Cancerul testicular: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

17. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Cancerul_testicular_2

Ce este cancerul testicular?

Cancerul testicular este unul dintre cele mai putin frecvente tipuri de cancer si tinde sa afecteze in cea mai mare parte barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani.

Cancerul testicular apare in testicule, care sunt situate in interiorul scrotului, o punga libera de piele situata sub penis. Testiculele produc hormoni sexuali masculini si spermatozoizi pentru reproducere.

Simptomul cel mai frecvent al cancerului testicular il reprezinta o umflatura nedureroasa la nivelul unuia dintre testicule sau orice schimbare a formei sau texturii testiculelor. Afectiunea se manifesta cu dureri testiculare.

Cancerul testicular este tratabil, chiar si atunci cand afectiunea s-a raspandit la alte organe.

Tipuri de cancer testicular

Cancerul testicular este clasificat in functie de tipul de celule in care se declanseaza [1], [4]:

  • Cancerul testicular cu celule germinale - este cel mai frecvent tip de cancer testicular si reprezinta aproximativ 95% din cazuri. Celulele germinale reprezinta un tip de celula pe care organismul o foloseste pentru a crea sperma. Exista 2 subtipuri principale de cancer testicular cu celule germinale si anume:
  • seminoma devenit mai frecvent in ultimii 20 de ani si reprezinta pana la 45% din cancerele testiculare.
  • non-seminominclude teratomul, carcinom embrionar testicular, coriocarcinom si tumora sacului vitelin.
  • Tumorile testiculare stromale reprezinta mai putin de 5% dintre cazuri. Aceste tumori apar in jurul celulelor germinative din testicule. Exista 2 subtipuri principale si anume:
  • cu celule Leydig care reprezinta aproximativ 1 pana la 3% din cazuri.
  • cu celule Sertoli care reprezinta mai putin de 1% din cazuri. 

Cauzele cancerului testiculari

Cauzele de aparitie a cancerului testicular nu se cunosc, deocamdata, cu exactitate. 

Cancerul testicular apare atunci cand celulele sanatoase dintr-un testicul se modifica. In mod normal, celulele sanatoase cresc si se divid intr-un mod ordonat. Uneori, insa, unele celule dezvolta anomalii; aceste celule canceroase continua divizarea chiar si atunci cand nu sunt necesare celule noi. Celulele acumulate formeaza o masa in testicul. Aproape toate cancerele testiculare se dezvolta in celulele germinale, celulele din testicule care produc spermatozoizi imaturi [2]. 

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de cancer testicular includ [1]:

  • Un testicul necoborat, fenomen cunoscut sub denumirea de criptorhidism. Testiculele se formeaza in zona abdominala, in timpul dezvoltarii fetale, si coboara in scrot inainte de nastere. Barbatii care au un testicul care nu a coborat niciodata prezinta un risc mai mare de cancer testicular. Riscul ramane crescut chiar daca testiculul a fost repozitionat chirurgical in scrot.
  • Dezvoltarea anormala a testiculului. Afectiunile care determina dezvoltarea anormala a testiculelor, precum sindromul Klinefelter, pot creste riscul de cancer testicular.
  • Fond genetic si istoric familial. Daca un membru al familiei a suferit de cancer testicular, alte persoane din familie prezinta un risc sporit.
  • Varsta. Cancerul testicular afecteaza adolescentii si barbatii mai tineri, in special pe cei cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Cu toate acestea, poate aparea la orice varsta.
  • Rasa. Cancerul testicular este mai frecvent la barbatii cu trasaturi caucaziene.
  • Persoane infectate cu HIV - Prezinta un risc mai mare de cancer testicular.  

Simptomele cancerului testicular

Cancerul testicular poate provoca simptome precum [5]:

  • umflatura nedureroasa sau nodul testicular la unul dintre testicule;
  • schimbare a formei sau a texturii testiculelor;
  • crestere a duritatii unui testicul;
  • durere surda sau ascutita intermitenta in testicule sau scrot; 
  • senzatie de greutate in scrot. 

Simptomele cancerului testicular avansat pot include:

  • dureri lombare, cauzate de raspandirea cancerului la ganglionii limfatici din partea din spate a abdomenului;
  • dificultati de respiratie;
  • dureri in piept;
  • tuse;
  • dezvoltarea sau umflarea sanilor;
  • dureri de burta;
  • confuzie. 

Daca te confrunti cu semne ale cancerului testicular, consulta un medic specialist. Acest lucru este valabil mai ales daca un semn dureaza mai mult de doua saptamani. Medicul specialist va testa daca te confrunti cu o forma de cancer sau daca exista o alta problema de sanatate, cum ar fi [3]:

  • Epididimita - umflarea epididimului. 
  • Torsiunea testiculara - rasucirea testiculelor. 
  • Hernia inghinala - o bucata de tesut gras sau o parte din intestin  patrunde in canalul
  • inghinal, printr-un orificiu format in peretele abdominal.
  • Hidrocel - apare cand lichidul se acumuleaza in scrot.  

Complicatii

Desi aceasta forma de cancer se poate trata, avand o rata de supravietuire ridicata, totusi cancerul testicular se poate raspandi in continuare in alte parti ale corpului.

In cazul in care unul sau ambele testicule sunt eliminate, fertilitatea persoanei poate fi afectata [5].

Diagnosticare

Cancerul_testicular_1

In unele cazuri, barbatii descopera ei insisi cancerul testicular. In alte cazuri, medicul specialist poate detecta un nodul in timpul unui examen clinic de rutina.

Pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului, medicul specialist poate recomanda teste precum [2]:

  • Un test cu ultrasunete utilizeaza undele sonore pentru a crea o imagine a scrotului si testiculelor. 
  • Teste de sange. Sunt necesare pentru a determina nivelurile de markeri tumorali in sange. Markerii tumorali sunt substante care apar in mod normal in sange, dar nivelurile acestor substante pot fi ridicate in anumite situatii, inclusiv in cancerul testicular. 
  • Orchiectomie inghinala radicala. Daca se stabileste ca un nodul testicular poate fi canceros, poate fi recomandata interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculului. Testiculul eliminat va fi analizat pentru a determina daca nodul este canceros si pentru a stabili tipul de cancer. 

Stadiile cancerului testicular

Stadiile cancerului testicular sunt indicate de cifre romane care variaza de la 0 la III, cele mai mici etape indicand cancerul care este limitat la zona din jurul testiculului. In stadiul III, cancerul este considerat avansat si se poate raspandi in alte zone ale corpului, cum ar fi plamanii [3].

Atentie! In cazul cancerului testicular, celulele sunt analizate dupa efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a elimina tesutul canceros.

Stadiul 0: Se mai numeste si neoplazia celulelor germinale in situ - GCNIS. Cancerul afecteaza doar tuburile seminifere.

Stadiul I (IA, IB, IS): Cancerul se gaseste numai in testicul si nu s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere.

Stadiul II (IIA, IIB, IIC): Cancerul s-a raspandit la unul sau mai multi ganglioni limfatici din abdomen, dar nu a ajuns in alte parti ale corpului.

Stadiul III (IIIA, IIIB, IIIC): Cancerul a trecut de ganglionii limfatici si poate fi gasit la nivelul altor organe. Nivelul markerilor tumorali este ridicat.

Optiuni de tratament

Atentie! Inainte de inceperea oricarui tratament, persoanele afectate ar trebui sa discute cu medicul specialist daca doresc sa aiba un copil. Infertilitatea si modificarea hormonilor masculini sunt frecvente dupa anumite tratamente. 

Optiunile de tratament pentru  tratarea cancerului testicular includ [3], [5]:

  • Supraveghere

Supravegherea este o modalitate de a verifica schimbarile pe durata unor controale normale. Acestea includ un examen fizic, teste marker tumorale si teste imagistice. 

Supravegherea este recomandata pentru stadiul 0 si unele cancere in stadiul 1.

  • Orchiectomie inghinala radicala 

Interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculului reprezinta  tratamentul primar pentru aproape toate stadiile si tipurile de cancer testicular. Medicul chirurg face o incizie in zona inghinala si extrage intregul testicul prin deschidere. In functie de preferintele persoanei, se poate introduce un testicul protetic, umplut cu solutie salina. In caz de cancer testicular in stadiu incipient, extirparea chirurgicala a testiculului poate fi singurul tratament necesar. Orchiectomia este utilizata pentru a diagnostica si trata atat cancerul testicular in stadiu incipient, cat si cancerul testicular in stadii ulterioare. 

  • Disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali

Interventia chirurgicala pentru indepartarea ganglionilor limfatici din apropierea testiculelor se efectueaza printr-o incizie in abdomen. Medicul va incerca sa evite deteriorarea nervilor din jurul ganglionilor limfatici. In cazul in care nervii sunt  deteriorati, acest lucru poate provoca dificultati in ejaculare. Aceasta interventie chirurgicala este o optiune pentru persoanele care au cancer in stadiul I si un risc ridicat de recurenta, prevalent pentru persoane cu tumori non-seminom celule germinale.

  •  Radioterapia

Radioterapia foloseste fascicule de energie de mare putere, cum ar fi razele X, pentru a elimina celulele canceroase. Radioterapia este o optiune de tratament care este uneori recomandata persoanelor care au cancer de tip seminom, deoarece unele forme de non-seminom sunt rezistente la radiatii. Radioterapia poate fi recomandata dupa o interventie chirurgicala pentru indepartarea testiculului. 

  • Chimioterapie

Chimioterapia este o formula de tratament care foloseste medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Chimioterapia poate fi singurul tratament recomandat sau poate fi recomandat inainte sau dupa operatia de indepartare a ganglionilor limfatici. Procedura este utilizata pentru stadiile mai avansate in care tumorile se raspandesc dincolo de testicule sau daca markerii tumorali cresc dupa operatie. 

  • Recuperare dupa tratament chirurgical [3]

Procesul de recuperare completa dupa efectuarea unei orchiectomii poate dura de  la doua saptamani pana la doua luni. Este indicat ca persoana sa nu ridice  greutati in primele doua saptamani si sa nu desfasoare activitati sexuale pana la vindecarea completa, de aceea poate fi utila consilierea despre viata de cuplu si sex. Practicarea sportului se evita pe durata a aproximativ patru saptamani de la efectuarea  interventiei chirurgicale.

Riscul de revenire a cancerului testicular depinde de stadiul diagnosticului, dar, in general, se situeaza in valori de sub 5%. 

Pe masura ce organismul se vindeca dupa operatia de cancer, corpul isi va gasi echilibrul. Extirparea unui testicul nu trebuie sa schimbe energia sexuala sau fertilitatea. Cei mai multi barbati pot avea o erectie normala dupa operatie. Totusi, barbatii care sufera de cancer testicular prezinta un risc mai mare de infertilitate.

Riscul lor de boli cardiovasculare creste dupa radioterapie sau chimioterapie. Schimbarea stilului de viata poate preveni aceste problemele. Se recomanda exercitiile fizice regulate, consumul de alimente sanatoase si renuntarea la fumat.

  • Tratament pentru copii [3]

Tumorile testiculare apar rar la copii. Cele mai frecvente sunt tumoarea sacului vitelin si teratomul. 

Cele mai frecvente tratamente pentru copii sunt:

  • Explorare inghinala. Interventia este recomandata pentru orice copil cu o tumoare testiculara. 
  • Interventie fara eliminarea testiculului. Aceasta este o alegere atunci cand chirurgul considera ca tumora este benigna. In acest caz, doar tesutul tumoral este indepartat. 
  • Orchiectomie totala. Interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculului este necesara daca rezultatele biopsiei arata existenta unui cancer. 

Majoritatea copiilor tratati de cancer testicular vor fi sanatosi si pot avea copii atunci cand vor creste.

Remedii naturiste

Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.

Iata cateva remedii/masuri care pot oferi sprijin pe durata tratamentului [6]:

  • minimizarea alimentatiei pe baza de carne, produse lactate;
  • evitarea consumului de bauturi carbogazoase si cafea;
  • cresterea aportului de legume si fructe precum alge, varza, broccoli si conopida, rodie, fructe de padure, struguri si papaya, surse bogate de bioflavonoide, care sunt antioxidanti puternici,
  • valorificarea proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare ale unor condimente: ghimbir, usturoi, turmeric, piper;
  • alegerea unei diete cu minim 75 % din alimente crude contribuie la cresterea nivelului de alcalinitate in tractul gastro-intestinal. 

Atentie! Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.

Cancerul testicular este o afectiune intalnita atat la barbatii adulti cat si la copiii. Daca tu sau copilul tau va confruntati cu simptome ale cancerului testicular, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.

Surse de informare:

  1. NHS. Testicular cancer., NHS, 2022, .https://www.nhs.uk/conditions/testicular-cancer/ Accesat in 10.06.2022.
  2. Mayo Clinic Staff. Testicular cancer., Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/testicular-cancer-care/symptoms-causes/syc-20352986 Accesat in 10.06.2022.
  3. Urology Care Foundation.  Testicular cancer., Urology Health, 2022, https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/t/testicular-cancer Accesat in 10.06.2022.
  4. American Cancer Society. What Is Testicular Cancer? Cancer,  2022, https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/about/what-is-testicular-cancer.html Accesat in 10.06.2022.
  5. Cleveland Clinic. Testicular cancer., Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12183-testicular-cancer#symptoms-and-causes  Accesat in 10.06.2022.
  6. Find a Topic. Holistic Treatments for Testicular Cancer. Find a Topic,  2022, https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/Holistic-Treatments-for-Testicular-Cancer  Accesat in 10.06.2022. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor