Chimion: proprietati, beneficii, utilizari
Chimionul este un condiment obtinut din semintele unei plante cu frunze numita Cuminum cyminum, care creste in regiuni precum China, India, Orientul Mijlociu, dar si in zona Marii Mediterane. Aroma sa este una specifica, puternica si usor iute, asadar utilizarile chimionului sunt, in principal, de natura culinara. Insa, acesta a fost utilizat si in medicina traditionala, oferind si cateva posibile beneficii pentru sanatate. Afla mai multe despre acest condiment, cum te poate ajuta si cum il poti utiliza!
Proprietati
Chimionul contine niste compusi ce poarta numele de flavonoide, care au actiune antioxidanta si ajuta la neutralizarea actiunii radicalilor liberi in organism. Astfel, acestia contribuie la combaterea stresului oxidativ si previn deteriorarea celulelor. Pe langa acestia, chimionul contine si vitamina A, fier si calciu. [1]
O lingurita de chimion are urmatoarele valori nutritionale:
- 8 calorii; [1]
- 0 grame de proteine; [1]
- 0 grame de grasimi; [1]
- 1 gram de carbohidrati. [1]
Beneficii
Sustine digestia sanatoasa
Un principal beneficiu al chimionului este strans legat de buna functionare a sistemului digestiv, ajutand in special in cazul indigestiei. [2] Ingredientul ar putea contribui la cresterea activitatii enzimelor digestive, astfel accelerand tranzitul intestinal. [3] De asemenea, acesta ar putea favoriza eliberarea bilei, care ajuta in digestia grasimilor si a altor nutrienti. [4] Chimionul ar putea ajuta si la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. [5]
Ajuta in cazul diabetului
O parte dintre compusii prezenti in chimion ar putea oferi beneficii in cazul persoanelor care sufera de diabet. [2] De exemplu, exista un studiu care a aratat faptul ca un suplement concentrat a contribuit la ameliorarea primelor semne de diabet in persoanele supraponderale [6], dar si un alt studiu conform caruia poate avea loc o reducere a efectelor de lunga durata ale acestei afectiuni. [7]
Imbunatateste nivelul de colesterol
O serie de studii clinice evidentiaza un efect al extractului de chimion asupra colesterolului si trigliceridelor. [2] In urma administrarii extractului timp de o luna si jumatate, s-a putut observa o scadere de aproape 10% a nivelului de colesterol LDL (rau) oxidat. [8] S-a observat si o scadere a nivelului de trigliceride dupa opt saptamani de administrare [9], dar si o crestere a nivelului de colesterol HDL (bun) [10]. Insa, este foarte important de mentionat faptul ca aceste rezultate vin din administrarea unor suplimente si nu a condimentului drept ingredient in diferite feluri de mancare.
Promoveaza scaderea in greutate
Chimionul asigura beneficii din punct de vedere metabolic. Asadar, printre rezultatele unora dintre studiile de mai sus se numara si avantaje cand vine vorba de scaderea in greutate. De exemplu, in cazul femeilor supraponderale, consumul de iaurt in care se adauga 3 grame de chimion poate sustine pierderea de kilograme in plus [10], iar un suplement pe baza acestui ingredient a favorizat pierderea unui kilogram in opt saptamani in cazul unor persoane cu probleme de greutate [6].
Ofera protectie impotriva infectiilor
Chimionul a devenit un condiment atat de popular deoarece acesta ajuta la pastrarea hranii cat mai buna pentru consum. [2] Multe condimente, inclusiv chimionul, au proprietati antimicrobiene, care ar putea reduce riscul de aparitie a infectiilor alimentare. [11] In plus, anumite componente ale acestui ingredient contribuie la scaderea dezvoltarii bacteriilor ce pot fi contractate pe cale alimentara, dar si a unor ciuperci ce provoaca infectii. [12] Dupa ce este digerat, chimionul elibereaza o substanta cu proprietati antibiotice. [13] Asadar, condimentul poate avea un bun efect anti-infectios.
Putem mentiona si rezultatele unui alt studiu, chiar daca acesta a fost realizat in laborator si nu pe subiecti umani. Conform acestuia, chimionul ar putea contribui la reducerea rezistentei la medicamente a unor bacterii. [14]
Utilizari
Chimionul poate fi adaugat in o multitudine de retete si mancaruri, atat sub forma de seminte, cat si ca pulbere. Acesta se potriveste perfect cu diferite tipuri de fripturi si peste, poate fi adaugat drept condiment pentru legume, poate da gust salatelor, dar poti si sa il amesteci cu iaurt, ovaz sau orez. Te poti bucura de o mica parte din beneficiile acestuia si daca il utilizezi drept condiment.
Insa, unele efecte pot fi asigurate uneori de o forma mai concentrata, care este prezenta in suplimente. Este important sa nu apelezi la astfel de suplimente fara sa apelezi la sfatul medicului inainte de administrare. De asemenea, nu uita faptul ca acestea nu garanteaza un rezultat si nu pot inlocui niciodata un tratament medicamentos. Asadar, nu ar trebui sa le administrezi pentru a trata anumite afectiuni.
In principiu, o cantitate echivalenta cu o lingurita de chimion (pana la un gram) este considerata sigura si nu este asociata cu reactii adverse. Foarte rar, pot aparea si reactii alergice. Asadar, este recomandat sa nu consumi o cantitate mare din aceasta substante fara sa discuti cu un specialist inainte.
Chimionul este un condiment delicios ce poate fi adaugat in multe feluri de mancare, dar se poate gasi si sub forma de supliment. Nu uita faptul ca acest articol are doar scop informativ si nu poate inlocui sfaturile medicale avizate. Apeleaza la suplimente alimentare doar la recomandarea medicului!
Surse:
1. Cumin: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More. WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-cumin. Published September 19, 2022. Accessed April 3, 2023.
2. Thorpe, Matthew. 9 Powerful Health Benefits of Cumin. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cumin. Published March 23, 2017. Accessed April 3, 2023.
3. K.S. Muthamma Milan, et al. Enhancement of Digestive Enzymatic Activity by Cumin (Cuminum Cyminum L.) and Role of Spent Cumin as a Bionutrient. Food Chemistry, Elsevier, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608002483. Published February 26, 2008. Accessed April 3, 2023.
4. Johri, R K. Cuminum Cyminum and Carum Carvi: An Update. Pharmacognosy Reviews, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/. Published January 2011. Accessed April 3, 2023.
5. Agah S;Taleb AM;Moeini R;Gorji N;Nikbakht H; Cumin Extract for Symptom Control in Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Case Series. Middle East Journal of Digestive Diseases, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24829694/. Published October 2013. Accessed April 3, 2023.
6. A;, Taghizadeh M;Memarzadeh MR;Asemi Z;Esmaillzadeh. Effect of the Cumin Cyminum L. Intake on Weight Loss, Metabolic Profiles and Biomarkers of Oxidative Stress in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Annals of Nutrition & Metabolism, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25766448/. Published March 3, 2015. Accessed April 3, 2023.
7. Singh, Varun Parkash, et al. Advanced Glycation End Products and Diabetic Complications. The Korean Journal of Physiology & Pharmacology : Official Journal of the Korean Physiological Society and the Korean Society of Pharmacology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951818/. Published February 2014. Accessed April 3, 2023.
8. Samani, Keihan Ghatreh, and Effat Farrokhi. Effects of Cumin Extract on Oxldl, Paraoxanase 1 Activity, FBS, Total Cholesterol, Triglycerides, HDL-C, LDL-C, APO A1, and Apo B in in the Patients with Hypercholesterolemia. International Journal of Health Sciences, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4039583/. Published January 2014. Accessed April 3, 2023.
9. Taghizadeh M;Memarzadeh MR;Abedi F;Sharifi N;Karamali F;Fakhrieh Kashan Z;Asemi Z; The Effect of Cumin Cyminum L. plus Lime Administration on Weight Loss and Metabolic Status in Overweight Subjects: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Iranian Red Crescent Medical Journal, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27781121/. Published May 23, 2016. Accessed April 3, 2023.
10. A;, Zare R;Heshmati F;Fallahzadeh H;Nadjarzadeh. Effect of Cumin Powder on Body Composition and Lipid Profile in Overweight and Obese Women. Complementary Therapies in Clinical Practice, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25456022/. Published October 13, 2014. Accessed April 3, 2023.
12. Wanner J;Bail S;Jirovetz L;Buchbauer G;Schmidt E;Gochev V;Girova T;Atanasova T;Stoyanova A; Chemical Composition and Antimicrobial Activity of Cumin Oil (Cuminum Cyminum, Apiaceae). Natural Product Communications, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20922990/. Published September 2010. Accessed April 3, 2023.
13. B;, Pandey S;Patel MK;Mishra A;Jha. Physio-Biochemical Composition and Untargeted Metabolomics of Cumin (Cuminum Cyminum L.) Make It Promising Functional Food and Help in Mitigating Salinity Stress. PloS One, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26641494/. Published December 7, 2015. Accessed April 3, 2023.
14. Kakarla P;Floyd J;Mukherjee M;Devireddy AR;Inupakutika MA;Ranweera I;Kc R;'Shrestha U;Cheeti UR;Willmon TM;Adams J;Bruns M;Gunda SK;Varela MF; Inhibition of the Multidrug Efflux Pump LmrS from Staphylococcus Aureus by Cumin Spice Cuminum Cyminum. Archives of Microbiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27830269/. Published November 9, 2016. Accessed April 3, 2023.