Bagajul de mana: ce lichide sunt permise?
Calatoriile cu avionul sunt rapide si ne permit sa ne deplasam chiar si in zone indepartate. Chiar daca in ultima vreme piata zborurilor a suferit destul de mult in ce priveste calitatea serviciilor, cererea ramane foarte mare. Procedurile de imbarcare dau batai de cap multor persoane, mai ales celor care au experienta redusa de calatorie cu avionul. Nu ai voie cu orice bagaj in cabina, pentru ca acesta trebuie sa aiba o anumita dimensiune si greutate. De asemenea, poti transporta doar anumite obiecte. Lichidele sunt unele dintre lucrurile care nu pot fi transportate oricum. Acest aspect poate fi problematic, in special daca ai probleme de sanatate sau ai copil mic. Afla din randurile urmatoare ce lichide poti transporta in bagajul de mana cand calatoresti cu avionul, astfel incat sa nu intampini neplaceri!
Ce sunt LAGs?
Pentru ca incadrarea obiectelor in proceduri si documente sa se faca mai usor, s-a creat categoria de lucruri numite LAGs. Acestea includ lichidele, aerosolii si gelurile. Se incadreaza aici lotiuni, paste, creme, amestecuri de lichide, recipiente sub presiune si alte lucruri asemanatoare. Nu orice lichid este acceptat in bagajul de mana, pentru ca unele pot avea potential explozibil. Nicio companie aeriana nu va accepta, de exemplu, spray-uri cu vopsea ori recipiente cu gaz.
Conditii de transportare a lichidelor in bagaje de mana
In 2013 Uniunea Europeana a creat noi reguli in ce priveste transportul de LAGs in zborurile de pasageri, care au intrat in vigoare la inceputul lui 2014. Acestea sunt in vigoare si acum. Astfel, lichidele se transporta doar in recipiente de cel mult 100 ml, puse toate intr-o singura punga cu sistem de inchidere. Punga trebuie sa aiba cel mult 1000 g si sa fie transparenta.
Sistemul de inchidere trebuie sa fie cu presare sau fermoar. Dimensiunile pungii sunt de 15x25 cm sau 20x20 cm. Unele persoane cred ca daca un recipient are o capacitate mare, dar cantitatea din interior este mai mica de 100 ml este eligibil pentru bagajul de mana. Insa astfel de recipiente nu se accepta, chiar daca mai ai, de exemplu, doar 20 g de lichid.
Ce sunt STEB?
STEB este un acronim de la Security Tamper-Evident Bag. Aceasta este punga pe care o primesti de la comerciant sau angajati din zonele de securitate ale aeroportului. Poti primi o STEB si la bordul aeronavei, daca achizitionezi LAGs la bord, fie ca este vorba de parfumuri, bauturi sau alte produse. In interiorul pungii se pune si bonul de casa, pentru a dovedi ca a fost cumparat din interiorul aeroportului sau de la bordul aeronavei.
Punga STEB este prevazuta cu un sigiliu, care asigura folosirea ei o singura data. In cazul in care o desfaci dupa ce ai introdus lichidul si bonul adiacent, nu vei mai putea pune produsul in bagajul de mana. De aceea, iti recomandam sa soliciti comerciantilor introducerea LAGs intr-o punga STEB de fiecare data cand tranzitezi aeroportul sau esti in transfer spre o alta destinatie.
Lichide permise in bagajul de mana
Produse cosmetice si de ingrijire
Produsele cosmetice si de ingrijire sunt permise in bagajul de mana, atat timp cat se incadreaza in cerintele de volum si incap in pungile STEB. Iata cateva exemple de cosmetice:
- sampoane;
- geluri de dus;
- balsamuri de buze;
- creme pentru fata si corp, cu diferite functii;
- lotiuni;
- unguente;
- parfum;
- deodorant;
- sapun lichid;
- fond de ten;
- balsamuri de par;
- pasta de dinti;
- apa de gura;
- fixativ;
- masti de fata sau de par;
- mascara;
- ruj lichid;
- spuma pentru par;
- uleiuri esentiale.
Bauturi
Poti lua in cala bauturi de diferite tipuri, inclusiv alcoolice, daca esti adult. Trebuie sa verifici insa si regulile tarii in care mergi. Unele au reguli stricte legate de cantitatea bauturilor alcoolice si chiar le interzic. Chiar si in interiorul UE, transportarea unei cantitati mari de alcool poate trezi suspiciuni. Ofiterii de securitate iti pot solicita documente de achizitie sau de alt tip, pentru a inlatura orice suspiciune de contrabanda.
Majoritatea companiilor permit in bagajele de mana bauturile alcoolice, dar cu restrictii legate de cantitate. In general, se permite in bagajul de mana maxim 1 l de bauturi alcoolice, ambalate in recipiente de cel mult 100 ml. Cu alte cuvinte, trebuie sa te limitezi la sticlele miniaturale sau alt tip de recipiente foarte mici. Exceptie fac bauturile cumparate de la Duty Free, care trebuie impachetat intr-un anumit mod, pana la destinatie.
Alimente
Unele alimente cremoase sau lichide intra tot la categoria LAGs. Mancarea pentru bebelusi, iaurtul, laptele, shake-urile, mierea, supele, humusul, dulceata, salata de vinete, gemul, smantana sunt doar cateva exemple. Bineinteles, si acestea trebuie ambalate conform regulilor descrise mai sus.
Medicamente
Medicamentele lichide se pot transporta in bagajul de mana. Cele care necesita prescriptie medicala trebuie insotite de reteta, astfel incat sa le poti justifica la aeroport.
Calatoriile cu avionul sunt placute, dar necesita atentie la regulile pentru bagaje. Tine cont de informatiile pe care ti le-am prezentat cand vrei sa iei lichide in bagajul de mana!