Bronzul la solar: riscuri si beneficii

17. 8. 2021 · 2 minute de citit

Expunerea excesiva la soare, fara protectie impotriva razelor ultraviolete, este asociata cu riscul aparitiei cancerului de piele. Dar stim, de asemenea, ca lumina soarelui este importanta pentru sanatatea noastra si joaca un rol important in multe dintre procesele biologice care au loc in organism, incepand cu producerea vitaminei D.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Bronzul la solar: riscuri si beneficii

Continutul articolului

Oamenii de stiinta au devenit tot mai preocupati de analizarea atenta a efectelor luminii ultraviolete, descoperind si beneficii mai putin cunoscute ale acesteia. Dar, pentru ca si in saloanele de bronzare se utilizeaza tot lumina ultravioleta, „am tras cu ochiul” la studiile cercetatorilor pentru a afla care sunt pana la urma riscurile dar si beneficiile bronzarii la solar.

Cand vorbim despre component periculoasa a soarelui, vorbim de fapt despre lumina ultravioleta (UV). Energia din radiatiile UV poate fi absorbita de moleculele din corpul nostru, provocand reactii chimice. Atunci cand este absorbita de ADN, ea poate provoca reactii care duc la mutatii genetice. Unele dintre aceste mutatii pot duce la dezvoltarea cancerului de piele: carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul malign. Cu toate acestea, nu toate reactiile chimice pe care le provoaca lumina UV sunt daunatoare. De fapt, unele dintre ele sunt chiar benefice.

Beneficiile solarului:

  • producerea de vitamina D. Un deficit de vitamina D in organism duce la imbatranirea premature a pielii, aparitia ridurilor si instalarea prematura a menopauzei; Vitamina D este indispensabila pentru absorbtia calciului si mentinerea densitatii osoase;
  • imbunatatirea circulatiei sangelui;
  • stoparea inmultirii bacteriilor;
  • reducerea nivelului glicemiei;
  • reducerea colesterolului;
  • uscarea si vindecarea accelerate a ranilor (este considerata terapie in psoriazis);
  • efecte pozitive asupra tensiunii arteriale;
  • imbunatatirea starii de spirit.

In tarile scandinave terapia cu solar este recomandata in tratamentul depresiei pentru ca serotonina (hormonul fericirii) este eliberata sub actiunea razelor ultraviolete.

Cercetari recente, deocamdata controversate, sugereaza si faptul ca riscul de a dezvolta cancer pulmonar, de prostata, de san, colorectal si pancreatic poate fi redus prin expunerea la raze ultraviolete.

Abuzul, exagerarile, dezvoltarea unei dependente de solar, transforma beneficiile in riscuri: imbatranirea pielii ca urmare a distrugerii fibrelor de colagen; par uscat; acnee; dezvoltarea de melanoame. Nu se recomanda bronzarea la solar persoanelor care se afla in tratament antidepresiv sau hormonal, deoarece aceste tipuri de medicamente contin componente care cresc fotosensibilitatea. De asemenea, nu este recomandata celor care au alunite, pistrui si pete de varsta.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului