IQ: ce este si cum se masoara
Poate deja ti-ai pus intrebarea: Oare sunt o persoana inteligenta?.
De-a lungul timpului, inteligenta ca ansamblu de caracteristici si functii a fost romantizata ca fiind un concept care depaseste simtul comun. Este adevarat ca una dintre caracteristicile inteligentei se refera la abstractizarea conceptelor si a lumii in general, dar nu inseamna doar acest lucru.
Ce este IQ-ul?
IQ-ul reprezinta un coeficient de inteligenta destinat sa evalueze si sa delimiteze abilitatile si potentialul intelectual al unei persoane.
Scorul IQ realizat de o persoana nu este un numar izolat, limitat. Ci reprezinta modul in care rezultatele unui individ supus unui test IQ se compara cu cele ale altor persoane de aceeasi varsta si cu factori socio-demografici apropiati.
Termenul de IQ a fost intentat in 1912 de psihologul William Stern si provine din conceptul german de intelligenzquotient.
In acea vreme, IQ-ul era reprezentat ca un raport intre varsta mentala si varsta propriu zisa inmultit cu 100.
In acest caz, daca o persoana cu varsta propriu-zisa sau cronologica de 10 ani ar avea o varsta mentala tot de 10 ani, IQ-ul ar fi echivalent cu 100. Cu toate acestea, daca varsta mentala ar fi mai mare decat varsta cronologica (de exemplu, 12 ani in loc de 10), atunci IQ-ul ar fi de 120.
Aceste numere se incadreaza intr-o delimitare standard intre: inteligenta scazuta, inteligenta medie, inteligenta crescuta si geniu. Fiecare coeficient evidentiaza abilitatile intelectuale ale unei persoane.
Caracteristicile inteligentei
Caracteristicile inteligentei sunt abilitati fundamentale care definesc ce inseamna sa fii inteligent in general. Acestea pot fi utilizate pentru a modela inteligenta indivizilor, animalelor si tehnologiilor.
Iata care sunt caracteristicile de baza ale inteligentei [3]:
Constientizarea de sine
Constientizarea de sine este o abilitate intalnita in randul persoanelor inteligente si se refera la capacitatea de examinare si intelegere a naturii proprii, a motivatiilor, caracteristicilor, comportamentelor si emotiilor.
Imaginatia
Aceasta caracteristica a inteligentei reprezinta capacitatea unui individ de a se gandi la lucruri care nu exista in lumea reala sau de a efectua actiuni care depasesc simtul comun universal.
Imaginatia reprezinta fundamentul inventiilor care stau la baza culturii umane si a cresterii economice.
Intentionalitatea
Intentionalitatea este capacitatea de a dezvolta un scop in viata si de a face tot posibilul in directia acestuia.
Inteligenta cristalizata
Aceasta caracteristica a persoanelor inteligente se refera la capacitatea lor de a rezolva un set de probleme cu care s-au mai intalnit in trecut.
Inteligenta fluida
Fata de cea cristalizata, inteligenta fluida se refera la abilitatea unui individ de a rezolva un set de probleme noi, cu care nu s-a mai intalnit si la care nu s-a gandit pana in acel moment.
Gandirea abstracta
Limbajul uman este plin de concepte abstracte intrucat oamenii gandesc foarte mult in abstractiuni pe care nu le constientizeaza.
Astfel, gandirea abstracta este o abilitate contientizata a persoanelor inteligente prin care dezvolta si se gandesc la concepte care difera de realitatea concreta.
Gandirea rationala
Fata de cea abstracta, gandirea rationala se refera la capacitatea individului de a aplica gandirea logica in situatii complexe si deseori ambigue, cum ar fi experienta umana.
Gandirea strategica
Gandirea strategica se refera la capacitatea de identificare a nevoilor, problemelor si solutiilor pentru acestea pentru a prospera intr-un mediu de constrangere si concurenta. Gandirea strategica este deseori utilizata in zonele de business.
Recunoasterea unor modele
Recunoasterea modelelor este extrem de complexa intrucat priveste abilitatea unui individ de a gasi modele semnificative in tot mediul inconjurator si in sine. Recunoasterea modelelor extinde aria constientizarii.
De exemplu, poti sa constientizezi si sa recunosti un model comportamental bazat pe o experienta din trecut care a fost declansat de o situatie asemanatoare.
Inteligenta sociala
Inteligenta sociala este o caracteristica importanta a inteligentei care are legatura in acelasi timp si cu inteligenta emotionala. Aceasta reprezinta abilitatea de a conduce cu succes relatiile umane, emotiile si aspectele legate de politica.
Aceste caracteristici sunt innascute si dezvoltate de un individ in primii ani de viata. Cu toate acestea, anumite afectiuni mentale precum depresia, anxietatea si stresul cronic pot afecta functiile inteligentei pe termen lung.
Anumite planuri de tratament in aceasta directie pot include suplimente alimentare naturale. Adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru mai multe informatii.
Ce este potentialul de inteligenta?
Potentialul de inteligenta sau mai bine cunoscut sub forma de inteligenta nativa si inteligenta fluida este atat o forma, cat si o caracteristica a inteligentei legata de intelectul unei persoane mostenit de la predecesorii sai.
Potentialul de inteligenta nu are legatura cu valorile culturale si educationale in care o persoana este crescuta. De aceea, potentialul de inteligenta se masoara prin teste non-verbale care presupun examinarea imaginilor si simbolurilor [4].
Aceasta forma a inteligentei poate ajuta un individ sa se adapteze la contexte si medii noi, adoptand caracteristicile si valorile acestora.
Fiind considerata o inteligenta fluida, putem asocia potentialul de inteligenta cu un lichid adaptabil si fara forma care prinde contur in situatia in care se afla.
Practic, potentialul de inteligenta ne demonstreaza cat de usor adaptabile si rapide sunt cunostintele unei persoane pentru a procesa, invata si gasi solutii noi la probleme nemaintalnite.
Ce este inteligenta cristalizata?
Deci, daca potentialul de inteligenta sau inteligenta fluida se refera la capacitatea nativa de rezolvare a problemelor si abstractizare, ce este mai exact inteligenta cristalizata?
Forma cristalizata a inteligentei se refera in ansamblu la procesul de invatare. Acest lucru inseamna tot setul de cunostinte invatate la scoala sau din propria experienta [5].
Astfel, cunostintele invatate sunt cele care afecteaza modul in care poti indeplini diferite sarcini pe parcursul vietii, cum ar fi: intelegerea lecturii, dezvoltarea vocabularului etc.
In acest caz, totul se rezuma la fapte si experiente in general. Pe masura ce vei continua sa inveti din ce in ce mai mult, inteligenta ta cristalizata va deveni si mai puternica.
Totodata, cresterea inteligentei cristalizate are legatura si cu stilul de viata a unei persoane.
Astfel, daca alegi sa consumi diferite alimente care iti hranesc creierul, te vei angaja in activitati fizice regulate etc., iti va fi mult mai usor sa imbunatatesti inteligenta cristalizata.
Fata de inteligenta fluida care poate sa scada in timp, inteligenta cristalizata creste mai mult pe masura ce imbatranesti. Acest lucru se intampla pentru ca, odata cu varsta, ai mai multe oportunitati educationale si treci prin mai multe experiente.
Cum se masoara IQ-ul?
Denumite oficial teste pentru masurarea coeficientului intelectual, examinarea IQ-ul poate lua mai multe forme. Diferite tipuri de teste IQ pot ajuta la diagnosticarea dizabilitatilor intelectuale sau la masurarea potentialului intelectual al unui individ [1].
Daca ai in vedere testarea propriului coeficient intelectual, adreseaza-te medicului pentru o evaluare controlata.
Testele pentru masurarea coeficientului intelectual sunt dezvoltate de psihologi specializati, iar cele mai multe sunt destinate copiilor de varsta scolara elementara. Unele dintre acestea pot fi utilizate si pentru adulti [1].
Cele mai frecvente tipuri de teste IQ utilizate atat pentru copii, cat si pentru adulti sunt:
- Scala de inteligenta Stanford - Binet;
- Inteligenta nonverbala universala;
- Scala de capacitate diferentiala;
- Testul de realizare individuala Peabody;
- Testul de realizare individuala Wechsler;
- Teste de handicap cognitiv Woodcock Johnson III.
Toate rezultatele si scorurile testelor de IQ urmeaza o curba a coeficientelor. IQ-ul mediu are scorul de 100 si se afla in varful curbei intrucat majoritatea oamenilor au o inteligenta medie, intre 85 si 115 [1].
Clasificarea scorurilor in urma rezultatelor a fost standardizata astfel:
- Mai mult de 145 - Geniu, persoana foarte inteligenta;
- Intre 130 si 145 - IQ foarte ridicat;
- Intre 115 - 130 - IQ ridicat;
- Intre 85 - 115 - IQ mediu;
- Intre 70 si 85 - IQ sub media generala;
- Mai putin de 70 - IQ scazut.
Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste un consult medical sau testarea coeficientului de inteligenta. Adreseaza-te medicului specialist cu privire la evaluarea inteligentei si la identificarea unor dizabilitati cognitive posibile.
Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste pot interfera cu alte planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist pentru conformitate.
Surse de informare:
How is IQ Measured? Average and High IQ Meaning. https://www.iq-test.cc/resource/iq_measure_average_and_high_iq
Mensa International. What is IQ? https://www.mensa.org/iq/what-iq
Spacey, J. (2020, Ianuarie 24). 26 Characteristics of Intelligence. https://simplicable.com/en/intelligence-characteristics
Yugay, I. (2018, Decembrie 11). Fluid Intelligence Definition: What It Is and How to Increase It. https://blog.mindvalley.com/fluid-intelligence-definition/
Khan, N. (2022, Aprilie 20). What Is Crystallized Intelligence and Why Does It Matter? Medically reviewed by Boring-Bray, W.
https://www.betterhelp.com/advice/general/what-is-crystallized-intelligence-and-why-does-it-matter/