Plomba: cand e necesara, cat rezista, cand se inlocuieste
Plomba dentara, sau obturatia dentara, este un tratament dentar care actioneaza ca un invelis protector intr-o zonă lezata a dintelui. Rolul plombei este acela de a preveni patrunderea bacteriilor in interiorul dintelui, pentru a stopa eventualele infectii si inflamatii. In acest articol explicam care sunt tipurile de plombe, cat rezista o plomba dentara, cum stii ca trebuie inlocuita si ce trebuie sa faci pentru a creste durata de viata a unei plombe, indiferent de materialul din care aceasta este facuta.
Tipuri de plombe
Exista 4 tipuri principale de plombe:
Plomba din amalgam
Plomba de amalgam este facuta dintr-un aliaj de argint, mercur sau alte metale (cupru, zinc, seleniu). Este cel mai vechi tip de plomba si este considerat printre cele mai durabile, prezinta insa cateva dezavantaje majore:
aliajul se contracta sau se dilata, in functie de temperatura mediului si astfel favorizeaza patrunderea microorganismelor in interiorul dintelui, ceea ce poate afecta pulpa dentara (nervul);
aliajul poate contine si mercur, acesta fiind usor toxic pentru organism. Se recomanda alegerea unui aliaj care sa nu contina mercur in urmatoarele situatii: sarcina, varsta mai mica de 6 ani, existenta unei afectiuni neurologice sau a unor probleme renale, alergie la mercur.
Plomba dentara din rasini compozite
Plomba dentara din rasini compozite are avantajul ca se poate adapta culorii dintilor din jur. Aceste plombe sunt realizate dintr-o combinatie de rasini acrilice si ceramice, nu prezinta riscuri in ceea ce priveste toxicitatea si sunt rezistente (pot dura chiar si 10 ani daca obturatiile sunt mici si daca pacientul are o sanatate orala buna). Materialele folosite pentru plombele compozite sunt, de asemenea, folosite pentru a repara dintii rupti si pentru a umple micile goluri dintre dinti.
Plomba dentara din aur
Plomba din aur este mai costisitoare decat celelalte tipuri de plombe, dar este si mai rezistenta, poate dura 20 de ani sau mai mult.
Plomba din cimenturi ionomere de sticla
Aceste plombe au proprietati antibacteriene, nu au preturi ridicate si sunt realizate in mai multe nuante de culoare, dar plomba nu poate imita luciul natural al smaltului. Aceasta plomba este preferata in cazul in care este nevoie de un material care face priza in mediu umed sau pentru obturatii cu caracter provizoriu.
Plomba de portelan
Plomba de portelan este un tip diferit de obturatie, se afla la granita dintre plomba si coroana dentara si este considerata o plomba foarte rezistenta (1).
Cand trebuie inlocuite plombele?
Se intampla frecvent ca pe parcursul vietii o plomba sa se uzeze astfel incat sa necesite o inlocuire. De cele mai multe ori, pacientul nu realizeaza acest lucru decat atunci cand apare o anumita sensibilitate dentara, dar medicul poate constata uzura unei carii la un simplu control de rutina. Cu ajutorul unui instrument dentar, stomatologul sondeaza in jurul marginilor plombei, pentru a se asigura că dintele este inca sigilat. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii dentare pentru a vedea daca exista carii sub plomba, sau undeva in apropiere (1). Marimea obturatiei dentare este importanta, in sensul ca o plomba mai mica rezista mai mult decat una mai mare.
Important de retinut!
Un dinte inflamat sau sensibil poate indica, de asemenea, ca plomba trebuie inlocuita.
Indiferent de marimea plombei, daca aceasta cade sau apar fisuri in ea trebuie inlocuita imediat.
Dupa o obturatie dentara poti sa te speli pe dinti imediat. Se recomanda sa te speli pe dinti de 2 ori pe zi si sa folosesti ata dentara o data pe zi.
Dintii tratati prin obturatie dentara au nevoie de ingrijire speciala. Pentru a prelungi durata de viata a unei plombe, dar si pentru a avea o sanatate orala buna, este nevoie de o rutina de ingrijire. Igiena orala este una dintre cele mai bune investitii facute pentru sanatate in general.
Cum afecteaza dieta plombele dentare?
Viata plombelor depinde de consumul de alimente zaharoase, pentru ca zaharul poate produce noi carii sub plombele existente, dar si sub dintii anterior sanatosi. Iata ce trebuie sa stii:
muscarea din bomboane, nuci, gheata si alte alimente tari poate creste uzura plombelor;
se recomanda renuntarea la guma de mestecat si alte bomboane lipicioase care pot disloca plombele de la locul lor;
in cazul plombelor din rasini compozite se recomanda atentie la bauturi precum ceai sau cafea, pentru ca acestea pot pata dintii (2).
Cand trebuie consultat stomatologul?
Daca ai o sanatate dentara buna, se recomanda consultul stomatologului 1-2 ori pe an. Daca ai probleme dentare (inclusiv gingivale), se recomanda controale stomatologice de mai multe ori pe an. Este indicata vizita la medicul stomatolog in urmatoarele situatii:
gingiile sunt inflamate sau sangereaza;
dintii sunt sensibili;
apar dureri de dinti, gingie sau maxilar;
apare o dificultate la mestecarea alimentelor;
exista o persistenta a unei respiratii urat mirositoare;
se dezvolta o leziune bucala.
Cum poti creste durata de viata a plombelor dentare?
Iata ce masuri ar trebui sa iei pentru a creste durata de viata a plombelor:
spala-te pe dinti de cel putin 2 ori pe zi cu o pasta de dinti pe baza de fluor;
foloseste ata dentara o data pe zi;
evita dulciurile si alimentele lipicioase;
foloseste apa de gura pentru a reduce bacteriile din cavitatea bucala;
renunta la fumat.
Vizitele anuale sau bianuale la medicul stomatolog, spalatul pe dinti de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si utilizarea apei de gura antibacteriene ajuta la cresterea duratei de viata a plombelor si te ajuta sa ai o dantura sanatoasa.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Dr ALEXANDRA FAGETEANU
Medic stomatolog
Clinicile dentare Dr. Leahu
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Healthline, How long do fillings last?: https://www.healthline.com/health/how-long-do-fillings-last
Parker Dental & Orthodontics, Do fillings need to be replaced?: https://www.parkerdentalandortho.com/blog/do-fillings-need-to-be-replaced/
Tompkins Dental, How long should a filling last?: https://www.tompkinsdental.com/blog/how-long-should-a-filling-last