Cancer bucal: cauze, simptome, tratament

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
barbat cu mana la gura

Cancerul bucal este o boala care adesea se intampla sa fie descoperita prea tarziu si care poate avea un impact devastator asupra vietii unei persoane. In acest articol iti vom spune care sunt cauzele si factorii de risc pe care trebuie sa-i eviti, precum si ce semne de alarma nu ar trebui sa ignori niciodata. De asemenea, vei afla care sunt optiunile de tratament in astfel de cazuri, dar si ce masuri se pot lua pentru a preveni aparitia sa. 

Ce este cancerul bucal?

Termenul de cancer bucal sau cancer oral este folosit pentru a descrie acel tip de cancer care afecteaza orice parte a cavitatii bucale, inclusiv limba, buzele, podeaua si cerul gurii, sinusurile sau faringele. Se poate dezvolta, de exemplu, si la nivelul mucoasei bucale, sub sau la baza limbii, al gingiilor sau al glandelor salivare. Ceea ce il face atat de periculos este faptul ca in stadiile incipiente nu va produce simptome alarmante, multe dintre ele putand fi puse si pe seama altor cauze. Din acest motiv, semnele sale sunt descoperite in stadii destul de avansate, cand prognosticul se inrautateste si sansele de succes ale tratamentului sunt mai mici decat daca acesta ar fi fost inceput mai devreme.[1][3]

Cauzele cancerului bucal

femeie stinge batul unui chibrit

Fumatul este considerat unul dintre principalii factori de risc pentru cancer bucal, ca si consumul excesiv de alcool. Daca obisnuiesti sa fumezi si sa consumi alcool in mod regulat, riscul de a face o forma de cancer oral este de 15 ori mai ridicat decat daca nu ai fuma si nu ai bea.[3] Alti factori asociati cu dezvoltarea acestui tip de cancer sunt: 

  • infectia cu HPV (Human Papilloma Virus); 
  • varsta - majoritatea cazurilor sunt, de regula, diagnosticate in randul persoanelor cu varsta peste 40 de ani; 
  • expunerea prelungita la radiatii ultraviolete; 
  • sexul - numarul cazurilor este de doua ori mai mare in randul barbatilor.[2]

Simptomele cancerului bucal

Simptomele cancerului bucal sunt adesea subtile si pot fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni. Posibile semne de alarma pot fi considerate: 

  • leziuni albe, rosii sau mixte; 
  • aparitia unor umflaturi sau alte modificari la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor sau altor zone ale gurii; 
  • sangerari inexplicabile la nivelul gurii; 
  • senzatia de amorteala, durere sau sensibilitate la nivelul oricarei zone a fetei, gurii sau gatului;
  • ulceratii persistente pe fata, gat sau gura, care nu se vindeca in decurs de doua saptamani; 
  • dureri in gat sau senzatia de nod in gat; 
  • dificultati la masticatie sau inghitire, la vorbire, miscarea limbii ori a maxilarului; 
  • raguseala sau modificari ale vocii; 
  • dureri de ureche (otalgie); 
  • pierderea brusca in greutate.[1] 

Diagnosticarea cancerului bucal

Cancerul oral se poate raspandi foarte repede. Tocmai de aceea este important sa fie depistat cat mai curand. De obicei, primele semne sunt observate in urma examinarii cavitatii bucale in timpul unui control stomatologic de rutina. Chiar daca nu sunt vizibile pentru tine, dentistul poate detecta toate acele modificari ale pielii sau tesuturilor moi ale cavitatii bucale care ar putea indica prezenta unei tumori maligne, iar vizitele periodice ii permit sa depisteze mai repede eventualele anomalii. Pentru confirmarea diagnosticului, stadializarea bolii si stabilirea planului de tratament se vor efectua ulterior biopsii, teste de sange si investigatii imagistice.[1][2][3]

Tratamentul pentru cancerul bucal

Tratamentul pentru cancerul bucal poate include interventii chirurgicale, radioterapie si chimioterapie. Interventiile chirurgicale sunt considerate tratamentul standard pentru majoritatea cazurilor de cancer bucal si pot include excizarea tumorilor canceroase si a tesuturilor din jur, precum si proceduri reconstructive pentru restaurarea structurii bucale afectate de tumori. 

Radioterapia presupune distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul radiatiilor, iar chimioterapia implica administrarea de medicamente care distrug celulele canceroase sau inhiba cresterea lor. Se poate folosi o combinatie intre doua sau mai multe tipuri de tratament pentru a obtine cele mai bune rezultate. In general, tratamentul cancerului bucal depinde de stadiul in care se afla boala si de particularitatile fiecarui caz.[1][3]

Prevenirea cancerului bucal

Nu exista o modalitate sigura de a preveni cancerul bucal. Totusi, poti face anumite lucruri pentru a reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni: 

  • nu fuma; 
  • consuma alcool cu moderatie; 
  • adopta o dieta echilibrata; 
  • limiteaza expunerea la razele soarelui si foloseste produse de protectie solara;
  • evita contactelor sexuale neprotejate; 
  • mergi periodic la controale medicale.[1]

Cancerul bucal poate avea consecinte grave asupra sanatatii si vietii tale daca nu este depistat la timp si, din pacate, semnele sale nu sunt intotdeauna usor de identificat in lipsa unui control de specialitate. Evitarea factorilor de risc asociati cu dezvoltarea acestei boli poate contribui la prevenirea sa. Chiar daca nu iti poti modifica varsta si sexul, poti renunta la fumat, poti limita cantitatea de alcool pe care o consumi, te poti proteja in timpul contactelor sexuale si iti poti vizita medicul la intervale regulate. Cu cat mai repede este depistata aceasta boala, cu atat mai mari sunt sansele de a fi tratata cu succes. 

Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Daca observi prezenta unor simptome si semne ingrijoratoare la nivelul cavitatii bucale, adreseaza-te unui medic! Acesta este singurul in masura sa-ti spuna ce teste si investigatii trebuie efectuate si sa interpreteze rezultatele acestora. 

Bibliografie:

  1. Oral Cancer: Risks, Symptoms, and Prevention,  WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/oral-cancer. Accessed 15 Feb. 2023.
  2. Oral Cancer, National Institute of Dental and Craniofacial Research, Nih.gov, www.nidcr.nih.gov/health-info/oral-cancer. Accessed 15 Feb. 2023.
  3. Oral Cancer Facts, Oral Cancer Foundation, Oralcancerfoundation.org, oralcancerfoundation.org/facts/. Accessed 15 Feb. 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor