Bronsita cronica: Simptome, complicatii si tratament

24. 4. 2020 · 7 minute de citit

Bronsita cronica este o afectiune care se intalneste mult mai des la barbati decat la femei. Incidenta maxima a bolii se inregistreaza la persoanele trecute de 40 de ani. Bronsita cronica are aceleasi simptome ca bronsita acuta, dar acestea sunt mai intense.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bronsita cronica: Simptome, complicatii si tratament

 

Ce este bronsita cronica?

Bronsita cronica este o problema grava de sanatate care poate afecta caile bronsice si poate conduce la deteriorarea iremediabila a plamanilor, determinand scaderea capacitatii respiratorii a acestora.

Simptomele bronsitei cronice

Principalul simptom al bronşitei cronice este tusea persistenta, pe termen lung, fie seaca, fie cu expectoratie. Prezenta in exces a mucusului este un semn de infectie a tractului respirator sau a plamanilor, dar poate fi si un semn al pneumoniei. Pe langa tuse, exista si alte simptome care pot ridica suspiciunea de bronsita cronica:

  • oboseala;
  • dificultati de respiratie;
  • febra;
  • frisoane;
  • disconfort in zona pieptului;
  • respiratie suieratoare;
  • senzatie de lipsa de aer;
  • congestie sinusala;
  • respiratie urat mirositoare;
  • cianozarea pielii si a buzelor, ca urmare a lipsei de oxigen din tesuturi;
  • aritmii sau palpitatii

In bronsita cronica, este foarte posibil sa existe perioade in care tusea sau restul simptomelor se agraveaza. Bolnavul ar fi bine sa consulte un medic daca tusea:

  • nu cedeaza in decurs cateva saptamani;
  • il impiedica sa se odihneasca;
  • este insotita de febra mai mare de 38 de grade Celsius;
  • este insotita de o respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie.

Cauzele bronsitei cronice

Cauzele bronsitei cronice includ factori locali si generali.
Factorii locali cei mai intalniti sunt:

  • deviatii de sept nazal;
  • sechele pulmonare;
  • hipertrofii amigdaliene.

Acești factori nu pot provoca boala in sine, dar pot favoriza aparitia ei, mai ales in cazul existentei unor infectii respiratorii sau amigdalite.
Factorii generali sunt:

  • deficitul ereditar sau dobandit al sistemului imun;
  • fibroza chistica.

Factorul dominant de declansare a bronsitei cronice este fumatul. Fumatul sau expunerea la fumul de tigara (fumatul pasiv) vreme indelungata irita tuburile bronsice. Boala este de obicei diagnosticata la fumatori dupa varsta de patruzeci de ani. Bronsita cronica declansata de fumat nu este contagioasa, iar simptomele pot fi mai putin severe decat in cazurile acute.

Bronsita cronica poate fi cauzata si de repetarea acceselor de bronsita acuta. Plamanii, slabiti cu fiecare nou acces, devin mai sensibili, ajungand in cele din urma sa duca la foma mai severa a bronsitei.

Poluarea aerului si praful sau gazele toxice din mediul inconjurator sau de la locul de munca pot contribui de asemenea la declansarea unor forme de bronsita.

Bronsita cronica: Simptome, complicatii si tratament

În ceea ce priveste caracterul contagios al bolii, bronsita cronica nu este molipsitoare daca a fost cauzata de fumat, poluare sau inhalarea unor substanţe chimice/toxice. In schimb, boala este contagioasa daca este de natura virala sau bacteriana.

Diagnosticarea bronsitei cronice

Diagnosticul bolii se face pe baza simptomelor bolnavului, a istoricului medical al acestuia, a examinarii clinice si a testelor imagistice (radiografie toracica si/sau CT). Pentru a stabili diagnosticul de bronsita cronica, medicul trebuie mai intai sa excluda alte cateva patologii precum:

  • astm bronsic;
  • pneumoconioze;
  • tuberculoza;
  • cancer pulmonar;
  • micoze pulmonare.

Complicatiile bronsitei cronice

Daca nu este tratata la timp, bronsita cronica poate conduce la complicatii, unele dintre acestea deosebit de severe. Iata-le pe cele mai intalnite:

  • emfizem pulmonar;
  • insuficienta respiratorie;
  • insuficienta cardiaca;
  • abcese pulmonare (in cazuri mai rare).

Cum se trateaza bronsita cronica

Bolnavul de bronsita cronica se trateaza la domiciliu sau, in cazuri de complicatii (febra mare, expectoratie abundenta, insuficienta respiratorie), in spital.
Tratamentul are cateva obiective bine determinate:

  • Eliminarea fumatului: in stadiile precoce ale bolii, renuntarea la fumat va duce la oprirea definitiva a patologiei. Pe de alta parte, in stadiile avansate ale bolii, renuntarea la fumat va reduce gradul de severitate a bolii.
  • Indepartarea de factori nocivi: este bine ca bolnavul sa evite factorii nocivi din mediul profesional (noxe, substante chimice).
  • Evitarea racelilor:bolnavul trebuie sa se fereasca de raceli, mai ales in perioada rece a anului.

Tratament medicamentos

In cazul bolnavului de bronsita cronica, in functie de tipul de boala, medicul poate recomanda tratamentul antibacterian (cotrimoxazol, ampicilina, amoxicilina), care trebuie urmat 5 - 7 zile.

De asemenea, poate fi indicat un tratament pentru eliminarea/fluidizarea sputei. In acest scop, se prescriu preparate expectorante și se recomanda o hidratare adecvata a bolnavului (ceai, supe, ape minerale, lapte).

In functie de gravitatea bolii, medicii pot recomanda si alte tratamente medicamentoase pentru bronsita cronica, de exemplu, preparate cu efect bronhodilatator (salbutamol, fenoterol), sau colinoblocante si derivati de teofilina. In cazurile grave (bronsita cronica obstructiva) se pot recomanda si corticosteroizi in forma de inhalator. Oxigenoterapia este recomandata numai in cazuri de insuficienta respiratorie grava.

Alegerea tratamentului adecvat, stabilirea dozelor si durata administrarii tratamentului sunt stabilite de medic numai dupa consultul bolnavului. Medicul poate recomanda si alte masuri fizioterapeutice, gimnastica medicala, terapie ocupationala, tratament balnear.

Remedii naturiste

 

Bronsita cronica: Simptome, complicatii si tratament

Remediile naturiste recomandate in cazuri de bronsita cronica sunt urmatoarele:

Ceai de lumanarica: cel putin 3 cani pe zi, recomandat in general in afectiunile respiratorii, intra in componenta siropurilor expectorante.

Ulei de eucalipt: este foarte utilizat in tratarea bolilor respiratorii, bronsite, tuse de diferite tipuri. De asemenea, este recomandat si in cazul racelii, gripei sau sinuzitei. Are efect antiseptic, antiviral, antifebril si expectorant. Actioneaza si in cazul durerilor de cap provocate de raceala.

Ulei de pin: are proprietati antibacteriene si este recomandat in tratarea problemelor respiratorii, tusei, faringitei si bronsitei. Uleiul de pin are un puternic efect expectorant si ajuta la eliberarea sinusurilor.

Lemn dulce: preparatele care il contin au un efect emolient si antiinflamator. Lemnul dulce este recomandat in cazul infectiilor respiratorii, fluidizeaza secretiile, usureaza expectoratia.

Alte recomandari in cazuri de bronsita cronica

Pe langa tratamentul medicamentos si remediile naturiste, medicul mai poate face si alte tipuri de recomandari bolnavului de bronsita cronica:

  • folosirea unui umidificator in spatiile de locuit;
  • evitarea substantelor toxice;
  • evitarea/renuntarea la fumat;
  • consum adecvat de lichide, inclusiv ceai cu miere si ghimbir;
  • evitarea spatiilor inchise, intrarea in contct cu alti bolnavi;
  • spalarea mainilor.

Sfaturi pentru prevenirea bronsieti cronice

Renuntarea la fumat

Renuntarea la fumat este cu certitudine cea mai eficienta metoda prin care se poate preveni bronsita cronica si complicatiile acesteia.

Evitarea expunerii la substante iritante

Este recomandat ca persoanele predispuse la afectiuni bronsice sa evite noxele profesionale. Daca totusi trebuie sa lucrati fiind expus la praf sau la alte substante iritante, va puteti proteja cu o masca de praf.

Tratarea corecta si la timp a infectiilor respiratorii

Acest lucru presupune un consult medical adecvat, precum si urmarea tratamentului prescris. Orice infectie respiratorie netratata corespunzator sau la timp poate evolua catre o bronsita cronica.

Evitarea poluarii

Daca locuiti sau munciti intr-o zona in care poluarea aerului este la cote mult peste normal, ramaneti in interiorul cladirii in perioadele in care poluarea atinge cote maxime. Este un lucru dovedit, poluarea aerului provoaca frecvent bronsita.

Alergicii sunt predispusi la bronsita

Persoanele care prezinta alergii este mai bine sa evite, pe cat posibil, intrarea in contact cu substantele care le provoaca alergia respectiva, in principal si pentru ca in timp, aceasta poate conduce la o forma de bronsita.

Dar poate ca sfatul cel mai bun in ceea ce priveste preventia este acesta: spalati-va pe maini, cu apa si sapun, de mai multe ori pe parcursul zilei, pentru a distruge astfel agentii patogeni si a evita aparitia bolii.


Surse:
Healthline, Understanding chronic bronchitis: What is it?:
https://www.healthline.com/health/copd/understanding-chronic-bronchitis

Johns Hopkins, Health: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/chronic-bronchitis

American Lung Association, Chronic bronchitis:
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/chronic-bronchitis

 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice