Agorafobia: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este agorafobia?
Agorafobia este o forma a tulburarii de anxietate in care o persoana se teme sau evita pe cat posibil locurile si situatiile in care s-ar simti stanjenit, neajutorat sau care l-ar putea face sa intre in panica (1).
Unele dintre aceste locuri si situatii ar putea fi: utilizarea transportului public, a fi in spatii deschise sau inchise, a sta la coada sau a fi intr-o multime de oameni (de exemplu, la un concert, la o adunare generala etc.).
Dar, aceasta forma de anxietate nu este cauzata de teama ca persoana nu ar putea scapa sau nu ar putea obtine ajutor in cazul in care starea se intensifica pe moment.
Conform studiilor (1) majoritatea persoanelor dezvolta agorafobia dupa ce au intampinat unul sau mai multe atacuri de panica. Acest lucru ii face sa se ingrijoreze de posibilitatea aparitiei unui alt atac, evitand locurile sau situatiile in care s-ar putea intampla din nou.
Persoanelor cu agorafobie le este adesea dificil sa se simta confortabil in spatiile publice (1).
Optiunile de tratament pentru agorafobie pot fi adesea o provocare deoarece se refera la confruntarea temerilor. Dar cu ajutorul psihoterapiei si a medicamentelor, o persoana poate scapa de capcanele agorafobiei si pot trai o viata mai linistita.
Agorafobia: Cauze si factori de risc
Cauze
La momentul actual, specialistilor le sunt neclare cauzele agorafobiei.
Cu toate acestea, agorafobia este adesea asociata cu o tulburare de panica existenta. Tulburarea de panica provoaca atacuri scurte si intense de frica fara vreun motiv anume (1).
Aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de anxietate si au atacuri de panica frecvente dezvolta agorafobie.
Conditiile de sanatate, genetica, temperamentul, stresul si experientele din viata pot, de asemenea, sa joace un rol in dezvoltarea agorafobiei (2).
Factori de risc
Aproximativ 2% dintre adultii de peste 35 de ani au fost diagnosticati cu agorafobie (2). De asemenea, adolescentii cu alte afectiuni mintale sunt mai predispusi la tulburari de anxietate, inclusiv agorafobie, de la varste foarte fragede.
Persoanele de sex feminim sunt mai predispuse la agorafobie (2).
Factorii de risc care pot duce la dezvoltarea agorafobiei includ (2):
- atacuri de panica frecvente;
- alte fobii;
- experimentarea unor evenimente stresante in viata, cum ar fi: moartea unei persoane dragi, hartuirea sexuala, abuzul emotional etc.;
- avand un temperament nervos sau anxios;
- avand o ruda cu agorafobie.
Agorafobia: Simptome
Toata lumea poate experimenta manifestarile tulburarii de anxietate in anumite situatii din viata. Dar o persoana diagnosticata cu anxietate isi provoaca griji excesive care ii pot afecta activitatile zilnice.
La randul sau, agorafobia poate face o persoana sa simta teama si stresul la un nivel extrem.
Simptomele tipice agorafobiei includ teama de (1):
- a parasi propria locuinta pe cont propriu;
- aglomeratie si cozi de oameni;
- spatii inchise (cinematografe, lifturi, magazine mici);
- spatii deschise (parcari, poduri, mall-uri);
- a utiliza transportul public.
Pentru persoanele care dezvolta agorafobie din cauza atacurilor de panica frecvente, pe langa teama, semnele si simptomele pot include (1):
- ritm cardiac rapid;
- probleme de respiratie sau un sentiment de sufocare;
- dureri in piept sau presiune;
- senzatie de ameteala sau delir;
- senzatie de furnicaturi in corp sau amorteala;
- transpiratie excesiva;
- inrosire brusca sau frisoane;
- stomac deranjat sau diaree;
- senzatie de pierdere a controlului;
- teama de moarte.
Agorafobia poate limita sever capacitatea de socializare, productivitatea la locul de munca, participarea la evenimente importante si poate chiar afecta modul in care gestionezi detaliile vietii de zi cu zi.
Adreseaza-te unui specialist daca intalnesti oricare semne si simptome mentionate anterior! Nu lasa agorafobia sa-ti afecteze viata!
Optiuni de tratament pentru agorafobie
De obicei, optiunile de tratament pentru agorafobie implica o combinatie de trei metode: psihoterapie, medicamente si modificari sanatoase in stilul de viata (2).
Psihoterapie
Psihoterapia presupune colaborarea cu un specialist pentru stabilirea unor obiective si invatarea unor aptitudini care pot ajuta o persoana sa-si reduca simptomele de anxietate (1).
In acest scenariu, terapia cognitiv comportamentala este una dintre cele mai eficiente forma de psihoterapie pentru tulburarile de anxietate, inclusiv pentru agorafobie (1).
Chiar daca este un tip de tratament psihoterapeutic pe termen scurt, terapia cognitiv comportamentala se focuseaza pe adoptarea unor abilitati practice pentru gestionarea anxietatii si mentinerea sanatatii mintale.
Medicamente
Anumite medicamente pentru anxietate si depresie pot fi recomandate de medicul sau farmacistul tau in ameliorarea simptomelor de agorafobie. In unele cazuri, medicamentele si suplimentele pentru depresie pot fi mai eficiente decat cele pentru anxietate in general (1).
In mod normal, efectele tratamentului medicamentos in ameliorarea manifestarilor de agorafobie pot aparea dupa cateva saptamani (1). De asemenea, s-ar putea sa fie necesara schimbarea medicatiei pe parcursul tratamentului pentru a gasi varianta potrivita pentru tine.
In functie de progresul afectiunii mintale, psihoterapeutul poate creste sau descreste doza medicamentelor pentru efecte corespunzatoare.
Medicina alternativa
Anumite diete alimentare, remedii naturiste pe baza de plante si ceaiuri naturale pot avea un efect calmant si beneficii impotriva tulburarilor de anxietate (1).
Totodata, exista anumite suplimente alimentare pentru anxietate si epuizare care actioneaza ca tonice in ameliorarea simptomelor asociate.
Consulta un medic specialist inainte de administrarea oricaror suplimente si remedii naturale! Chiar daca aceste produse farmaceutice pot fi eliberate fara prescriptie medicala, pot avea efecte negative si pot inrautati conditia mintala si fizica.
De asemenea, poti gestiona manifestarile tulburarilor de anxietate, inclusiv simptomele agorafobiei prin schimbarea stilului de viata:
- evita consumul excesiv de alcool, substante nocive si cafeina;
- adopta o dieta echilibrata si sanatoasa;
- fa exercitii fizice regulate (aproximativ 30 de minute in fiecare zi);
- practica exercitii de respiratie.
Modalitati de preventie
La momentul actual, nu exista modalitati clare pentru prevenirea dezvoltarii agorafobiei in randul persoanelor care sufera de anxietate sau au atacuri de panica frecvente.
Cu toate acestea, agorafobia este mult mai usor de gestionat in stadiile sale incipiente, iar luarea masurilor timpurii poate preveni inrautatirea afectiunii.
O modalitate prin care poti sa previi progresul agorafobiei este sa infrunti senzatiile de teama usoara care apar in stadiul incipient al afectiunii mintale (1).
In cazul in care acest lucru poate fi dificil de gestionat, adreseaza-te prietenilor sau unui specialist pentru ajutor!
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare, remediilor pe baza de plante, ceaiurilor naturiste si altor produse farmaceutice in tratarea simptomelor de agorafobie si in tratarea afectiunilor mintale in general. Adreseaza-te unui specialist in cazul in care intampini orice manifestari ale agorafobiei sau altor conditii mintale!
Bibliografie:
- Mayo Clinic Staff. Agoraphobia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/agoraphobia/symptoms-causes/syc-20355987
- My Cleveland Clinic. Agoraphobia. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15769-agoraphobia