Ceai de rozmarin: beneficii, proprietati, contraindicatii
Rozmarinul sau Rosmarinus officinalis este o planta aromatica perena cunoscuta in toata lumea, folosita adesea in gastronomie. Stiai insa ca este si una dintre cele mai populare plante medicinale? A fost si continua sa fie utilizata pentru a prepara remedii naturiste pentru diverse afectiuni, de la dureri de cap, dismenoree sau dureri de stomac pana la epilepsie, durerile articulare, isterie, depresie sau oboseala fizica si psihica. De asemenea, despre rozmarin se mai spune ca ar contribui la imbunatatirea memoriei si la ameliorarea starilor de agitatie si nervozitate.[1] Una dintre modalitatile prin care te poti bucura de beneficiile oferite de aceasta planta este prin consumul de ceai de rozmarin. Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre efectele acestuia asupra sanatatii tale, dar si despre precautiile de care trebuie sa tii cont inainte de a-l consuma.
Cum se prepara ceaiul de rozmarin
Apreciat de multi pentru gustul si aroma sa, ceaiul de rozmarin este usor de preparat. Trebuie doar adaugi o lingurita de frunze uscate de rozmarin intr-o cana cu apa clocotita si sa astepti 5-10, in functie de preferinte, inainte de a-l strecura. Il poti consuma ca atare ori indulcit cu zahar, miere sau alti indulcitori.[3]
Proprietatile ceaiului de rozmarin
Pe langa faptul ca este o sursa buna de fier, calciu si vitamina B6, rozmarinul contine terpenoide, alcaloizi, flavonoide si uleiuri esentiale, iar printre cele mai importante componente active ale sale se numara triterpenele, diterpenele fenolice si acizii fenolici, inclusiv acidul rosmarinic, acidul carnozic, rosmanolul, carnozolul, acidul ursolic si acidul betulinic.[1][2] Acesti compusi ii confera ceaiului de rozmarin proprietati terapeutice importante.
Este cunoscut, de exemplu, pentru continutul ridicat de antioxidanti - compusi care protejeaza organismul de daune oxidative si de inflamatie, contribuind la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 si a altor boli cronice.[3]
Pe langa proprietatile antioxidante, ceaiul de rozmarin mai are si proprietati antibacteriene si antivirale, precum si efecte antiinflamatoare si analgezice, neuroprotectoare si antidepresive.[1] De asemenea, rezultatele cercetarile privind efectele acidului rosmarinic si acidului carnozic arata ca acestia ar avea si proprietati antitumorale si ar putea contribui la incetinerea cresterii celulelor canceroase.[3]
Beneficiile ceaiului de rozmarin
Consumul de ceai de rozmarin poate avea multiple beneficii asupra sanatatii. Iata care sunt cateva dintre acestea:
Ajuta la scaderea glicemiei
Gestionarea corecta a glicemiei este foarte importanta, in special in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet. Datorita compusilor pe care ii contine, ceaiul de rozmarin ar putea avea efecte similare cu cele ale insulinei asupra zaharului din sange, facilitand absorbatia glucozei si contribuind la scaderea nivelului glicemiei. Trebuie insa precizat faptul ca studiile efectuate pana in prezent s-au concentrat pe efectul rozmarinului asupra nivelului glicemiei, nu in mod specific pe cel al ceaiului preparat din aceasta planta.[3]
Contribuie la imbunatatirea functiilor cognitive
Printre beneficiile asociate cu consumul de ceai de rozmarin se mai numara si acela ca ar contribui la imbunatatirea functiilor cognitive. Potrivit mai multor studii, compusii activi din rozmarin, cum ar fi acidul rosmarinic si antioxidantii, pot proteja celulele nervoase si pot imbunatati memoria, concentrarea si capacitatea de invatare.[2][3]
Sustine sanatatea sistemului digestiv
Ceaiul de rozmarin este folosit adesea ca remediu pentru indigestie, iar despre aceasta planta se crede ca ar sustine sanatatea sistemului digestiv prin promovarea unui echilibru sanatos al florei intestinale si prin reducerea inflamatiei. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a confirma aceste efecte ale ceaiului de rozmarin.[3]
Ajuta la mentinerea sanatatii oculare
Datorita compusilor pe care ii contine, consumul de ceai de rozmarin ar putea ajuta si la mentinerea sanatatii oculare, prevenind sau intarziind dezvoltarea anumitor afectiuni asociate cu inaintarea in varsta, cum ar fi cataracta sau degenerescenta maculara. Retine insa ca studiile efectuate pana in prezent s-au axat pe efectul extractelor concentrate de rozmarin asupra sanatatii ochilor si sunt necesare date suplimentare pentru a confirma daca si ceaiul de rozmarin are aceleasi efecte.[3]
Sustine cresterea parului
Unele studii sugereaza ca aplicarea pe scalp a extractului sau uleiului de rozmarin ar putea contribui la reducerea caderii parului si se crede ca utilizarea ceaiului de rozmarin pentru clatirea parului ar putea sustine cresterea acestuia. Nu exista insa prea multe dovezi stiintifice in acest sens.[3]
Contraindicatii si precautii
In general, ceaiul de rozmarin este considerat sigur pentru consum. Totusi, exista si situatii in care consumul acestuia este contraindicat sau ar trebui limitat. De exemplu, ceaiul de rozmarin poate interactiona cu anumite medicamente, intre care si anticoagulantele, medicamentele pentru tensiune arteriala sau diureticele. Daca urmezi un tratament medicamentos, discuta cu medicul inainte de a incepe sa consumi ceai de rozmarin pentru a te asigura ca acesta nu va avea efecte nedorite.[3]
Consumul excesiv poate duce la aparitia unor efecte adverse precum varsaturile, coma si, in unele cazuri, edemul pulmonar. De asemenea, dozele ridicate de rozmarin pot favoriza producerea unui avort, motiv pentru consumul de suplimente pe baza de rozmarin sunt contraindicate femeilor insarcinate. Poate fi consumat insa fara probleme ca si condiment in mancare. Medicul tau iti poate spune daca poti bea sau nu ceai de rozmarin in timpul sarcinii si in ce cantitati.
Consumul acestui ceai nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune arteriala, ulcer, boala Crohn sau colita ulcerativa si nici celor alergice la rozmarin sau la alte plante din familia Lamiaceae (cum ar fi menta, busuiocul sau oregano).[4]
Ceaiul de rozmarin are proprietati terapeutice importante si poate avea efecte benefice semnificative asupra sanatatii tale, contribuind, printre altele, la mentinerea sanatatii ochilor si a sistemului digestiv, la imbunatatirea concentratiei si a memoriei, dar si la tinerea sub control a glicemiei. Totusi, consumat in exces, poate avea efecte adverse si este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a-l consuma, in special daca suferi de anumite afectiuni, urmezi un tratament medicamentos ori esti insarcinata.
Atentie! Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui opinia unui specialist.
Bibliografie:
- Mahboobeh Ghasemzadeh Rahbardar, and Hossein Hosseinzadeh. „Therapeutic Effects of Rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) and Its Active Constituents on Nervous System Disorders”, Iran J Basic Med Sci., vol. 23, no. 9, 1 Sept. 2020, pp. 1100–1112, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/, https://doi.org/10.22038/ijbms.2020.45269.10541. Accessed 31 May 2023.
- Nordqvist, Joseph. „Everything You Need to Know about Rosemary”, Medical News Today, 13 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/266370. Accessed 31 May 2023.
- Panoff, Lauren. „6 Benefits and Uses of Rosemary Tea”, Healthline, 7 Nov. 2019, www.healthline.com/nutrition/rosemary-tea. Accessed 31 May 2023.
- „Rosemary Information”, Mount Sinai Health System, 2015, www.mountsinai.org/health-library/herb/rosemary. Accessed 31 May 2023.