Indicatii
ADACEL (Tdap) este indicat pentru:
Imunizarea activa impotriva tetanosului, difteriei si tusei convulsive la persoanele cu varsta peste 4 ani, ca rapel dupa schema de vaccinare primara.
Protectia pasiva impotriva tusei convulsive la sugarii mici, ca urmare a imunizarii materne in timpul sarcinii (vezi pct. 4.2, 4.6 si 5.1).
ADACEL trebuie utilizat in conformitate cu recomandarile oficiale.
Dozaj
Doze
Pentru toate categoriile de varsta care au indicatie de vaccinare, se recomanda administrarea prin injectare a unei singure doze (0,5 ml).
Adolescentilor si adultilor carora li s-a efectuat o schema de vaccinare incompleta sau necunoscuta cu anatoxinele difterica sau tetanica impotriva difteriei sau tetanosului, li se poate administra o doza de ADACEL ca parte a unei scheme de vaccinare pentru a proteja impotriva tusei convulsive si, in majoritatea cazurilor, de asemenea si impotriva tetanosului si difteriei. O luna mai tarziu, poate fi administrata o doza suplimentara de vaccin care contine anatoxine difterica si tetanica (dT) urmata de o a treia doza de vaccin care contine anatoxina difterica sau anatoxine difterica si tetanica (dT) administrata la interval de 6 luni dupa prima doza, pentru a optimiza protectia impotriva bolii (vezi pct. 5.1). Numarul si schema de administrare a dozelor trebuie stabilite conform recomandarilor locale.
ADACEL poate fi utilizat pentru vaccinarea repetata pentru a stimula imunitatea la difterie, tetanos si pertussis la intervale de 5 pana la 10 ani (vezi pct. 5.1).
ADACEL poate fi utilizat pentru abordarea terapeutica a leziunilor predispuse la tetanos, cu sau fara administrare concomitenta de Imunoglobulina Tetanica, conform recomandarilor oficiale.
ADACEL poate fi administrat la femei gravide in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, pentru a asigura protectia pasiva a sugarilor impotriva tusei convulsive (vezi pct. 4.1, 4.6 si 5.1).
Mod de administrare
Trebuie injectata intramuscular o singura doza (0,5 ml) de ADACEL. De preferinta, locul de injectare este muschiul deltoid.
ADACEL nu trebuie injectat in regiunea fesiera; nu trebuie utilizate caile de administrare intradermica sau subcutanata (in cazuri exceptionale, poate fi luata in considerare calea subcutanata, vezi pct. 4.4).
Precautii care trebuie luate inainte de manipularea sau administrarea medicamentului
Pentru instructiuni privind manipularea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.
Contraindicatii
ADACEL nu trebuie administrat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscuta
la vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului sau tusei convulsive
la oricare dintre excipientii vaccinului (vezi pct. 6.1)
la oricare dintre substantele reziduale, ramase in urma procesului de fabricatie (formaldehida si glutaraldehida), care poate fi prezenta in cantitati nedetectabile.
ADACEL nu trebuie administrat persoanelor care au prezentat encefalopatie de etiologie necunoscuta in decurs de 7 zile de la imunizarea anterioara cu un vaccin care contine antigene pertussis.
Similar altor vaccinuri, administrarea de ADACEL trebuie amanata in cazul persoanelor care prezinta
o afectiune febrila acuta severa. Prezenta unei infectii minore nu reprezinta contraindicatie pentru vaccinare.
Atentionari
ADACEL nu trebuie utilizat in cadrul schemei de vaccinare primare.
In ceea ce priveste intervalul dintre administrarea unei doze de rapel cu ADACEL si utilizarea dozelor de rapel anterioare cu vaccinuri difterice si/sau tetanice, in general, trebuie respectate recomandarile oficiale. Datele clinice au demonstrat faptul ca nu exista nicio diferenta relevanta din punct de vedere clinic in ceea ce priveste frecventa reactiilor adverse determinate de administrarea ca rapel a vaccinului tetanic, difteric si pertussis cel mai devreme la 4 saptamani dupa administrarea anterioara a unei doze de vaccin tetanic si difteric, comparativ cu cel putin 5 ani de la vaccinarea anterioara.
Inainte de imunizare
Vaccinarea trebuie sa fie precedata de anamneza completa (cu accent in special pe vaccinarile anterioare si posibilele reactii adverse). La persoanele care au prezentat antecedente de reactii adverse grave sau severe in decurs de 48 de ore de la administrarea unui vaccin care contine excipienti similari, administrarea vaccinului ADACEL trebuie analizata cu atentie.
Similar tuturor vaccinurilor injectabile, trebuie sa fie disponibile pentru utilizare imediata tratament si monitorizare medicala adecvate in caz de reactii anafilactice rare determinate de administrarea vaccinului.
Daca in decurs de 6 saptamani de la administrarea anterioara a unui vaccin care contine anatoxina tetanica a aparut sindromul Guillain-Barré, decizia de a administra orice vaccin care contine anatoxina tetanica, inclusiv ADACEL, trebuie sa se bazeze pe evaluarea atenta a beneficiilor potentiale si a riscurilor posibile.
ADACEL nu trebuie administrat persoanelor cu afectiuni neurologice progresive, epilepsie necontrolata terapeutic sau encefalopatie progresiva, pana la stabilirea unui tratament si stabilizarea afectiunii.
Imunogenitatea vaccinului poate fi redusa de tratamentul imunosupresor sau de imunodeficienta. In acest caz, daca este posibil, se recomanda amanarea vaccinarii pana la disparitia acestor afectiuni sau finalizarea tratamentului. Totusi, vaccinarea pacientilor infectati cu HIV sau a pacientilor cu imunodeficienta cronica, cum este SIDA, este recomandata, chiar daca raspunsul imunologic poate fi limitat.
Precautii la administrare
A nu se administra injectabil intravascular sau intradermic.
Injectiile intramusculare trebuie efectuate cu precautie la pacientii tratati cu anticoagulante sau la pacienti cu tulburari de coagulare, din cauza riscului de hemoragie. In aceste situatii, poate fi luata in considerare administrarea ADACEL prin injectare subcutanata profunda, desi exista risc crescut de reactii locale.
Sincopa (lesinul) poate aparea dupa, sau chiar inainte, de administrarea vaccinurilor injectabile, inclusiv a ADACEL. Trebuie luate masuri pentru a preveni traumatismele prin cadere si pentru a aborda terapeutic reactiile de tip sincopa.
Capacele seringilor preumplute contin un derivat de latex din cauciuc natural, care poate provoca reactii alergice la persoanele cu sensibilitate la latex.
Alte considerente
Similar oricarui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu ADACEL sa nu protejeze 100% persoanele susceptibile.
Poate sa apara un nodul persistent la locul de injectare in cazul utilizarii tuturor vaccinurilor adsorbite, in special daca sunt administrate in straturile superficiale ale tesutului subcutanat.
Trasabilitate
Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.
Interactiuni
Pe baza rezultatelor obtinute din studiile clinice, ADACEL poate fi administrat concomitent cu oricare dintre urmatoarele vaccinuri: vaccin gripal inactivat, vaccin impotriva hepatitei B, vaccin inactivat sau cu administrare orala impotriva poliomielitei si vaccin recombinant impotriva virusului papiloma uman (vezi pct. 4.8), conform recomandarilor locale.
In cazul administrarii concomitente cu vaccinuri cu utilizare parenterala injectarea trebuie efectuata in membre diferite. Nu au fost efectuate studii de interactiune cu alte vaccinuri, produse biologice sau alte medicamente. Totusi, in conformitate cu ghidurile acceptate referitoare la vaccinare, deoarece ADACEL este un vaccin inactivat, poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri sau imunoglobuline, dar in locuri de injectare diferite.
In caz de tratament imunosupresor, va rugam sa cititi pct. 4.4.
Sarcina
ADACEL poate fi utilizat in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina in conformitate cu recomandarile oficiale (vezi pct. 4.2).
