Congestia nazala: Ce este, tratament si cauze
Cu totii cunoastem senzatia din disconfort ce se instaleaza atunci cand avem tesuturile nazale si vasele de sange umflate in exces cu fluid.
Daca pentru adulti si copiii mari congestia nazala este doar o perioada neplacuta ce trebuie tratata, la sugari ea poate genera o stare grava, prin imposibilitatea de a respira si, de aceea, in cazul sugarilor congestia nazala necesita consult medical de specialitate.
Este bine de stiut ca exista si o forma de congestie nazala fara o cauza, numita rinita nonalergica, iar persoanele care prezinta aceasta forma au tot timpul nasul infundat fara un motiv anume.
In plus, o predispozitie la aceasta afectiune o au si cei care sufera de deviatie de sept ce manifesta sensibilitati ale mucoasei si aspecte congestive.
Congestia nazala: Tratament si cauze
Tratamentul va fi in directa legatura cu cauza care determina congestia nazala, astfel incat picaturile decongestionante vor fi insotite, dupa un control ORL, de un tratament antibiotic, antiinflamator sau antihistaminic in cazul alergiilor.
De retinut si alte cauze care favorizeaza congestia nazala:
- Aerul uscat;
- Medicatia antihipertensiva;
- Utilizarea excesiva a picaturilor de nas;
- Fumul de tutun;
- Sinuzita.
Solutii rapide de decongestionare a nasului
Printre solutiile rapide de decongestionare rapida a nasului se numara:
- Sprayurile decongestionante cu efect local imediat sunt recomandate de specialisti pentru o perioada mica de zile, nu mai mult de trei-cinci zile ca sa se evite dependenta.
- Presopunctura la nivelul lobului urechii sau deasupra piramidei nazale (intre baza sprancenelor) reprezinta o procedura care trebuie repetata de trei ori pe zi.
- Aromaterapia – uleiuri camforate, cu eucalipt sau menta ajuta la decongestionarea nasului.
- Sprayurile nazale saline.
- Suplimentarea cu vitamina C.
Daca simpotmele persista, iti recomandam sa mergi la un consult de specialitatea.
Sanatatea incepe cu tine!