Apnee: Cauze, simptome, tratament
Adeseori, apneea de somn trece neobservata pentru simplul motiv ca pacientul doarme si nu este constient de ceea ce i se intampla. In acelasi timp, apneea de somn este un diagnostic care poate avea impact ulterior asupra starii de sanatate, prin urmare merita evaluata si tratata cu responsabilitate. In acest articol marca Dr. Max poti afla informatii complete despre cauze, factori de risc si variante de tratament pentru apneea in somn.
Apnee - definitie
Cand se discuta despre apnee, definitia este oprirea respiratiei. Apneea de somn este o tulburare de somn severa in cazul careia respiratia se opreste si este reluata in mod repetat. Persoanele care sforaie puternic sau care se simt obosite dupa un somn de 8 ore pe noapte sunt considerate suspecte de apnee in somn [1].
Exista 3 tipuri de apnee de somn:
- Apneea de somn obstructiva;
- Apneea de somn de origine centrala;
- Sindromul complex de apnee de somn (apneea mixta) [2].
Daca apneea de somn ramane netratata pentru perioade lungi de timp, ea poate contribui la declansarea unei patologii cardiace. De asemenea, apneea de somn il predispune pe pacient la o serie de accidente pentru ca, din cauza oboselii, capacitatea acestuia de concentrare scade semnificativ [3].
Cauzele care pot determina manifestarea sindromului de apnee in somn
In caz de apnee in somn, cauzele pot fi diferite, in functie de tipul de apnee diagnosticat.
Apneea de somn obstructiva
Apneea obstructiva survine atunci cand musculatura din partea posterioara a gatului se relaxeaza, determinand ingustarea cailor respiratorii. Organismul nu este suficient de bine oxigenat, iar creierul determina trezirea pe moment, pentru reluarea respiratiei corecte [4].
Uneori, aceasta trezire este atat de scurta, incat pacientul nici nu o constientizeaza. Alteori, ea poate fi insotita de o senzatie de lipsa de aer. Trezirile se pot repeta de pana la 30 ori pe ora, ceea ce impiedica organismul sa atinga fazele de somn profund, in care ar trebui sa se odihneasca [5].
Cauzele posibile ale apneei obstructive sunt:
- Obezitatea: depozitele de grasime din zona cailor respiratorii superioare exercita o presiune suplimentara asupra acestora;
- Circumferinta gatului: persoanele cu gatul gros au in general cai respiratorii mai inguste;
- Ingustarea cailor respiratorii superioare: poate fi vorba despre o mostenire genetica, despre polipi sau amigdale marite mult in volum in cazul copiilor, despre deviatia de sept;
- Sexul: barbatii sunt de 2 - 3 ori mai predispusi la a dezvolta apnee de somn decat femeile;
- Varsta: apneea de somn survine mai frecvent in cazul adultilor;
Istoricul familial: riscul de a suferi de apnee de somn este mai mare in cazul persoanelor care au membri in familie cu acest diagnostic; - Consumul de alcool, sedative sau tranchilizante: aceste substante contribuie la relaxarea musculaturii gatului, ceea ce agraveaza apneea de somn;
- Fumatul: riscul fumatorilor este de 3 ori mai mare decat al nefumatorilor, in ceea ce priveste apneea de somn. In plus, fumatul accentueaza inflamatia si retentia de fluid la nivelul cailor respiratorii superioare;
- Congestia nazala: nasul permanent infundat creste riscul de apnee obstructiva;
- Unele afectiuni: insuficienta cardiaca congestiva, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2 si boala Parkinson sunt cateva dintre diagnosticele care cresc riscul de aparitie a apneei de somn. Sindromul ovarelor polichistice, dereglarile hormonale, un atac vascular cerebral in antecedente sau bolile cronice de plamani contribuie, de asemenea, la declansarea bolii [6].
Apneea de somn de origine centrala
Apneea de somn de origine centrala este o forma mai putin intalnita de boala, in care creierul uita sa transmita semnalele nervoase catre muschii respiratori. Asta inseamna ca pur si simplu corpul uita sa respire.
Factorii de risc pentru apneea de somn de origine centrala sunt:
- Varsta: apare mai frecvent la persoanele de varsta a doua si a treia;
- Sexul: este mai frecvent diagnosticata la barbati decat la femei;
- Afectiunile cardiace: insuficienta cardiaca congestiva creste riscul de aparitie;
- Utilizarea calmantelor din categoria narcoticelor: opioidele cu actiune indelungata de tipul metadonei cresc riscul de apnee de origine centrala;
- Antecedentele de atac vascular cerebral: la pacientii care au suferit un AVC apneea de somn de origine centrala este o patologie intalnita cu frecventa crescuta [2].
Sindromul complex de apnee de somn
Sindromul complex de apnee de somn este o apnee mixta cu cauze obstructive si centrale. De cele mai multe ori, este intalnit la pacientii cu apnee de somn obstructiva care au fost pe tratament cu CPAP si care, in timp, au dezvoltat si apneea de somn centrala [7].
Simptomele care depisteaza apneea
Multe dintre simptomele de apnee de somn nu sunt identificate de catre pacient ci sunt observate de catre partenerul sau de somn. Ele includ:
- Sforait zgomotos;
- Episoade de oprire a respiratiei;
- Momente in care pacientul pare sa se inece sau sa se sufoce;
- Insomnii;
- Gura foarte uscata dimineata la trezire;
- Somnolenta si oboseala pe timpul zilei;
- Dificultati de concentrare;
- Dureri de cap matinale;
- Nervozitate;
- Hiperactivitate in caz de apnee in somn la copii;
- Depresie;
- Performante reduse la serviciu / scoala;
- Scaderea libidoului [8].
Factori de risc ai pacientilor care sufera de apnee
Conform studiilor efectuate, apneea de somn determina o crestere a riscului de a dezvolta diverse complicatii:
- Atac vascular cerebral;
- Sindrom metabolic, inclusiv diabet de tip 2 si hipertensiune;
- Probleme cardiovasculare din cauza aportului insuficient de oxigen;
- Probleme de concentrare, memorie, alte functii cognitive;
- Fibrilatie atriala;
- Simptome similare astmului;
- Boala renala cronica;
- Dementa [3].
Diagnosticarea apneei de somn
Suspiciunea de apnee de somn impune o evaluare atenta a simptomelor si urmarirea tiparelor de somn, plus o anamneza detaliata a persoanei care doarme in acelasi pat cu pacientul. Specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul apneei de somn se numeste somnologie.
Un diagnostic de certitudine presupune monitorizarea peste noapte, acasa sau la un centru dedicat. Printre testele recomandate se numara:
- Polisomnografia: un test in care pacientul este conectat la aparatura care ii monitorizeaza inima, plamanii si activitatea cerebrala, tiparele de respiratie, miscarile bratelor si ale picioarelor si concentratia de oxigen din timpul somnului;
- Somnografia simplificata: este un test care se poate efectua la domiciliu, care urmareste frecventa cardiaca, concentratia de oxigen, fluxul de aer si tiparele respiratorii. Din pacate, aceste dispozitive portabila nu au aceeasi fiabilitate ca polisomnograful, prin urmare e posibil ca recomandarea finala sa fie efectuarea unei polisomnografii complete [9].
Tipuri de tratament eficiente in tratarea acestui sindrom
In functie de cauzele determinante si de cat de grava este forma de boala, exista mai multe variante de tratament pentru apnee in somn:
- Tratament conservator;
- Tratament chirurgical.
La aceste doua categorii de interventii se adauga remedii naturiste care pot sustine eficienta tratamentului alopat. Ca in cazul oricarei alte afectiuni, un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, poate fi de mare ajutor; atunci cand medicul considera necesar, administrarea de suplimente alimentare ajuta la echilibrarea organismului si, eventual, contribuie la remedierea sindromului metabolic.
Tratamentul conservator
Tratamentul conservator se aplica in formele usoare de apnee de somn:
- Scaderea in greutate este foarte eficienta in cazul persoanelor supraponderale sau obeze. O scadere in greutate cu doar 10% este de natura sa reduca numarul de evenimente apneice pentru majoritatea pacientilor. Din pacate, scaderea in greutate s-ar putea sa fie dificila din cauza poftei de mancare crescute pe care o au pacientii si a modificarilor metabolice prin care trec acestia;
- Eliminarea alcoolului si a somniferelor din regimul de viata al pacientului este de natura sa scada riscul de aparitie a evenimentelor apneice;
- Somnul pe o parte poate elimina episoadele de apnee care, in varianta usoara a bolii, apar numai cand pacientul doarme pe spate. Utilizarea unei perne speciale care sa sustina pozitia pe o parte poate fi de ajutor;
- Tratarea sinuzitei sau a rinitei cronice imbunatateste fluxul de aer si reduce sforaitul, lucru care este de natura sa scada si numarul de episoade apneice [10].
Terapia mecanica
Positive Airway Pressure (PAP) este terapia de electie pentru formele moderate de apnee de somn obstructiva. In acest tip de tratament pacientul poarta o masca ce ii acopera gura si nasul, in timp ce un curent usor de aer forteaza aerul sa patrunda in caile respiratorii. Presiunea este ajustata in asa fel incat sa se previna inchiderea acestora. Din pacate, dispozitivul este eficient doar in perioada in care este in functiune, fara sa trateze cauzele tulburarii [2].
Exista mai multe tipuri de aparatura medicala din aceasta categorie: cele mai multe dintre dispozitive au o presiune constanta, dar sunt si variante care permit ajustarea presiunii la timpii respiratori. Cel mai cunoscut aparat pentru apnee este cunoscut sub denumirea de CPAP [1].
Sistemele de avansare a mandibulei
Aceste dispozitive medicale sunt recomandate persoanelor cu forme usoare sau medii de apnee de somn obstructiva. Poate fi vorba despre gutiere sau despre dispozitive care imping mandibula catre inainte, prevenind situatia in care limba blocheaza partea posterioara a gatului [2].
Stimulatorul de nerv hipoglos
Acest dispozitiv se implanteaza sub piele, in partea dreapta a pieptului, cu electrozi in zona gatului si in zona intercostala. Inainte de culcare, aparatul este pornit cu ajutorul unei telecomenzi, urmand sa stimuleze periodic nervul hipoglos, care va corecta pozitia limbii si a palatului moale pentru a preveni obstructia cailor respiratorii [1].
Tratamentul chirurgical al apneei de somn
Tratamentul chirurgical poate fi aplicat atat persoanelor care sufera de apnee de somn, cat si celor care sforaie foarte puternic. Tehnicile sunt adaptate problemelor specifice si se aplica in general pacientilor care au o cantitate mare de tesut care obstrueaza nasul sau gatul: deviatie de sept nazal, amigdale foarte mult marite, mandibula subdimensionata si asa mai departe [3].
In general, tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor care nu au raspuns la metodele de tratament conservativ. Fiind vorba despre tehnici in general minim invazive, ele pot fi efectuate, in marea lor majoritate, cu internare de zi sau de cel mult 3 zile [6].
Apnee in somn - remedii naturiste
In completarea diagnosticului si tratamentului alopat, exista o serie de remedii din categoria celor naturiste pe care merita sa le incerci pentru a scapa de simptomele neplacute ale apneei de somn. Cateva variante de tratament naturist pentru apnee sunt:
Acupunctura
Acupunctura este un tratament alternativ promitator, desi studiile efectuate pana in prezent au implicat un numar relativ redus de pacienti [3]. Este de preferat sa ceri opinia unui medic inainte de a cauta un specialist in acupunctura si sa nu renunti la tratamentul recomandat, dar uneori poate fi o idee buna sa apelezi la ea inainte de a te interesa de un pret pentru operatie de apnee.
Remedii din plante
Cand vorbim despre apnee in somn, tratament naturist din plante care sa fi fost studiat conform rigorilor cercetarii stiintifice nu exista. Pe de alta parte, exista pacienti care sustin ca remedii naturiste de tipul valerianei au produs o imbunatatire a starii generale si o reducere a simptomelor.
Desi nu e genul de afectiune care sa ii ingrijoreze pe pacienti, apneea in somn se poate asocia cu o patologie suficient de severa incat sa trezeasca interesul medicilor. Daca bifezi simptomele care te duc cu gandul la apnee in somn, contacteaza medicul cat mai repede pentru investigatii si tratament.
Bibliografie:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20377636 afisat la 29.03.2022
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8718-sleep-apnea afisat la 29.03.2022
- https://www.sleepapnea.org/learn/sleep-apnea/# afisat la 29.03.2022
- https://www.sleepfoundation.org/sleep-apnea afisat la 29.03.2022
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-apnea afisat la 29.03.2022
- https://medlineplus.gov/sleepapnea.html afisat la 29.03.2022
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-dangers-of-uncontrolled-sleep-apnea afisat la 29.03.2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/178633#symptoms afisat la 29.03.2022
- https://www.healthline.com/health/sleep/obstructive-sleep-apnea#treatment afisat la 29.03.2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/327121 afisat la 29.03.2022