Datele privind siguranta provenite din 4 studii controlate, randomizate (310 rezultate obtinute din sarcini), 1 studiu observational prospectiv (546 de rezultate obtinute din sarcini), 5 studii observationale retrospective (124810 rezultate obtinute din sarcini) si din supravegherea pasiva a femeilor carora li s-a administrat ADACEL sau ADACEL POLIO (Tdap-IPV, continand aceleasi cantitati de antigene difterice, tetanice si pertussis ca si ADACEL) in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru nu au evidentiat reactii adverse legate de vaccinare asupra sarcinii sau a sanatatii fatului/nou-nascutului.
Similar altor vaccinuri inactivate, nu se anticipeaza ca vaccinarea cu ADACEL in timpul oricarui trimestru ar fi daunatoare pentru fat.
Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale.
Pentru informatii privind raspunsurile imunologice la administrarea vaccinului in timpul sarcinii si eficacitatea acestuia in prevenirea tusei convulse la sugari, vezi pct. 5.1.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca substantele active continute in ADACEL se elimina in laptele uman, dar s-a observat ca anticorpii impotriva antigenelor din vaccin au fost transferati la puii de iepure alaptati. Doua studii asupra dezvoltarii la animale, efectuate la iepure, nu au evidentiat efecte nocive ale anticorpilor materni indusi de vaccin asupra dezvoltarii post-natale a puilor.
Totusi, efectul asupra nou-nascutilor alaptati in cazul administrarii ADACEL la mama nu a fost studiat. Avand in vedere ca ADACEL este inactivat, este putin probabil sa existe vreun risc pentru sugar. Trebuie evaluate riscurile si beneficiile vaccinarii, inainte de a decide imunizarea unei femei care alapteaza.
Fertilitatea
ADACEL nu a fost evaluat in studii cu privire la fertilitate.
Condus auto
Nu s-au efectuat studii referitoare la efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. ADACEL nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
In studiile clinice efectuate, ADACEL a fost administrat la un numar total de 4546 persoane, dintre care 298 copii (cu varsta intre 4 si 6 ani), 1313 adolescenti (cu varsta intre 11 si 17 ani) si 2935 adulti (cu varsta intre 18 si 64 ani). Cele mai frecvent raportate reactii adverse dupa vaccinare au inclus reactiile la locul de injectare (durere, eritem si tumefiere) care au aparut la 21% - 78% dintre persoanele vaccinate, cefaleea si oboseala care au aparut la 16% - 44% dintre persoanele vaccinate. Aceste semne si simptome au fost, de obicei, de intensitate usoara si au aparut in decurs de 48 de ore de la vaccinare. Toate reactiile adverse s-au remis fara sechele.
Analiza sigurantei a fost realizata la 1042 copii si adolescenti sanatosi de gen masculin si feminin, cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, in cadrul unui studiu clinic. Acestora li s-a administrat vaccin tetravalent impotriva virusului papiloma uman de tipul 6/11/16/18 (Gardasil) in acelasi timp cu o doza de ADACEL si o doza de vaccin meningococic conjugat tetravalent pentru serogrupurile A, C, Y si W135. Profilele de siguranta au fost similare in grupele in care administrarea a fost concomitenta si neconcomitenta. In grupul in care administrarea a fost concomitenta, s-au observat frecvente mai mari de aparitie a tumefierii la locul de injectare a Gardasil si frecvente mai mari de aparitie de echimoze si durere la locul de injectare a ADACEL. Diferentele observate intre grupurile cu administrare concomitenta si neconcomitenta au fost de mai putin de 7%, iar la majoritatea subiectilor, reactiile adverse au fost raportate ca fiind de intensitate usoara pana la moderata.
Lista reactiilor adverse sub forma de tabel
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100 si mai mic de1/10)
Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic de 1/100)
Rare (≥1/10000 si mai mic de1/1000)
Foarte rare (mai mic de 1/10000)
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile
Tabelul 1 prezinta reactiile adverse observate in cadrul studiilor clinice si include, de asemenea, reactii adverse suplimentare, care au fost raportate spontan in timpul utilizarii ADACEL la nivel mondial, dupa punerea pe piata. Deoarece reactiile adverse dupa punerea pe piata sunt raportate voluntar de catre o populatie de marime incerta, nu este intotdeauna posibil sa se estimeze cu certitudine frecventa acestora sau sa se stabileasca o relatie cauzala cu expunerea la vaccin. De aceea, categoria de frecventa
„Cu frecventa necunoscuta” este atribuita acestor reactii adverse.
Tabelul 1: Reactii adverse din studii clinice si experienta dupa punerea pe piata la nivel mondial
Clasificarea pe aparate, sisteme şi organe | Frecvenţă | Copii (între 4 şi 6 ani) | Adolescenţi (între 11 şi 17 ani) | Adulţi (între 18 şi 64 ani) |
Tulburări ale sistemului imunitar | Cu frecvenţă necunoscută | Reacţie de hipersensibilitate (anafilactică) (angioedem, edem, erupţie cutanată, hipotensiune arterială)* | ||
Tulburări metabolice şi de nutriţie | Foarte frecvente | Anorexie (apetit alimentar redus) | ||
Tulburări ale sistemului nervos | Foarte frecvente | Cefalee | ||
Cu frecvenţă necunoscută | Parestezie*, hipoestezie*, sindrom Guillain-Barré*, nevrită brahială*, pareză facială*, convulsii*, sincopă*, mielită* | |||
Tulburări cardiace | Cu frecvenţă necunoscută | Miocardită* | ||
Tulburări gastrointestinale | Foarte frecvente | Diaree | Diaree, greaţă | Diaree |
Frecvente | Greaţă, vărsături | Vărsături | Greaţă, vărsături | |
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat | Frecvente | Erupţie cutanată | ||
Cu frecvenţă necunoscută | Prurit*, urticarie* | |||
Tulburări musculo- scheletice şi ale ţesutului conjunctiv | Foarte frecvente | Durere generalizată sau slăbiciune musculară, artralgie sau tumefiere aarticulaţiilor | Durere generalizată sau slăbiciune musculară | |
Frecvente | Durere generalizată sau slăbiciune musculară, artralgie sau tumefiere aarticulaţiilor | Artralgie sau tumefiere a articulaţiilor | ||
Cu frecvenţă necunoscută | Miozită* | |||
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare | Foarte frecvente | Fatigabilitate/ astenie | Fatigabilitate/ astenie, stare generală de rău,frisoane | Fatigabilitate/ astenie, stare generală de rău |
Durere, eritem, tumefiere la locul injectării | ||||
Frecvente | Pirexie, frisoane, adenopatie axilară | Pirexie, adenopatie axilară | Pirexie, frisoane, adenopatie axilară | |
Cu frecvenţă necunoscută | Echimoză la locul injectării*, abces steril la locul injectării* |
* Reactii adverse raportate dupa punerea pe piata Descrierea reactiilor adverse selectate
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Dupa administrarea de ADACEL la adolescenti si adulti, au aparut reactii extinse la nivelul locului de injectare (mai mare de 50 mm), inclusiv tumefiere extinsa a membrului, care pornind de la nivelul locului de injectare poate sa depaseasca una sau ambele articulatii. Aceste reactii adverse debuteaza, de obicei, in
decurs de 24 - 72 de ore de la vaccinare, putand fi insotite de eritem, caldura locala, sensibilitate sau durere la nivelul locului de injectare si se remit spontan in urmatoarele 3 – 5 zile.
Copii si adolescenti
Profilul de siguranta al medicamentului ADACEL, dupa cum este prezentat in Tabelul 1, include date dintr-un studiu clinic efectuat la 298 copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, la care s-au administrat anterior un total de 4 doze, inclusiv cele din cadrul schemei de vaccinare primara cu DTaP-IPV combinat cu Hib, la varsta aproximativa de 2, 4, 6 si 18 luni. In cadrul acestui studiu clinic, cele mai frecvente reactii adverse aparute in decurs de 14 zile de la vaccinare au fost durere la locul injectarii (la 39,6% dintre subiecti) si oboseala (la 31,5% dintre subiecti).
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478 - RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
Supradozaj
Nu este cazul.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antigen pertussis, purificat, in combinatie cu anatoxine, codul ATC: J07AJ52
Studii clinice
Raspunsurile imunologice observate la o luna dupa vaccinarea cu ADACEL la 265 de copii, 527 de adolescenti si 743 de adulti, sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Tabelul 2: Raspunsuri imunologice la copii, adolescenti si adulti, la o luna de la vaccinarea cu ADACEL
Anticorp Anti- | Criteriu | Copii (4 - 6 ani)1 (N=265)% | Adolescenţi (11 - 17ani)2 (N=527)% | Adulţi (18 - 64 ani)2(N=743)% |
Difterie (SN, UI/ml) | ≥0,1 | 100 | 99,8 | 94,1 |
Tetanos (ELISA, UI/ml sau UE/ml) | ≥0,1 | 100 | 100 | 100 |
Pertussis (ELISA, UE/ml) | Răspuns la | |||
PT | rapel3 | 91,9 | 92,0 | 84,4 |
FHA | 88,1 | 85,6 | 82,7 | |
PRN | 94,6 | 94,5 | 93,8 | |
FIM | 94,3 | 94,9 | 85,9 |
DTaP: anatoxina difterica [doza pediatrica], tetanica si pertussis acelular; ELISA:analiza imunoenzimatica; UE: unitati ELISA; UI: unitati internationale; N: numarul de participanti cu datele disponibile; SN: seroneutralizare.
1Studiul Td508 a fost efectuat in Canada la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.
2Studiul Td506 a fost efectuat in Statele Unite la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani si adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.
3Pentru copiii din studiul Td508 care au fost vaccinati anterior cu DTaP la varsta de 2, 4, 6 si 18 luni, un raspuns la rapel este definit ca o crestere de 4 ori a titrului de anticorpi anti-pertussis. Pentru adolescentii si adultii din studiul Td506, un raspuns la rapel este definit ca o crestere de 2 ori a titrurilor de anticorpi anti-pertussis la participantii cu o concentratie ridicata
pre-vaccinare si o crestere de 4 ori la participantii cu un titru scazut pre-vaccinare.
S-a demonstrat ca profilul de siguranta si imunogenitatea ADACEL la adulti si adolescenti sunt comparabile cu cele observate in cazul administrarii unei doze unice de vaccin diftero-tetanic (dT) adsorbit pentru adulti, continand aceeasi cantitate de anatoxina tetanica si difterica.
Nu s-au stabilit corelatiile serologice in ceea ce priveste protectia impotriva tusei convulsive. Comparand cu datele obtinute din Studiile Sweden I de eficacitate impotriva pertussis, efectuate intre 1992 si 1996, in cadrul carora imunizarea primara cu vaccinul DTaP pediatric cu pertussis acelular produs de Sanofi Pasteur a confirmat eficacitatea de 85% in ceea ce priveste efectul protector impotriva tusei convulsive, se poate considera ca ADACEL a determinat raspunsuri imunologice protectoare. Dupa administrarea unei doze de rapel de ADACEL la adolescenti si adulti, titrurile de anticorpi antipertussis pentru toate antigenele au fost mai mari decat cele observate intr-un studiu de contaminare in cadrul aceleiasi rezidente, inclus in studiul de eficacitate.
Tabelul 3: Raportul dintre TMG (titrurile medii geometrice) pentru anticorpi pertussis observate la o luna dupa administrarea unei doze de ADACEL la adolescenti si adulti si cele observate la o luna dupa vaccinarea cu DTaP la sugari, la varsta de 2, 4 si 6 luni, in studiul de eficacitate Sweden I (Populatia PPI1)
Adolescenţi (11-17 ani)2 | Adulţi (18-64 ani)2 | |
Raport TMG ADACEL/DTaP3 (IÎ 95%) | Raport TMG ADACEL/DTaP3 (IÎ 95%) | |
Participanți | N=524-526 | N=741 |
Anti-PT | 3,6 | 2,1 |
(2,8; 4,5) | (1,6; 2,7) | |
Anti-FHA | 5,4 | 4,8 |
(4,5; 6,5) | (3,9; 5,9) | |
Anti-PRN | 3,2 | 3,2 |
(2,5; 4,1) | (2,3; 4,4) | |
Anti-FIM | 5,3 | 2,5 |
(3,9; 7,1) | (1,8; 3,5) |
DTaP: anatoxina difterica [doza pediatrica], tetanica si pertussis acelular; CMG: concentratia medie geometrica; N: numarul de participanti cu datele disponibile; PPI: imunogenitate per protocol
1Participanti eligibili pentru care au fost disponibile date privind imunogenitatea.
2Studiul Td506 a fost efectuat in Statele Unite la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani si adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani. CMG ale anticorpilor, masurate in unitati ELISA au fost calculate separat pentru sugari, adolescenti si adulti.
3N = 80, numarul de sugari carora li s-a administrat DTaP la varsta de 2,4 si 6 luni pentru care sunt disponibile date dupa administrarea celei de a 3-a doze (seruri din Studiul de Eficacitate Sweden I au fost testate in acelasi timp cu probe din studiul Td506).
4TMG rezultate in urma administrarii ADACEL nu au fost inferioare TMG rezultate in urma administrarii DTaP (limita inferioara a II 95% pentru raportul dintre TMG pentru ADACEL si DTaP mai mare de 0,67).
Persistenta anticorpilor
Au fost efectuate studii serologice privind persistenta anticorpilor la 3, 5 si 10 ani, la subiecti imunizati anterior cu o singura doza de rapel de ADACEL. Persistenta seroprotectiei la difterie si tetanos si seropozitivitatea la pertussis este rezumata in Tabelul 4.
Tabelul 4: Persistenta seroprotectiei/Ratele de seropozitivitate (%) la copii, adolescenti si adulti, la 3, 5 si 10 ani dupa o doza de ADACEL (Populatie PPI1)
Copii(4-6 ani)2 | Adolescenţi(11-17 ani)3 | Adulţi(18-64 ani)3 | ||||||
Moment de la administrarea ADACEL | 5 ani | 3 ani | 5 ani | 10 ani | 3 ani | 5 ani | 10 ani | |
Participanți | N=128- 150 | N=300 | N=204- 206 | N=28-39 | N=292 | N=237- 238 | N=120- 136 | |
Anticorp anti- | Seroprotecție/Seropozitivitate% | |||||||
Difterie(SN, UI/ml) | ≥ 0,1 | 86,0 | 97,0 | 95,1 | 94,9 | 81,2 | 81,1 | 84,6 |
≥ 0,01 | 100 | 100 | 100 | 100 | 95,2 | 93,7 | 99,3 | |
Tetanos(ELISA, UI/ml) | ≥ 0,1 | 97,3 | 100 | 100 | 100 | 99,0 | 97,1 | 100 |
Pertussis(ELISA, EU/ml) | Sero- pozitivita- te4 | 63,3 | 97,3 | 85,4 | 82,1 | 94,2 | 89,1 | 85,8 |
PT | ||||||||
FHA | 97,3 | 100 | 99,5 | 100 | 99,3 | 100 | 100 | |
PRN | 95,3 | 99,7 | 98,5 | 100 | 98,6 | 97,1 | 99,3 | |
FIM | 98,7 | 98,3 | 99,5 | 100 | 93,5 | 99,6 | 98,5 |
ELISA: analiza imunoenzimatica; UE: unitati ELISA; UI: unitati internationale; N: numarul de participanti cu datele disponibile; PPI: imunogenicitate per protocol; SN: seroneutralizare.
1Participanti eligibili pentru care au fost disponibile date privind imunogenicitatea pentru cel putin un anticorp la un moment specificat
2Studiul Td508 a fost efectuat in Canada la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.
3Studiul Td506 a fost efectuat in Statele Unite la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani si adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.
4Procentul de participanti cu anticorpi ≥ 5 UE/ml pentru PT, ≥ 3 UE/ml pentru FHA si PRN si ≥ 17 UE/ml pentru FIM pentru perioada de urmarire de 3 ani; ≥ 4 UE/ml pentru PT, PRN si FIM si ≥ 3 UE/ml pentru FHA pentru perioadele de 5 ani si
10 ani.
Imunogenitatea la persoanele nevaccinate anterior sau cu status-ul vaccinarii necunoscut
Dupa administrarea unei doze de Adacel Polio (Tdap-IPV; care contine aceleasi cantitati de anatoxine tetanice, difterice si antigene pertussis ca Adacel) la 330 de adulti cu varsta ≥40 de ani, carora nu li se administrase niciun vaccin care sa contina anatoxina difterica si tetanica in ultimii 20 de ani:
≥95,8% dintre adulti au fost seropozitivi (≥ 5 EU/ml) pentru anticorpi la toate antigenele pertussis continute in vaccin,
82,4% si 92,7% au prezentat seroprotectie impotriva difteriei la un prag de ≥0,1 si respectiv
≥0,01 UI/ml,
98,5% si 99,7% au prezentat seroprotectie impotriva tetanosului la un prag ≥0,1 si respectiv
≥0,01 UI/ml,
si ≥98,8% au prezentat seroprotectie impotriva poliomielitei (tipurile 1, 2 si 3) la un prag de dilutie ≥1:8.
Dupa administrarea a doua doze suplimentare de vaccin care contineau anatoxina difterica, tetanica si virus poliomielitic inactivat la un numar de 316 subiecti, la o luna si, respectiv, la sase luni dupa administrarea primei doze, ratele de seroprotectie impotriva difteriei au fost de 94,6% si 100%
(≥0,1 si, respectiv ≥0,01 UI/ml), impotriva tetanosului 100% (≥0,1 UI/ml) si impotriva poliomielitei (tipurile 1, 2 si 3) 100% (dilutie ≥1:8).
Imunogenitatea dupa vaccinarea repetata
A fost evaluata imunogenitatea ADACEL dupa vaccinarea repetata la 10 ani dupa administrarea unei doze anterioare de ADACEL sau ADACEL POLIO. La o luna dupa vaccinare ≥ 98,5% dintre participantii la studiu au atins titruri de anticorpi seroprotectori (≥ 0,1 UI/ml) pentru difterie si tetanos
si ≥ 84% au obtinut raspunsuri de rapel la antigenele pertussis. (Un raspuns de rapel la antigenele pertussis a fost definit ca o concentratie de anticorpi post-vaccinare ≥ de 4 ori LLOQ daca valoarea de pre-vaccinare a fost mai mic de LLOQ; ≥ de 4 ori valoarea de pre-vaccinare, daca acesta a fost ≥ LLOQ, dar
mai mic de 4 ori LLOQ; sau de 2 ori valoarea de pre-vaccinare, daca acesta a fost ≥ de 4 ori LLOQ). (LLOQ=Limita Inferioara a Cuantificarii in analiza imunoenzimatica ELISA).
Pe baza datelor de urmarire serologica si a datelor de vaccinare repetata, ADACEL poate fi utilizat in locul unui vaccin dT pentru a stimula imunitatea la pertussis, in plus fata de imunizarea pentru difterie si tetanos.
Imunogenitatea la femeile gravide
Raspunsurile anticorpilor anti-pertussis la femeile gravide sunt, in general, similare cu cele la femeile care nu sunt gravide. Vaccinarea in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina este optima pentru transferul de anticorpi catre fatul in curs de dezvoltare.
Imunogenitatea impotriva pertussis la sugari (cu varsta mai mica de 3 luni) nascuti de femei vaccinate in timpul sarcinii
Datele din 2 studii randomizate, controlate, publicate demonstreaza titruri mai mari ale anticorpilor anti-pertussis la nastere si la varsta de 2 luni (adica inainte de inceperea vaccinarii lor primare) la sugarii nascuti de femei vaccinate cu ADACEL in timpul sarcinii comparativ cu sugarii nascuti de femei care nu au fost vaccinate impotriva pertussis in timpul sarcinii.
In primul studiu, la 33 de femei gravide s-a administrat ADACEL si la 15 s-a administrat placebo solutie salina, incepand cu saptamana 30 pana la saptamana 32 de sarcina. Concentratiile medii geometrice (CMG) in UE/ml pentru anticorpii anti-pertussis la antigenele PT, FHA, PRN si FIM la sugarii nascuti de femei vaccinate au fost de 68,8; 234,2; 226,8 si 1867,0 la nastere si respectiv, 20,6; 99,1; 75,7 si 510,4 la varsta de 2 luni. La sugarii din grupul de control, CMG-urile corespunzatoare au fost de 14,0; 25,1; 14,4 si 48,5 la nastere si de 5,3; 6,6; 5,2 si 12,0 la 2 luni. Rapoartele CMG (ADACEL/grup de control) au fost de 4,9; 9,3; 15,8 si 38,5 la nastere si de 3,9; 15,0; 14,6 si 42,5 la 2 luni.
In cadrul celui de-al doilea studiu, la 134 de femei gravide s-a administrat ADACEL si la 138 s-a administrat un vaccin de control tetanic si difteric la o varsta gestationala medie de 34,5 saptamani. CMG-urile (UE/ml) pentru anticorpii anti-pertussis la antigenele PT, FHA, PRN si FIM la sugarii nascuti de femei vaccinate au fost de 54,2; 184,2; 294,1 si 939,6 la nastere si, respectiv 14,1; 51,0; 76,8 si 220,0 la varsta de 2 luni. La sugarii din grupul de control, CMG-urile corespunzatoare au fost 9,5; 21,4; 11,2 si 31,5 la nastere si 3,6; 6,1; 4,4 si 9,0 la 2 luni. Rapoartele CMG (ADACEL/grupul de control) au fost de 5,7; 8,6; 26,3 si 29,8 la nastere si de 3,9; 8,4; 17,5 si 24,4 la 2 luni.
Aceste titruri mai mari de anticorpi trebuie sa asigure sugarului imunitate pasiva impotriva pertussis in primele 2 pana la 3 luni de viata, dupa cum s-a demonstrat in studiile de eficacitate observationale.
Imunogenitatea la sugari si copii mici nascuti de femei vaccinate in timpul sarcinii
Pentru sugarii nascuti de femei vaccinate cu ADACEL sau ADACEL POLIO in timpul sarcinii, imunogenicitatea vaccinarii de rutina la sugari a fost evaluata in cateva studii publicate. Datele privind raspunsul sugarului la antigenele pertussis si non-pertussis au fost evaluate in primul an de viata.
Anticorpii materni derivati dupa vaccinarea cu ADACEL sau ADACEL POLIO in timpul sarcinii pot fi asociati cu diminuarea raspunsului imun al sugarului la imunizarea activa impotriva pertussis. Pe baza studiilor epidemiologice actuale, este posibil ca aceasta diminuare sa nu aiba relevanta clinica. Datele din mai multe studii clinice nu au aratat nicio diminuare relevanta din punct de vedere clinic in urma vaccinarii in timpul sarcinii cu ADACEL sau ADACEL POLIO si asupra raspunsurilor sugarilor sau copiilor mici la antigenele difterice, tetanice, Haemophilus influenzae tip b, poliovirus inactivat sau pneumococice.
Eficacitatea impotriva pertussis la sugarii nascuti de femei vaccinate in timpul sarcinii
Eficacitatea vaccinului in primele 2-3 luni de viata pentru sugarii nascuti de femei vaccinate impotriva pertussis in al treilea trimestru de sarcina a fost evaluata in 3 studii observationale. Eficacitatea generala este de mai mare de 90%.
Tabelul 5: Eficacitatea vaccinului (EV) impotriva tusei convulsive la sugarii mici, ale caror mame au fost vaccinate in timpul sarcinii cu ADACEL sau ADACEL POLIO in cadrul a 3 studii retrospective
Locație | Vaccin | EV (IÎ 95%) | Metoda de estimare a EV | Perioada de urmărire a sugarului |
Marea Britanie | ADACEL POLIO | 93% (81; 97) | Studiu caz-control (model de„nepotrivire”) | 2 luni |
Statele Unite ale Americii | ADACEL* | 91,4% (19,5;99,1) | Studiu de cohortă (model de„regresie”) | 2 luni |
Marea Britanie | ADACEL POLIO | 93% (89; 95) | Screening (acoperire vaccinală) | 3 luni |
*Aproximativ 99% dintre femei au fost vaccinate cu ADACEL
Proprietati farmacocinetice
In cazul vaccinurilor, nu este necesara evaluarea proprietatilor farmacocinetice.
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale privind toxicitatea dupa doze repetate si toxicitatea in timpul sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii si dezvoltarii postnatale.