Corpii straini nazali si otici la copii - simptome, tratament, preventie

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Copiii sunt foarte curiosi, de multe ori imprevizibili si este in natura lor sa experimenteze lucruri noi pentru a invata. Curiozitatea ii impinge uneori la actiuni care nu sunt tocmai bune pentru sanatate ci, dimpotriva, le pot face rau. In general, copiii cu varste cuprinse intre unu si cinci ani sunt mai frecvent implicati in introducerea corpilor straini in nas. Descoperirea orificiilor nazale sau ale urechilor starneste curiozitatea si, implicit, "testarea" acestora uneori si prin introducerea unor obiecte.

Obiectele introduse frecvent in nas sunt: organice – alimente, seminte (boabe de tot felul: fasole, porumb, mazare etc) si anorga nice – margele, guma de sters, hartie, polistiren, nasturi, plastilina, fragmente de jucarii etc. Complicatii pot produce bateriile mici, de tipul celor pentru "ceasurile de mana", care provoaca iritatie si arsuri chimice prin scurgerea continutului acid. Obiectele organice prezinta reactivitate crescuta si dificultate la extractie.

Simptome implicatie corpi straini 

Unii copii isi dau seama ca au facut ceva rau si le spun parintilor, altii ascund si sufla nasul des; aceia care nu stiu inca sa spuna pot deveni usor iritabili, agitati. Caracteristicile existentei corpilor straini nazali: secretii prezente doar la o singura nara (apoase sau, daca obstructia este mai veche, purulente), obstruct ia unei singure nari, sangerare nazala, durere, usturime, agitatie, iritabilitate. Principala complicatie este riscul aspiratiei. La ureche: durere locala, sangerare (in functie de forma obiectului), diminuarea auzului; traumatism secundar al conductului auditiv sau timpanului provocat prin incercarea de toaletare cu bete de curatat urechea.

Cum actionam impotriva corpilor straini?

Nu incerca sa scoti corpul strain nazal singur acasa pentru ca poti sfarsi prin a-l impinge mai adanc in nas, existand riscul de aspiratie catre caile respiratorii si sufocare! Linisteste copilul daca este agitat si adu-l de urgenta la cea mai apropiata unitate medicala cu garda de ORL si sala de operatie. Medicul poate efectua initial o examinare video-endoscopica nazala pentru a stabili pozitia si marimea corpului strain si apoi va verifi ca daca mai sunt resturi sau alte obiecte. Majoritatea corpilor straini sunt scosi in cabinet insa, uneori, este nevoie de sedare, in sala de operatie, pentru a-i elimina.

Preventia impotriva corpilor straini

Nu lasa la indemana copiilor jucarii sau alte obiecte care se pot dezmembra sau sparge in bucati mai mici, care pot fi inghitite sau introduse in nas. Respecta recomandarile producatorilor de jucarii privind varsta. Atentie deosebita la jucariile frat ilor sau surorilor mai mari care pot ajunge la indemana celor mai mici. Suprave gheaza copilul pe toata durata mesei.

Poti citi si alte articole in Revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Obstructia nazala la copil (octombrie 2011), Afectiunile acute ale urechii la copil (noiembrie 2011), Cum se curata nasul la copii(dec. 2011-ian. 2012).

 

Expert: Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL 

Doctor in Stiinte Medicale MEDLIFE Baneasa

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice