Consumul de alcool si anticonceptionale - riscuri asociate
Consumul de alcool in combinatie cu antidepresivele, sau combinatia dintre alcool si antibiotice pot crea situatii problematice. Exista si o alta combinatie, anticonceptionalele in combinatie cu alcoolul, iar la aceasta ne referim în cele ce urmează.
Există o veste bună pentru femeile care iau zilnic anticonceptionale si obisnuiesc sa consume alcool: alcoolul nu are un impact asupra eficacitatii anticonceptionalelor. Dar, alcoolul are un impact asupra comportamentului si judecatii, iar acest lucru poate duce la un control al nasterii mai putin eficient. Explicam, in acest articol, tot ce este important de stiut despre combinatia dintre alcool si anticonceptionale. Consumul de alcool chiar si in cantitati mici, dar cu o frecventa crescuta, poate crea situatii nedorite.
Exista cateva lucruri care ar trebui sa fie luate in considerare daca utilizezi alcool si anticonceptionanale, mai ales in cazul in care esti dependenta de alcool. In acest articol discutam despre riscurile consumului de alcool in timpul consumului de anticonceptionale. Iata ce ar trebui sa stii, in primul rand:
- anticonceptionalele nu se iau cateva zile, ci pe perioade mai lungi de timp (cel putin 3 luni).
- pentru a lua anticonceptionale nu este nevoie de investigatii amanuntite, ci de consiliere contraceptiva si un control ginecologic.
- ingrasarea este un efect secundar intotdeauna posibil. Este adevarat, unele femei se ingrasa mai mult, altele mai putin, nu se pot face predictii in legatura cu acest lucru. Cele mai multe femei care utilizeaza anticonceptionale se ingrasa 1-2 kilograme.
- alcoolul nu scade eficienta anticonceptionalelor, este adevarat. Pe de alta parte, trebuie spus ca sunt alte elemente la care ar trebui sa se dea atentie in cazul consumului sustinut de alcool.
Metodele hormonale de control al nasterii, atunci cand sunt utilizate corect, sunt 91-99% eficiente in prevenirea sarcinii. Consumul de alcool nu scade eficacitatea metodelor hormonale de control al nasterii, inclusiv contraceptia de urgenta. De asemenea, consumul de alcool nu scade eficacitatea prezervativului, diafragmei sau prezervativului feminin (atunci cand este utilizat corect). Cu toate acestea, chiar daca alcoolul nu afecteaza in mod direct anticonceptionalele, consumul de alcool in exces poate reduce indirect eficacitatea anticonceptionalelor si de asemenea poate duce, in unele cazuri, la un comportament sexual riscant. Este un lucru stiut, alcoolul in exces poate afecta capacitatea unei persoane de a utiliza corect anticonceptionalele (2).
Poate alcoolul sa reduca eficacitatea pilulei?
Este adevarat, alcoolul nu afecteaza eficacitatea pilulei anticonceptionale in mod direct. Sunt forme de contraceptie care vor continua sa functioneze in acelasi mod daca o persoana consuma alcool:
- anticonceptionale;
- dispozitive intrauterine;
- implanturi;
- inele vaginale;
- prezervative.
Toate aceste metode sunt eficiente in proportie de 91-99%. De altfel, pilula anticonceptionala/pilula contraceptiva ar putea fi eficienta 99% daca ar fi folosita corect tot timpul (tocmai pentru ca nu este folosita corect tot timpul pilula anticonceptionala este eficienta in proportie de numai 91%).
Pe de alta parte, daca o persoana vomita la nici 2 ore dupa administrarea pilulei contraceptive, efectul acesteia va fi mai putin eficient, adica riscul de a ramana insarcinata este mai mare. In acest caz, persoana trebuie sa ia o alta pastila cat mai curand posibil si de asemenea trebuie sa consulte un medic pentru sfaturi suplimentare.
Eficacitatea anticonceptionalelor poate fi afectata si intr-un alt mod: alcoolul poate afecta judecata si memoria unei persoane. Persoana care consuma o cantitate excesiva de alcool poate uita sa ia pilula in aceeasi zi. Daca o persoana rateaza o pastila anticonceptionala si doreste sa evite o sarcina neintentionata, este recomandat sa foloseasca prezervative, sau o alta metoda de contraceptie in plus fata de pilula, timp de 4 saptamani.
In cazul consumului de alcool, exista si alte riscuri, pe langa acela de a uita anticonceptionalele:
- comportament sexual riscant: persoanele care sunt in stare de ebrietate nu pot folosi prezervative sau alte metode contraceptive pentru a se proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala sau a sarcinii nedorite. Pot exista si cazuri de regret in ceea ce priveste alegerea partenerului sexual (2).
- exista o legatura intre alcool si agresiune sexuala (in mai mult de 50% dintre cazuri, barbatii sunt responsabili de agresiunile sexuale).
Femeile care iau anticonceptionale si care stiu ca ar putea face abuz de alcool in anumite situatii ar trebui sa ia in calcul cateva aspecte:
- setarea unei alarme care sa le reaminteasca sa ia pilula la timp.
- sa ia pilula intr-o perioada a zilei cand exista sanse mai mari sa nu fi baut.
- sa foloseasca un alt mijloc de contraceptie, cum ar fi prezervativul, pe perioada consumului de alcool.
Factorii care pot fi luati in considerare pentru fiecare metoda de control al nasterii includ:
- eficienta in a preveni sarcina;
- eficienta de a preveni bolile cu transmitere sexuala;
- usurinta utilizarii;
- efectele asupra menstruatiei;
- impactul asupra placerii sexuale;
- costul;
- eventualele efecte secundare;
- daca contine sau nu hormoni.
Ce trebuie sa retii
Ficatul metabolizeaza atat alcoolul, cat si hormonii din anticonceptionale. Ceea ce se stie la acest moment este ca alcoolul ramane in organism o perioada mai lunga de timp, iar efectele acestuia dureaza mai mult. De asemenea, femeile resimt efectele alcoolului mai mult timp in perioadele menstruale, atunci cand organismul elibereaza mai multi hormoni (1).
Daca stii ca esti consumatoare de alcool si utilizezi anticonceptionale, iata ce trebuie sa retii:
- alcoolul nu reduce eficacitatea anticonceptionalelor. Cu toate acestea, pastilele amplifica efectele alcoolului.
- consumul de alcool poate afecta judecata si poate creste riscul de sex neprotejat. In plus, cresc sansele de a uita sa iei pilula, sau sa utilizezi alte metode de contraceptie. Daca sari peste anticonceptionale de cateva ori pot creste sansele de ovulatie si de sarcina (se recomanda utilizarea testelor de sarcina) (3).
- daca bei alcool atat de mult incat vomiti in decurs de 2 ore de la administrarea pilulei contraceptive atunci eficacitatea pilulei poate fi compromisa. Este important sa bei alcool astfel incat sa nu ajungi la varsaturi, pentru ca o asemenea manifestare poate fi periculoasa.
- stilul de viata este important. Cel mai bine este sa iei pilula la aceeasi ora in fiecare zi. Daca esti consumatoare frecventa de alcool, stabileste sa iei pastila contraceptiva la o ora cand este mai putin posibil sa consumi alcool. Seteaza un reminder pe telefon, daca este necesar. Nu uita ca lipsa pilulei creste sansa unei sarcini nedorite (3).
- nu uita ca poti lua in calcul si o metoda de control al nasterii pe termen lung. Aceasta ar fi solutia daca vrei sa scapi de stresul zilnic. De asemenea, aceste metode pot fi eliminate cu usurinta daca te razgandesti sau decizi ca este timpul sa intemeiezi o familie.
Femeile care consuma alcool in exces este mai bine sa ia masuri de precautie suplimentare pentru a evita o sarcina nedorita. Acestea includ consumul de alcool cu moderatie pentru a evita varsaturile si luarea in consideratie a unei forme de rezerva a anticonceptionalelor. Nu uita ca prezervativele sunt singura metoda care protejeaza de asemenea impotriva bolilor cu transmitere sexuala (1).
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Medical News Today, „What to know about birth control and alcohol”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322259
- Drugs.com, „Birth control and alcohol: do they interact?”: https://www.drugs.com/article/birthcontrol-medications-alcohol.html
- Healthline, „Can you drink alcohol while taking birth control?”: https://www.healthline.com/health/womens-health/birth-control-and-alcohol