Celule stem: ce sunt, cand se recolteaza si cand se utilizeaza?

20. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Celule stem

 

Celulele stem sunt structuri cu potential deosebit de reinnoire, utilizate in boli pana nu demult, incurabile. Acestea se pot dezvolta in mai multe tipuri de celule la nivelul organismului si au capacitatea de a repara tesuturile lezate. Se crede ca celulele stem vor putea fi folosite cu succes pentru a trata boli grave, precum paraliziile sau Alzheimer. Exista doua tipuri de celule stem: embrionare si adulte.

Celulele stem sunt prezente in plante, la animale si oameni. Celulele stem din organismul uman se afla in diverse parti ale corpului si se formeaza in etape diferite ale dezvoltarii. Aceste celule au un potential deosebit in dezvoltarea de terapii pentru inlocuirea celulelor defecte sau deteriorate ca urmare a unor afectiuni sau leziuni. 

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule nediferentiate care se divid si pot conduce la aparitia unor noi celule care sunt celule stem specializate. Cu alte cuvinte celulele stem sunt surse continue de celule diferentiate care alcatuiesc tesuturi si organe diferite. 

Celulele stem sunt considerate materiile prime ale organismului, adica celule din care rezulta toate celelalte celule care au functii specializate. Celulele stem se divid si din acestea apar mai multe celule fiice. Evoluand, celulele fiice se transforma fie in celule stem noi, fie in celule specializate sau diferentiate, cu functii precise in corp, asa cum este cazul celulelor de la nivelul creierului, inimii, oaselor, muschilor sau al celulelor sanguine. Celulele stem sunt esentiale si extraordinare tocmai pentru ca sunt singurele capabile sa produca natural noi tipuri de celule. (1)

Tipuri de celule stem

Celule stem embrionare

Acest tip de celule utilizate in cercetarea moderna provin din embrioni neutilizati, rezultati printr-o procedura de fertilizare in vitro. Aceste celule stem embrionare au 3 pana la 5 zile, sunt pluripotente, adica se pot transforma in orice tip de celula din organism. (2)

Celulele stem embrionare pot fi folosite pentru a regenera sau repara tesuturile si organele bolnave. (1)

Celule stem adulte sau tisulare

Exista 2 tipuri de celulele stem adulte. O varianta rezulta din tesuturile complet dezvoltate ale creierului, pielii si maduvei osoase, dar vorbim de un numar relativ mic de astfel de celule, ce pot genera o singura varianta de celule noi. 

Al doilea tip de celule stem adulte sunt pluripotente induse. Acestea sunt varianta modificata in laborator a celulelor stem, menirea lor este aceea de a fi asemanatoare celulelor stem embrionare. (2)

Reprogramarea genetica a celulele stem adulte in celule stem embrionare permite utilizarea lor pentru prevenirea respingerii de catre sistemul imunitar a noilor celule stem, dar nu se stie, inca, daca vor exista efecte adverse la nivelul organismului. (1)

Celule stem perinatale

O categorie aparte sunt aceste celule stem descoperite in lichidul amniotic si in sangele din cordonul ombilical. Din aceste celule rezulta noi celule specializate. (1)

Surse de celule stem, recoltare si utilizare

Din sange

In unele boli medicul poate sugera un transplant de celule stem. Persoana in cauza primeste injectii care vor conduce la eliberarea celulelelor stem in sange. Sangele este indepartat din organism, prelucrat de o masina care separa celulele stem de restul elementelor din sange si apoi produsul este reintrodus in corp. Poate fi vorba despre transplant de celule stem obtinute din propriul sange, de la rude sau persoane fara legatura cu cel afectat. 

Din maduva osoasa

Celulele stem sunt cel mai des colectate din maduva osoasa, din oasele pelvisului. Si in acest caz poate fi vorba de un transplant de la pacient, dar la fel de bine poate fi un transplant de la un donator cu tesut potrivit. 

Din cordonul ombilical

La nasterea prin cezariana, dar si la cea naturala, la termen, dupa ce se taie cordonul ombilical, se colecteaza celule stem din cordon si placenta. Acestea pot fi pastrate adecvat de bancile de celule stem, in conditii speciale in eventualitatea in care copilul va avea pe viitor nevoie de ele. (3)

 

Human Stem Cell Applications

 

Cultivarea celulelor stem in laborator

Cresterea celulelor stem in laborator este cunoscuta sub numele de cultura celulara". Celulele stem pot prolifera intr-un mediu de cultura specific, se divid si raspandesc pe suprafata vasului. Cand mediul devine aglomerat, celulele trebuie introduse in procesul de subcultivare, repetat de mai multe ori pe parcursul mai multor luni. Din celulele originale, cercetatorii pot obtine milioane de celule stem, ce pot fi congelate sau trimise altor laboratoare pentru cultura si experimentare ulterioara. (4)

Proprietatile celulelor stem

  • Autoreinnoire;

  • Capacitate de a recrea tesuturi functionale. (4)

Directii potentiale de folosire pentru celulele stem

  • Regenerarea tesuturilor - celulele stem ar putea fi folosite pentru a creste anumite tesuturi si organe pentru a fi transplantele celor afectati de boli;

  • Tratamentul bolilor cardiovasculare - oamenii de stiinta cred ca pot realiza din celule stem vase de sange viabile care sa fie folosite in tratarea bolilor cardiovasculare si vasculare;

  • Tratamentul afectiunilor cerebrale - boala Alzheimer are potential sa fie tratata cu ajutorul celulelor stem ce ar urma sa ajute la reconstruirea celulelor tesutului cerebral deteriorat de boala;

  • Terapia deficientei celulare - se intentioneaza realizarea unor celule cardiace sanatoase in laborator, din celule stem, care sa fie mai apoi transplantate celor cu boli de inima pentru repopularea inimii cu tesut sanatos. Persoanele cu diabet tip I ar putea beneficia tot prin terapia cu celule stem de celule pancreatice noi pentru a inlocui celulele producatoare de insulina pe care corpul le-a pierdut sau distrus; 

  • Tratamente pentru boli de sange - in mod frecvent celulele stem hematopoietice adulte sunt folosite in tratarea leucemiei, anemiei secerate si a altor probleme de imunodeficienta. (5)

Acest material contine informatii generale despre celulele stem. Repararea si regenerarea tesuturilor este posibila, astazi, cu celule stem, care au posibilitatea de a inlocui celulele distruse. Acest lucru este valabil in anumite boli, la recomandarea medicului specialist. 

Surse de informare:

1. Stem cells: What they are and what they do - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-marrow-transplant/in-depth/stem-cells/art-20048117#:~:text=What%20are%20stem%20cells%3F,more%20cells%20called%20daughter%20cells.

2. What Are Stem Cells? - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=what-are-stem-cells-160-38

3. How Are STem Cells Collected? - https://www.news-medical.net/health/How-Are-Stem-Cells-Collected.aspx

4. Stem Cell Basics - https://stemcells.nih.gov/info/basics/stc-basics

5. What are stem cells, and what do they do? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323343

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice