Amigdalele la copii - ce sunt, tipuri, simptome
Ce sunt amigdalele?
Amigdalele palatine sunt doua organe limfatice pereche, parte a inelului limfatic al gatului, ce se pot observa cand deschidem gura, pe peretii laterali ai faringelui. Au un aspect de "burete" si rol in apararea organismului impotriva infectiilor. Amigdalectomia la copii este indicata in infectiile amigdaliene repetate (6-7 episoade/an) sau cand volumul amigdalelor este exagerat.
Cercul limfatic al gatului
– Inelul Waldeyer – este un tesut limfatic care tapeteaza faringele si este alcatuit din: cele doua amigdale palatine, amigdala linguala (tesut limfatic de la baza limbii), vegetatiile adenoide (amigdala rinofaringiana) si tesutul limfatic de la nivelul peretelui posterior faringian. Inelul Waldeyer are rol de aparare impotriva infectiilor in perioada copilariei, dupa varsta de 10-11 ani incepe sa scada spontan in volum. Este prima linie de aparare a organismului, cea care reactioneaza la antigenele din aerul sau alimentele care intra in corp. Amigdalele palatine sunt primele organe limfatice care interactioneaza cu aceste antigene: le identifica si reactioneaza. Simptomele infectiei amigdalelor: febra, durere care se agraveaza la inghitire, dificultate la inghitire, cres- terea in volum a amigdalelor, modificari de comportament.
Cauzele infectiei amigdalelor
Infectiile amigdalelor pot fi cauzate de virusuri sau bacterii:
Infectiile virale– faringitele virale, monunucleoza infectioasa, herpangina – au, de obicei, evolutie autolimitata, adica organismul reuseste sa rezolve singur infectia, fara ajutorul antibioticelor. Sunt insotite frecvent de un nas infundat sau cu secretii apoase abundente, dureri musculare, subfebrilitate. Tratamentul este, in general, simptomatic: antiinflamatoare, antitermice, uneori antivirale, sprayuri anestezice.
Anginele bacteriene – cele mai frecvente sunt cele streptococice; germeni mai rar implicati sunt staflilococul, haemophilus, difteria. Incident a cea mai mare este la copiii cu varste intre cinci si sase ani. Necesita tratament antibiotic, dar numai la recomandarea medicului si exact pentru numarul de zile prescrise. Infectia streptococica (mai ales Streptococul ß-hemolitic de grup A) necesita atentie speciala din cauza posibilelor complicat ii locale sau la distanta (cardiace, renale, septicemie) pe care le poate produce.
Simptomele maririi amigdalelor
Hipertrofia(marirea) amigdalelor poate produce: dificultate la inghitirea alimentelor solide, sforait, un timbru specific al vocii ("voce amigdaliana"). In fazele de inflamatie acuta pot aparea sau se pot agrava: sforaitul, somnul neodihnitor, apneea in somn, semne de insuficienta respiratorie. Este intalnita mai frecvent la copiii cu obstructie nazala prelungita si vegetatii adenoide ("polipi"). Expusi sunt si copiii din colectivitati (cresa, gradinita). In cazuistica s-a observat micsorarea volumului amigdalelor si rarirea inflamatiilor amigdalelor dupa tratamentul obstructiei nazale si mai ales dupa indepartarea vegetatiilor adenoide (adenoidectomie).
Expert: Dr. Vlad Postelnicu
Medic specialist ORL
Doctor in Stiinte Medicale