Recuperarea medicala dupa hernia de disc: sfaturi utile

8. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Cum ne recuperam dupa hernia de disc?

Hernia de disc este o afectiune care poate aparea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar cel mai adesea in partea inferioara a spatelui, si poate consta in deplasarea sau ruperea unui disc.

Intre 60 si 80% dintre oameni vor experimenta dureri de spate la un moment dat in viata, unii dintre acestia avand dureri de spate si de picioare cauzate de o hernie de disc.

Coloana vertebrala este o structura continua, dar este adesea descrisa sub forma a cinci sectiuni diferite: zona cervicala, compusa din 7 vertebre, zona toracala (12 vertebre), zona lombara (5 vertebre), zona sacrala (5 vertebre) si coccisul (format din 4 vertebre unite).

Alte parti ale coloanei vertebrale includ maduva spinarii si nervii si discurile intervertebrale. Intre vertebre se afla discuri intervertebrale rotunde, plate, flexibile, care actioneaza ca amortizoare atunci cand mergi sau alergi. Sunt formate din doua componente: inelul fibros exterior discului, dur si flexibil, si nucleul pulpos, centrul moale al discului, asemanator jeleului.

In hernia de disc, nucleul pulpos poate impinge prin inelul fibros. Atunci cand presiunea continua, nucleul pulpos poate impinge pana la capat inelul fibros sau poate provoca bombarea acestuia. In acest fel, se pune presiune asupra maduvei spinarii si a radacinilor nervoase din apropiere. Nu numai ca aceasta este o compresie mecanica a nervilor, dar materialul nucleului pulpos elibereaza si iritanti chimici care contribuie la inflamarea nervilor. Cand o radacina nervoasa este iritata, poate exista durere, amorteala si slabiciune la unul sau ambele picioare, o afectiune numita sciatica.

Cauzele herniei de disc

O hernie de disc este cel mai adesea rezultatul uzurii naturale a coloanei vertebrale cauzate de varsta. Acest proces se numeste degenerare a discului. La copii si adultii tineri, discurile au un continut ridicat de apa. Pe masura ce oamenii imbatranesc, continutul de apa din discuri scade si discurile devin mai putin flexibile. Discurile incep sa se micsoreze, iar spatiile dintre vertebre se ingusteaza. Acest proces normal de imbatranire face discurile mai predispuse la hernie. Un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere, poate provoca, de asemenea, o hernie de disc.

Factorii de risc

Anumiti factori va pot creste riscul de hernie de disc. Acestia includ:

Genul - barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani sunt cei mai predispusi sa aiba o hernie de disc.

Ridicarile necorespunzatoare - folosirea muschilor spatelui in locul picioarelor pentru a ridica obiecte grele poate provoca o hernie de disc. Rasucirea in timpul ridicarii poate face si spatele vulnerabil.

Greutatea corporala - excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioara a spatelui.

Activitatile repetitive care incordeaza coloana vertebrala - multe locuri de munca sunt solicitante din punct de vedere fizic. Unele necesita ridicare, tragere, indoire sau rasucire constanta. Folosirea tehnicilor sigure de ridicare si miscare poate ajuta la protejarea spatelui.

Sofatul timp indelungat – pozitia sezut pe scaun pentru perioade lungi de timp, la care se adauga si vibratia motorului masinii, ambele pun presiune asupra coloanei vertebrale si a discurilor, ducand la deteriorarea acestora.

Stilul de viata sedentar - exercitiile fizice regulate sunt importante in prevenirea multor afectiuni medicale, inclusiv a herniei de disc.

Fumatul - se crede ca fumatul scade aportul de oxigen catre discuri si provoaca o mai rapida degenerare a lor.

Simptomele care indica hernia de disc

In cele mai multe cazuri, durerea de spate este primul simptom al herniei de disc. Aceasta durere poate dura cateva zile, apoi poate ceda. Alte simptome includ:

  • O durere ascutita, adesea fulgeratoare, care se extinde de la fese in jos, pe spatele unui picior. Este cauzata de presiunea asupra nervului spinal.
  • Amorteala sau senzatie de furnicaturi la nivelul piciorului.
  • Slabiciune la nivelul piciorului.
  • Pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului. Acest lucru este extrem de rar si poate indica o problema mai grava numita sindromul cauda equina. Aceasta afectiune este cauzata de comprimarea radacinilor nervilor spinali si necesita asistenta medicala imediata.

Cum se trateaza

Pentru majoritatea pacientilor, o hernie de disc lombara se va imbunatati incet pe o perioada de cateva zile pana la saptamani. De obicei, majoritatea pacientilor nu prezinta simptome timp de trei pana la patru luni. Cu toate acestea, unii pacienti experimenteaza episoade de durere in timpul recuperarii.

Tratamentul initial pentru o hernie de disc este de obicei nechirurgical si include:

  • Odihna: una-doua zile de odihna la pat ajuta de obicei la ameliorarea durerilor de spate si de picioare. Totusi, pacientilor nu le este recomandat sa stea, in general, in picioare pentru mai mult timp.
  • Dupa un episod dureros, la reluarea activitatii, pacientul este sfatuit sa ia pauze de odihna pe tot parcursul zilei, dar sa evite sa stea pe scaun pentru perioade lungi de timp. De asemenea, toata activitatea sa fizica trebuie sa fie lenta si in mod constant controlata, in mod special aplecarile inainte si ridicarile. Se vor evita acele activitati cotidiene care ar putea provoca dureri suplimentare.
  • Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate ajuta la ameliorarea durerii.
  • Apelarea la fizioterapie: exercitiile specifice ajuta la intarirea zonei inferioare a spatelui si a muschilor abdominali.
  • Injectie epidurala cu steroizi: o injectare a unui medicament asemanator cortizonului in spatiul din jurul nervului poate oferi ameliorarea durerii pe termen scurt prin reducerea inflamatiei.

Este important de mentionat ca aceste tratamente nechirurgicale NU vindeca hernia de disc. Mai degraba, ele va pot ajuta la ameliorarea simptomelor in timp ce corpul lucreaza pentru a vindeca discul. In multe cazuri, hernia de disc se dizolva in mod natural in timp si este reabsorbita de organism.

Tratamentul chirurgical este adesea necesar

Un procent din pacientii cu hernie de disc lombara necesita interventie chirurgicala. Chirurgia coloanei vertebrale este de obicei recomandata numai dupa ce tratamentul nechirurgical nu a reusit sa amelioreze simptomele dureroase sau pentru pacientii care se confrunta cu simptome precum slabiciunea musculara, dificultatile la mers sau pierderea controlului vezicii urinare ori a intestinului.

Cea mai frecventa procedura folosita pentru a trata o singura hernie de disc este microdiscectomia. Procedura se face printr-o mica incizie la nivelul herniei de disc si implica adesea utilizarea unui microscop, fiind indepartata partea herniata a discului si orice alte fragmente suplimentare care exercita presiune asupra nervului spinal. Daca exista hernieri de disc la mai multe nivele ale coloanei vertebrale, poate fi necesara o procedura mai ampla.

Dupa interventie specialistii recomanda un program de mers pe jos (30 de minute in fiecare zi), impreuna cu exercitii specifice care sa ajute la restabilirea fortei si flexibilitatii spatelui si picioarelor. Pentru a reduce riscul de aparitie a herniei repetate, in primele saptamani dupa operatie este posibil sa fie interzise aplecarile, ridicarile si rasucirile.

Este de subliniat faptul ca atat cu tratament chirurgical cat si nechirurgical, exista 20-25% riscuri ca discul sa hernieze din nou pe parcursul vietii.

Riscul tratamentului nechirurgical este ca simptomele pot dura mult timp.

Desi interventia chirurgicala pentru hernia de disc lombara este foarte eficienta in majoritatea cazurilor, ideea de recuperare este adesea coplesitoare pentru pacienti. Iata la ce trebuie sa se astepte un pacient operat, in timpul recuperarii:

  • Cei mai multi dintre pacienti pot incepe sa se miste in decurs de cateva ore de la operatie si se pot intoarce acasa in aceeasi zi sau in urmatoarea zi dupa interventie.
  • Medicul va oferi instructiuni de ingrijire ulterioara pentru gestionarea durerii si ingrijirea inciziei. Se pot lua medicamente contra durerii, conform instructiunilor chirurgului, si se pot aplica pe incizie comprese reci, de trei-patru ori pe zi, pentru a reduce durerea si inflamatia.
  • Timpul de recuperare pentru operatia de hernie de disc lombara variaza de la una la patru saptamani, in functie de amploarea herniei de disc, de starea generala de sanatate a pacientului si de cat de corect urmeaza acesta indicatiile post-chirurgicale.
  • Majoritatea pacientilor revine la munca in decurs de doua-patru saptamani dupa operatie; cu toate acestea, cei cu locuri de munca mai solicitante ar putea avea nevoie sa astepte pana la 12 saptamani inainte de a se intoarce.

Dupa operatia de hernie de disc este importanta respectarea catorva instructiuni, pentru ca recuperarea sa decurga bine si pentru a reduce riscul aparitiei unei noi hernieri:

  • Apelati la un membru al familiei sau la un prieten pentru a va asista in zilele de dupa operatie, asa incat sa nu fiti nevoiti sa faceti efort sau miscari gresite care sa ingreuneze vindecarea.
  • Nu conduceti si nu consumati bauturi alcoolice timp de aproximativ doua saptamani dupa operatie.
  • Faceti miscare asa cum v-a fost recomandat, dar gradual. Ulterior puteti creste treptat nivelul de activitate, in functie de nivelul de durere si de instructiunile chirurgului.
  • Dupa primele cateva saptamani de recuperare, puteti mentine un nivel sanatos de exercitii fizice si de intindere pentru a preveni ca muschii sa devina incordati in timpul inactivitatii. Evitati exercitiile de mare impact, cum ar fi jogging-ul si aerobicul, care pun multa presiune asupra coloanei vertebrale. In general, mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii in primele saptamani dupa operatie.
  • Nu incercati sa va aplecati sau va rasuciti, nu ridicati greutati timp de doua saptamani dupa operatie, deoarece acest lucru va poate impiedica recuperarea si creste riscul de recidiva a herniei de disc. Evitati sa ridicati ceva mai greu de cinci kilograme timp de doua saptamani dupa operatie. Chiar si dupa doua saptamani, atunci cand ridicati ceva ar trebui sa evitati sa va indoiti talia si/sau sa va curbati spatele. In schimb, indoiti-va intotdeauna genunchii, cu spatele drept, pentru a elimina presiunea de pe coloana vertebrala si pentru a reduce riscul de ranire.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice