Cafeaua pe stomacul gol: efecte asupra organismului
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume, iar multe persoane aleg sa o consume dimineata, la prima ora. Datorita numerosilor compusi chimici pe care ii contine, cafeaua poate provoca diverse efecte la nivelul organismului, atat pozitive cat si negative. Acestea pot fi resimtite mai intens atunci cand bautura este consumata pe stomacul gol. Daca preferi sa bei cafea inainte de micul dejun, iata ce trebuie sa stii!
Ce contine cafeaua?
Principala substanta activa din cafea este cafeina, un alcaloid care are un efect de stimulare la nivelul sistemului nervos central, al inimii si al muschilor [1]. Pe langa aceasta, cafeaua mai contine si alti compusi bioactivi ce includ polifenoli, precum acidul clorogenici si acidul chinic, cu rol antioxidant. De asemenea, cafeaua are in compozitia sa si anumite vitamine si minerale, precum vitaminele B2 si B3, magneziu, potasiu, fosfor si sodiu.
Efectele benefice ale consumului de cafea pe stomacul gol
In general, atunci cand o substanta este administrata pe stomacul gol, gradul de absorbtie al acesteia poate creste. Acest lucru se poate intampla si in cazul cafelei. Ca urmare, efectele benefice ale cafelei sunt aceleasi, insa pot fi resimtite putin mai intens in cazul consumului pe stomacul gol, acest aspect ramanand insa destul de controversat in randul cercetatorilor.
Indiferent de momentul consumului, cafeaua a fost asociata cu urmatoarele efecte benefice:
- cresterea nivelului de energie - datorita efectului stimulent al cafeinei, cafeaua reduce oboseala si creste nivelul de energie. De asemenea, aceasta poate contribui la o mai buna capacitate de adaptare la schimbarile cotidiene;
- cresterea performantelor fizice si mentale - studiile au aratat ca substantele active din cafea pot creste memoria, viteza de procesare si rezolvare a problemelor, precum si concentrarea si vigilenta [2]. Consumul de cafea inainte de antrenamentele fizice creste anduranta si reduce nivelul perceput de oboseala [3].
- sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular si reducerea riscului de boli de inima - anumite studii au demonstrat ca persoanele care consuma cafea au un risc de a dezvolta boli de inima cu 15% mai mic si un risc de atac cerebral cu 21% mai mic [2].
Pe langa aceste efecte, consumul de cafea a fost asociat si cu reducerea riscului dezvoltarii diabetului de tip II si a depresiei [2].
Ce efecte adverse poate avea consumul de cafea pe stomacul gol?
Daca in ceea ce priveste efectele benefice ale consumului de cafea pe stomacul gol, subiectul este in continua dezbatere, atunci cand vine vorba de efectele adverse, lucrurile sunt mai clare. Consumul de cafea inainte de micul dejun poate stimula producerea de acid clorhidric la nivelul tractului digestiv. Ca urmare, pot aparea probleme precum balonare, senzatie de voma, indigestie sau iritarea mucoasei gastrice [5].
Este recomandat ca persoanele care se confrunta cu afectiuni la nivel digestiv, precum ulcer, gastrita, reflux gastro-esofagian sau sindromul colonului iritabil, sa bea cafea cu prudenta si sa evite, pe cat posibil, consumul pe stomacul gol.
Indiferent de momentul in care este savurata, cafeaua poate produce si alte reactii adverse, precum:
- anxietate si senzatie de neliniste;
- palpitatii;
- migrene;
- cresterea tensiunii arteriale;
- tulburari de dispozitie;
- insomnie [4].
Pentru a limita aceste efecte, este recomandat un consum redus sau moderat de cafea, care sa nu depaseasca 400 de miligrame de cafeina pe zi sau aproximativ 4 cani.
Ce solutii exista pentru diminuarea efectelor adverse?
Daca vrei sa eviti complet efectele negative ale consumului de cafea pe stomacul gol, exista alternative. Unele ceaiuri pot oferi beneficii similare cafelei, insa fara efectele negative asociate. De exemplu, ceaiurile preparate din plante precum ginseng sau guarana pot ajuta la cresterea energiei si a atentiei, fara riscul de a irita mucoasa stomacala. Daca, insa, preferi sa bei cafea, poti opta pentru variante decofeinizate sau bauturi mai slabe, preparate cu lapte si alte ingrediente.
In concluzie, consumul de cafea pe stomacul gol poate avea unele beneficii, insa are si numeroase efecte adverse asociate. Un consum echilibrat te poate ajuta sa te bucuri de gustul cafelei si efectele sale pozitive, cu un risc scazut de efecte adverse.
Disclaimer: Informatiile prezentate in acest articol au rol informativ. Este recomandat sa urmezi un stil de viata cat mai sanatos si sa te adresezi medicului daca prezinti simptome similare celor din acest articol. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta echilibrata si nu exista suficiente cercetari stiintifice care sa demonstreze efectul acestora asupra anumitor afectiuni.
Surse de informare:
[1] “CAFFEINE: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2022, Accesat pe data de 20 ian. 2023.
[2] Link, Rachael. “9 Unique Benefits of Coffee.” Healthline, Healthline Media, 11 Jan. 2022, Accesat pe data de 20 ian. 2023.
[3] Higgins, Simon, et al. “The Effects of Preexercise Caffeinated Coffee Ingestion on Endurance Performance: An Evidence-Based Review.” International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, vol. 26, no. 3, June 2016, pp. 221–239, Accesat pe data de 20 ian. 2023.
[4] Petre, Alina. “Should You Drink Coffee on an Empty Stomach?” Healthline, Healthline Media, 13 Jan. 2020, Accesat pe data de 20 ian. 2023.
[5] Medicover Hospitals. “Drinking Coffee on an Empty Stomach in the Morning? | India.” Best Hospitals in India | Medicover Hospitals, 2021, Accesat pe data de 20 ian. 2023.