Indicatii
Eczema endogena (dermatita atopica, neurodermatita), eczema de contact, eczema degenerativa dishidrotica, seboreica, numulara, vulgara, neclasificata, eczeme la copii, arsura solara (forma severa).
Dozaj
Advantan Milk se aplica in strat subtire, o data pe zi, pe zonele afectate, masand usor.
in general, la adulti, durata de utilizare nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani. in cazul eczemelor seboreice inflamatorii, zonele afectate ale fetei nu trebuie tratate mai mult de o saptamana.
Daca pielea se usuca excesiv in timpul utilizarii Advantan Milk, in functie de tipul pielii afectate, se recomanda utilizarea unui adjuvant neutru sau emolient (emulsie sau un unguent gras monofazic).
Copii si adolescenti
Nu este necesara ajustarea dozei in cazul administrarii Advantan Milk la copii cu varsta peste 4 luni si adolescenti.
Ca principiu, durata tratamentului la copii trebuie sa fie minima.
Siguranta administrarii Advantan Milk la copii cu varsta sub 4 luni nu a fost stabilita. Nu exista date disponibile.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti; Leziuni cutanate din tuberculoza si sifilis;
Infectii virale (de exemplu herpes zoster, varicela); Infectii bacteriene sau fungice, vezi pct. 4.4; Acnee rozacee;
Dermatita periorala;
Ulceratii;
Acnee vulgara;
Afectiuni cutanate atrofice;
Reactii cutanate post-vaccinare aparute in zona care urmeaza a fi tratata.
Atentionari
Glucocorticoizii trebuie utilizati in doza minima eficace, in special la copii si numai pentru o perioada scurta de timp care asigura si mentine efectul terapeutic dorit.
in plus, in cazul infectiilor cutanate bacteriene si/sau fungice este necesar un tratament specific. Infectiile cutanate pot fi amplificate de utilizarea de glucocorticoizi topici.
La copii cu varsta intre 4 luni si 3 ani, indicatia clinica trebuie atent evaluata in functie de raportul risc/beneficiu.
Nu se aplica Advantan Milk in zona ochilor, pe mucoase sau pe leziuni deschise.
Advantan Milk nu trebuie aplicat pe suprafete mari ale corpului (mai mult de 40% din suprafata corpului).
Advantan Milk nu trebuie aplicat la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase.
Nu s-au observat afectari ale functiei corticosuprarenalei in cazul utilizarii Advantan pe zone cutanate intinse, la copii (40-90% din suprafata pielii).
Aplicarea glucocorticoizilor topici pe suprafete corporale mari sau timp indelungat, in special sub pansament ocluziv, creste semnificativ riscul aparitiei reactiilor adverse. Advantan nu trebuie utilizat sub pansament ocluziv.
Cand sunt tratate suprafete cutanate mari, durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil, deoarece nu poate fi complet exclusa posibilitatea absorbtiei sau a efectelor sistemice.
Similar tuturor glucocorticoizilor, utilizarea inadecvata poate masca simptomele unei reactii cutanate alergice.
Similar glucocorticoizilor sistemici, in cazul utilizarii glucocorticoizilor topici poate sa apara glaucom (de exemplu dupa aplicarea de doze mari, aplicatii pe suprafete corporale mari, timp indelungat, sub pansament ocluziv sau aplicarea in zona ochilor).
Tulburari de vedere
in cazul utilizarii sistemice si topice de corticosteroizi pot fi raportate tulburari de vedere. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog, pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRSC), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
Excipientul (Trigliceride ale acidului caprilic-capric-stearic) din Advantan milk poate reduce eficacitatea produselor latex, cum ar fi prezervativele si diafragmele.
Acest medicament contine 1,25 g alcool benzilic in fiecare 100 g. Alcoolul benzilic poate provoca reactii alergice si / sau iritatii locale usoare.
Copii si adolescenti
Advantan nu trebuie utilizat sub pansament ocluziv. Trebuie avut in vedere ca scutecele pot actiona ca pansamente ocluzive. Acest lucru este relevant deoarece Advantan Milk nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 4 luni.
Trebuie facuta evaluarea atenta risc/beneficiu in cazul copiilor cu varsta intre 4 luni si 3 ani.
Interactiuni
Pana in prezent, nu se cunoaste nicio interactiune.
Sarcina
Fertilitatea
Nu sunt disponibile date privind efectul aceponatului de metilprednisolona asupra fertilitatii.
Sarcina
Nu exista date suficiente cu privire la utilizarea aceponatului de metilprednisolona la femeile insarcinate.
La animale, studiile experimentale efectuate cu aceponat de metilprednisolona au demonstrat efecte embriotoxice si/sau teratogene la doze mai mari decat cele terapeutice (vezi pct. 5.3).
Mai multe studii epidemiologice sugereaza faptul ca este posibila o crestere a riscului de aparitie a fisurilor labio-palatine la nou–nascutii femeilor carora li s-au administrat glucocorticoizi sistemici in primul trimestru de sarcina. La gravide, indicatia clinica trebuie atent reevaluata in functie de raportul risc-beneficiu.
in general, in timpul primului trimestru de sarcina, utilizarea glucocorticoizilor topici trebuie evitata. in special in timpul sarcinii, trebuie evitata aplicarea pe suprafete cutanate mari, utilizarea indelungata sau sub pansament ocluziv.
Alaptarea
La sobolan, s-a demonstrat ca aceponatul de metilprednisolona, nu se excreta in laptele femelelor si nu ajunge la pui. La om, nu se cunoaste daca aceponatul de metilprednisolona este excretat in lapte, deoarece in cazul administrarii sistemice a glucocorticoizilor, acestia s-au regasit in lapte. Nu se cunoaste daca administrarea topica a aceponatului de metilprednisolona determina absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in lapte. Prin urmare, se recomanda prudenta la administrarea aceponatulului de metilprednisolona la femeile care alapteaza.
in cazul femeilor care alapteaza emulsia cutanata nu trebuie aplicata pe sani. in timpul alaptarii, trebuie evitata aplicarea pe suprafete mari, utilizarea indelungata sau sub pansamente ocluzive.
Condus auto
Advantan Milk nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse raportate din studiile clinice au fost clasificate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai putin de 1/100); rare (≥ 1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). in cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Reactii adverse raportate pe aparate, sisteme si organe si | Frecvente(≥1/100 si mai putin de 1/10) | Mai putin frecvente(≥ 1/1000 si mai putin de 1/100) | Cu frecventa necunoscuta* |
in functie de frecventa | |||
Tulburari oculare | Vedere incetosata (vezi pct. 4.4) | ||
Tulburari ale sistemului imunitar | Hipersensibilitate la medicament | ||
Tulburari generale sila nivelul locului de administrare | Senzatie de arsura lanivelul locului de aplicare | Papule, prurit, durere,eritem, eroziune a pielii la nivelul locului de aplicare | Xerozis, eritem,foliculita la locul de aplicare, hipertricoza |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eczeme Exfolierea pielii Fisuri cutanate, | Acnee Telangiectazii Atrofierea pielii Strierea pielii Dermatita periorala Decolorarea pielii |
* Reactii adverse potentiale neobservate in studiile clinice.
Pot sa apara efecte sistemice la aplicarea topica de glucocorticoizi pe piele.
Pentru descrierea reactiilor adverse, a sinonimelor si a conditiilor legate de acestea au fost utilizati termenii MedDRA cei mai potriviti (MedDRA versiunea 11.1).
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Rezultatele studiilor de toxicitate acuta demonstreaza ca nu este de asteptat niciun risc de toxicitate acuta dupa aplicarea unei doze unice mari (aplicare pe o suprafata cutanata intinsa, in conditii favorabile absorbtiei) sau dupa ingestie accidentala.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta mare (grup III), codul ATC: D07AC14.
Dupa aplicarea topica, Advantan Milk suprima reactiile cutanate inflamatorii si alergice, precum si reactiile asociate cu hiperplazia, cu ameliorarea semnelor (eritem, edem, supuratii) si simptomelor subiective (prurit, usturimi, durere).
Se cunoaste ca aceponatul de metilprednisolona se leaga de receptorul glucocorticoid intracelular si acest lucru este valabil in special pentru principalul metabolit 6α-metilprednisolon-17-propionat, care se formeaza dupa scindarea esterului la nivel cutanat.
Complexul receptor - glucocorticoid se leaga de anumite regiuni ale ADN-ului, declansand in acest fel o serie de efecte biologice.
Legarea complexului receptor-glucocorticoid determina inducerea sintezei macrocortinei. Macrocortina inhiba eliberarea acidului arahidonic si, astfel, formarea mediatorilor inflamatiei, cum sunt prostaglandinele si leucotrienele.
Efectul imunosupresor al glucocorticoizilor poate fi explicat prin inhibarea sintezei citokinelor si printr-un efect antimitotic, care pana in prezent nu a fost complet elucidat.
Inhibarea sintezei prostaglandinelor vasodilatatoare sau potentarea efectului vasoconstrictor al adrenalinei determina, in final, o activitate vasoconstrictoare a glucocorticoizilor.
Proprietati farmacocinetice
Aceponatul de metilprednisolona devine disponibil la nivel cutanat dupa aplicarea Advantan Milk.. Concentratia in stratul cheratinizat si necheratinizat al pielii scade de la exterior spre interior.
Aceponatul de metilprednisolona este hidrolizat in epiderm si in derm, cu formarea principalului sau metabolit 6α–metilprednisolon–17-propionat, care se leaga puternic de receptorul corticoid (o dovada de „bioactivare” la nivelul pielii).
Absorbtia cutanata a aceponatului de metilprednisolona din crema si unguent a fost demonstrata la voluntarii sanatosi. Dupa aplicarea Advantan crema (20 g de doua ori pe zi), timp de 5 zile, absorbtia cutanata a fost estimata la 0,34%, corespunzator unei doze de 2 micrograme glucocorticoid/kg si zi. Dupa aplicarea Advantan unguent 20 g de doua ori pe zi), timp de 8 zile, absorbtia cutanata a fost estimata la 0,65%. Dupa aplicarea Advantan crema (20 g de doua ori pe zi), sub pansament ocluziv, timp de 8 zile, absorbtia cutanata a fost estimata la aproximativ 3%, corespunzator unei doze de 20 micrograme glucocorticoid/kg si zi.
Absorbtia cutanata a aceponatului de metilprednisolona din pielea cu leziuni induse in prealabil prin descuamare, a avut valori semnificativ mai mari (13-27% din doza).
La pacientii adulti cu psoriazis si la pacientii atopici, absorbtia cutanata a aceponatului de metilprednisolona din crema a fost de aproximativ 2,5%.
La trei copii atopici (cu varsta cuprinsa intre 9-10 ani), absorbtia cutanata a aceponatului de metilprednisolona din unguent a fost de aproximativ 0,5-2%, comparativ cu absorbtia la adulti.
Dupa ce ajunge in circulatia sistemica, produsul principal rezultat din hidroliza aceponatului de metilprednisolona, 6α-metilprednisolon-17-propionat, este conjugat rapid cu acid glucuronic si, prin urmare, inactivat.
Metabolitii aceponatului de metilprednisolona (principalul metabolit 6α–metilprednisolona–17– propionat–21–glucuronid) sunt excretati in principal pe cale urinara, avand un timp de injumatatire de aproximativ 16 ore. Dupa administrare intravenoasa., eliminarea de substante marcate cu 14C in urina si materii fecale a fost completa in decurs de 7 zile. Nu a avut loc acumularea substantei sau metabolitilor sai in organism.
Date preclinice de sigurantain studiile de toleranta sistemica dupa administrarea repetata subcutanata si dermica, a demonstrat profilul de actiune al unui glucocorticoid tipic. Ca urmare, dupa utilizarea aceponatului de metilprednisolona, nu sunt de asteptat sa apara alte reactii adverse decat cele tipice glucocorticoizilor, chiar si dupa aplicarea pe suprafete intinse si/sau sub pansamente ocluzive.
Studiile de embriotoxicitate efectuate cu aceponat de metilprednisolona au determinat rezultate tipice pentru glucocorticoizi, cum ar fi efecte embrioletale si/sau teratogene induse datorita unui sistem de testare adecvat. tinand cont de aceste rezultate, se recomanda atentie deosebita la prescrierea aceponatului de metilprednisolona in timpul sarcinii (Vezi si pct. 4.6).
Nici testele de mutagenitate bacteriana sau pe celule de mamifere, efectuate in vitro si in vivo pentru identificarea mutatiilor de gene si cromozomi nu au demonstrat potentialul genotoxic al aceponatului de metilprednisolona.
Nu au fost efectuate teste specifice de carcinogenitate. Pe baza cunostintelor privind structura, mecanismul efectului farmacologic si rezultatele studiilor de toxicitate sistemica dupa administrari repetate ,nu indica o crestere a riscului de aparitie a tumorilor. Deoarece aplicarea cutanata a aceponatului de metilpredniso conform recomandarilor de utilizare, nu determinaefect sistemic imunosupresor, este de asteptat aparitia unor tumori.
in studiile de toleranta locala a aceponatului de metilprednisolona aplicat la nivel cutanat si la nivelul mucoaselor, nu s-au raportat alte reactii adverse decat reactii adverse locale cunoscute ale glucocorticoizilor.