Acetaminofenul (paracetamolul) si riscul de supradoza: tot ce trebuie sa stii

28. 7. 2021 · 9 minute de citit

Paracetamolul sau acetaminofenul este un medicament care se regaseste in casa fiecaruia si este util pentru multe afectiuni. Atunci cand racim, cand facem febra sau cand ne doare ceva, prima pastila care ne vine in minte este paracetamolul. Considerat de multi inofensiv, acetaminofenul poate cauza toxicitate si complicatii incompatibile cu viata, atunci cand este administrat in cantitati mari.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Acetaminofenul (paracetamolul) si riscul de supradoza: tot ce trebuie sa stii

La nivel mondial, toxicitatea acetaminofenului reprezinta a doua cauza a transplantului de ficat. In SUA, 56000 de vizite la unitatea de primiri urgente si 500 de decese pe an sunt cauzate de supradoza de acetaminofen (Suneil Agrawal and Babak Khazaeni, “Acetaminophen Toxicity”). Iata tot ce trebuie sa stii despre acetaminofen si despre riscul de supradoza.

Ce este acetaminofenul (paracetamolul)

Acetaminofenul sau paracetamolul este un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala, din clasa analgezicelor (medicamente impotriva durerii) si antipireticelor (medicamente care scad febra). Paracetamolul se gaseste ca substanta activa in multe preparate farmaceutice, in combinatie cu alte medicamente, in special in preparatele pentru combaterea racelii si gripei. Paracetamolul se utilizeaza pentru tratarea durerilor usoare-moderate si pentru reducerea febrei. Atunci cand este combinat cu opioidele, acetaminofenul ajuta la ameliorarea durerilor moderate-severe. (“Acetaminophen”)

Cum actioneaza acetaminofenul asupra organismului

Mecanismul de actiune al acetaminofenul este in continuare incomplet cunoscut. Se cunoaste despre paracetamol faptul ca reduce productia de prostaglandine la nivelul creierului, substante raspunzatoare de aparitia inflamatiei si durerii. In plus, acetaminofenul reduce in mod indirect intensitatea cu care creierul nostru percepe durerea, prin ridicarea pragului pentru durere. De asemenea, paracetamolul actioneaza si asupra centrului de termoreglare din creier (hipotalamus), determinandu-l sa scada temperatura corpului, atunci cand aceasta este prea ridicata. (Omudhome Ogbru, “Acetaminophen Uses, Side Effects, and Dosage”)

Afectiuni pentru care este recomandat acetaminofenul

Acetaminofenul poate fi utilizat in tratamentul mai multor afectiuni, cum ar fi:

Nevralgii

Nevralgia reprezinta senzatia de durere brusca, uneori resimtita sub forma de arsura sau intepatura, care apare atunci cand un nerv este deteriorat. Nevralgia poate aparea in orice zona a corpului, in functie de nervul afectat. Exemple de nevralgii sunt: nevralgia de trigemen (care poate fi confundata cu o durere de dinti); nevralgia intercostala (resimtita in zona pieptului, intre coaste), nevralgia occipitala (durere la ceafa si pe scalp). Paracetamolul poate ameliora aceste dureri pe termen scurt.

Raceala

Paracetamolul se utilizeaza pentru tratamentul racelii. Desi nu trateaza raceala in sine, paracetamolul ajuta la ameliorarea unor simptome ale acesteia – dureri de cap, febra. Bineinteles, paracetamolul este util si in alte tipuri de infectii care produc dureri in diferite zone (dureri de sinusuri, dureri musculare, dureri in gat), cum ar fi gripa, sinuzita, faringita. Medicamentul se gaseste si sub forma de sirop sau suspensie orala, fiind potrivit pentru administrarea la copii in caz de raceala.

Febra

Acetaminofenul are proprietati antipiretice, de reducere a febrei. Febra poate aparea in multe afectiuni infectioase, cum ar fi infectii respiratorii, infectii digestive, infectii ale urechii.

Artrita

Artrita cuprinde mai multe afectiuni inflamatorii ale articulatiilor, manifestate prin inflamatie, durere si afectarea mobilitatii. Desi paracetamolul nu are efect asupra inflamatiilor, medicamentul poate reduce durerile unor tipuri de artrita, cum ar fi osteoartrita articulatiei genunchiului.

Cefalee

Cefaleea sau durerea de cap poate fi de mai multe tipuri, in functie de intensitate, durata, localizare. Migrena este un tip de cefalee mai frecvent, care afecteaza o parte a capului. Acetaminofenul este util in ameliorarea diferitelor tipuri de dureri de cap.

Dismenoree

Dismenoreea sau durerile menstruale sunt o problema cu care multe femei se confrunta in fiecare luna. Paracetamolul, care ne este mereu la indemana, poate fi util in ameliorarea acestui tip de durere.

Dureri dentare

Durerile de dinti sunt intr-adevar o adevarata problema, care ne afecteaza activitatile de zi cu zi. Pana in ziua programarii la dentist, paracetamolul poate ajuta la combaterea durerilor sau cel putin la tolerarea acestora.

Care este doza maxima admisa zilnic

 

Acetaminofenul (paracetamolul) si riscul de supradoza: tot ce trebuie sa stii

Atunci cand ne confruntam cu dureri zilnice, tindem sa devenim dependenti de analgezice. Totusi, trebuie sa fim constienti de pericolele la care ne expunem, atunci cand abuzam de paracetamol sau alte medicamente. Este important de stiut ca depasirea dozei maxime admise zilnic duce la supradoza cu paracetamol, iar intoxicatia cu paracetamol poate avea consecinte grave. Atentie! Doza maxima admisa zilnic de paracetamol pentru adulti difera de doza maxima admisa zilnic pentru copii. Doza de paracetamol pentru adulti poate duce la intoxicatie cu paracetamol la copii.

In cazul adultilor, doza maxima zilnica admisa este de 4 grame (4000 mg). In cazul preparatelor cu eliberare imediata, se recomanda doze de 325-650 mg la fiecare 4 ore sau doze de 500 mg la fiecare 8 ore. In cazul preparatelor cu eliberare prelungita, se recomanda doze de 1300 mg la fiecare 8 ore. (Omudhome Ogbru, “Acetaminophen Uses, Side Effects, and Dosage”)

La copii, paracetamolul se administreaza in functie de varsta si de greutate si se impart in 5 doze. In cazul copiilor sub 12 ani, doza maxima admisa zilnic de paracetamol este 2.6 grame (2600 mg). Dozele pentru acestia sunt de 10-12 mg/kg la fiecare 6-8 ore. In cazul copiilor de peste 12 ani, doza maxima admisa zilnic de paracetamol este de 3.75 g (3750 mg). Dozele pentru acestia sunt de 40-60 mg/kg la fiecare 6 ore. (Omudhome Ogbru, “Acetaminophen Uses, Side Effects, and Dosage”)

Contraindicatii pentru acetaminofen

Desi paracetamolul este utilizat de toata lumea fara ingrijorari, unele persoane prezinta contraindicatie pentru acest medicament. Este vorba de pacientii cu:

  • Afectare hepatica severa (cum ar fi inflamatie acuta sau ciroza)
  • Subnutritie
  • Afectare renala severa
  • Alergie la paracetamol (“Common and Rare Side Effects for Acetaminophen Oral”)

In cazul in care suferi de una dintre aceste afectiuni, discuta cu medicul inainte de a-ti administra paracetamol.

Supradoza (intoxicatia) cu paracetamol/acetaminofen

Putine persoane stiu ca paracetamolul poate fi toxic in doze mari si ca poate pune viata in pericol. Atunci cand se depaseste doza maxima de paracetamol, acesta poate determina toxicitate.

Simptomele unei supradoze

 

Acetaminofenul (paracetamolul) si riscul de supradoza: tot ce trebuie sa stii

Simptomele supradozei de acetaminofen pot aparea abia dupa 12 ore sau chiar mai mult dupa ingestia medicamentului. Intoxicatia cu acetaminofen poate fi recunoscuta prin urmatoarele simptome:

  • Lipsa poftei de mancare
  • Durere in partea superioara a abdomenului sau in partea superioara dreapta a abdomenului
  • Greata
  • Varsaturi
  • Iritabilitate
  • Diaree
  • Ingalbenirea albului ochilor si pielii (icter)
  • Transpiratii
  • Convulsii
  • Coma (“Acetaminophen Overdose: MedlinePlus Medical Encyclopedia”)

Acordarea primului ajutor in caz de supradoza

In cazul supradozei de acetaminofen, nu poti face nimic de acasa pentru a tine sub control intoxicatia. Primul si singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa suni imediat la numarul unic de urgenta 112. Este important sa informezi operatorul cu privire la preparatul ingerat, doza sau numarul de comprimate inghitite, date cu privire la pacient (varsta, greutate, boli prezente, alte medicamente administrate) si cu cat timp in urma a fost inghitita doza. (“Acetaminophen Overdose: MedlinePlus Medical Encyclopedia”).

Tratament in caz de intoxicatie cu paracetamol

Tratamentul intoxicatiei cu paracetamol trebuie initiat in primele 8 ore de la ingestia supradozei de paracetamol. Intoxicatia cu paracetamol este tratata la spital folosind:

  • Medicamente care sa contracareze efectul paracetamolului, cum ar fi N-acetilcisteina
  • Laxative
  • Administrare de fluide intravenoase
  • Carbune activ
  • Intubare sau ventilare mecanica
  • Spalaturi gastrice (evacuarea continutului din stomac)

In cazul pacientilor la care functia hepatica a fost grav afectata, tratamentul poate include transplant de ficat. (Suneil Agrawal and Babak Khazaeni, “Acetaminophen Toxicity”)

Complicatii care pot sa apara in urma supradozei

Supradoza de acetaminofen poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Aceasta poate provoca:

  • Complicatii la nivelul pielii: Supradoza de paracetamol poate provoca reactii alergice serioase la nivelul pielii si mucoaselor. Sindromul Steven-Johnson, necroliza toxica epidermica si pustuloza exantematica acuta generalizata sunt afectiuni rare, dar care pot aparea in caz de intoxicatie medicamentoasa. Acestea produc dureri severe, eruptii cutanate, mancarimi, descuamari ale pielii, eruptii in zona cavitatii bucale, zona genitala, gat si ochi. Aceste afectiuni pot duce la orbire si deces.
  • Insuficienta hepatica: deteriorarea brusca a functiei hepatice, caracterizata de icter, tulburari de coagulare si afectarea creierului (encefalopatie hepatica).

Intoxicatie cu paracetamol la copii

Copiii sunt o grupa de risc atunci cand vine vorba de intoxicatia cu paracetamol. Acestia pot lua o supradoza de acetaminofen involuntar, din mai multe cauze:

  • In cazul in care paracetamolul este sub forma lichida, de sirop, acesta poate fi confundat de catre copil cu un suc obisnuit. Acest lucru il poate face sa bea medicamentul in cantitati mari, daca il are la indemana.
  • Copilul ia mai multe comprimate deodata, fara sa isi dea seama de consecinte.
  • Unii parintii nu stiu ca un copil are nevoie de o doza mai mica de medicament si ii ofera o doza de adult.
  • Masurarea paracetamolului sub forma lichida este realizata incorect si se administreaza o doza prea mare.
  • Copilul primeste de doua ori aceeasi doza, persoana care i-a administrat medicamentul a doua oara nestiind ca i-a mai fost administrat o data de catre altcineva. ‌(Manuele, “Acetaminophen Overdose: What You Need to Know”)

Cum poate fi redus riscul de supradoza cu acetaminofen

Riscul de supradoza cu acetaminofen poate fi redus prin:

  • Respectarea recomandarilor medicului privind dozajul.
  • Calcularea atenta a dozelor necesare pentru copii, in functie de varsta si greutate.
  • Masurarea atenta a dozelor de paracetamol si respectarea dozei maxime zilnice recomandate.
  • Masurarea dozelor lichide de paracetamol folosind masura din ambalajul original al medicamentului.Evitarea folosirii lingurei obisnuite sau altor instrumente pentru a masura medicamentul.
  • Depozitarea medicamentelor in locuri in care copiii nu au acces.
  • Anuntarea celorlalti membri ai familiei cu privire la faptul ca i s-a administrat deja doza de medicament copilului.
  • Evitarea administrarii de paracetamol in asociere cu alte medicamente care contin paracetamol. Verifica intotdeauna lista de ingrediente a medicamentelor pe care le utilizezi, inainte de a lua paracetamol.
  • Nu lua o noua doza de medicament mai devreme decat este recomandat.

Asadar, paracetamolul, un medicament frecvent utilizat pentru diferite tipuri de dureri, poate deveni toxic si chiar letal, atunci cand este administrat in doze mari sau cu neglijenta. Urmeaza intotdeauna recomandarile medicului cu privire la administrarea medicamentelor si nu lua medicamente „dupa ureche”.

Bibliografie:

Suneil Agrawal, and Babak Khazaeni. “Acetaminophen Toxicity.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 13 June 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441917/.

‌https://www.facebook.com/Drugscom. “Acetaminophen.” Drugs.com, Drugs.com, 2021, www.drugs.com/acetaminophen.html.

Omudhome Ogbru, PharmD. “Acetaminophen Uses, Side Effects, and Dosage.” MedicineNet, MedicineNet, 19 June 2018, www.medicinenet.com/acetaminophen/article.htm#what_are_the_uses_for_acetaminophen.

“Common and Rare Side Effects for Acetaminophen Oral.” Webmd.com, 2021, www.webmd.com/drugs/2/drug-362/acetaminophen-oral/details/list-contraindications.
“Acetaminophen Overdose: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2016, medlineplus.gov/ency/article/002598.htm.

‌Manuele, Josephine. “Acetaminophen Overdose: What You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 7 Oct. 2016, www.healthline.com/health/acetaminophen-overdose#causes. Accessed 25 July 2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice