Beneficiile consumului de miere cu scortisoara

24. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Beneficiile consumului de miere cu scortisoara

Mierea si scortisoara impreuna fac o pereche populara de arome si beneficii pentru sanatatea generala a organismului. Aceasta pereche este inclusa, de obicei, in retete pentru diferite produse coapte, fulgi de ovaz, ceaiuri si chiar pentru prepararea carnii.

Dar mierea si scortisoara pot fi consumate, de asemenea, ca o unitate. Nu este necesar neaparat asocierea lor cu preparate de mancare sofisticate.

Mierea

Miere

Mierea a reprezentat un pilon principal pentru practicile medicinale din intreaga lume timp de secole intregi. Practicantii medicinei ayurvedice traditionale, de exemplu, au descoperit ca mierea este eficienta in tratarea ranilor si a diferitelor dezechilibre din organism.

Astazi, mierea de albine poate fi consumata fie cruda, fie pasteurizata ca un remediu naturist sau pentru indulcirea preparatelor. In medie, mierea contine aproximativ 80% de zahar [2].

Apicultorii obisnuiesc sa elimine mierea din stup si sa o ambaleze imediat, astfel incat aceasta poate contine urme de ceara si polen.

Studiile stiintifice moderne legate de utilizarile istorice ale mierii au descoperit ca acest ingredient este cu adevarat magic. Dintre beneficiile mierii de albine ca element singular, regasim [2]:

  • Vindecarea ranilor si arsurilor;
  • Prevenirea refluxului de acid;
  • Combaterea infectiilor si gripelor;
  • Ameliorarea simptomelor de raceala si tuse;
  • Imbunatatirea sistemului imunitar in general.

Scortisoara

Extractele din scoarta, din frunze, flori, fructe si din radacinele copacului de scortisoara au fost, de asemenea, utilizate in medicina traditionala din intreaga lume de-a lungul anilor.

Exista 2 tipuri majore de scortisoara care pot fi gasite pe piata. Scortisoara Cassia de culoare inchisa este cultivata in Sud-Estul Asiei si populara in Statele Unite ale Americii [3].

Scortisoara Ceylon, cunoscuta si sub numele de scortisoara pura sau adevarata, este folosita in majoritatea tarilor.

Dintre beneficiile scortisoarei ca ingredient singular, medicina moderna a descoperit ca:

  • Este foarte bun pentru persoanele care sufera de diabet alaturi de alte suplimente alimentare;
  • Ajuta la scaderea colesterolului in cazul persoanelor cu diabet;
  • Este eficient in ameliorarea sau tratarea sindromului de intestin iritabil sau altor probleme digestive/intestinale;
  • Mai poate fi eficient, desi nu este complet dovedit stiintific, in cazul altor afectiuni, precum: boli de inima, boala Alzheimer, cancer, HIV, infectii, carii si alergii.

Ce contin mierea si scortisoara?

Atat mierea, cat si scortisoara sunt surse excelente de antioxidanti, care au multiple beneficii pentru sanatatea ta [4].

Antioxidantii sunt substante care te protejeaza de moleculele instabile, denumite stiintific radicali liberi, care pot deteriora celulele din organism.

Mierea de albine este bogata in antioxidanti fenoli, care au fost asociati in medicina moderna cu un risc scazut al bolilor de inima.

De cealalta parte, si scortisoara contine un antioxidant puternic. Totodata, beneficiile scortisoarei pentru sanatate sunt legate de compusii activi extrasi din uleiul sau esential.

Cel mai bine studiat compus de scortisoara este cinamaldehida si reprezinta ceea ce ofera condimentului aroma sa usor picanta.

Pentru a intelege modul in care mierea si scortisoara devin o combinatie benefica pentru un stil de viata sanatos si natural, este important sa intelegi profilul nutritional al fiecarui ingredient in parte. Am descris mai jos:

Proprietati si valori nutritionale miere

O lingura de miere contine:

  • Calorii: 64;
  • Grasimi: 0 grame;
  • Colesterol: 0 miligrame;
  • Sodiu: 1 miligram;
  • Carbohidrati: 17 grame;
  • Fibra: 0 grame;
  • Zahar: 17 grame;
  • Proteine: 0 grame

Proprietati si valori nutritionale scortisoara

Scortisoara

Scortisoara are proprietati antioxidante, antibiotice si antiinflamatorii, dar la momentul actual nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile scortisoarei pentru mentinerea sanatatii.

O lingura de praf de scortisoara contine:

  • Calorii: 6;
  • Grasimi: 0 grame;
  • Colesterol: 0 miligrame;
  • Sodiu: 0 miligrame;
  • Carbohidrati: 2 grame;
  • Fibre: 1 gram;
  • Zahar: 0 grame;
  • Proteine: 0 grame.

Scortisoara este, de asemenea, o sursa semnificativa de calciu si fier. Doua lingurite de praf de scortisoara contin [1]:

  • 5% din aportul zilnic indicat de calciu;
  • 2% din aportul zilnic indicat de fier;
  • 40% din aportul zilnic indicat de mangan;
  • 10% din aportul zilnic indicat de fibre.

Beneficiile consumului de miere cu scortisoara

Ideea este ca, daca mierea si scortisoara aduc beneficii asupra sanatatii pe cont propriu, combinarea celor doua ingrediente ar trebui sa aiba un efect si mai puternic [4]:

Poate reduce riscul de boli de inima

Un amestec corespunzator de miere si scortisoara are potentialul de a reduce riscul aparitiei afectiunilor de inima prin reducerea factorilor de risc, cum ar fi: un nivel crescut de colesterol “rau” LDL si niveluri mari de trigliceride.

Hipertensiunea arteriala si un nivel scazut de colesterol “bun” HDL sunt factori suplimentari care pot creste riscul de boala.

In acest caz, studiile stiintifice au descoperit ca amestecul si consumul de miere cu scortisoara afecteaza pozitiv factorii de risc asociati cu bolile de inima.

Mierea si scortisoara ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inima prin reducerea inflamatiilor din organism. Inflamatia cronica este un factor major in evolutia bolilor de inima.

Poate ajuta la vindecarea ranilor

Mierea si scortisoara ajuta la vindecarea ranilor

Atat mierea, cat si scortisoara au proprietati de vindecare bine documentate care ar putea ajuta la tratarea infectiilor pielii atunci cand amestecul celor doua ingrediente este aplicat local. Amestecul poate fi utilizat, de asemenea, pentru ingrijirea tenului si corpului.

Mierea si scortisoara au fiecare capacitatea de a lupta impotriva bacteriilor si de a reduce inflamatiile cutanate. Totodata, ambele ingrediente pot fi utilizate pentru ameliorarea sau tratarea ulcerelor piciorului legate de diabet - o complicatie a afectiunii [3]

Scortisoara poate oferi unele beneficii suplimentare pentru vindecarea ranilor, datorita proprietatilor sale antibacteriene puternice.

Poate ajuta la gestionarea diabetului zaharat

Literatura de specialitate dovedeste ca scortisoara este buna pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru prevenirea afectiunii. Acest lucru se intampla pentru ca scortisoara scade nivelul zaharului din sange.

Totodata, mierea are, de asemenea, unele beneficii potentiale pentru persoanele cu diabet zaharat. Studiile au arata ca mierea afecteaza nivelul zaharului din sange mai putin semnificativ decat zaharul de masa. 

In plus, mierea reechilibreaza nivelul de colesterol “bun” HDL din sange.

Poate ajuta la pierderea in greutate

Alaturi de alte produse naturale pentru pierderea in greutate, consumul de miere cu scortisoara poate ajuta la stimularea metabolismului, promovand slabitul sanatos [1]

Totodata, inlocuirea zaharului cu o lingura de miere, ajuta la mentinerea unei greutati echilibrate. Acest lucru este in special evidentiat in persoanele care consuma cantitati foarte mari de zahar.

Mai exista si alte beneficii pe care il poate avea amestecul de scortisoara cu miere, dar acestea nu au fost inca dovedite stiintific:

Reteta de miere cu scortisoara: cantitati necesare

Pentru a prepara un amestec de miere cu scortisoara, fie ca bautura, fie ca tinctura pentru rani si arsuri vei avea nevoie de [1]:

  • 1 lingura de miere;
  • 1 lingurita de praf de scortisoara;
  • 1 cana de apa

Pentru tinctura, amesteca doar lingura de miere cu scortisoara


Pentru bautura, ti-am pregatit o metoda de preparare rapida:

  • Fierbe apa;
  • Adauga lingurita de scortisoara in apa fiarta;
  • Lasa la fiert pentru inca 15 minute;
  • Dupa ce amestecul de apa cu scortisoara s-a racit, adauga lingura de miere.

Bautura cu miere si scortisoara e gata! Poti bea acest amestec de doua ori pe zi: dimineata (pe stomacul gol) si un pahar de miere cu scortisoara seara (inainte de culcare).

Consumul zilnic de miere cu scortisoara te va ajuta sa scapi de mai multe probleme de sanatate, mentinandu-te in forma sau ajutandu-te in programul de slabit.

Cand si cum se consuma mierea cu scortisoara

Cand si cum se consuma mierea cu scortisoara

Cel mai eficient mod de a folosi mierea intr-o dieta de slabire este ca inlocuitor de zahar. Pentru cele mai bune rezultate, cantitatea de miere trebuie, de asemenea, controlata. 

Chiar daca este un inlocuitor sanatos, poate contine o cantitate mare de zahar. Incearca sa consumi miere nefiltrata, deoarece cea mai mare parte a mierii foarte procesate de pe rafturile supermarketurilor nu ofera beneficii pentru sanatate.

Totodata, scortisoara contine un compus numit cumarina, care poate fi toxic pentru organism in cantitati mari.

Incearca sa achizitionezi scortisoara Ceylon pentru un consum de pana la 1 lingurita (aproximativ 5 grame) pe zi. Pentru scortisoara Cassia, limiteaza aportul zilnic la ½ lingurita (intre 0,5 - 2 grame) [4]. 

Contraindicatii

De fapt, nu exista multe contraindicatii pentru ingestia mierii cu scortisoara, desi cateva aspecte ar trebui luate considerare.

De exemplu, mierea naturala este complet contraindicata in caz de intoleranta. De asemenea, amestecul de miere cu scortisoara trebuie utilizat cu prudenta in cazul:

  • Diabetului zaharat;
  • Bolilor de piele insotite de o retentie de carbohidrati in epiderma;
  • Perioadei de sarcina si alaptare din cauza riscului de intoleranta alimentara la copil.

Pentru fiecare cauza, discuta cu medicul specialist despre cantitatile corespunzatoare de miere cu scortisoara pentru consum.

Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sanatatea inimii si nivelul de colesterol din organism, precum nici recomandarile nutritionistului despre o dieta sanatoasa.

Atentie! Suplimentele alimentare si produsele dietetice pot interfera cu alte planuri dietetice sau planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist.

 Surse de informare:

WebMD Editorial Contributors (2020, October 13). Honey and Cinnamon: Is It Good for You? Diet & Weight Management in WebMD. Reviewed by MD. Brennan, D.

https://www.webmd.com/diet/honey-cinnamon-good-for-you

Nordqvist, J. (2021, May 19). Everything you need to know about honey. Medical News Today. Reviewed by RD. Richter, A.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667

Griffin, M.R. (2020, September 2). Cinnamon. Diet & Weight Management in WebMD. Reviewed by MD. Pathak, N.

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon

Bell, B. (2020, May 7). Honey and Cinnnamon: A Powerful Remedy or a Big Myth?. Healthline. Reviewed by RD. Richter, A.

https://www.healthline.com/nutrition/honey-and-cinnamon

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice