, teleangiectazii*
Foarte rare: subtierea pielii*, ridarea pielii*, uscarea pielii*, modificari pigmentare*, hipertricoza, exacerbarea simptomelor initiale, dermatita alergica de contact/dermatita, psoriazis pustular, eritem, eruptie cutanata, urticarie, acnee.
Tulburari oculare
Foarte rare: cataracta, glaucom.
Cu frecventa necunoscuta: vedere incetosata, corioretinopatie centrala seroasa (vezi, de asemenea, pct 4.4).
Tulburari generale si afectari ale locului de administrare
Foarte rare: iritatie sau durere la locul de administrare.
*Manifestari cutanate, secundare efectelor sistemice sau locale ale supresiei axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenal.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Semne si simptome
Clobetazolul aplicat topic poate fi absorbit in cantitate suficienta pentru a produce efecte sistemice. Este putin probabila aparitia supradozajului acut, dar in cazul supradozajului cronic sau a utilizarii abuzive pot sa apara simptome de hipercorticism (vezi pct. 4.8).
Tratament
In caz de supradoza, administrarea clobetazolului trebuie retrasa treptat, prin scaderea frecventei aplicarilor si prin substituirea cu un corticosteroid mai putin potent, datorita riscului de insuficienta corticosuprarenala.
Conduita ulterioara va fi indicata de catre medic sau va fi in conformitate cu recomandarile centrelor nationale de dezintoxicare, unde este cazul.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta foarte mare (grup IV), codul ATC: D07AD01.
Mecanism de actiune
Corticosteroizii topici actioneaza ca agenti antiinflamatori prin mai multe mecanisme care inhiba ultima faza a reactiilor alergice, incluzand scaderea densitatii celulelor mastocite, scaderea chemotaxiei si a activarii eozinofilelor, scaderea productiei de citokine, prin scaderea limfocitelor, monocitelor, celulelor mastoidiene si eozinofilelor si prin inhibarea metabolismului acidului arahidonic.
Efecte farmacodinamice
Corticosteroizii topici au proprietati antiinflamatoare, antipruriginoase si vasoconstrictoare.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia
Corticosteroizii topici pot fi absorbiti sistemic de pe tegumentul sanatos si intact. Gradul de absorbtie percutanata al corticosteroizilor topici este determinat de mai multi factori, incluzand natura vehiculului si integritatea barierei epidermice. Ocluzia, inflamatia si/sau alt proces de boala la nivelul tegumentului, de asemenea pot creste absorbtia percutanata.
Intr-un studiu, media concentratiilor plasmatice maxime ale propionatului de clobetazol a fost de 0,63 nanograme/ml la 8 ore de la a doua aplicare (13 ore de la aplicarea initiala) a 30 g propionat de clobetazol unguent 0,05% la persoane normale, fara afectiuni cutanate. Dupa aplicarea unei a doua doze de 30 g propionat de clobetazol crema 0,05%, media concentratiilor plasmatice maxime a fost putin mai mare comparativ cu administrarea de unguent si s-a realizat la 10 ore de la aplicare. Intr-un alt studiu efectuat la pacienti cu psoriazis si eczema, media concentratiilor plasmatice maxime la 3 ore de la aplicarea unei doze unice de 25 g propionat de clobetazol unguent 0,05%, a fost de aproximativ 2,3 nanograme/ml, respectiv de 4,6 nanograme/ml.
Distributia
Utilizarea criteriilor finale farmacodinamice pentru evaluarea expunerii sistemice la corticosteroizii topici este necesara datorita faptului ca nivelurile circulante sunt mult sub nivelul de detectie.
Metabolizarea
O data absorbiti prin piele, corticosteroizii topici urmeaza aceleasi cai farmacocinetice ca si corticosteroizii administrati sistemic. Ei sunt metabolizati in principal in ficat.
Eliminarea
Corticosteroizii topici sunt excretati de catre rinichi. In plus, unii corticosteroizi si metabolitii lor sunt de asemenea excretati prin bila.
Date non-preclinice de siguranta
Carciogeneza/Mutageneza Carciogeneza
Studiile pe animale pe termen lung nu au fost desfasurate pentru a evalua potentialul carcinogenetic al propionatului de clobetazol.
Genotoxicitate
Propionatul de clobetazol nu s-a dovedit mutagen pe o serie de probe de celule bacteriene in vitro. Toxicologia reproducerii
Fertilitatea
In studiile de fertilitate, la administrarea subcutanata de propionat de clobetazol la sobolani in doze de 6,25 pana la 50 micrograme/kg/zi, nu s-au observat efecte asupra imperecherii, iar fertilitatea a scazut doar la doza de 50 micrograme/kg/zi.
Sarcina
Administrarea subcutanata de propionat de clobetazol la soareci (≥100 micrograme/kg/zi), sobolani (400 micrograme/kg/zi) sau iepuri (1 pana la 10 micrograme/kg/zi) in timpul sarcinii a produs anormalitati fetale, inclusiv palatoschizis si intarziere a cresterii intrauterine.
In studiul pe sobolani, in care anumitor animale li s-a permis sa se inmulteasca, au fost observate intarzieri ale dezvoltarii la generatia F1, la doze ≥100 micrograme/kg/zi, iar rata de supravietuire a scazut la doze de 400 micrograme/kg/zi. Nu s-au observat efecte legate de tratament in capacitatea reproductiva a generatiei F1 sau a generatiei F2.