Condroitina: surse si rolul acesteia in organism
Condroitina este o substanta chimica gasita, in principal, in cartilajul articulatiilor. O formula des intalnita, cunoscuta sub numele de sulfat de condroitin, este fabricata din subproduse animale si comercializata ca supliment alimentar pentru a ajuta la tratamentul unor afectiuni precum osteoartrita.
Sulfatul de condroitina se gaseste, adesea, impreuna cu sulfatul de glucozamina, un compus natural prezent in lichidul articular. Atunci cand aceste doua substante lucreaza impreuna pot incetini sau chiar inversa pierderea cartilajului articular.
Ce este condoitrina?
Cartilajul este un tip principal de tesut conjunctiv din corpul uman. Unul dintre multiplele scopuri importante pe care le are, este de a proteja si amortiza capetele oaselor, motiv pentru care se gaseste in articulatii [1,2].
La persoanele care sufera de osteoartrita, acest cartilaj se uzeaza mai rapid, ceea ce poate determina frecarea oaselor. In timp, acest lucru poate provoca durere si scaderea mobilitatii articulatiilor, de obicei a genunchilor, soldurilor, mainilor si coloanei vertebrale [1,2].
Glucozamina si condroitina, de obicei combinate intr-un singur supliment, au capacitatea de a ameliora durerea de artrita, actionand ca antiinflamatoare naturale si incetinind deteriorarea cartilajului.
Studiile arata ca dintre cele peste 3,6% de persoane din populatia globala care se confrunta cu aceasta afectiune debilitanta, multe folosesc sau au incercat sa utilizeze suplimente combinate de glucozamina si condroitina pentru a atenua durerea de osteoartrita [2].
Cat este de eficienta condoitrina?
Exista multe studii disponibile despre utilizarea glucozaminei si condroitinei pentru tratarea durerilor osteoartritei, dar au concluzii contradictorii cu privire la eficacitatea lor. Un studiu dublu-orb, efectuat in 2017 la peste 600 de participanti cu osteoartrita a genunchiului, a comparat efectele administrarii a 800 mg/zi de sulfat de condroitina, 200 mg/zi dintr-un supliment alimentar si un placebo pentru gestionarea durerii cauzate de osteoartrita [3].
Dupa 6 luni, sulfatul de condroitina a avut rezultate mai eficiente decat placeboul administrat grupului de control. [3].
Intr-o revizuire din 2014 a 43 de studii privind utilizarea condroitinei pentru osteoartrita, administrarea singulara a acesteia sau cu glucozamina, a aratat scoruri semnificativ mai mici la durere - cu o diferenta medie de 10% - in comparatie cu un placebo. Cu toate acestea, calitatea generala a studiilor a fost scazuta [4].
Dozaj si administrare
Condroitina este, de cele mai multe ori, comercializata sub forma de sulfat de condroitin in capsule sau tablete. Este adesea combinata cu glucozamina si uneori si cu mangan.
Manganul este un oligomineral necesar pentru sanatatea oaselor. Cantitatea totala de mangan din alimente si suplimente nu trebuie sa depaseasca 11 mg. pe zi. Totusi, mai multe suplimente pentru artrita (care combina glucozamina, condroitina si mangan) pot depasi aceasta doza recomadnata.
Cititi cu atentie etichetele si luati in considerare sfatul medicului inainte de a administra suplimente alimentare, indiferent de starea de sanatate in care va regasiti.
Surse de condroitina
Condroitina este o molecula care se regaseste in mod natural in corpul uman, insa odata cu trecerea timpului, aceasta trebuie completata din surse externe. Suplimentele pe baza de crondoitina pot fi gasite in magazinele naturiste, online si in farmacii, fiind unele dintre cele mai eficiente metode de a atinge necesarul zilnic recomandat de medic.
De asemenea, puteti obtine un aport generos si prin intermediul produselor din carne. Tesuturile conjunctive care se regasesc in cartilajele animalelor sunt deosebit de bune pentru furnizarea de crondoitina. Concentratia va fi, totusi, mai mica decat in cazul administrarii unui supliment alimentar.
Efecte secundare posibile
Cele mai multe studii au aratat ca, atat glucozamina, cat si condroitina sunt sigure de utilizat pentru majoritatea oamenilor, nefiind raportate efecte secundare grave. Au fost observate doar reactii adverse usoare, cum ar fi tulburari de stomac, greata si dureri de cap [5,6].
In cele din urma, se presupune ca suplimentele de glucozamina si condroitina pot afecta nivelul zaharului din sange, pot reduce sensibilitatea la insulina si pot interactiona cu anumite medicamente anticoagulante. De aceea ar trebui sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a le incerca [6].
Condroitina este un compus care se ragaseste natural in organismul uman, fiind responsabil de sanatatea cartilajelor. In cazul in care suferiti de probleme articulare, consultati medicul specialist - acesta va poate recomanda suplimente alimentare care va pot ameliora simptomele.
Referinte: