Acromegalia: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Acromegalia

 

Acromegalia este o boala rara, dar grava, care poate pune viata in pericol daca ramane netratata. Aceasta afecteaza oasele si tesuturile si duce la cresterea lor intr-un mod anormal. Afla mai multe despre aceasta afectiune si despre ce optiuni ai pentru a o trata!

Ce este acromegalia?

Acromegalia este o afectiune hormonala care apare atunci cand glanda hipofiza (pituitara) produce prea multi hormoni de crestere in perioada maturitatii. Atunci cand acesti hormoni sunt produsi in exces, are loc o crestere a oaselor. In timpul copilariei, acest lucru duce la o crestere in inaltime, iar afectiunea poarta numele de gigantism.

Insa, la maturitate, inaltimea nu va fi afectata. In schimb, dezvoltarea oaselor se va limita la zona extremitatilor si a fetei. Acest fenomen poarta numele de acromegalie. Afectiunea este destul de rara, iar schimbarile au loc treptat, de-a lungul unei perioade mai indelungate, ceea ce o face dificil de recunoscut la inceput.

Daca boala nu este tratata, hormonul de crestere poate afecta si alte parti ale corpului, lucru care duce la complicatii grave, care uneori pot fi fatale. Insa, tratamentul ajuta la scaderea acestor riscuri, dar si la ameliorarea simptomelor.

Cauze

Principalul factor care duce la aparitia acromegaliei este productia de hormon de crestere in exces de catre glanda hipofiza, de-a lungul unei perioade extinse. Aceasta mica glanda este situata la baza creierului, in spatele piramidei nazale. Ea este responsabila cu productia unei serii de hormoni, printre care si cel de crestere.

Atunci cand hormonul in cauza este eliberat in sange, acesta declanseaza productia altuia la nivelul ficatului. Acest nou hormon de crestere este cel care duce la dezvoltarea oaselor si tesuturilor. Atunci cand este produs in exces, vor aparea si semnele specifice acromegaliei, precum si posibilele complicatii.

La adulti, de obicei este vorba despre o tumora care declanseaza o productie exagerata a hormonului de crestere. Poate fi vorba de tumori benigne hipofizare (adenomuri), dar si de tumori localizate in alte zone ale corpului (de exemplu plamani sau pancreas). Uneori, acestea pot produce la randul lor hormoni de crestere sau pot influenta eliberarea acestora prin alti hormoni.

Manifestari

Principalul semn al acromegaliei este reprezentat de mainile si labele picioarelor marite. Insa, pot aparea si schimbari de forma ale fetei, precum un maxilar inferior mai proeminent, cresterea oaselor din zona sprancenelor, a nasului, buze mai groase si un spatiu mai mare intre dinti.

De obicei, simptomele pot varia de la o persoana la alta. Alte semne comune includ:

  • piele aspra si uleioasa;
  • transpiratie excesiva si mirositoare;
  • mici excrescente de tesut cutanat;
  • oboseala si slabiciune a muschilor si articulatiilor;
  • durere si pierdere a mobilitatii articulare;
  • voce mai groasa, cauzata de cresterea corzilor vocale si a sinusurilor;
  • sforait, cauzat de obstructionarea cailor respiratorii superioare;
  • probleme de vedere;
  • dureri de cap;
  • dereglari menstruale la femei;
  • disfunctii erectile la barbati;
  • libidou scazut.

Complicatii

Iata care sunt complicatiile care pot aparea in lipsta unui tratament:

  • hipertensiune arteriala;
  • cresterea nivelului de colesterol;
  • cardiomiopatie (dezvoltarea anormala a inimii);
  • osteoartrita;
  • diabet de tip 2;
  • cresterea glandei tiroide;
  • aparitia polipilor precancerosi pe colon;
  • apnee in somn;
  • sindromul de tunel carpian;
  • cresterea riscului de aparitie a tumorilor canceroase;
  • compresia maduvei spinarii si fracturi;
  • afectari ale vederii sau pierderea completa a acestui simt.

Diagnostic

Medicul va realiza, in prima faza, un examen clinic, iar apoi ar putea recomanda o serie de teste de hormoni. Un astfel de test poate presupune masurarea nivelului de hormoni de crestere inainte si dupa consumul unei solutii ce contine glucoza. In mod normal, solutia ar trebui sa produca o scadere a hormonilor de crestere insa, daca persoana sufera de acromegalie, nivelul hormonilor nu va fi afectat.

Pot fi necesare si o serie de investigatii imagistice, precum un RMN. Astfel, se pot depista tumori la nivelul glandei hipofize sau in alte zone ale corpului si se pot realiza masuratori ale acestora, pentru a se decide urmatorii pasi de urmat.

Tratament

Tratamentele recomandate de obicei de catre medici pot varia in functie de severitatea simptomelor, de dimensiunile si localizarea tumorilor si de starea generala de sanatate a pacientului.

O metoda des recomandata este cea chirurgicala, pentru a indeparta tumora responsabila cu cresterea nivelului de hormoni. In cazul in care este localizata la nivelul glandei hipofize, interventia se va realiza prin nas. 

Indepartarea tumorei va duce la scaderea nivelului de hormoni, insa exista posibilitatea ca aceasta sa nu poata fi extirpata complet, caz in care se recomanda alte metode de tratament, precum radioterapia. Desigur, medicul poate recomanda si o serie de medicamente care sa micsoreze productia de hormoni.

Acromegalia este o boala rara care poate fi dificil de depistat la inceput, de aceea este important sa fii atent la orice schimbari si simptome isi pot face aparitia. Acest articol are caracter informativ si nu ar trebui sa inlocuiasca sfaturile medicale avizate. Asadar, mergi la medic oricand observi ceva in neregula si respecta doar recomandarile de tratament oferite de catre personalul medical!

Surse:

1. “Acromegaly: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17743-acromegaly. Accessed October 19, 2022.

2. “Acromegaly.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/symptoms-causes/syc-20351222. Published February 16, 2021. Accessed October 19, 2022.

3. “Acromegaly.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acromegaly/diagnosis-treatment/drc-20351226. Published February 16, 2021. Accessed October 19, 2022.

 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor