Medicamente cu reteta

Ketof Sirop 1mg/5ml, 100ml, Sandoz

Brand: SANDOZ

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Ketof Sirop 1mg/5ml, 100ml, Sandoz

1054580

Indicatii
Tratamentul preventiv al astmului bronsic, in special cand se asociaza cu simptome atipice. Ketof nu este indicat in tratamentul episoadelor acute ale astmului bronsic.

Ketof se utilizeaza in:

  • Prevenirea si tratamentul tulburarilor sistemice alergice
  • Urticarie cronica
  • Dermatita atopica
  • Rinita si conjunctivita alergica

Dozaj

Copii mici cu varsta intre 6 luni si 3 ani
Se administreaza jumatate de lingurita dozatoare a 2,5 ml (echivalentul a 0,5 mg ketotifen) Ketof sirop, dimineata si seara.

Adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 3 ani
In primele 3-4 zile de tratament se administreaza 1 lingurita dozatoare a 5 ml (echivalentul a 1 mg ketotifen) Ketof sirop, seara. Ulterior se administreaza 1 lingurita dozatoare a 5 ml (echivalentul a 1 mg ketotifen) Ketof sirop, dimineata si seara.

Daca este necesar, doza pentru copii cu varsta peste 10 ani si adulti poate fi crescuta pana la maxim doua lingurite dozatoare a 5 ml (echivalentul a 2 mg ketotifen) sirop, dimineata si seara.

Din cauza lipsei studiilor farmacocinetice la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala, nu se pot face recomandari speciale de dozaj la aceasta grupa de pacienti (vezi punctul 5.2).

Modul si durata administrarii
Siropul poate fi administrat nediluat, cu lichid (de exemplu ceai sau suc de fructe).

Cutia contine o lingurita dozatoare de 5 ml cu gradatii la 1,25 ml si 2,5 ml.

Deoarece eficacitatea nu trebuie asteptata mai devreme de o durata a terapiei de 8-12 saptamani, tratamentul trebuie continuat pentru o perioada adecvata. Reducerea dozelor medicamentelor administrate concomitent se va face numai dupa aceasta perioada.

Nu exista restrictii speciale cu privire la durata de administrare.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la ketotifen sau la oricare dintre excipienti (vezi pct. 6.1) Epilepsie sau convulsii in antecedente (vezi pct. 4.4).
 
Atentionari
Pe parcursul tratamentului cu ketotifen s-au raportat convulsii. Deoarece ketotifenul scade pragul convulsivant, acesta este contraindicat la pacientii cu antecedente de epilepsie (vezi pct. 4.3).

In cazul tratamentului pe termen lung cu ketoprofen, intreruperea medicamentelor antiastmatice cu rol profilactic si simptomatic nu trebuie realizata brusc. Acest lucru este valabil in special in cazul medicamentelor corticosteroide sistemice, datorita posibilitatii prezentei insuficientei corticosuprarenaliene la pacientii steroid-dependenti; in aceste cazuri recuperarea catre un raspuns suprarenalian normal, la stres, poate dura pana la 1 an.

In cazuri rare s-a observat o scadere reversibila a numarului trombocitelor la pacientii carora li se administreaza concomitent ketotifen si antidiabetice orale. Prin urmare, se recomanda determinarea numarului de trombocite la pacientii carora li se administreaza concomitent antidiabetice orale.

Acest medicament contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil care pot sa determine reactii de hipersensibilitate, chiar intarziate.

Acest medicament contine etanol 96%. Poate fi daunator persoanelor cu etilism. Acest lucru trebuie avut in vedere la femeile gravide sau care alapteaza, copii si grupuri cu risc crescut, cum sunt pacientii cu boli hepatice sau epilepsie.

Acest medicament contine sorbitol. 5 ml sirop (o lingurita dozatoare) contine 3 g sorbitol, echivalent cu 0,25 unitati carbohidrati. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
 
Interactiuni
Asocieri nerecomandate

Antidiabetice orale

In cazuri rare s-a observat o scadere reversibila a numarului trombocitelor la pacientii carora li se administreaza concomitent ketotifen si antidiabetice orale. Prin urmare, se recomanda determinarea numarului de trombocite la pacientii carora li se administreaza concomitent antidiabetice orale (vezi pct. 4.4).

Interactiuni anticipate care trebuie luate in considerare

Medicamente care determina deprimarea SNC

Ketotifenul poate potenta efectele deprimantelor SNC, antihistaminicelor si alcoolului.
 
Sarcina
Femei cu potential fertil

Nu exista date care sa sustina orice recomandari speciale pentru femeile cu potential fertil.

Sarcina

Desi ketotifenul nu are efect asupra sarcinii si a dezvoltarii peri- si post-natale in dozele folosite la animale, nu a fost stabilita siguranta utilizarii acestuia la om. Prin urmare, ketotifenul nu trebuie utilizat la femeile gravide, cu exceptia cazului in care este absolut necesar, iar beneficiile depasesc riscurile potentiale.

Alaptarea

Ketotifenul trece in laptele matern la sobolan. Se presupune ca acest medicament se excreta, de asemenea in laptele matern la om, prin urmare mamele care alapteaza nu trebuie sa utilizeze ketotifen.

Fertilitatea

Tratamentul la sobolanii masculi carora li s-a administrat o doza orala toxica de ketotifen (50 mg/kg/zi) timp de 10 saptamani inainte de imperechere a determinat scaderea fertilitatii, insa fertilitatea la om nu a fost afectata la dozele recomandate. Fertilitatea, precum si dezvoltarea prenatala, sarcina si alaptarea la femelele de sobolan nu au fost afectate sever in urma tratamentului cu ketotifen la doze orale de pana la 50 mg/kg/zi (vezi pct. 5.3). Nu exista informatii cu privire la efectul ketotifenului/ ketotifenului oral cu eliberare lenta asupra fertilitatii la om.
 
Condus auto
Pe parcursul primelor zile de tratament cu ketotifen, reactiile pacientilor pot fi modificate, prin urmare capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje pot fi afectate.
 
Reactii adverse
Reactiile adverse din studiile clinice, raportarile spontane si cazurile din literatura de specialitate sunt mentionate conform codului MedDRA, pe aparate, organe si sisteme. In cadrul fiecarei listari MedDRA, reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, in ordine descrescatoare. In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii. In plus, categoria de frecventa corespunzatoare pentru fiecare reactie adversa se bazeaza pe urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic sau egal 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic sau egal 1/1000), foarte rare (mai mic sau egal 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactiile adverse din studiile clinice

Infectii si infestari

Mai putin frecvente: cistita

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, reactii cutanate severe

Tulburari metabolice si de nutritie Rare: crestere in greutate

Tulburari psihice**

Frecvente: agitatie, iritabilitate, insomnie, nervozitate

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: ameteli* Rare: sedare*

Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente: xerostomie*

Tulburari hepatobiliare

Foarte rare: hepatita, valori crescute ale enzimelor hepatice

*Sedarea, xerostomia si ametelile pot sa apara la inceputul tratamentului, dar de obicei dispar spontan dupa continuare.

** Simptome de stimulare a SNC, cum sunt agitatia, iritabilitatea, insomnia si nervozitatea au fost observate in special la copii.

Reactiile adverse din raportarile spontane si cazurile din literatura de specialitate (frecventa necunoscuta)

Urmatoarele reactii adverse au aparut dupa punerea pe piata a ketotifenului/ ketotifenului oral cu eliberare lenta in raportarile spontane si cazurile din literatura de specialitate. Deoarece aceste reactii sunt raportate in mod voluntar de la o populatie de marime incerta, nu este posibil sa se estimeze corect frecventa, prin urmare, frecventa este necunoscuta. Reactiile adverse sunt enumerate conform codului MedDRA, pe aparate, organe si sisteme. In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii:

Tulburari ale sistemului nervos

Convulsii, somnolenta, cefalee

Tulburari gastro-intestinale

Varsaturi, greata, diaree

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Eruptie cutanata tranzitorie, urticarie

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
 
Supradozaj
Semne si simptome

Simptomele principale ale supradozajului acut includ: ameteli cu sedare severa, confuzie si dezorientare, tahicardie si hipotensiune arteriala; hiperexcitabilitate si convulsii, in special la copii; coma reversibila.

Tratament

Tratamentul trebuie sa fie simptomatic. In cazul excitatiei si convulsiilor se pot administra barbiturice cu durata scurta de actiune sau benzodiazepine. Se recomanda monitorizarea sistemului cardiovascular. Daca medicamentul a fost utilizat foarte recent, trebuie avut in vedere lavajul gastric. Administrarea de carbune activat poate fi utila.
Proprietati farmacologice
 
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antihistaminice sistemice, codul ATC: R06AX17

Ketotifenul este un medicament antiastmatic non-bronhodilatator care inhiba efectul anumitor substante endogene cunoscute ca mediatori ai inflamatiei, prin urmare prezinta activitate antialergica.

Experimentele de laborator au evidentiat anumite proprietati ale ketotifenului, care contribuie la activitatea antiastmatica a acestuia:

  • inhibarea eliberarii mediatorilor cum sunt histamina si leucotrienele,
  • inhibarea eozinofilelor de catre citokine si prin urmare supresia influxului eozinofilic la locul inflamatiei,
  • inhibarea aparitiei hiperreactivitatii bronsice asociata cu activarea plachetelor de catre PAF (factor de activare a trombocitelor) sau determinata de activarea neurala consecutiva utilizarii medicamentelor simpatomimetice sau prin expunerea la alergen.

Ketotifenul este o substanta antialergica puternica, cu proprietati blocante non-competitive asupra histaminei (H1). Prin urmare, poate fi utilizat in locul receptorilor clasici antihistaminici (H1).
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrarea orala, ketotifenul este absorbit aproape in totalitate. La primul pasaj hepatic, biodisponibilitatea este de circa 50%. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse dupa 2-4 ore.

Distributie

Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 75%.

Biotransformare

Principalul metabolit ketotifen-N-glucuronid este practic inactiv.

Metabolismul este similar la copii si la adulti, dar clearance-ul este mai mare la adulti. Copiii cu varsta de 3 ani necesita aceeasi doza ca si adultii.

Eliminare

Ketotifenul se elimina bifazic, cu o faza scurta a timpului de injumatatire plasmatica de 3-5 ore si alta lunga de 21 ore. Aproximativ 1% din substanta se elimina nemetabolizata prin urina in decurs de 48 de ore si 60- 70% sub forma metabolizata.

Interactiunea cu alimentele

Biodisponibilitatea ketotifenului nu este influentata de aportul alimentar.

Date preclinice de siguranta

Toxicitate acuta

Studiile de toxicitate acuta la soareci, sobolani si iepuri au evidentiat valori ale DL50 de peste 300 mg/kg corp si intre 5-20 mg/kg corp pentru calea i.v. Reactiile adverse obtinute in cazul supradozajului au fost dispnee si excitatie motorie urmata de spasme si somnolenta. Semnele toxice au aparut rapid si s-au remis in cateva ore. Nu au existat evidente ale efectelor intarziate sau cumulative. Alte studii au evidentiat o valoare orala a DL50 pentru ketotifen la sobolani de 161 mg/kg corp si au demonstrat ca toxicitatea ketotifenului sirop (DL50 31,1 ml/kg corp) s-a datorat in exclusivitate excipientului sorbitol. O doza zilnica de 10 ml administrata unui copil cu greutatea de 30 kg este echivalenta cu 0,33 ml/kg corp ketotifen sirop si 0,07 mg/kg corp ketotifen baza, dovedind astfel o limita rezonabila a valorilor.

Nu s-a observat sensibilizare cutanata la ketotifen, la administrarea intradermica a acestuia la porcusorii de Guineea.

Mutagenitate

Ketotifenul si/sau metabolitii sai sunt lipsiti de potential genotoxic, la investigarea in vitro a mutatiei genice la Salmonella typphimurium, pentru aberatii cromozomiale in celulele de hamster chinezesc V79 sau pentru afectarea primara a ADN-ului in culturile hepatocelulare la sobolan.Nu s-a observat activitate clastogena in vivo (analiza citogenica a celulelor maduvei osoase la hamsterul chinezesc, evaluarea micronucleilor

maduvei osoase la soareci). De asemenea, nu s-au observat efecte mutagenice la celulele germinale ale soarecilor masculi in testele letale dominante.

Carcinogenitate

La sobolani aflati in tratament continuu cu dieta timp de 24 de luni, doza maxima tolerata de ketotifen de 71 mg/kg corp pe zi nu a avut potential carcinogenic. Nu s-au observat efecte tumorigene la soarecii tratati cu pana la 88 mg/kg corp in cadrul unei diete cu durata de 74 de saptamani.

Toxicitate asupra reproducerii

Nu s-a observat potential embriotoxic sau teratogenic pentru ketotifen la sobolani sau iepuri. La sobolanii masculi tratati timp de 10 saptamani (mai mult decat un ciclu spermatogenic complet) inainte de imperechere nu s-a observat afectarea fertilitatii la doze tolerate de 10 mg/kg corp/zi.

Fertilitatea sobolanilor femele precum si dezvoltarea prenatala, sarcina si nasterea nu au foat afectate de tratamentul cu ketotifen in doze orale de pana la 50 mg/kg corp/zi, cu toate ca la doze de pana la 10 mg/kg corp si peste a fost observata toxicitate nespecifica. De asemenea, in faza perinatala nu s-a observat niciun efect advers al tratamentului. Datorita toxicitatii la mama, in primele zile ale dezvoltarii post-natale s-a observat o scadere a supravietuirii puilor si a greutatii acestora, la doze de 50 mg/kg corp/zi.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice