Medicamente cu reteta

Advantan 1 mg/g unguent, 50g, Leo Pharma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Advantan 1 mg/g unguent, 50g, Leo Pharma

7525322

Indicatii
Eczema endogena (dermatita atopica, neurodermatita), eczema de contact, eczema degenerativa, dishidrotica, numulara, vulgara, neclasificata, eczema la copii.

Dozaj
Advantan se aplica in strat subtire, o data pe zi, pe zona de piele afectata.

In general, durata utilizarii nu trebuie sa depaseasca 12 saptamani in cazul adultilor.

Copii si adolescenti

Nu este necesara ajustarea dozelor cand Advantan este administrat la copii si adolescenti. In general, la copii, durata de utilizare nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii medicamentului enumerate la pct. 6.1.

Leziuni tuberculoase sau sifilitice.

Afectiuni virale (de exemplu varicela, herpes zoster). Acnee rozacee.

Dermatita periorala.

Ulceratii.

Acnee vulgara.

Afectiuni cutanate atrofice.

Reactii cutanate post-vaccinare la nivelul zonelor care trebuie tratate. Afectiuni bacteriene si micotice, conform 4.4.

Atentionari
Glucocorticoizii trebuie folositi la nivel cat mai scazut, o doza cat mai mica posibil, in special la copii, si numai pentru o perioada de timp cat este absolut necesar pentru a atinge si a mentine efectul terapeutic dorit.

In plus, pentru tratamentul pielii in cazul infectiilor bacteriene si /sau fungice este necesar tratament suplimentar

Infectiile cutanate pot fi potentate de consumul de glucocorticoizi cu aplicare locala.

Trebuie luate precautii atunci cand se utilizeaza Advantan pentru a evita contactul cu ochii, ranile adanci deschise si mucoasele.

Advantan nu trebuie aplicat in zonele intertriginoase.

Dupa aplicarea, la voluntarii adulti sanatosi, a Advantan unguent pe 60% din suprafata pielii, in conditii ocluzive pentru 22 de ore s-a observat suprimarea nivelurilor de cortizol plasmatic si o influenta asupra ritmului circadian. Prin urmare, Advantan nu trebuie utilizat in conditii ocluzive

Cand se trateaza suprafete mari de piele, in special in timpul sarcinii sau alaptarii, durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil deoarece posibilitatea de absorbtie sau un efect sistemic nu poate fi complet exclus.

La fel ca in cazul tuturor glucocorticoizilor, utilizarea incorecta poate marca simptomatologia clinica.

In analogie cu administrarea sistemica a corticosteroizilor, utilizarea de corticosteroizi cu administrare locala poate sa duca la aparitia glaucomului (de exemplu dupa o doza mare sau dupa aplicatii pe zone intinse pe o perioada lunga de timp, in cazul folosirii pansamentelor ocluzive sau dupa aplicatii la nivelul pielii din jurul ochilor).

Doi dintre excipientii din compozuitia cremei (alcoolul cetilstearilic si butilhidroxitoluenul) pot provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact). Butilhidroxitoluenul poate cauza, de asemenea, iritatia ochilor si a mucoaselor. Advantan nu trebuie utilizat in zona ochilor si a ranilor deschise.

Tulburari de vedere

In cazul utilizarii sistemice si topice de corticosteroizi pot fi raportate tulburari de vedere. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog, pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.

Copii si adolescenti

Advantan nu trebuie utilizat in conditii ocluzive. Trebuie avut in vedere ca scutecele sunt ocluzive. Trebuie avuta in vedere o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu in cazul copiilor cu varsta intre 4 luni si 3 ani.

Interactiuni
Nici una cunoscuta, pana in prezent.

Sarcina
Fertilitatea

Nu exista informatii valabile despre influenta aceponatului de metilprednisolon asupra fertilitatii. Sarcina

Nu exista date suficiente privind utilizarea Advantan la femeile insarcinate. Studiile experimentale la animale cu aceponat de metilprednisolon au demonstrat embriotoxicitate si/sau efecte teratogene la doze care depasesc dozele terapeutice (vezi pct.5.3 Date de siguranta preclinice).

Mai multe studii epidemiologice sugereaza faptul ca ar putea exista, un risc crescut de aparitie a fisurilor labio-palatine la nounascutii femeilor care au primit tratament cu glucocorticoizi pe cale sistemica in primul trimestru de sarcina.

In general, utilizarea preparatelor topice care contin corticoizi ar trebui sa fie evitata in timpul primului trimestru de sarcina. In special, tratarea suprafetelor mari, utilizarea prelungita sau pansamente ocluzive trebuie evitate in timpul sarcinii.

Indicatia clinica pentru tratamentul cu Advantan trebuie sa fie atent revizuita si analizate beneficiile in comparatie cu riscurile potentiale la femeile gravide.

Alaptarea

La sobolani, s-a aratat ca aceponatul de metilprednisolon, practic, nu se transfera la nou-nascutii, prin intermediul laptelui matern. Dar nu se stie daca aceponatul de metilprednisolon este secretat in laptele uman la administrarea sistemica a cortocosteroizilor care s-au regasit in laptele uman. Nu se cunoaste daca administrarea topica de Advantan ar putea duce la o absorbtie sistemica suficienta de aceponat de metilprednisolon si de a produce cantitati detectabile in laptele matern. Prin urmare, se recomanda prudenta atunci cand Advantan este administrat la femeile care alapteaza.

Femeile care alapteaza nu trebuie tratate la sani. Tratamentul suprafetelor mari, utilizarea prelungita sau pansamentele ocluzive trebuie evitate in timpul alaptarii.

Condus auto
Advantan nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse
In cursul studiilor clinice, cele mai frecvente reactii adverse observate au inclus senzatie de arsura, si prurit la locul de aplicare al Advantan crema si unguent. Pentru Advantan unguent, cel mai frecvent au fost observate foliculita si senzatie de arsura la locul de aplicare.

Frecventa reactiilor adverse observate in studiile clinice sunt date in tabelul de mai jos si sunt definite in functie de frecventa aparitiei conform MedDRA:

Foarte frecvente (mai mare de 1 / 10);

Frecvente (mai mare de 1 / 100,

Sistemul de organe şi clasaFrecvente(≥1/100 , mai mic de 1/10)Mai puţin frecvente(≥1/1,000, mai mic de 1/100)Rare(1/10,000,mai mic de 1/1,000)Cu frecvenţă necunoscută
Tulburări oculare   Vedereînceţoşată pct. 4.4)(vezi
Tulburări generalePrurit şi senzatieVezicule, uscăciune, Foliculită,
şi legate de locul dede arsură la loculvezicule, iritaţie,hipertricoză la
administrarede aplicareeczemă, papule,locul de aplicare
  edem la locul de 
  aplicare 
Tulburări ale pieliiacneeAtrofierea tenului, Telangiectazie,
şi ţesutului echimoze, impetigo,striaţii ale pielii,
subcutanat ten grasdermatită
   periorală,
   decolorarea
   pielii, reacţii
   alergice ale
   pielii,

*Reactii adverse posibile care nu au fost observate in studiile clinice

Efectele sistemice datorita absorbtiei pot sa apara atunci cand preparatele topice care contin corticoizi sunt aplicate pe piele.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Rezultatele studiilor de toxicitate acuta arata ca nu se preconizeaza nici un risc de intoxicatie acuta in urma unei aplicari unice a unei doze foarte mari (aplicare pe o zona intinsa, in conditii favorabile pentru absorbtie) sau in urma ingestiei accidentale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi cu potenta mare (grup III), codul ATC: D07AC14.

In urma aplicarii locale, Advantan inhiba reactiile cutanate inflamatorii si alergice, precum si reactiile asociate cu proliferare excesiva, ducand la remiterea simptomelor evidente (eritem, edem, infiltratie, lichenificare) si a acuzelor subiective (prurit, senzatie de arsura, durere).

Se stie ca aceponatul de metilprednisolon se leaga de receptorul glucocorticoid intracelular, acest lucru fiind valabil indeosebi pentru metabolitul sau principal, 6α-metilprednisolon17propionat, care se formeaza prin clivare la nivelul pielii.

Complexul receptor corticosteroid se leaga de anumite regiuni ale ADN, declansand astfel o serie de efecte biologice.

Legarea complexului receptor-glucocorticoid duce la inducerea sintezei de macrocortina. Macrocortina inhiba eliberarea de acid arahidonic si, astfel, inhiba producerea de mediatori ai inflamatiei cum ar fi prostaglandinele si leucotrienele.

Actiunea imunosupresoare a glucocorticoizilor poate fi explicata prin inhibarea sintezei de citokine si printr-un efect antimitotic, care pana in prezent nu este pe deplin elucidat.

Inhibarea sintezei de prostaglandine cu efect vasodilatator sau potentarea efectului vasoconstrictor al epinefrinei duce in cele din urma la efectul vasoconstrictor al glucocorticoizilor.

Proprietati farmacocinetice
Aceponatul de metilprednisolon (AMP) devine disponibil la nivelul pielii din toate formele de conditionare (emulsie, crema, unguent). Concentratia in stratul cornos si in straturile vii ale pielii descreste dinspre exterior spre interior.

Aceponatul de metilprednisolon este hidrolizat in epiderm si in derm, cu formarea principalului sau metabolit 6αmetilprednisolon17-propionat, care se leaga mai intens de receptorul corticoid (o dovada de bioactivare la nivelul pielii).

Gradul de absorbtie percutanata depinde de starea pielii, de forma farmaceutica folosita si de conditiile de aplicare (deschisa/ocluziva).

Absorbtia percutanata a aceponatului de metilprednisolon din crema si unguent a fost investigata la voluntarii sanatosi. Absorbtia percutanata dupa aplicatia deschisa a Advantan crema (2 x 20 g pe zi) timp de 5 zile a fost estimata la 0,34% corespunzand la o sarcina de corticoid de aproximativ 2 micrograme/kg/zi. Cifrele respective dupa aplicatie deschisa de unguent Advantan (2 x 20 g pe zi) timp de 8 zile a fost 0,65% (absorbtie) sau micrograme / kg / zi (de sarcina). In conditii ocluzive aplicarea de zi cu zi de 2 x 20 g crema Advantan timp de 8 zile a dus la o absorbtie percutanata medie de cca. 3% corespunzatoare la o sarcina de corticoid sistemic de cca 20 micrograme/kg/zi.

in cazul aplicarii deschise a fost doar cu putin (2,5 %) mai mare decat absorbtia percutanata la voluntarii cu piele sanatoasa (0,51,5 %). Absorbtia percutanata a aceponat de metilprednisolon din crema, unguent si emulsie a fost investigata la voluntari sanatosi. Absorbtia percutanata de metilprednisolon aceponat prin pielea pre-afectata prin indepartarea stratului cornos a dus la absorbtia distinct mai mare (13-27% din doza). La pacientii adulti cu psoriazis si la pacientii atopici, absorbtia percutanata a cremei de aceponat de metilprednisolon a fost de aproximativ 2,5%. In trei copii atopici (9-10 ani), absorbtia percutanata de metilprednisolon aceponat a unguentului a fost de aproximativ 0,5-2% si astfel nu mai mare, comparativ cu adultii.

Dupa ce ajunge in circulatia sistemica, produsul de hidroliza primar aceponat de metilprednisolon, 6α- metil-prednisolon-17-propionat este rapid conjugat cu acidul glucuronic si ca urmare, inactivat. Metabolitii de aceponatului de metilprednisolon (metabolit principal: 6α-metil prednisolon-17- propionat-21-glucuronid) sunt eliminati in principal prin rinichi, cu un timp de injumatatire de aproximativ 16 ore. Dupa administrarea iv, eliminarea in urina si fecale a fost completa in termen de 7 zile. Nu a avut loc acumularea substantei sau metabolitilor sai in organism.

Date preclinice de siguranta
In studiile referitoare la toleranta sistemica dupa administrarea repetata subcutanata si dermica, s-a evidentiat faptul ca administrarea metilprednisolonului are profilul de actiune al unui glucocorticoid tipic. In urma acestor rezultate se poate trage concluzia ca, in urma utilizarii terapeutice a Advantan, nu este de asteptat sa apara alte efecte adverse in afara celor tipice pentru glucocorticoizi, chiar in conditii extreme cum ar fi aplicarea pe suprafete intinse si/sau cu pansamente ocluzive.

Studiile cu Advantan referitoare la embrio-toxicitate au dus la obtinerea unor rezultate tipice pentru glucocorticoizi, adica au fost induse efecte embrio-letale si/sau teratogene folosind sistemul de testare corespunzator. Tinand cont de aceste rezultate, trebuie acordata o atentie speciala la prescrierea Advantan in timpul sarcinii. Rezultatele studiilor epidemiologice sunt rezumate la sectiunea 4.6 Sarcina si alaptarea.

Nici studiile in vitro pentru identificarea mutatiilor genetice la bacterii si la celule de mamifere, nici studiile in vitro si in vivo pentru identificarea mutatiilor genetice si cromozomiale nu au indicat ca AMP ar avea potential genotoxic.

Nu au fost efectuate studii specifice referitoare la carcinogeneza. Cunostintele actuale despre structura, mecanismul efectului farmacologic si rezultatele din studiile referitoare la toleranta sistemica in cazul administrarii indelungate nu indica nici o crestere a riscului de aparitie a tumorilor. Deoarece in conditiile respectarii recomandarilor de utilizare, aplicarea dermica a medicamentului Advantan nu duce la expunerea sistemica necesara unui efect imunosupresor, este de asteptat ca acesta sa nu aiba nici o influenta asupra aparitiei tumorilor.

In studiile despre toleranta locala a aceponatul de metilprednisolon si a formulelor de conditionare a Advantan la nivelul pielii si mucoaselor, nu s-au inregistrat alte rezultate in afara efectelor secundare locale cunoscute pentru glucocorticoizi.

Nu a fost evidentiat un potential efect de sensibilizare la nivelul pielii la purcelusii de guineea.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 24.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice