Cearcane: tipuri, cauze, tratament
Aparitia cearcanelor este de cele mai multe ori asociata cu oboseala si odihna insuficiente, insa acest lucru nu se aplica de fiecare data. Desi, in general, ele nu sunt semnul unei probleme grave, pot fi deranjante in special din punct de vedere al aspectului si pot da impresia unei fete obosite. Afla mai multe despre cearcane si despre ce poti face pentru a le ameliora!
Ce sunt cearcanele?
Cearcanele sunt acele zone circulare, de culoare mai inchisa, care se formeaza in preajma ochilor, mai precis in regiunea de sub pleoapa inferioara. Acestea pot capata sau nu un aspect usor umflat si pot avea diferite nuante, de la albastru si vinetiu pana la maroniu.
Tipuri de cearcane
Putem diferentia intre mai multe tipuri de cearcane, in functie de felul in care acestea arata si de modul lor de formare.
Cearcanele vasculare
Cearcanele vasculare au capatat acest nume deoarece aparitia lor este strans legata de circulatia sangelui si a limfei. Atunci cand circulatia din zona ochilor nu functioneaza exact asa cum ar trebui, poate avea loc o dilatare a capilarelor care duc la hiperpigmentarea pielii.
Deoarece pielea este mult mai subtire in aceasta regiune, fenomenul va fi mult mai vizibil si, astfel, se formeaza cearcanele. In general, cearcanele vasculare au o culoare usor albastruie sau violeta si pot sau nu sa fie insotite de umflaturi usoare.
Cearcanele pigmentate
Acest tip de cearcane are legatura cu productia de melanina, pigmentul care da culoarea pielii. Atunci cand aceasta este produsa in exces sau nu este distribuita uniform de-a lungul pielii, apare hiperpigmentarea, care va deveni mai pregnanta in zona cu piele mai subtire, adica in zona ochilor. De aceea, cearcanele pigmentate au o nuanta usor maronie.
Cearcanele structurale
Cand vorbim despre cearcane structurale, vorbim despre pierderea de tesut si despre „caderea” pielii de sub ochi, lucru care duce la aparitia unei usoare umflaturi care lasa o umbra cenusie. Ele sunt deseori o consecinta a procesului natural de imbatranire, insa pot aparea si cand o persoana sufera o scadere drastica in greutate si pielea isi pierde din elasticitate. Ele pot fi prezente si la persoanele cu o anumita structura faciala care favorizeaza aceasta cadere a pielii (ochii adanciti).
Cearcanele mixte
Cearcanele mixte sunt acele cearcane care nu prezinta doar un singur set de trasaturi si care se formeaza in urma unei combinatii a factorilor de mai sus.
Cauze
Cauzele aparitiei cearcanelor sunt variate. Acestea pot include:
- dilatarea vaselor de sange din jurul ochilor;
- hiperpigmentarea (productia excesiva de melanina);
- subtierea pielii din jurul ochilor;
- pierderea de tesut adipos din jurul ochilor;
- factorul genetic;
- inaintarea in varsta;
- lipsa de somn si odihna precara;
- alergiile (in special febra fanului);
- anemia feripriva (cauzata de un deficit de fier);
- expunerea excesiva la radiatiile solare;
- frecarea frecventa a ochilor;
- fumatul;
- anumite afectiuni tiroidiene;
- deshidratarea;
- dermatita.
Principalii factori de risc implicati in aparitia cearcanelor sunt inaintarea in varsta, deoarece schimbarile suferite de catre piele favorizeaza formarea acestora, dar si genetica. Daca o persoana are membri ai familiei cu cearcane, sansele ca si acestia sa aiba de-a face cu astfel de probleme sunt mai mari.
Tratament
Daca ai cearcane si te deranjeaza felul in care arata, poti incerca o serie de metode prin care sa le imbunatatesti aspectul. Poti incerca fie remedii naturiste, fie tratamente recomandate de catre specialisti.
Remedii naturiste
Desi nu este practic un remediu naturist, in prima faza poti incerca sa dormi mai mult si sa ai grija la programul de odihna. Poti aplica pe ochi felii de castravete, pentru a calma ochii obositi si a reduce umflaturile, iar continutul bogat de apa si vitamina C din leguma va hrani si hidrata pielea. Alta solutie sunt compresele reci, care usureaza contractia vaselor de sange sau pliculetele de ceai, care ar putea favoriza circulatia.
Produse de ingrijire
Alegand produse cosmetice cu un continut bogat de antioxidanti, ai putea facilita ameliorarea aspectului cicatricilor. Alegand o crema cu continut bogat de vitamina C, ai putea obtine rezultate satisfacatoare.
Exista si alte creme speciale, care contin o serie de substante ce ajuta la reducerea hiperpigmentarii, precum si anumite substante mai concentrate pe care sa le aplici direct pe piele. Inainte de a apela la acestea, este recomandat sa discuti cu un medic dermatolog.
Peeling chimic
Daca problema persista, poti merge in cabinetul unui medic dermatolog pentru a urma un peeling chimic. Prin aceasta procedura, medicul va indeparta straturile exterioare ale pielii cu ajutorul unor substante chimice, lucru care poate ajuta la reducerea hiperpigmentarii.
Tratamente cu laser
Alte proceduri ce va trebui realizate de catre un specialist, tratamentele cu laser dau de obicei rezultate bune. Poti apela la tehnici mai mult sau mai putin invazive, in functie de felul in care arata cearcanele.
Fillere
In cazul cearcanelor structurale, asociate cu lasarea pielii si pierderea de tesut adipos, medicul dermatolog poate realiza injectii pentru a umple zona ochilor si a estompa imperfectiunile. O substanta des utilizata este acidul hialuronic, care ajuta la netezirea pielii si ii ofera mai mult volum.
Interventie chirurgicala
Atunci cand apare pielea lasata in zona pleoapei inferioare, poti apela si la o interventie chirurgicala de ordin estetic numita blefaroplastie. Aceasta trebuie realizata doar de catre un specialist si consta in indepartarea tesutului aflat in exces in zona ochilor, astfel corectand si eventualele cearcane.
Cearcanele pot fi cu adevarat deranjante si pot da impresia ca esti in permanenta obosit. Poti da o sansa remediilor naturiste insa, daca iti doresti rezultate de durata, ia legatura cu un specialist! Acest articol are rol informativ, iar orice tratament sau procedura ar trebui urmate doar la sfatul medicului.
Surse:
1. Sissons, Beth. “Dark Circles under the Eyes: Causes and Treatments.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/325989. Published August 8, 2019. Accessed November 7, 2022.
2. Sarkar, Rashmi, et al. “Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Matrix Medical Communications, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756872/. Published January 2016. Accessed November 7, 2022.
3. Ahmadraji, Fatemeh, and Mohammad Ali Shatalebi. “Evaluation of the Clinical Efficacy and Safety of an Eye Counter Pad Containing Caffeine and Vitamin K in Emulsified Emu Oil Base.” Advanced Biomedical Research, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300604/. Published January 6, 2015. Accessed November 7, 2022.