Cum pregatim copilul pentru sosirea unui fratior?

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Gelozia fraterna este o problema frecvent intalnita si un aspect obisnuit al comportamentului copiilor. Atunci cand exista o diferenta mica de varsta intre copii (de doi – trei ani), sunt sanse mai mari ca acestia sa aiba „mai multe de impartit”, nevoile lor fiind similare. Neintelegerile sau conflictele intre frati nu ar trebui sa trezeasca ingrijorarea parintilor decat atunci cand apar dezechilibre in starea emotionala sau comportamentul unuia sau ambilor copii. Consecintele geloziei fraterne depind, in primul rand, de modul in care parintii gestioneaza aceasta situatie.

Cand incepe „pregatirea” emotionala pentru venirea unui nou membru al familiei?

Inca dinainte cu cateva luni de a se naste un nou membru al familiei (chiar sase luni), obisnuiti-va copilul cu ideea unei surioare sau a unui frate. Discutati cu copilul despre ce inseamna un bebelus, aratati-i poze sau filmulete de pe internet, eventual folositi-va de o papusa pentru a-i arata copilului activitatile de ingrijire ale unui nou-nascut si pentru a-l implica pe cel mare in acestea. Intrucat venirea lui bebe va aduce cu siguranta schimbari in organizarea rutinelor zilnice si dinamica relatiilor familiale, introduceti treptat noile rutine in viata copilului cu cateva luni inainte de nasterea celui mic, pentru ca acesta sa nu faca o asociere intre venirea bebelusului si pierderea avantajelor de copil unic. Implicati din timp si alte persoane in ingrijirea copilului pentru a reduce dependenta acestuia de mama. Sau, duceti copilul la bunici sau la cresa / gradinita pentru perioade scurte in timpul zilei cu mult timp inainte sa vina bebe. In acest fel, copilul nu se va simti dat la o parte sau detronat o data cu nasterea unui nou membru al familiei.        

Termenul-limita se apropie, ce mai este de facut?

Faceti-l pe copilul mai mare sa se simta util si important. Implicati-l in pregatirea venirii bebelusului, dati-i sarcini simple si laudati-l pentru efort. Lasati-l pe el sa aleaga lucrurile pentru bebe sau macar cereti-i parerea. Atunci cand apare un nou membru al familiei, copilul mai mare regreseaza temporar din punct de vedere emotional, revenind la comportamente si obiceiuri din stadii anterioare de dezvoltare (vrea si el sa bea lapte cu sticla, vrea sa doarma cu mami, se scapa noaptea in pat, stalceste cuvintele, etc). Nu criticati si nu pedepsiti copilul. Discutati cu el despre ce simte. Creati-i un mediu securizant emotional prin stabilirea unor rutine zilnice clare si acordarea de atentie suficienta. Laudati-l ori de cate ori se comporta conform asteptarilor.  Copiii au nevoie de reguli pentru ca le creaza sentimentul de predictibilitate

 

Autor: MONICA BOLOCAN

Psiholog clinician

Clinica Neuroaxis. www.neuroaxis.ro

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice