Abces parafaringian: cauze, simptome, tratament
Regiunea parafaringiana este cea mai predispusa locatie pentru aparitia infectiilor profunde ale gatului. Fiind o zona foarte importanta pentru functionarea optima a organismului si foarte sensibila, prezenta abcesului parafaringian necesita asistenta medicala imediata.
Afla mai multe despre ce este abcesul parafaringian, care sunt cauzele si simptomele descoperite si ce optiuni de tratament ai la indemana ca sa-ti mentii sanatatea!
Ce este abcesul parafaringian?
Spatiul parafaringian (faringomaxilar) se afla in pozitie laterala fata de constrictorul faringian superior si in pozitie mediala fata de muschiul pterigoizi. Acest spatiu se conecteaza cu celelalte spatii majore ale gatului fascial si este impartit in compartimente anterioare si posterioare in procesul stiloid (1).
Compartimentul posterior contine artera carotida, vena jugulara interna si numerosi nervi importanti.
Infectiile provocate in spatiul parafaringian provin, de obicei, din amigdale sau faringe. Cu toate acestea, bacteriile se pot raspandi si la nivel local, din surse odontogene si din ganglionii limfatici (1).
Producerea si umflarea abcesului poate compromite caile respiratorii. Abcesul din compartimentul posterior poate eroda in artera carotida sau poate provoca tromboflebita septica a venei jugulare interne (sindromul Lemierre) (1).
Abcesele parafaringiene sunt incorporate intr-un grup de infectii cunoscute sub numele de infectii profunde ale gatului (2). Aceste infectii apar, in general, din motive nontraumatice la copiii mici, cum ar fi o infectie anterioara a gatului sau o infectie de origine dentara care s-a inradacinat in structurile tisulare mai profunde si in ganglionii limfatici (2).
Abcesele profunde in gat sunt mai putin frecvente, dar cazurile au crescut la copii si adulti in ultimii 20 de ani. Unele studii sugereaza ca frecventa lor este legata de cresterea cazurilor de amigdalita. Un alt motiv potential este cresterea infectiilor care implica bacterii rezistente la anumite tratamente cu antibiotice (4).
Cauzele abcesului parafaringian
Majoritatea cauzelor aparitiei abcesului parafaringian includ:
- origini odontogene;
- limfadenita supurativa;
- infectii respiratorii superioare;
- sialolitiaza;
- parotita;
- traumatisme anterioare in interiorul gatului;
- ingestia corpurilor straine;
- diabetul zaharat non-insulino-dependent;
- tuberculoza;
- virusul HIV (3)
De asemenea, studiile stiintifice sustin ca originile etiologice sunt importante de luat in considerare in producerea abcesului parafaringian (3):
- faringita;
- abcesul amigdalian;
- infectii secundare;
- potentiale microorganisme cultivate din orice rezultate pozitive ale culturii sanguine;
- prezenta virusului COVID-19 nediagnosticat si netratat.
Abcesele profunde in gat afecteaza cel mai frecvent copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani. Ganglionii limfatici au dimensiuni mai mari in aceasta etapa a vietii, facandu-i mai susceptibili la infectii. De asemenea, ganglionii limfatici se micsoreaza pe masura ce inaintezi in varsta, scazand riscul unui abces parafaringian sau retrofaringian (4).
Abcesele parafaringiene si retrofaringiene sunt mai putin frecvente la persoanele de sex masculin.
Simptomele abcesului parafaringian
Majoritatea simptomelor provocate de aparitia abcesului parafaringian sunt asemanatoare cu cele produse de abcesul retrofaringian. Prin urmare, dificultatea si durerea la inghitire sunt cele mai frecvente simptome.
Alte indicii ale abcesului parafaringian includ:
- umflarea ganglionilor limfatici;
- dificultati de respiratie;
- dificultatea de a vorbi;
- respiratie zgomotoasa;
- cefalee severa;
- gat rigid;
- tuse;
- febra (4)
Dificultatea de miscare a gatului si durerile prezente sunt de obicei mai greu de observat la un copil cu varsta sub 3 ani, deoarece acesta nu este capabil sa verbalizeze localizarea si severitatea durerii (2).
Unele simptome comune prezentate, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, s-au dovedit a fi inconsecvente. In acest caz, nu se poate pune un diagnostic de abces parafaringian bazat doar pe aceste simptome (2).
Prin urmare, in majoritatea cazurilor, febra poate fi singurul semn de dezvoltare a abcesului, provocand astfel o intarziere in diagnosticare pana cand pacientul prezinta mai multe constatari focale (2).
Abcesele din compartimentul posterior din spatiul parafaringian pot implica structuri in artera carotida, provocand:
- febra foarte mare;
- bacteriemie;
- deficite neurologice;
- hemoragie masiva cauzata de ruptura arterei (1).
Optiuni de tratament
Un abces parafaringian este, in special, suspectat la pacientii cu o infectie profunda in gat definita prin simptome specifice. Diagnosticul este confirmat prin utilizarea unei tomografii computerizate (CT) imbunatatita prin contrast (1).
Cand abcesul parafaringian este detectat, tratamentul trebuie sa inceapa imediat. De obicei, poate fi tratat prin (6):
- antibiotice parenterale cu spectru larg;
- drenaj chirurgical.
Abcesele parafaringiene din compartimentele posterioare sunt drenate extern printr-o fosa submaxilara. Abcesele anterioare pot fi adesea drenate printr-o incizie intra-orala, deci cele de dimensiuni foarte mari pot necesita, de asemenea, o abordare chirurgicala externa (6).
Dupa drenajul chirurgical, pacientul este obligat sa urmeze instructiunile de recuperare oferite de personalul medical calificat. Tratamentul de recuperare poate dura pana la 14 zile de la interventie.
Complicatii
Infectiile din spatiul parafaringian reprezinta printre cele mai semnificative cauze ale mortalitatii din cauza posibilelor complicatii (6):
- edem acut la nivelul laringelui cu obstructie a cailor respiratorii;
- tromboflebita venei juculare cu septicemie (sindromul Lemierre);
- raspandirea infectiei in spatiul retrofaringian;
- raspandirea infectiei in mediastin de-a lungul spatiului carotidian;
- anevrism micotic cu posibila ruptura ulterioara a arterei carotide interne;
- explozie carotida cu hemoragie masiva.
Cu toate acestea, prognoza de vindecare este excelenta in cazurile in care interventiile sunt imediate. Tratarea infectiei conform instructiunilor medicale pot vindeca afectiunea. Totusi, trebuie sa fii constient de orice simptome viitoare care prezinta o alta aparitie a abcesului. In aproximativ 1% pana la 5% cazuri, abcesul poate reveni (4).
Consulta imediat un medic specialist daca observi orice semne ale unui abces!
Disclaimer! Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultatiile medicale. Daca te confrunti cu orice simptom care poate indica un abces profund in gat, adreseaza-te de urgenta unui medic specialist!
Surse de informare:
- MD Cheng, A.G. (2022) Parapharyngeal Abscess. Merck Manual Professional Version. Parapharyngeal Abscess - Ear, Nose, and Throat Disorders - Merck Manuals Professional Edition
- Sudhanthar, S., Garg, A., Gold, J. & Napolova, O. (2019). Parapharyngeal Abscess: A difficult diagnosis in younger children. Clinical Case Report, pp. 1218 - 1221. Parapharyngeal abscess: A difficult diagnosis in younger children - PMC (nih.gov)
- Ajeigbe, T., Ria, B., Wates, E. & Mattine, S. (2020) Severe parapharyngeal abscess that developed significant complications: management during the COVID-19 pandemic. BMJ Case Reports. Severe parapharyngeal abscess that developed significant complications: management during the COVID-19 pandemic | BMJ Case Reports
- Cleveland Clinic. Retropharyngeal Abscess: Causes, Symptoms & Treatment. Retropharyngeal Abscess: Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)
- Alaani, A., Griffiths, H., Minhas, S.S. & Drake Lee, A.B. (2004). Parapharyngeal abscess: diagnosis, complications and management in adults. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology and Head & Neck, pp. 345 - 350. Parapharyngeal abscess: diagnosis, complications and management in adults | SpringerLink