Ce trebuie sa stii despre hipotensiunea arteriala?
Chiar daca oamenii se tem mai mult de hipertensiunea arteriala, asta nu inseamna ca hipotensiunea este mai putin periculoasa si nu merita cel putin tot atata atentie.
Hipotensiunea (sau tensiunea arteriala scazuta) este considerata acea valoare a tensiunii arteriale mai mica de 90 mmHg (milimetri coloana de mercur) pentru presiunea sistolica, si 60 mmHg pentru presiunea diastolica. Si cu toate acestea, practica a aratat ca ceea ce este considerata tensiune arteriala scazuta pentru o persoana, pentru o alta ar putea sa nu creeze probleme. Cu toate acestea, in principiu trebuie subliniat faptul ca, uneori, tensiunea arteriala scazuta poate pune viata in pericol.
Cauzele hipotensiunii variaza si sunt multiple, de aceea este important sa aflati ce cauzeaza scaderea tensiunii arteriale, si, daca este necesar, sa o tratati. Trebuie mentionat ca exista mai multe tipuri de hipotensiune:
- Hipotensiunea arteriala ortostatica(hipotensiune arteriala posturala). Aceasta reprezinta o scadere brusca a tensiunii arteriale atunci cand va ridicati de pe scaun sau din pat, dupa o perioada mai indelungata de sedere. Cauzele includ deshidratarea, repausul la pat pe termen lung, sarcina, anumite afectiuni medicale si unele medicamente. Acest tip de tensiune arteriala scazuta este frecvent intalnita la adultii in varsta si poate duce la lesin. In plus, fluxul de sange catre muschiul inimii si creier scade odata cu varsta, adesea ca urmare a acumularii de placi in vasele de sange. Se estimeaza ca 10% pana la 20% din persoanele peste 65 de ani au hipotensiune posturala.
- Hipotensiunea postprandiala. Aceasta scadere a tensiunii arteriale apare la una pana la doua ore dupa masa. Este cel mai probabil sa afecteze, de asemenea, adultii in varsta, in special cei cu hipertensiune arteriala sau boli ale sistemului nervos autonom, cum ar fi boala Parkinson. Hipotensiunea arteriala dupa masa este o cauza frecventa de ameteala. Acest lucru este cel mai frecvent dupa mesele consistente, care contin o multime de carbohidrati. Se crede ca este cauzata de acumularea de sange in vasele stomacului si intestinelor.
- Hipotensiunea mediata neuronal. Este o scadere a tensiunii arteriale care are loc dupa ce ati stat in picioare pentru perioade lungi de timp. Acest tip de tensiune arteriala scazuta afecteaza mai ales adultii tineri si copiii, fiind cel mai probabil rezultatul unei comunicari gresite intre inima si creier.
- Atrofia multipla a sistemului cu hipotensiune ortostatica. Denumita si sindromul Shy-Drager, aceasta tulburare rara afecteaza sistemul nervos care controleaza functiile involuntare, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si digestia, fiind mai des intalnita la adultii varstnici (in jurul varstei de 60 de ani), mai frecvent la barbati decat la femei. Sindromul este asociat cu o scadere excesiva a presiunii sangvine la ridicarea brusca in picioare.
Ce cauzeaza tensiunea arteriala scazuta
Cauza scaderii tensiunii arteriale nu este intotdeauna clara, dar poate fi asociata cu: sarcina, cu probleme hormonale cum ar fi tiroida inactiva (hipotiroidismul), diabetul zaharat sau glicemia scazuta (hipoglicemie), cu administrarea unor medicamente cum sunt anti hipertensivele, antidepresivele sau medicamentele prescrise in tratamentul bolii Parkinson, poate fi asociata cu insuficienta cardiaca, aritmiile cardiace (ritmuri anormale ale batailor inimii), largirea sau dilatarea vaselor de sange, epuizarea cauzata de caldura sau insolatie sau bolile hepatice.
O scadere brusca a tensiunii arteriale, lucru care poate pune viata persoanei in pericol, poate avea urmatoarele cauze: pierderea de sange in hemoragiile masive, o temperatura scazuta sau, dimpotriva, ridicata a corpului, o afectare a muschiului cardiac, care provoaca insuficienta cardiaca, sepsis (infectia severa a sangelui), deshidratarea severa din varsaturi, diaree sau febra, o reactie la medicamente sau alcool ori o reactie alergica severa numita anafilaxie care provoaca batai neregulate ale inimii. Pentru unii oameni, tensiunea arteriala scazuta poate fi un semn al unei stari de sanatate subiacente, mai ales cand scade brusc sau se instaleaza insotita de simptome.
Simptomele hipotensiunii sunt reprezentate de ameteli, incetosarea vederii, instabilitate, greata, slabiciune, oboseala, probleme de concentrare, piele palida, moale, rece, puls slab si rapid precum si lesin.
Majoritatea medicilor considera ca tensiunea arteriala este prea scazuta numai daca provoaca simptome. Ametelile minore sau ametelile ocazionale pot fi cauzate de multe lucruri, cum ar fi, de exemplu, faptul ca persoana a stat prea mult la soare.
Daca aveti in mod constant valori scazute ale tensiunii arteriale dar va simtiti bine, medicul va poate monitoriza doar in timpul controalelor de rutina, deci exista si posibilitatea sa nu „surprinda” exact atunci valoarea cea mai scazuta. Ar fi de mare ajutor daca ati tine un jurnal in care sa pastrati o evidenta a simptomelor, notand cand apar scaderile de tensiune si ce activitate aveati in acele momente. Luati legatura cu medicul atunci cand:
- Aveti oricare dintre simptomele mai sus enumerate;
- Ati fost diagnosticat cu hipotensiune si va confruntati cu o crestere a frecventei simptomelor, cum ar fi lesinurile;
- Aveti simptome in urma administrarii de medicamente, fie ca este vorba despre cele pe baza de prescriptie medicala sau cele procurate „la liber”;
Cand tensiunea arteriala scade sever, exista un pericol semnificativ ca organismul sa nu primeasca suficient oxigen pentru a-si indeplini functiile normale. Scaderea nivelului de oxigen poate duce la afectarea functionarii inimii si creierului si poate provoca dificultati de respiratie. Cineva cu tensiune arteriala scazuta isi poate pierde cunostinta sau intra in stare de soc.
Daca medicul v-a prescris tratament, va trebui sa il urmati exact asa cum a fost prescris. Luati-va medicamentele in mod corect si consecvent, nu opriti tratamentul si nu modificati dozele. Doar medicul este abilitat sa faca astfel de modificari!
In functie de cauze, la unele persoane hipotensiunea cronica poate fi tratata eficient prin modificarea dietei si a stilului de viata:
- Introduceti in dieta o cantitate mai mare de sare;
- Limitati consumul de bauturi alcoolice, dar cresteti-l pe cel de bauturi nealcoolice; nu uitati ca va trebui sa consumati cantitati mai mari de lichide, in special in sezonul cald si atunci cand suferiti de o boala virala cum ar fi raceala sau gripa;
- Rugati-va medicul sa evalueze medicamentele prescrise si eliberate fara prescriptie medicala pentru a vedea daca acestea ar putea cauza simptomele;
- Faceti exercitii fizice regulate pentru a stimula fluxul sanguin;
- Aveti grija cand va ridicati din pozitia culcat in sezut sau in picioare. Pentru a ajuta la imbunatatirea circulatiei, masati-va picioarele si gleznele de cateva ori inainte de a va ridica. Atunci cand va ridicati din pat, stati drepti pe marginea patului cateva minute inainte de a va ridica in picioare;
- Dormiti pe o perna mai inalta;
- Evitati ridicarea de greutati;
- Nu stati nemiscat, pe loc, pentru perioade lungi de timp;
- Evitati expunerea prelungita la apa fierbinte, cum ar fi dusurile fierbinti si sauna. Daca ametiti, asezati-va. Poate fi util sa aveti la indemana un scaun pentru cazul in care trebuie sa va asezati.
Cum stii daca suferi de hipotensiune
Tensiunea arteriala scazuta nu este intotdeauna un semn al unei probleme. Medicul va hotari daca este vorba de o afectare cronica sau a fost una ocazionala. Dar daca aveti simptome de hipotensiune, medicul poate diagnostica afectiunea si poate descoperi cauza. O gama larga de afectiuni de baza pot provoca simptomele hipotensiunii, de aceea este importanta identificarea cauzei tensiunii arteriale scazute astfel incat sa se poata administra un tratament adecvat.
Daca este necesar, foloseste ciorapi elastici de sustinere (compresie) care sa acopere gambele si coapsa. Acestia pot ajuta la restrictionarea fluxului de sange catre picioare, mentinand astfel mai mult sange in partea superioara a corpului.
Pentru a evita problemele cu tensiunea arteriala scazuta si pentru a reduce episoadele de ameteli dupa mese, incercati sa mancati mese mai mici si mai dese, sa reduceti consumul de carbohidrati, sa va odihniti dupa ce ati mancat si sa evitati sa luati medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale inainte de mese.