Cauze si remedii pentru buze uscate sau crapate

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Buzele uscate sau crapate

 

Buzele sunt plasate la deschiderea cavitatii bucale si au roluri multiple. Ele protejeaza gingiile si dintii, ajuta la apucarea hranei, fac parte din aparatul fonator, contribuie la expresiile faciale si sunt zone erogene. Spre deosebire de alte zone exterioare ale corpului, ele sunt mai subtiri si nu au glande sebacee. Prin urmare, buzele sunt expuse conditiilor de mediu, ca vantul, frigul si caldura. Uscarea si craparea buzelor poate aparea si din alte cauze. Orice persoana poate fi afectata, iar disconfortul poate fi destul de mare. In plus, uneori pot aparea infectii locale, daca bacteriile intra in tesuturi prin crapaturi. Pentru a evita astfel de probleme si a sti cand sa mergi la medic, este bine sa cunosti cauzele si remediile buzelor uscate sau crapate.

Deshidratarea

Descriere

Una dintre cele mai comune cauze ale uscarii buzelor este deshidratarea. Hidratarea este foarte importanta pentru piele. In lipsa unui aport suficient de apa, pielea isi pierde elasticitatea si stralucirea si se degradeaza mai usor la impactul cu factorii de mediu. Tegumentul care acopera buzele este una dintre primele zone care semnaleaza aparitia deshidratarii. Este de ajuns sa petreci cateva zeci de minute in caldura sau facand activitati fizice fara sa bei apa, si deshidratarea se poate instala. 

Remedii

Bea cel putin 2 litri de apa zilnic si nu lasa sa treaca prea mult timp intre momentele de hidratare.

Arsurile solare

Descriere

Razele soarelui ne ajuta sa sintetizam vitamina D, dar stim cu totii ca expunerea prelungita provoaca arsuri solare. Soarele usuca pielea buzelor rapid si scade capacitatea celulelor de la suprafata de a retine apa. In plus, buzele au un continut mai redus de melanina si nu au glande sebacee, astfel ca sunt predispuse la arsuri profunde. 

Remedii

Aplica creme si balsamuri de protectie a buzelor inainte de expunerea la soare.

 

Buze uscate

 

Deficienta de vitamine B si zinc

Descriere

Deficienta de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12) si zinc poate produce craparea si descuamarea buzelor. Acesti nutrienti au un rol important in mentinerea sanatatii pielii si vindecarea ranilor. Lipsa vitaminei B12, in special, se manifesta prin buze crapate si descuamate, care se vindeca greu. 

Remedii

Nici zincul nici complexul de vitamine B nu se produc in corp, deci trebuie sa iti iei aportul necesar din alimentatie si, daca este cazul, prin administrarea unor vitamine sintetice sau suplimente alimentare

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot ajuta in tratamentul buzelor crapate sau uscate. Nu consuma niciun supliment sau medicament inainte sa ceri sfatul medicului. 

Eczema

Descriere

Poate parea suprinzator, dar pielea care acopera buzele poate dezvolta probleme pe care le asociezi cu pielea fetei sau a altor zone. Una dintre ele este eczema. Aceasta nu se manifesta doar prin uscarea si craparea buzelor, ci si prin pete rosii, descuamare si rani dureroase. 

Remedii

Desi un bun remediu este hidratarea abundenta a buzelor, nu toate cremele sau produsele de hidratare au aceleasi proprietati. O crema groasa poate hidrata pielea si functiona ca o bariera de aparare impotriva pierderii de apa din celulele pielii. Eczema necesita vizita la medic, deci nu folosi orice balsam. Dupa consult, medicul iti prescrie un produs potrivit pentru tine. 

Dermatita de contact

Descriere

Dermatita de contact este o alta cauza comuna a craparii si uscarii buzelor. Anumite produse, ca pasta de dinti, cosmetice si alimente pot produce o reactie alergica. In astfel de cazuri, specialistii vorbesc de cheilita alergica de contact. 

Remedii

Tratamentul acesteia se realizeaza cu antihistaminice si produse care amelioreaza simptomele, dar este foarte important sa identifici si eviti factorii declansatori.

 

Remedii ale buzelor uscate

 

Lingerea si muscarea buzelor

Descriere

Muscarea si lingerea buzelor sunt gesturi care pot duce la uscarea si craparea acestora. Pielea este prea fina pentru a suporta impactul repetat al dintilor, iar saliva contine sare, care deshidrateaza buzele. Gesturile agresive la nivelul buzelor se pot manifesta doar in conditii de stres sau pot fi ticuri permanente. 

Remedii

Este important sa constientizezi gesturile agresive si sa te abtii. De asemenea, foloseste un balsam de buze pentru a limita impactul salivei asupra buzelor.

Folosirea de balsamuri de calitate slaba

Descriere

Poate parea contraituitiv, dar multe balsamuri pot inrautati uscarea buzelor sau chiar o pot provoca. Ingrediente iritante, ca uleiul de scortisoara, pot provoca dermatita de contact. Alte balsamuri au doar umectante, care, atunci cand aerul este uscat, faciliteaza deshidratarea buzelor. Alt ingredient care cauzeaza deseori afectarea indirecta a pielii buzelor este uleiul mineral. Acesta contine molecule mari, care nu pot penetra pielea, ceea ce inseamna ca sunt inutile. Persoanele care le aplica nu stiu acest lucru si se bazeaza pe utilizarea lor in conditii de soare intens, vant ori alte situatii. 

Remedii

Cumpara doar balsamuri cu ingrediente botanice, ceara de albine si uleiuri pe baza de plante. Cere sfatul medicului si farmacistului pentru a alege produse potrivite.

Malnutritia

Descriere

Malnutritia apare la persoane cu diete limitate, ca, de exemplu, vegetarienii. De asemenea, persoanele care consuma alcool in exces pot suferi de aceasta problema, pentru ca alcoolul blocheaza absorbtia anumitor vitamine. Malnutritia poate cauza multe simptome neplacute, ca oboseala musculara, fragilitatea osoasa, dureri de cap, dar si uscarea si craparea buzelor. Cand organismul nu primeste destule vitamine, minerale si alti nutrienti, si pielea are de suferit. 

Remedii

Prin urmare, buzele se pot usca si crapa. Asigura-te ca ai o dieta variata, evita consumul de alcool si mergi la medic daca te confrunti cu malnutritia.

Buzele uscate sau crapate iti afecteaza aspectul si starea de bine si pot ascunde probleme de sanatate. Mergi la medic daca starea lor nu se amelioreaza rapid.

Surse:

  1. https://www.healthline.com/health/chapped-lips#when-to-seek-help;
  2. https://www.nhs.uk/conditions/sore-or-dry-lips/.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor