Cicatricile si semnele inestetice: cum scapam de ele?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

 

Uneori, o cicatrice in frunte ne poate face speciali pentru tot restul vietii, insa de cele mai multe ori, cicatricile sunt inestetice si ne dorim sa scapam de ele cat mai repede posibil. Afla, din randurile urmatoare, care sunt solutiile prin care poti ascunde aceste mici defecte ale pielii si ce poti face pentru indepartarea semnelor nedorite de pe fata sau corp.

Ce sunt cicatricile?

Cicatricile reprezinta rezultatul nedorit, vizibil, dar normal al vindecarii leziunilor tegumentare, consecutive traumelor, arsurilor sau actului chirurgical. In fiecare an, in tarile dezvoltate, peste 100 de milioane de pacienti dobandesc cicatrici, ca urmare a interventiilor chirurgicale elective sau post-traumatice, cât si a arsurilor dar si in urma altor traume. Acestea apar cu o frecventa egala la barbati si femei, desi leziunile la adolescentii si adultii tineri produc, in general, cicatrici mai vizibile comparativ cu cele care apar la varstnici. Cicatricile sunt adesea considerate nesemnificative, atunci cand ele evolueaza normal, dar pot produce deformitati si aspect inestetic, provocand mancarime, durere, anxietate, depresie si disfunctii ale activitatilor zilnice. De asemenea, cicatricile pot determina dezvoltarea reactiilor posttraumatice de stres si pierderea stimei de sine, care duc la diminuarea calitatii vietii. Repararea tegumentara are ca rezultat un spectru larg de tipuri de cicatrici, de la o linie fina  si "normala", la o varietate de cicatrici anormale: cicatrici atrofice, hipertrofice, cheloide sau contracturale.

Tipuri de cicatrici

  • Atrofice: aceste cicatrici reprezinta pierderea tesutului, avand, in general, un aspect de culoare mai inchisa fata de restul pielii. Aici sunt incluse semnele postacneice sau cele cauzate de varicela (varsat de vant).
  • Hipertrofice: acest tip de cicatrici reprezinta un exces de tesut care se formeaza deasupra pielii, in timp ce aceasta este in proces de vindecare. Ele nu cresc in afara zonei ranite in prealabil si sunt, de asemenea, mai inchise la culoare decat restul pielii.
  • Cheloide: aceste cicatrici sunt rezultatul unei vindecari agresive a pielii, in care tesutul creste mai mult decat este cazul. Astfel, apar in relief, sunt mai inchise la culoare decat restul pielii si pot acoperi, in final, o zona mai mare decat cea afectata initial.
  • Contracturale: apar, de obicei, in timp ce trec semnele de la arsuri si pielea se vindeca. Daca portiuni extinse au fost afectate grav, contracturile vor avea aspect de piele stransa si lucioasa, care poate face ca unele miscari sa fie mai greu de facut.

Cum tratam cicatricile?

O evaluare clinica atenta este necesara atunci cand se ia in considerare tratamentul dermatologic, echilibrand beneficiile diferitelor tratamente disponibile cu posibilele complicatii. Dintre metodele actuale de tratament trebuie mentionate atat cele non-invazive cat si cele invazive.        

Metodele non-invazive includ aplicarea unei varietati de produse comerciale care contin uleiuri, lotiuni si creme, extract de ceapa, vitamine, precum lotiunile sau cremele cu rol principal de hidratare. Plasturii si gelurile cu silicon sunt recomandate ca prima intentie, ca si tratament non-invaziv si profilactic. Masajul este recomandat, dar nu exista dovezi ca ar aduce un beneficiu clar. Purtarea permanenta a unui articol textil elastic, presoterapia, este de asemenea utila in preventie.

Tratamentul invaziv de electie este cel chirurgical de excizie a cicatricii, printr-o tehnica atraumatica si meticuloasa care implica inchiderea plagii in straturi anatomice, manipularea minima a tesuturilor si folosirea unor materiale de sutura speciale. Excizia se asociaza frecvent cu injectarea intralezionala de corticosteroizi, dar este predispusa la complicatii (subtierea pielii, modificari ale culorii). Injectarea de grasime recoltata din alta zona, intracicatriceal, s-a dovedit ca amelioreaza aspectul cicatricilor,  prin eliberarea unor factori de crestere. Alte tratamente care au fost sustinute, cu rezultate variabile, includ injectii cu 5 fluorouracil, laser terapia (tip PDL, dioxid de carbon), dar si criochirurgia. Terapia moleculara, in curs de investigare, urmareste modificarea unor enzime din tesutul cicatriceal.

Prevenirea cicatricilor si semnelor inestetice

  • Utilizarea unei creme cu aloe vera sau gel pur direct de la planta.
  • Folosirea mierii pentru refacerea tesutului pielii.
  • Spargerea unei fiole de vitamina E si aplicarea uleiului direct peste cicatrice.
  • Masarea semnelor inestetice cu ulei de cocos, otet de mere, ulei de masline, ulei de lavanda, ulei de tamaie sau bicarbonat de sodiu. Se pot face si lotiuni prin combinarea unora dintre aceste ingrediente. Toate aceste remedii se folosesc pe cicatrici si nu pe rani deschise!
  • Ingrijirea pielii cu probleme prin aplicarea unor tratamente dermato-cosmetice special concepute.

In concluzie, riscul aparitiei unor cicatrici inestetice, poate fi redus printr-un act chirurgical initial corect si atraumatic, dar nu poate fi eliminat complet. Preventia joaca un rol important in procesul de maturare al cicatricilor, iar mijloacele invazive de corectie, dintre care chirurgia joaca rolul principal, sunt rezervate cicatricilor vicioase.

 

Autori:

Conf. Univ. Dr. CRISTIAN-RADU JECAN

Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila“,

Bucuresti Medic primar, Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“

Dr. ADELAIDA AVINO,

Medic rezident Chirurgie plastica, Estetica si Microchirurgie reconstructiva Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Agrippa Ionescu“

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor