Epistaxisul (sangerarea nazala): ce afectiuni poate indica
Interiorul nasului este captusit cu o mucoasa extrem de subtire si foarte vascularizata. Drept rezultat, pot aparea deseori sangerarile nazale. Acestea, cunoscute si sub numele de epistaxis, reprezinta de obicei o problema minora, insa pot fi si un semn ca pacientul sufera de afectiuni mai grave. Iata ce ar trebui sa stii despre hemoragiile nazale si ce e de facut daca ai de-a face cu acest fenomen.
Ce este epistaxisul?
Epistaxisul, sau sangerarea nazala, apare atunci cand tesutul din interiorul nasului sufera o mica leziune. Aceasta leziune usoara duce la aparitia hemoragiei deoarece mucoasa nazala are multe vase de sange, aflate foarte aproape de suprafata acesteia.
Odata ce ai suferit o sangerare nazala, aceasta poate reaparea. Acest lucru este posibil deoarece, odata ce o anumita zona a fost afectata si un anumit vas a inceput sa sangereze, leziunea va continua sa se deschida daca vor exista in continuare factori declansatori.
De ce apare sangerarea nazala?
Epistaxisul poate avea atat cauze locale, dar poate aparea si drept semn al unei alte afectiuni. Este important sa cunosti toate situatiile in care acest simptom isi poate face aparitia, astfel incat sa poti depista la timp orice situatie alarmanta. De obicei, sangerarea nazala este o problema minora produsa de un factor local dar, daca prezinti si alte simptome mai serioase, este recomandat sa te prezinti la medic.
Iata care sunt cauzele locale ce pot duce la aparitia epistaxisului:
- Factori de mediu, precum un aer foarte uscat ce provoaca automat si uscarea tesutului din interiorul nasului;
- Afectiunile nazale - rinitele (inflamarea mucoasei) si racelile - sangerarea poate aparea in urma stranutului sau a suflarii nasului;
- Leziuni si traumatisme suferite la nivelul nasului, provocate de patrunderea unui corp strain in interiorul sau, accidentari sau scobirea puternica a mucoasei nazale;
- Deviatia de sept sau alte anomalii ale formei nasului;
- Contactul cu diverse substante ce pot provoca iritatii (de exemplu produse chimice);
- Prezenta unor tumori benigne (de exemplu polipi) sau maligne.
Epistaxisul poate aparea si drept simptom al unor afectiuni sau ca manifestare in diferite situatii. Acestea pot include:
- Hipertensiunea arteriala, afectiunile care afecteaza coagularea sangelui sau alte probleme cardiovasculare;
- Administrarea de anticoagulante;
- Insuficienta renala;
- Schimbarile hormonale, ca de exemplu cele suferite in timpul sarcinii;
- Expunerea la temperaturi foarte ridicate sau activitatea fizica foarte intensa.
Ce poti face in caz de sangerare nazala?
Daca ai de-a face cu un episod de epistaxis, poti apela la cateva metode de prim ajutor chiar si acasa, pentru a opri sangerarea. Evita sa te asezi pe spate, deoarece astfel risti ca sangele sa ajunga in gat. Ceea ce trebuie sa faci este sa ramai intr-o pozitie verticala si sa stai cu fata usor aplecata.
Aplica presiune pe nas in zona sa moale pentru a contribui la oprirea hemoragiei. Este recomandat sa apesi pe ambele nari si, in acest timp, sa folosesti gura pentru a respira. Insa, daca ai identificat exact nara care sangereaza, poti aplica presiune doar pe aceasta. Mentine aceasta presiune timp de 5-10 minute. Daca hemoragia inca nu s-a oprit, continua sa apesi timp de inca 10 minute.
Cand ar trebui sa mergi la medic?
Daca sangerarea nu s-a oprit nici dupa ce ai aplicat in continuu presiune pe nas timp de 15-20 de minute, este momentul sa mergi la urgente. De asemenea, daca episoadele de epistaxis au loc frecvent, sangerarea este una semnificativa sau este insotita si de alte simptome (stare generala proasta, lesin etc), nu trebuie sa eziti sa te prezinti la medic.
Alte situatii in care ar trebui sa primesti ingrijiri medicale sunt accidentele sau traumatismele puternice in zona nasului, dar si pierderea de sange directionata catre gat, nu in exterior. Aceasta din urma poate fi un semn al hipertensiunii.
Ce remedii sunt recomandate impotriva epistaxisului?
In functie de cauza exacta a sangerarii nazale, se pot recomanda mai multe remedii care sa contribuie la oprirea acesteia. Medicul poate recomanda cauterizarea vasului care provoaca sangerarea, fie sub anestezie locala folosind un dispozitiv electric, fie aplicand local o substanta chimica.
Pe moment, sangerarea poate fi oprita si prin tamponare cu ajutorul unor bandaje realizate din tifon care se introduc in interiorul nasului, in zona afectata. De asemenea, medicul poate recomanda si alte metode de interventie asupra cauzei locale (corectarea deviatiei anatomice a nasului, interventie directa asupra leziunii, remedii in caz de accidentare, interventii directe asupra posibilelor tumori).
Daca epistaxisul apare ca urmare a unei alte afectiuni, se pot recomanda medicamente potrivite acestora. De asemenea, in cazul unei afectiuni nazale precum rinita, medicul poate sugera utilizarea unor produse speciale de ingrijire a nasului (solutie salina) sau a unui nebulizator.
Atentie! Daca vei administra suplimente alimentare pentru sanatatea nasului, este important sa stii ca nu exista suficiente dovezi stiintifice legate de eficacitatea acestora impotriva afectiunilor ORL.
Cum poti preveni epistaxisul?
Poti limita aparitia sangerarilor avand grija de nasul tau, evitand miscarile bruste care pot cauza lezarea mucoasei si suflandu-ti nasul cu grija. De asemenea, poti apela si la folosirea unui dispozitiv pentru umidificarea aerului din locuinta ta. Incearca sa eviti acei factori care pot cauza o reactie alergica respiratorie, dar si activitatile sau obiceiurile ce iti pot creste tensiunea arteriala (de exemplu fumatul).
Nu in ultimul rand, nu uita sa mergi la medic oricand ai de-a face cu simptome persistente. Fie ca este vorba de o rinita suparatoare, o sangerare nazala mai puternica sau orice semne ca lucrurile nu sunt in regula, cere sfatul unui medic specialist.
Epistaxisul sau sangerarea nazala poate aparea destul de frecvent si, in majoritatea cazurilor, nu reprezinta o problema grava si nu ar trebui sa te ingrijoreze. Insa, acorda atentie tuturor semnelor si felului in care are loc hemoragia si mergi la urgente daca aceasta nu se opreste de la sine.