Parabeni: ce sunt, rol, pericolele utilizarii lor
Parabenii au fost introdusi pentru prima data in 1930 si sunt cei mai utilizati conservanti in produsele cosmetice si farmaceutice [1]. Rolul lor este de a impiedica dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor, in vederea protejarii consumatorilor si a utilizatorilor. În ultimii ani, au existat studii care au sugerat o legatura intre expunerea la parabeni si aparitia anumitor afectiuni, insa datele nu au fost concludente pentru a sustine evitarea sau interzicerea utilizarii acestora [2]. Citeste in continuare si afla ce sunt parabenii si care sunt semnalele de alarma legata de utilizarea acestora.
Ce sunt parabenii?
Parabenii sunt o clasa de compusi a caror denumire deriva de la un precursor comun, acidul PARA-hidroxiBENzoic [1]. Cei 4 compusi utilizati in prezent sunt metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul si butilparabenul [3]. Acestia difera in principal prin masura in care se dizolva in apa si prin spectrul de activitate antimicrobiana, fiind utilizati cel mai frecvent in combinatie cu alti parabeni sau cu alti conservanti pentru a acoperi cat mai multe microorganisme.
Care este rolul parabenilor?
Prin activitatea lor antimicrobiana, parabenii sunt folositi pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor in diferite produse alimentare, cosmetice sau medicamentoase. Parabenii au un spectru larg de activitate atat impotriva bacteriilor, cat si impotriva ciupercilor si a mucegaiurilor, insa efectul antimicrobian este mai pronuntat impotriva acestor din urma [1].
Care sunt modalitatile de expunere la parabeni?
O multitudine de alimente, produse cosmetice (inclusiv produse de machiaj sau creme de ras) si medicamente contin parabeni cu scopul de a evita contaminarea acestora cu microorganisme. Oamenii pot fi expusi la parabeni prin atingerea, consumul sau inghitirea produselor care contin parabeni. Parabenii din produsele cosmetice ajung in organism in urma absorbtiei prin piele, in timp ce parabenii din alimente si medicamente sunt absorbiti din tractul digestiv in urma ingestiei. Ulterior, acestia sunt excretati in urina.
În urma unui studiu realizat de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, femeile au avut o concentratie de parabeni in urina de 7 ori mai mare decat barbatii, aspect ce reflecta frecventa mai mare a utilizarii produselor cosmetice. Conform CDC, prezenta parabenilor in urina nu este implicit legata de aparitia unor efecte nocive asupra sanatatii persoanelor expuse [4].
De asemenea, parabenii sunt utilizati si in formularea unor medicamente cu administrare parenterala precum antibiotice, corticosteroizi, anestezice locale sau substante chimioterapice [1].
Care sunt riscurile asociate expunerii la parabeni?
Reactiile alergice
Reactiile de hipersensibilitate cutanata de tipul dermatitei de contact provocate de parabeni au fost descrise la persoane care au luat contact cu produse topice cu parabeni, precum produse cosmetice pentru fata, medicamente cu administrare topica, gel pentru ecografie sau pansamente medicamentoase. Prevalenta dermatitei alergice de contact determinata de expunerea la produse cu parabeni este scazuta (intre 0 si 4,2%), fiind in general asociata cu aplicarea respectivelor produse pe pielea lezata.
Efectele hormonale
Efectul estrogenic al parabenilor a fost descris la finalul secolului trecut, fiind mai potent in cazul butilparabenului si al propilparabenului comparativ cu moleculele mai mici (metilparabenul si etilparabenul) [1]. Studiile pe animale au evidentiat o asociere intre expunerea la butilparaben si propilparaben si afectarea secretiei de testosteron, insa efectul nu a fost observat in cazul metilparabenului si al etilparabenului. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe animale au fost considerate divergente, nefiind suficiente pentru enuntarea unor concluzii clare [5].
La inceputul anilor 2000 au fost emise ipoteze cu privire la implicarea parabenilor in aparitia cancerului de san. Cateva studii au evidentiat o concentratie crescuta a parabenilor la nivelul tumorilor mamare, insa, pe baza datelor disponibile, nu a putut fi stabilita o legatura directa intre expunerea la parabeni si dezvoltarea cancerul de san, fiind necesare cercetari suplimentare [6].
Cat de sigura este utilizarea parabenilor?
În prezent, utilizarea parabenilor este permisa atat de autoritatile de reglementare din SUA (Administratia pentru Medicamente si Alimente - FDA) [2], cat si de cele din Europa (Comitetul Știintific pentru Siguranta Consumatorilor) [3]. Datele noi cu privire la efectele parabenilor asupra sanatatii umane sunt analizate in continuare pentru a permite utilizarea acestora in siguranta [2].
În Europa, utilizarea izopropilparabenului, izobutilparabenului, fenilparabenului, benzilparabenului si a pentilparabenului a fost interzisa in 2014. Pentru ceilalti parabeni, Comisia Europeana impune praguri ale concentratiei maxime admise in produsele cosmetice in forma gata de utilizare:
- 0,4% pentru metilparaben, etilparaben si sarurile lor in cazul utilizarii unui singur compus;
- 0,14% pentru amestecurile de butilparaben, propilparaben si sarurile lor;
- 0,8% pentru amestecuri parabeni cu conditia ca suma concentratiilor butilparabenului, propilparabenului si a sarurilor lor sa nu depaseasca 0,14% [3].
Orice produs cosmetic este insotit in mod obligatoriu de lista de ingrediente, iar consultarea acesteia ajuta consumatorul sa identifice prezenta parabenilor [2].
În concluzie, parabenii sunt compusi chimici cu actiune antimicrobiana folositi in calitate de conservanti in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica. Principalele riscuri potential asociate expunerii la parabeni sunt reprezentate de reactiile alergice si efectele hormonale, insa datele disponibile pana in prezent nu au evidentiat o legatura directa intre utilizarea produselor cu parabeni si efectele nocive asupra sanatatii umane.
Surse informative
- Cashman, Allison L, et Warshaw Erin M. Parabens: A review of Epidemiology, Structure, Allergenicity, and Hormonal Properties Dermatitis, vol. 16, no. 2, 2005, p. 57., PMID: 16036114.
- Parabens in Cosmetics. U.S. Food and Drug Administration, 25 Feb. 2022, www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics.
- Regulamentul (UE) Nr. 1004/2014 al Comisiei din 18 septembrie 2014 de modificare a anexei V la Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European si al Consiliului privind produsele cosmetice. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. No. L 282/5.
- Parabens. Centers for Disease Control and Prevention, 7 Apr. 2017, www.cdc.gov/biomonitoring/Parabens_FactSheet.html.
- Nowak, Karolina, et al. Parabens and Their Effects on the Endocrine System. Molecular and Cellular Endocrinology, vol. 474, 2018, pp. 238251., doi:10.1016/j.mce.2018.03.014.
- Hager, Emily, et al. Minireview: Parabens Exposure and Breast Cancer. International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 19, no. 3, 2022, p. 1873., doi:10.3390/ijerph19031873.