
Ce este uterul retrovers si ce implicatii are acesta asupra fertilitatii

Uterul retrovers este o varianta anatomica ce presupune o pozitionare putin diferita a uterului in cavitatea pelvina. In acest articol poti afla ce inseamna sa ai uter retrovers si ce implicatii are asta asupra vietii sexuale si a fertilitatii.
Ce este uterul retrovers?
Uterul retrovers este un uter care se curbeaza, la nivelul cervixului, catre zona lombara. In mod normal, uterul are o usoara inclinatie catre partea din fata a abdomenului; curbarea sa catre spate implica si o pozitionare diferita a cervixului si, implicit, poate determina unele simptome [1].
Care sunt cauzele uterului retrovers?
Din punct de vedere medical, uterul retrovers este considerat o varianta anatomica innascuta sau dobandita. Statistic vorbind, aproximativ 25% dintre femei au uter retrovers, prin urmare aceasta modificare nu este rara si e posibil sa aiba o componenta genetica [1].
Alteori, uterul poate deveni retrovers ca urmare a unei afectiuni care implica formara de aderente in zona pelvina:
- Endometrioza poate crea aderente care sa fixeze uterul intr-o pozitie orientata catre zona posterioara a cavitatii abdominale;
- Fibroamele uterine pot modifica forma uterului si pot determina inclinarea posterioara a acestuia;
- Boala inflamatorie pelvină netratata poate determina formarea de aderente cu efect asemanator endometriozei;
- Antecedentele chirurgicale in zona pelvina determina formarea de tesut cicatricial care poate modifica pozitia uterului;
- Antecedentele obstetricale, inclusiv o sarcina, pot determina relaxarea ligamentelor uterine si inclinarea uterului in alta directie decat cea considerata normala [4].
Uter retrovers - simptome
Uterul retrovers in sine nu determina nici un fel de simptome; majoritatea femeilor nici nu sunt constiente de aceasta particularitate anatomica. Atunci cand apar unele simptome, ele pot fi reprezentate de:
- Durere vaginala sau la nivelul zonei lombare in timpul contactului sexual;
- Durere in timpul menstruatiei;
- Dificultati la inserarea tampoanelor interne;
- Cresterea frecventei urinare sau o senzatie de presiune la nivelul vezicii urinare;
- Infectii ale tractului urinar,
- Incontinenta urinara usoara,
- Protruzia abdomenului inferior [2].
Uterul retrovers si fertilitatea
Uterul retrovers, in sine, nu ar trebui sa afecteze capacitatea unei femei de a ramane insarcinata sau de a duce sarcina la termen, mai ales ca, pe masura ce fetusul creste in dimensiuni, uterul este, oricum, orientat catre zona lombara [4].
In cazuri de infertilitate, implicatiile unui uter retrovers vor fi luate in discutie doar dupa excluderea celorlalte cauze posibile.
Pe de alta parte, uterul retrovers se poate asocia unor alte afectiuni care au impact asupra fertilitatii:
- Endometrioza;
- Boala inflamatorie pelvina;
- Fibromul uterin.
Fibromul uterin si endometrioza pot fi in general tratate prin interventii chirurgicale minore. Diagnosticata devreme, boala inflamatorie pelvina poate fi, de asemenea, tratata cu antibiotice.
Atunci cand nu se identifica o alta cauza posibila a infertilitatii, inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro pot fi considerate alternative eficiente pentru obtinerea unei sarcini [5].
Uterul retrovers si sarcina
Uterul retrovers nu afecteaza viabilitatea sarcinii, dar poate determina diverse inconveniente pentru gravida. De pilda, in timpul primului trimestru de sarcina, presiunea exercitata de uter asupra vezicii urinare poate fi mai mare decat in mod normal, ceea ce poate determina dificultati la urinare, o usoara incontinenta sau dureri de spate [6].
De asemenea, din punct de vedere ecografic, vizualizarea cavitatii uterine si a produsului de conceptie poate fi mai dificila in primele saptamani de sarcina. In acest caz, medicul are alternativa efectuarii unei ecografii transvaginale pentru a monitoriza evolutia [3].
Cresterea normala a uterului in timpul sarcinii face ca in saptamanile 10 - 12, deci la finalul primului trimestru, el sa depaseasca limitele cavitatii pelvine, moment in care nu mai are nici o importanta daca este inclinat catre zona lombara. Uneori, insa, aderentele care determina retroversiunea uterina tin uterul ancorat la nivelul pelvisului determinand o problema rara denumita uter incarcerat. Uterul incarcerat poate fi diagnosticat relativ devreme, iar interventia chirurgicala timpurie elimina riscul de avort spontan [1].
Printre simptomele uterului incarcerat se numara:
- Inabilitatea persistenta de a urina;
- Durerile abdominale in zona rectului;
- Constipatia;
- Incontinenta urinara [2].
Uterul retrovers si viata sexuala a cuplului
In mod normal, uterul retrovers nu ar trebui sa interfereze cu placerea sexuala. Uneori, insa, schimbarea orientarii cervixului poate determina disconfort in timpul contactului sexual, in functie de pozitia aleasa. Schimbarea pozitiei poate elimina disconfortul.
Avand in vedere localizarea joasa a uterului in cavitatea pelvina, sexul energic si penetrarea profunda pot determina durere si hematoame. Daca schimbarea pozitiei nu ajuta la eliminarea disconfortului, discuta acest lucru cu medicul [1].
Tratamentul uterului retrovers
Majoritatea femeilor cu uter retrovers sunt asimptomatice, iar in cazul lor nu se impune nici un fel de tratament. Atunci cand interventia este, totusi, necesara, exista mai multe optiuni.
Exercitiul fizic
Uneori, uterul poate fi manipulat manual si asezat in pozitia corecta. Manevra (realizata de catre medic) trebuie insotita de o serie de exercitii care antreneaza ligamentele si tendoanele care ar trebui sa il mentina astfel:
- Exercitiile Kegel;
- Stretching-ul efectuat prin tragerea, pe rand, a cate unui genunchi la piept;
- Contracțiile pelvine: stai intins pe spate, cu bratele pe langa corp. Inspira in timp ce ridici fesele de pe sol, mentine pozitia si opreste respiratia, expira cat lasi fesele inapoi pe sol [1].
Interventia chirurgicala
Uneori este necesara efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a repozitiona uterul si pentru a reduce sau elimina durerea. Desi tehnica dedicata este cea laparoscopica, transvaginal sau transabdominal, aceasta este, totusi, rezervata cazurilor severe, cand alte metode nu au reusit sa amelioreze calitatea vietii [3].
Uterul retrovers ramane, adesea, asimptomatic. In unele cazuri, el poate determina disconfort in timpul contactului sexual, disconfort care poate fi gestionat prin diferite metode. Uterul retrovers nu afecteaza fertilitatea sau capacitatea de a duce o sarcina la termen, dar se poate asocia cu alte afectiuni cu impact negativ asupra sansei de a procrea.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/health/womens-health/tilted-uterus#outlook afisat la 10.08.2022;
- betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/retroverted-uterus afisat la 10.08.2022;
- mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/multimedia/tipped-uterus/img-20008147 afisat la 10.08.2022;
- mayoclinic.org/tilted-uterus/expert-answers/faq-20058485 afisat la 10.08.2022;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320965#fertility afisat la 10.08.2022;
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23426-retroverted-uterus#:~:text=A%20retroverted%20uterus%20is%20a,during%20sex%20and%20painful%20menstruation. afisat la 10.08.2022.