Ce sunt acarienii si de ce sunt acestia un pericol pentru sanatate
Ce sunt acarienii?
„Acarieni” este un termen utilizat in mod obisnuit cu referire la un grup de organisme asemanatoare insectelor, care pot provoaca iritatii sau muscaturi. In timp ce unii acarieni paraziteaza animalele, inclusiv omul, altii se hranesc cu plante. Majoritatea acarienilor nu intra niciodata in contact cu oamenii, dar daca o fac, pot afecta sanatatea unei persoane.
Cu ce fel de acarieni poti intra in contact?
- Dermatophagoides spp.
Desi sunt invizibili cu ochiul liber, acarienii de praf sunt totusi reali. S-a demonstrat ca, la fel ca gandacii, acarienii de praf si fecalele lor pot deveni unul dintre cei mai obisnuiti alergeni din aer. Majoritatea persoanelor diagnosticate ca fiind alergice la “praful de casa” sunt, de fapt, alergice la acarienii de praf. Desi se pot depune pe imbracaminte, aceste organisme nu traiesc pe oameni. Se hranesc cu fulgi de piele moarta care se elimina de la oameni si animale. Mobilierul tapitat, pernele si saltelele adapostesc, de obicei, mai multi astfel de acarieni.
- Sarcoptes scabiei
Acarienii scabie infesteaza mamiferele, inclusiv omul. Cele mai multe infestari umane rezulta din contactul de la persoana la persoana. Desi se pot transfera de la animale la oameni si invers, exista mai multe tipuri de acarieni scabie, fiecare avand o specie gazda preferata pe care se reproduce. Scabia este cea mai frecventa si importanta afectiune care rezulta din infestarea cu acarieni a oamenilor. Spre deosebire de alti acarieni, acarienii scabiei intra in piele, chiar sub suprafata pielii, unde depun oua. Acesti acarieni se hranesc cu piele si secretiile sale. Intregul ciclu de viata este petrecut pe gazda. Fara o gazda, ei supravietuiesc doar cateva zile. La persoanele neexpuse anterior, o infestare cu scabie poate trece neobservata mai mult de o luna. Apoi, se dezvolta iritatii severe si mancarime, in special noaptea.
- Pyemotes spp.
Acesti acarieni, inclusiv acarianul de fan, infesteaza produsele depozitate. Oamenii sunt muscati atunci cand intra in contact cu paie, fan, ierburi, frunze, seminte sau alimente similare. Unii acarieni ataca insectele care traiesc in locuri protejate. Atunci cand sunt separati de prada lor, acestia pot contacta si musca alte animale, inclusiv oamenii. Acarienii nu pot fi vazuti si muscaturile nu sunt simtite, dar lasa urme rosii care pot semana cu o eruptie cutanata. Din fericire, acesti acarieni nu pot trai pe oameni si nu supravietuiesc in interiorul casei.
- Liponyssoides sanguineus, Laelaps echidna, Ornithonyssus spp, Dermanyssus gallinae, Cheyletiella spp.
Acarienii de rozatoare pot musca oamenii atunci cand gazdele lor mor sau isi abandoneaza cuiburile. Trei tipuri de acarieni de rozatoare pot musca oamenii: acarianul de soarece de casa (Liponyssoides sanguineus), acarianul spinos de sobolan (Laelaps echidna) si acarianul tropical de sobolan (Ornithonyssus bacoti). Ei prefera locurile calde din casa, din jurul tevilor, acolo unde traiesc rozatoarele. Muscatura acarianului este dureroasa si provoaca iritatii ale pielii si mancarime.
Acarienii aviari care infesteaza in mod normal pasarile, musca si oamenii. Acarianul nordic de pasari (Ornithonyssus sylviarum) si acarianul de pui (Dermanyssus gallinae) infesteaza in primul rand puii, dar si porumbeii, graurii si vrabiile. Acesti acarieni pot provoca mancarime la persoanele care se ocupa de animalele de companie infestate.
Ce manifestari poti avea daca intri in contact cu acarienii?
Deoarece exista diferite tipuri de acarieni, simptomele muscaturii pot varia. Un efect comun al tuturor muscaturilor este mancarimea.
Alte simptome cu care te poti confrunta pot include:
- pete rosii pe piele;
- leziuni ale pielii;
- inflamatia pasajelor nazale cu stranut, ochi rosii sau aposi, congestie nazala;
- tuse;
- durere;
- pielea de sub ochi umflata, de culoare albastra.
Daca alergia la acarienii de praf contribuie la dezvoltarea astmului, este posibil sa te confrunti cu:
- dificultati de respiratie;
- insuficienta toracica sau durere;
- respiratie suieratoare;
- insomnii cauzate de dificultati de respiratie.
Ce poti face daca ai fost expus la contactul cu acarieni?
Persoanele care sufera de reactii alergice sau astm trebuie sa consulte de urgenta un medic.
Daca ai fost expus la acarieni, fa tot posibilul de a-i elimina cat mai curand! Cu cat un acarian sta mai mult pe piele, cu atat simptomele pot deveni mai grave.
Fa o baie fierbinte, cu sapun si freaca pielea cu un prosop pentru a scapa de acarieni. Mancarimea de la muscaturile lor poate deveni foarte intensa, dar poate fi usurata prin utilizarea unui medicament pentru alergii sau prin aplicarea in zona afectata a unei creme cu hidrocortizon.
Medicul iti poate indica administrarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, medicul poate recomanda practicarea unor terapii precum:
- Imunoterapie.
- Irigare nazala.
Atentie! Solicita asistenta medicala daca te confrunti cu o iritatie a pielii cauzata de acarieni! Atunci cand acestia au fost identificati cu ajutorul unor teste de alergie, se pot utiliza masuri de control adecvate.
Cum poti preveni contactul cu acarienii din interiorul casei?
Iata ce masuri de sanatate si igiena pot preveni contactul cu acarienii:
- Elimina sursa. Pentru a evita sa fii muscat de aceste microorganisme, cauta sursa de infestare si scapa de ea imediat prin aspirarea zonei. Sigileaza lucrurile pe unde pot intra acarienii.
- Aspira in mod regulat. Foloseste un aspirator cu o punga de microfiltru dublu stratificat sau un filtru de aer (HEPA) pentru a ajuta la reducerea emisiilor de praf. Asteapta aproximativ doua ore inainte de a reveni in camera aspirata.
- Indeparteaza praful. Pentru a curata praful, foloseste un mop sau o carpa umeda in favoarea materialelor uscate. Acest lucru impiedica praful sa se reinstaleze.
- Draperiile, covoarele si mobilierul trebuie curatate in mod regulat.
- Spala asternuturile saptamanal. Spala toate cearsafurile si fetele de perna in apa fierbinte, la cel putin 60 grade C pentru a ucide acarienii de praf si pentru a elimina alergenii.
- Mentine umiditatea scazuta. Daca locuiesti intr-un climat umed sau intr-o locuinta care nu este bine ventilata, ia masurile necesare. Un dezumidificator sau un aparat de aer conditionat poate ajuta la mentinerea umiditatii scazute.
- Mentine aerul purificat. Instaleaza un filtru de aer (HEPA) pentru a ajuta la prevenirea alergenilor, inclusiv a particulelor de acarieni de praf.
- Foloseste produse de ingrijire a corpului adecvate.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome care pot fi asociate unor alergii sau muscaturi, adreseaza-te medicului! Muscaturile si alergiile la acarieni pot afecta atat adultii, cat si copiii.
Surse de informare:
Illinois Department of Public Health. “Mites Affecting Humans”, Illinois Department of Public Health, 2022
https://dph.illinois.gov/topics-services/environmental-health-protection/structural-pest-control/mites-affecting-humans.html Accesat in 13.08.2022.
Mayo Clinic. “Dust mite allergy.”, Mayo Clinic, 2022,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173 Accesat in 13.08.2022.
Ratini, Melinda. “What to Know About Mites.”, Webmd, 2021,https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-mites Accesat in 13.08.2022.